השוק החופשי – כישלון בדיור, בתחבורה ציבורית, באנרגיה ובתחומים נוספים

המחסור בנהגי אוטובוס, הודעת הלשכות הפרטיות בענף הסיעוד שיפסיקו לפעול להבאת עובדים זרים, ההתייקרות הקיצונית של מחירי הדיור, העלייה במחיר התוצרת החקלאית המיובאת בעשרות אחוזים – כל אלה מעידים שהשוק החופשי הוא כישלון

מאת: ק. טוכולסקי

השוק החופשי הוא כישלון

מהמחסור בנהגי אוטובוס ועד הודעת הלשכות הפרטיות בענף הסיעוד שיפסיקו לפעול להבאת עובדים זרים, השוק החופשי הוא כישלון. מההתייקרות הקיצונית של מחירי הדיור ועד העלייה במחיר התוצרת החקלאית המיובאת בעשרות אחוזים, השוק החופשי הוא כישלון. המעבר מכלכלה מתוכננת וממעורבות ממשלתית ישירה במשק, אל הפרטות, הסרת חסמים על יבוא, הוצאת שירותים למכרזים, הוא כישלון שעולה לנו בכסף וגם בדמים.

ממשלות ישראל מעדיפות כבר שנים לצמצם את המעורבות הפעילה של הממשלה בכלכלה. גם כאשר אין לממשלה ברירה, היא מעדיפה שלא לספק את השירותים בעצמה, אלא להוציא אותם למיקור חוץ. המחסור ההולך וגובר בנהגי אוטובוסים לדוגמא, הוא תוצאה ישירה של מדיניות ממשלתית כושלת: במקום להעסיק בעצמה את נהגי האוטובוסים בחברה ממשלתית, היא מעדיפה להוציא מכרזים שמאפשרים לגורמים מתווכים להתעשר מעבודת הנהגים, בזמן שהנהגים לא מרוויחים מספיק. כתוצאה מכך המקצוע לא מושך עובדים ויש מחסור.

הדבקות הניאו-ליברלית הזו בהוצאת מכרזים, שבהם השיקול העיקרי הוא צמצום ההוצאה התקציבית, גורם לכך שאנחנו הישראלים כמקבלי שירותים מהמדינה נפגעים פעם אחר פעם. קחו לדוגמא את הודעת הלשכות הפרטיות בענף הסיעוד, שהן מפסיקות לטפל בהבאת עובדים זרים כי הסכום שהן מורשות לגבות מהעובד קטן מדי, מי בכלל צריך עוד גורם תיווך בדרך לקבלת שירותי סיעוד? אין שום היגיון בקיומן של לשכות פרטיות בענף הסיעוד. מי שצריך להעסיק את העובדים הזרים בענף הסיעוד הוא הביטוח הלאומי, ישירות או במסגרת חברה להשמה וטיפול בבעלי צרכים סיעודיים בביתם ובקהילה. השירות הזה לא צריך לעלות כסף למקבל השירות, והזכאות שלו צריכה להינתן במסגרת המגיעה לו כחוק תוך פיקוח על כך שאת התוספות הנדרשות הוא משלם לעובד כחוק. נסיגתה של המדינה ממתן שירותים נדרשים לאורך השנים היא אסון מתמשך שפוגע במועסקים ובמקבלי שירותים כאחד.

סיעוד, תחבורה ציבורית שלא לדבר על מעונות לבעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים, לא צריכים להיות מופעלים בידי גורמים שמחפשים שורת רווח כדי להצדיק את קיומם. ההפרטה של שירותים אלו נכשלת יום יום ובמחיר נוראי, בסבלם של מקבלי שירותים, בניצולם של העובדים. השוק החופשי נכשל כאן פעם אחר פעם.

כך גם בכל הקשור למוצרים וסחורות. ראו את עליית מחירי האנרגיה, מחיר הפקת חבית נפט לא עלה, גם לא המחיר של כריית הפחם או שאיבת הגז, אבל מחירי האנרגיה משתוללים כי ממשלות לא מטילות פיקוח על מחירים אלו.

שוו בנפשכם מה היה קורה אם נשיא ארצות הברית או ראשי האיחוד האירופאי היו מודיעים שיש מחיר מקסימום לחבית נפט ומעליו יוטל מס של 100%, האם ההשתוללות הייתה נמשכת? האם יצרניות ומפיקות הנפט היו מרשות לעצמן לאבד את גדולי הלקוחות? אבל הממשלות חדלו להתערב ולהאמין בכוחם והפקירו את כולנו לשוק החופשי.

כך בישראל הורדו המכסים לדוגמא, על חמאה ועגבניות ומאז המחירים רק עולים. מה שקורה בענף הבניין רק מראה לנו שכל מה שקורה כתוצאה ממעבר לשוק החופשי והתנהלות בשיטת המכרזים הוא תוספת של שורת גורמים פרטיים שדואגים לגזור קופון בדרך והכל מתייקר. בנייה ממשלתית הייתה יכולה לתת מענה, אבל שוב. אין לנו ממשלה שיש לה יושרה או אומץ לעשות זאת.

לא צריך להיות גאון גדול כדי להבין שהשוק החופשי נכשל, ששיטת המכרזים נכשלה, שהעברת שירותים לידיים פרטיות לא עובדת ולא נותנת מענה לצרכי הציבור, שהסרת ההגנה מתוצרת מקומית והסרת פיקוח על מחירים לא תורמים לאף אחד מלבד יבואנים שמתעשרים על חשבון הציבור. העדרה של מעורבות ממשלתית, העדרו של פיקוח יעיל, נסיגת הממשלה ממתן השירותים והפיכתה לגורם מממן בלבד של השוק הפרטי פוגעים בכולנו.

זה הזמן לחזור למעורבות ממשלתית וביצוע ממשלתי, להעסקה ישירה של עובדים מאורגנים בעלי זכויות במקומות עבודה שמפרנסים בכבוד ויודעים לשמור על כוח עבודה איכותי לאורך שנים. זה הזמן לחזור לחקלאות מקומית מוגנת מתחרות לא הוגנת תמורת מחיר מפוקח. זה הזמן ליותר ממשלה כי השוק הפרטי עובד רק בשביל האלפיון העליון, לא לטובת כל השאר. השוק החופשי נכשל, ההפרטה והמרכזים נכשלו, הסרת המכסים נכשלה, אנחנו צריכים את שובה של המדינה לכלכלה.

Tags: , , , , , , , ,

3 Responses to “השוק החופשי – כישלון בדיור, בתחבורה ציבורית, באנרגיה ובתחומים נוספים”

  1. חיים לרנר הגיב:

    הכל טוב ויפה, אבל מי יציב את האלטרנטיבה, זאת לא בעיה מקומית, גם נשיא ארצות לא ממש מתמודד עם עליות המחירים בארצו וגם לא ראשי האיחוד האירופאי.

  2. החגב עמד יציב הגיב:

    צריך להמשיך ולהפריט, לרבות את מערכת החינוך, דוח רווח והפסד הוא מצפן ולפיד אשר לאורו ניתן לנהל ארגון, כל דבר אחר הופך לשחיתות הסתדרותית רקובה.

    מיהו ג'ון גאלט?! 🙂

  3. ליירה הגיב:

    הפתרון פשוט ביותר
    שחרור דו"ח המפרט את כל הדירות ה"נטושות בישראל" כאשר 43% מהן נמצאות בת"א!!

    כמה דירות בסה"כ בכל ישראל??

    200 אלף!!

    כן, כן כאשר כ50 אלף בת"א!!!

    אם זה יתקיים מחירי הדיור יצנחו ולהפתעת כולם לפתע אין משבר הדיור!!!

    אבל איך יעשו חדשות שקריות??

    הכל מסתכם בגביית מיםים עקיפים ויצירת משבר מדומה!!

    אם אתם אתר רציני לטובת הציבור איך לא עליתם על זה??

    ואם ידעתם, למה שתקתם??

    הכל פתוח ברשת רק להקליד בגוגל "דירות נטושות בישראל"….

    כ800 אלף בני אדם יכולים מחר לחיות תחת קורת גג ולא רק בפריפריה!!

Leave a Reply