המצב הכלכלי הורע אך ממשיכים להצביע למי שגרמו לכך

המציאות של יותר ויותר עובדות ועובדים היא של חוסר עבודה או פחות עבודה. הם לא חושבים שהמציאות של המשבר אחרי הקורונה הייתה יכולה להיות אחרת אם הם היו בוחרים אחרת. אזרחים לא מקשרים בין המציאות הפוליטית לבין האופן בו הצביעו

מאת: ק. טוכולסקי

שלושה מפגשים די מייאשים

מפגש ראשון בפאב השכונתי. חברה מהשכונה אם יחידנית, עובדת בתחום התיירות, בחל"ת מאפריל. מסתדרת איכשהו מחסכונות, לא ממש רואה את השינוי במצב מתקרב. מפגש שני, חבר מהמילואים בחוג במנהל הקהילתי, עובד בחברה שנותנת שירותים למשרד ממשלתי. אחרי החל"ת החלו קיצוצי השעות והפיטורין. תקווה גדולה לשינוי אין. עבודה לא חסרה, כסף לביצוע אין. מפגש שלישי בסופר. מכרה מהשכונה פוטרה תוך כדי המשבר ומאז אין עבודה. המציאות של יותר ויותר עובדות ועובדים היא של חוסר עבודה או פחות עבודה או תחרות הולכת וגוברת על כל מקום עבודה. המדיניות הכלכלית של הימין, לא היטיבה עם ההמונים גם לפני הקורונה. אבל לנוכח חדלון הקפיטליזם החזירי במשבר, די ברור שהאשליות של השנים 2003-2020 קרסו, רק שמבצעי המדיניות עצמה עדיין ניצבים במוקדי הכוח.

שלוש פגישות, שלוש שיחות על מי מנוחות, עם חששות מהעתיד אבל בלי תחושה של אסון בשער. בחברה המאולפת שלנו, אנשים כבר לא חושבים על אלטרנטיבות ומקבלים את המציאות כגזירת גורל ולא כתוצאה של מדיניות הזנחה מכוונת של השלטון. שלושת האנשים שנפגשתי עמם לא הצביעו למפלגות שמאל. הנשים הצביעו "כחול לבן". היום היו מצביעות אחת לפלג שבממשלה ואחת לפלג שבאופוזיציה. והגבר הוא ליכודניק. גם זה לא עומד להשתנות. הם מודאגים, הם חושבים יותר על הוצאות ומהדקים את החגורה, אבל הם לא חושבים שהמציאות של המשבר אחרי הקורונה הייתה יכולה להיות אחרת אם הם היו בוחרים אחרת. האנשים האלה, שכירים, מעמד בינוני מהאמצע של המעמד, הם קהל יעד קלאסי של מפלגות השמאל, תנועת העבודה, האיגודים המקצועיים, אבל הם לא. אחד מהם חי בהתנחלות נדל"ן. היה חי מהצד הנכון של הקו הירוק אם היה לו כסף. שתי האחרות חיות בשכונת מעמד בינוני של צווארון לבן. כולם מודאגים אבל כולם גם לא עושים את ההקשר בין המציאות הפוליטית ובין האופן בו הצביעו.

וכאן נקודת הכשל שלנו. כאן ההסבר לכך שעם 22% אבטלה, עם מאות אלפי אנשים שמצבם הכלכלי הורע משמעותית ועוד מיליונים שמהדקים חגורה. עם הוודאות שישראל לא הגיעה מוכנה למשבר ושממשלות ביבי הקודמת והנוכחית התנהלו בצורה הזויה לא אחראית וחובבנית מול המשבר, עדיין הליכוד ניצב על 40 מנדטים (שליש מהבוחרים) בסקרים וגוש הימין שהביא למשבר מנצח בפער ניכר.

העדרה של אלטרנטיבה מהותית זועק ושום דבר לא נעשה. חלק מהעובדה שזה נראה ככה היא שהציבור לא רואה אלטרנטיבה. מה שנשאר מהשמאל הציוני נראה סהרורי מיום ליום. מהעיסוק של מרצ ב"טיפולי המרה" דבר מתועב אבל חסר סיכוי לשינוי מהאופוזיציה, דרך החלום של מרב מיכאלי לעמוד בראש מפלגת העבודה המנוחה ועד לתקווה הלבנה של יאיר גולן לעמוד בראש השמאל שנגמר. ח"כ זנדברג לא הפנימה עדיין את העובדה שמרצ היא גווייה עם סיעה ועוסקת כהרגלה באיך תמר זנדברג תהיה חברת כנסת גם בפעם הבאה.

במה שנשאר מהשמאל הציוני לא מקדישים את הזמן לשיקום השמאל הציוני. הרשימה המשותפת, שבאמת יכולה להגיע בבחירות הבאות גם ל-18 מנדטים, לא מדברת למיינסטרים בשום צורה. שלושת נפגעי הקורונה שפגשתי, בדיוק כמו מאות אלפי המובטלים החדשים ומיליוני האנשים שנפגעו, לא ממש רואים אלטרנטיבה כי כעת אין להם באמת אלטרנטיבה מהותית. עם כל אהבתי ל"עומדים ביחד" ו"כוח לעובדים", הם עוד לא נתפסים כתקווה ואלטרנטיבה בציבור הרחב ויש עוד הרבה עבודה קשה בדרך לשם. אז עושה רושם שכרגע השמאל לא מנסה לאתגר את ההגמוניה ולהיות אלטרנטיבה וככה זה גם נראה. כשאנשים חושבים שיאיר לפיד הוא האלטרנטיבה די ברור למה אין התעניינות רבה לתת לה צ'אנס.

יש לנו לא מעט עבודה והיא דורשת שידוד מערכות במה שנשאר מהשמאל, ברמה המפלגתית, תנועתית, איגודית. היא דורשת שינוי מהותי של דרכי עבודה ויחסי גומלין. כדי שנוכל למכור את עצמנו בהצלחה לאנשים שיודעים שהם "נדפקו" אבל לא רואים סיבה להצביע אחרת אלא ממשיכים להצביע למי ש"דפקו" ו"דופקים" אותם, יש לנו הרבה עבודה וצורך להבין שעוד מאותו דבר לא ישנה שום דבר.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

6 Responses to “המצב הכלכלי הורע אך ממשיכים להצביע למי שגרמו לכך”

  1. רפי לאופרט הגיב:

    היא שהציבור יודע שממשל נץניהו איננו אופטימלי, אבל זוכר עדיין את הסיוט של הממשלים הסוציאליסטיים של פעם, ואינו מוכן לנסות אותם שוב!

  2. ×§. טוכולסקי הגיב:

    ל. רפי בהתחשב בכך שהאלטרנטיבה שהציבור תופס לביבי היא לפיד שהוא לא סוציאליסט ולא שונה במשנתו הכלכלית מביבי, הטיעון שלך מגוחך. הרשה לי להציע לך משהו קצת יותר הגיוני, אם הייתה אלטרנטיבה מהותית, סוציאליסטית הציבור היה אולי מכון לשקול אותה.

  3. אמיר פכר הגיב:

    זו רשימה מעודדת ;(
    יש רעיונות איך יוצאים?

  4. ×§. טוכולסקי הגיב:

    התארגנות מחדש של השמאל הציוני בשת"פ עם השמאל של המיעוטים
    התמקדות לא רק בנושאי נישה אלא גם בהצגת אלטרנטיבה למדיניות הכוללת בתחום הכלכלי חברתי בצד התחום המדיני וזכויות האדם.

  5. עס טורנס אויס אַז וואָס איך האָבן געזוכט ביז איצט אין דעם צייטונג, איך בין זייער צופרידן צו געפֿינען עטלעכע אַרטיקלען אויף דעם בלאָג, איך בין אינטערעסירט אין דיין זאַץ אויבן, זייער מיינונג בנין אין מיין מיינונג, וואָס? ווייַל איר געשריבן עס אין אַ שפּראַך וואָס איז גרינג צו פֿאַרשטיין. דאַנקען פֿאַר דיין אַרטיקל

  6. נטע הגיב:

    זאי געזונט אונד שטארק

Leave a Reply