קורונה – מי צריך לשלם את מחיר המשבר? תאגידים וטייקונים

בעבר המדינה העניקה פטורים מופלגים לתאגידים וטייקונים במקום להשקיע בתשתיות מדינת רווחה. הנטל של משבר הקורונה צריך ליפול על תאגידים וטייקונים, ולא על הציבור הרחב

מאת: ק. טוכולסקי

 אם ימסו את המאיון העליון בצורה הוגנת, ה-99% לא יצטרכו לשאת לבדם במחירו של המשבר

שמועות מתחילות לרוץ על האופן שבו מתכוונת ממשלת ישראל לממן את המשבר הנוכחי. כמו שאפשר להניח, הממשלה הנוכחית לא מתכוונת לפצות את הציבור הרחב על סבלו והפסדיו.  הרוב המוחלט של אזרחי ישראל לא רק שלא יפוצו, הם גם יצטרכו לשאת בנטל.

ממשלות ימין מהסוג שיש לנו לא עוסקות בצדק חלוקתי, לא בצמצום פערים ולא בשיקום תשתיות. ממשלות ימין, עוסקות בשוד. ואם נקרה לידיהן משבר שמאפשר להן להפעיל דוקטרינת הלם, מבחינתם הכול טוב. איתרע מזלנו ואזרחי-ישראל העניקו לימין הכלכלי-חברתי (וגם למדיני) 98 מנדטים בבחירות האחרונות. ולכן אנחנו הולכים כנראה לחטוף חזק מאוד. זה לא יקרה  אם יתרחש נס ותקום פה ממשלה בראשות מפלגת הימין "כחול לבן" בשותפות מבפנים ומבחוץ של מפלגות השמאל ("הרשימה המשותפת", "העבודה" ומרצ),.

עוד ממשלה בראשות ביבי עם "הליכוד" או "כחול לבן" בתיק האוצר תהיה ממשלה שדבר ראשון תגיד ל-99%: "הנטל עליכם". היא תחפש כל מיני טריקים ושטיקים לתת הטבות מס ולהציגן כמקור להכנסה מהירה.  כך היה עם ה"רווחים הכלואים" שאפשרו לקומץ טייקונים ותאגידים לשלם 3 מיליארד ₪ במקום 37 מיליארד ₪ בשנת 2013. זאת בזמן שלעובדי המדינה קיצצו את דמי-ההבראה השנתית.

הפעם הבור יהיה גדול יותר. ולכן אנחנו יכולים לצפות להטבות מס מופלגות בהרבה לתאגידים וטייקונים תמורת מיליארדים בודדים במקום חבות מס של עשרות מיליארדים. זאת בזמן שמציבור השכירים ייקחו הרבה יותר. עובדי-המדינה יכולים לצפות לקיצוץ שכר לתקופה מסוימת וכן לקיצוץ בהטבות. שכירים שאינם עובדי-מדינה יכולים לצפות לעלייה במע"מ במקביל לביטול נקודות זיכוי. השירותים הציבוריים כמובן יקוצצו, וכך במשבר הבא יתפקדו בצורה גרועה יותר. הכול בשם הידוק החגורה שהציבור הרחב יתבקש לעשות. הם יעמיקו את ההפרטה. אולי יפריטו חלקים ממערכת-הבריאות ויאיצו את החיסול של המוסד לביטוח הלאומי, אם לא נעצור אותם. וזה לא הולך להיות קל.

אפשר כמובן לעשות את זה אחרת. אם היינו בוחרים את ההנהגה הנכונה. אבל בחרנו בצורה חסרת אחריות. למרות זאת, אם נצא ונילחם נגד הגזירות הצפויות, עוד אפשר יהיה לשנות את רוע הגזירה.

מה שאנחנו צריכים לדרוש זה שהנטל של המשבר לא יהיה על הציבור הרחב שהוא גם הנפגע העיקרי מהמשבר. על הנטל ליפול בראש ובראשונה על קומץ הטייקונים והתאגידים, מקומיים וזרים, שנהנו מאז 2009 מהטבות/הנחות/הפרטות ופטורים ממס במאות מיליארדי שקלים, שחסרים עכשיו כל כך למדינה לצורך טיפול במשבר.

דבר ראשון צריך להלאים את הבנקים. או למצער להקפיא הלוואות ומשכנתאות לאנשים בעלי סך נכסים מסוים כדי למנוע את החמרת פגיעה במעמד הבינוני במעמדות הנמוכים, בשכירים, בעצמאיים ובבעלי-עסקים קטנים ונתמכים.

אחר כך המדינה צריכה למצוא לעצמה מקורות הכנסה מיידיים נוספים באמצעות הטלת מס רכוש על כל רכוש מעל 5 מיליון ₪ למשק בית. המס צריך להיות פרוגרסיבי, ושיעורו צריך לעלות ככל ששווי הנכסים גבוה יותר. ובכל מקרה עליו  לא לעבור את תקרת ה-5% בדרגה העליונה.

בנוסף, צריך לבטל את כל הפטורים ממס על הכנסות שגבוהות מפעמיים השכר הממוצע במשק. לבטל את תקרת הגבייה לביטוח-הלאומי ומס בריאות ואת כל תכנוני המס שמאפשרים לאנשים לחמוק מתשלום המס.

במקביל יש להעלות את גובה התמלוגים שהמדינה מקבלת על משאבי טבע ומחצבים ואם החברות מתנגדות, פשוט לבטל להן את הזיכיון ולצאת למכרז חדש.

מדינת ישראל צריכה להטיל מיסים גם על ההון ולא רק על הרכוש. להעלות את המס על רווחי הון. להטיל מיסים על ספקולציות במטבע. לבטל את הפטורים ממס שהפכו את ישראל למקלט מס וגרמו לייסוף לא הגיוני של המטבע.

חשוב מאוד לבחון מחדש את כל ההנחות והטבות המס למשכורות שהן מעל לכפול מהשכר הממוצע. כמו כן יש להחזיר את המס המקביל כחלק צבוע של מס החברות ולבטל כל פטור ממס החברות.

לא את כל הצעדים אפשר וצריך לנקוט בשלב הראשון. אבל מדינת ישראל צריכה לבחור אם הפנים שלה לכיוון של ניגריה, כמו שביבי שותפיו ומשרתיו הנרצעים מנווטים אותה כבר שנים. או שהכיוון שלה הוא להיות כמו שבדיה.

השאלה מי ישלם את מחיר המשבר תהיה מכרעת כי זה משבר אדיר. ואם לא נעמוד בפרץ, נחטוף טיפול במיטב מסורת דוקטרינת ההלם מביבי, שותפיו ומשרתיו.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Leave a Reply