שתי סכנות – מגיפת הקורונה ומשבר האקלים

מדינות יתגברו על מגיפת הקורונה, אך התגברות על התחממות כדור-הארץ היא ארוכת טווח ודורשת רגולציה מדינתית חזקה, שיכולה להתאפשר רק במשטר שמאלי נוסח המודל הנורבגי, ולא במשטר קפיטליסטי

מאת: אורי יזהר

שתי סכנות

שתי סכנות מרחפות כיום מעל ראשי האנושות כולה. האחת קרובה ומוחשית אך לא בהכרח קטסטרופלית.השנייה מרוחקת מספר עשורים אך מסוכנת לשלומם וחייהם של מאות מיליונים. הראשונה היא, כמובן, מגפת הקורונה. העולם במצור, אבל בכמה מדינות הצליחו לבלום את התפשטות המגפה ובעתיד הלא רחוק סביר להניח שימצאו גם תרופה וגם חיסון נגד הקורונה. רוב החולים מחלימים ומספר הקרבנות נמנה באלפים, בינתיים, לפחות. האנושות תתאושש.

הסכנה השנייה היא האסון האקולוגי הצפוי עם תימשך פליטת גזי החממה, בעיקר פחמן דו חמצני לאטמוספרה כפי שהיא נפלטת ביום. האמצעים שננקטים על ידי רוב המדינות, בעיקר ארה"ב וסין, שהן הפולטות העיקריות, אינם מספיקים לעצור את הגידול בכמות גזי החממה באטמוספרה. הנזק שייגרם מהאסון האקולוגי יהיה בלתי הפיך, וודאי לטווח של כמה מאות שנים.

הסכנה הראשונה, כאמור היא קרובה ומוחשית ולכן מטפלים בה מיידית ודעת הקהל בוחנת את פעולות השלטונות ומבקרת אותן, ורבים סבורים שלא נעשה מספיק. הסכנה השנייה רחוקה בינתיים ולא נראית מוחשית ולכן דעת הקהל אינה עוסקת בה ברצינות הראויה. אמנם גרטה טורברג, הנערה השוודית, הצליחה לעורר דעת קהל נגד המדינות שאינן פועלות בנחרצות נגד פליטת גזי החממה והזיהומים למיניהם. אבל הסערה שחוללה הייתה זמנית ונשכחה זה מכבר ולא רק בגלל הקורונה. מטבען של סערות תקשורתיות שהן גוועות די מהר אם אינן נוגעות ממש בחיי היומיום של האזרחים.

מי שתרם ותורם להתגברות שתי הסכנות האלה הוא הנשיא היושב בבית הלבן. בהתחלה טראמפ זלזל בסכנת הקורונה והסתיר מידע חיוני. מי שלא היה לו כסף, לא הלך להיבדק. קפיטליזם. רק בהמשך כשחש שהמשך הזלזול יזיק לו פוליטית, הוא התעורר והחליט על צעדים רדיקליים נגד המגפה. האם זה יעצור את התפשטות המגפה בארה"ב? קשה לדעת. מכל מקום נזק מיותר וקרבנות מיותרים, שניתן היה למנוע אותם כבר נגרמו.

באשר לאקולוגיה טראמפ ממשיך להתכחש לבעיית גזי החממה וההתחממות הגלובלית שעלולה לגרום לאסונות טבע קשים מאד. לצערנו או לשמחתנו ניתן לציין תוצאה פרדוקסלית של הקורונה. הטיסות פחתו מאד וכן פעילות כלכלית מזהמת. זה הפחית את פליטת גזי החממה וגם זיהום האוויר פחת. בבייג'ין, העיר הכי מזוהמת בעולם כבר אפשר לראות את הרחובות ולא רק ערפיח. אבל, כמובן, זה לא הפתרון הרצוי.

האמצעי היעיל ביותר נגד פליטת גזע החממה הוא מה שקרוי 'מס פחמן'. כלומר תוספת תשלום על כל טונה של פחמן דו חמצני הנפלטת לאטמוספרה. מס זה מוטל פה ושם על מוצרים מסוימים אבל לא במידה מספקת. צריך להטילו בהיקפים ושיעורים שיפחיתו במידה רכה את השימוש בחומרים פולטי פחמן. זה אומר מעבר לאנרגיות מתחדשות וייקור משמעותי של מחירי הדלקים למיניהם מה שיביא להפחתת השימוש במטוסים ובכלי הרכב מונעי הבנזין והסולר. הבעיה בעניין זה היא פוליטית, עד כמה יסכימו האזרחים להגבלות אלה או שימשיכו לתמוך בפוליטיקאים שלא יגעו להם בתענוגות החיים הפולטים פחמן.

גם המעבר לאנרגיה מתחדשת המתבצע היום אינו מספיק כדי להקטין את הפליטה במידה מכרעת. ואם נוסיף לכך את צמצום שטחם של יערות הגשם שהם אמצעי חשוב לספיחת פחמן וייצור חמצן, תהיה התמונה שחורה עוד יותר. אבל לך ותדבר עם נשיא פופוליסטי וחסר אחריות כמו נשיא ברזיל שגילה אדישות מול השרפות של יערות האמזונס ועודד בירוא יערות עבור גידולי חקלאות לתעשיית הבשר. טראמפ לא יותר טוב ממנו.

פיקוח יעיל על גורמי זיהום ופליטת גזי חממה מחייב רגולציה מדינתית חזקה. גישה זו עומדת בסתירה לאידיאולוגיה הליברטאריאנית של "פורום קהלת" ושאר חסידי הקפיטליזם נטול המעצורים ומעריצי טראמפ בארצנו. הזנחת המגזר הציבורי לפי התיאוריה של נתניהו על האיש השמן והאיש הרזה תרמה ללא ספק להחלשת מערכת הבריאות ולהקטנת יכולתה להיאבק במגפה אם וכאשר תגיע לממדים איטלקיים. אלה שצועקים "רק ביבי" לא מודעים למטענים האנטי חברתיים שהאיש הזה מעמיס על החברה הישראלית.

קפיטליזם נטול מעצורים וחסר פיקוח יעיל על ההשפעה של הפעילות הכלכלית על הסביבה, גורם לאי שוויון קיצוני, לנזקים סביבתיים ולסכנה של הפיכת הדמוקרטיה לפלוטוקרטיה – שלטון המיליארדרים והתאגידים הענקיים. ×–×” מה שקורה כיום בארה"ב וזו דוגמה גרועה לכ מדינה שרוצה להיות מתקדמת ולאפשר לכל אזרחיה רווחה ואיכות חיים טובות.

רבים טוענים שהסוציאליזם מת. ולראיה, ראו מה קרה לברית-המעוצות ומה קורה בצפון קוריאה. בדרך כלל כל אלה שוכחים את המודל הסקנדינבי. מודל זה מוכיח כי אפשר לקיים כלכלת שוק, עם יזמה פרטית, אבל מווסתת. זה המשטר החברתי המתאים והאפשרי לתקופתנו. אף אחד בשמאל לא מציע היום כינון משק ריכוזי בנוסח ברית- המועצות. אבל דרושה אידיאולוגיה סוציאליסטית תקפה כדי ליצור ולקיים כוח פוליטי ותרבות פוליטית שיכולות להגביל את ההון הגדול המנצל את בני-האדם והמשאבים המוגבלים של כדור-הארץ למען מטרותיו הפרטיקולאריות. ניסוח אידיאולוגיה רלוונטית ובניית כוח פוליטי סוציאליסטי הם משימותיו של השמאל בעולם וגם בישראל בימים אלה.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , ,

3 Responses to “שתי סכנות – מגיפת הקורונה ומשבר האקלים”

  1. ×§. טוכולסקי הגיב:

    אמת
    הקפיטליזם הנאו ליברלי הוא המחלה של תקופתנו
    הסוציאליזם הדמוקרטי הפתרון.

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    טוכולסקי, מצטער לאכזב אותך.
    בחסות המשבר הנוכחי, וכפי שקרה בתקופת משבר \ מיתון גדולות בעבר (ע"ע האינתיפאדה השנייה, משבר האינפלציה של אמצע שנות ה 80 ועוד), נקבל בקרוב מאוד טיפול הלם מיוחד שיכלול "מחוסר ברירה" קיצוצי ענק בשירות הציבורי כולל פיטורים של עובדים מאורגנים וקיצוץ הטבות.

  3. ×§. טוכולסקי הגיב:

    אין ספק שהקפיטליזם יודע לנצל משברים ליישום דוקטרינת הלם
    אבל זה לא פתרון זה רק מה שמבטיח את הנצחת הבעיות והחרפת המשבר הבא.

Leave a Reply