בחירות 2020 – על גוש השמאל להוציא כמה שיותר בוחרים להצבעה
עיקר המאמץ בבחירות מארס 2020, צריך להיות ממוקד בהוצאת מצביעים להצביע. שיעור הצבעה נמוך משרת את הימין. על גוש השמאל לפעול כדי לגרום לכמה שיותר אזרחים להצביע, עליו לפעול כדי להפוך את הייאוש והאדישות לתקווה
מאת: ק. טוכולסקי
מי שיצליח להוציא יותר בוחרים להצביע, ינצח
מהסקרים שנערכים מאז התברר שהכנסת -22 הולכת בדרכה של הכנסת ה-21, עולה קיפאון. גוש השמאל נע סביב ה-57 מנדטים, גוש הימין נע בין 55/56 מנדטים. ליברמן עולה ויורד בין 7/8מנדטים. עושה רושם ש"הרשימה המשותפת" מתחזקת קלות על חשבון "העבודה/מרצ/גשר", במקביל נראה ש"הליכוד" מתחזק קצת על חשבון ש"ס ו"ימינה", אבל אין שינוי משמעותי.
בצד כל זה צריך לזכור מספר דברים. למשל, בשני המועדים של הבחירות ב-2019 הסקרים היו מוטים קלות ימינה. אם תבדקו את ריכוזי הסקרים תראו שהימין קיבל בסקרים גם באפריל וגם ספטמבר יותר ממה שהגוש קיבל בקלפי. זה נובע מכך שאדם שמצביע בסקר אינטרנטי לא תמיד הולך להצביע, ולא תמיד מצביע אותו דבר. התקשורת נוטה להתעלם מכך, או לסקר רק הטיות שאנשי ימין עשו נגד השמאל. כך במקרה של הליכודניקים במדגם של מינה צמח באפריל. אבל זה לא כה פשוט וזה לא תמיד כך. הפער המשמעותי בין הסקרים לבין מציאות נובע ממספר פרמטרים שונים וקשה להסיק מסקנות מדויקות. אבל הימין יורד בעקביות מאז 2015. למרות שהסקרים חזו לגוש הימין ניצחון באפריל 2019 וגידול בגוש הימין בספטמבר 2019.
עכשיו הימין מודע לכך, הוא מודע לכך שהוא איבד בוחרים רבים במשך ארבע שנים. הוא מודע לכך שהוא מיצה את האלקטורט שלו ושהוא מתקשה לגרום לבוחרים שלו להגיע בהמוניהם לקלפיות. ההסתה שעבדה חזק בשביל ביבי בבחירות 2015 לא עובדת שוב באותה רמה. המפלגה שלו אמנם גדלה, אבל הגוש הצטמק. לא הילודה של החרדים, לא הגידול בליכוד, לא מניעת אבדן מנדטים בספטמבר עזרו לגוש הימין. הימין מתארגן בהתאם: מצד אחד לנסות בכל דרך להוציא את הבוחרים שלו להצביע, ובמקביל לגרום למי שמצביעים למרכז ולשמאל לא להצביע.
הבחירות אלה אינן עת למעבר בוחרים מגוש לגוש. יכול להיות שתהיה תנועה קלילה מ"ישראל ביתנו", "ימינה" ו"הליכוד" ל"כחול לבן". יכול להיות שתהיה תנועה קלילה הפוכה. אבל עיקר המאמץ בבחירות מארס 2020, צריך להיות ממוקד בהוצאת מצביעים להצביע.
תופעת דיכוי מצביעים היא אסטרטגיה די מקובלת של הימין. הימין משתמש במעצבי דעת קהל כדי ליצור מיאוס מהפוליטיקה, כדי ליצור מצג שווא ש"כולם מושחתים" או ש"אין אלטרנטיבה". פמפום מצג שווא בכלי התקשורת וברשתות החברתיות נועד לגרום לשיעור הצבעה נמוך. לא משנה אם בארצות הברית, צ'ילה, צרפת, הודו או ישראל, שיעור הצבעה נמוך ויחס של ייאוש/מיאוס מהפוליטיקה משרת את הימין.
בבחירות ספטמבר עלה שעור ההצבעה קלות אחרי ירידה משמעותית בין 2015 לאפריל 2019. העלייה הזו הייתה בעיקרה במגזר הערבי בזמן שבמגזר היהודי הירידה נמשכה. הירידה שירתה הפעם דווקא את המרכז והשמאל וחלק לא מבוטל ממנה נבע מאנשי ימין שמאסו בימין כמו שהוא נראה ומתפקד אבל לא יכלו להצביע למרכז. עושה רושם שהימין בין שאת האנשים האלה הוא הפסיד והוא מתמקד היום בשני דברים:
א. שמירה של אנשי ימין שלא הצביעו בבית שלא יצביעו לכחול לבן
ב. הפחתת ההשתתפות בבחירות בקרב בוחרי שמאל ומרכז.
מה שהשמאל צריך לעשות מול מגמות אלו די פשוט:
א. להתמקד בהוצאת בוחרים להצבעה. זה יכול להיות באזורים בעלי שיעור הצבעה נמוך כמו הישובים הלא מוכרים בנגב. שם כדאי ל"רשימה המשותפת" להשקיע כספים במערך היסעים מפלגתי לבחירות. זה יכול להיות בארגון מספר מטות יום בחירות שתפקידם לעקוב אחרי הצבעה של אנשים באופן דומה לזה שהמפלגות החרדיות עושות. זה יכול להיות במיצוי ארגון מטות יום הבחירות ועידוד הבוחרים להגיע ולהצביע.
ב. להחזיר מ"כחול לבן" בוחרי שמאל הביתה על-ידי ניצול העובדה ש"כחול לבן" חותכת ימינה כדי להתמודד על הימנים שכבר לא מסוגלים להצביע לימין.
מי שיגייס יותר בוחרים, מי שיציע תקווה, מי שיגרום לייאוש ולאדישות להפוך לתקווה וזעם, הוא זה שינצח את הבחירות.
תגיות: בחירות, גוש ימין, גוש שמאל, דפוסי-הצבעה, הצבעה, סקרים