postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » להתארגן נגד נזקי זיהום מתעשייה פטרוכימית

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

להתארגן נגד נזקי זיהום מתעשייה פטרוכימית

נושאים בריאות ואיכות סביבה, התמונה הגדולה ב 14.04.19 0:26

בלואיזיאנה בארה"ב קמה קואליציה למאבק נגד נזקי התעשייה הפטרוכימית לאורך נהר המיסיסיפי ובעד הגנה על בריאות הציבור. הגיע הזמן שגם בישראל יתארגנו למאבק רציני נגד הזיהום במפרץ חיפה ונגד השימוש בדלקים פוסיליים

מאת: אמנון פורטוגלי

החיים באזור אסון

‏ מוקדש לזכרו של נועם סגל

"קח נשימה עמוקה" היא עצה נפוצה לעזור לאנשים להירגע. אבל לעצה זו יש השפעה הפוכה על חלק מהאזרחים החיים באזור מפרץ חיפה.

התעשייה הפטרוכימית, ותעשיית הנפט והגז, שבדרך כלל אופטימיות לגבי עתידן, מתחילות לחוש בלחצים הנובעים מזיהום האוויר, ממשקיעים 'ירוקים' החוששים משינויי האקלים, ומתחרות מאנרגיות מתחדשות ונקיות.  עבור קהילות לאורך חופי מפרץ מקסיקו בארה"ב, ובמפרץ חיפה, הסיכונים מהתעשייה הפטרוכימית הוא כבר כאן, בעבר ובהווה.

החיים באזור בו האוויר מגדיל את הסיכון לסרטן, בו נושמים חומרים מסרטנים

התקופה האחרונה הראתה את תוצאות התסכולים והלחצים של אלה החיים לצד הזיהום וההשפעות הבריאותיות ההרסניות של התעשייה הפטרוכימית המתרחבת באזור 'המסדרון הפטרוכימי' של לואיזיאנה.

בקטע בן 130 ק"מ לאורך המיסיסיפי, האזור בין באטון רוג' בירת לואיזיאנה וניו אורלינס בלואיזיאנה, המכונה 'דרך הסרטן' Cancer Alley, יש יותר מ -200 מפעלים פטרוכימיים שפולטים מזהמים מסוכנים וממיתים, והפועלים למעשה בחסות המדינה. הייצור והפליטות של המפעלים והתעשיות האלו, בהסכמה בשתיקה של המדינה, מאיימים על החיים של התושבים בסביבתם. המפעלים הפטרוכימיים באזור פולטים מאות כימיקלים הידועים כמסרטנים, כגורמים למומים ממולדים, לסיבוכים קרדיווסקולריים, להפרעות אוטואימוניות ולמחלות נשימה. ילדים, עוברים מתפתחים וקשישים הם הפגיעים ביותר להשפעות בריאותיות שליליות, אך כולם רגישים לזיהומים אלו, כפי שמעיד מספרם העצום של מקרי המוות בקהילות, ברובן, שחורות הנמצאות באזור.

לאחרונה ראינו את התגובות של אלו החיים תחת האוויר המזוהם מפליטות המפעלים האלו. התסכולים המבעבעים בקרב התושבים הנחשפים לזיהום מהתעשייה, והחששות שלהם מההשפעות הבריאותיות הפוטנציאליות של החיים לצד התעשייה הפטרוכימית, הובילו באחרונה להקמת קואליציה חדשה של פעילי זכויות אדם בתחום זכויות הסביבה והאזרח – ה'קואליציה נגד סמטת המוות' Coalition Against Death Alley (CADA),  המציעה, בין השאר,  להחליף את השם מ'דרך הסרטן' של לואיזיאנה ל'דרך המוות'. 

'הממשלה לא עושה את מה שהיא צריכה לעשות כדי להגן עלינו, בכך שהם לא פועלים, הם חותמים על צווי המוות שלנו' אומר רוברט טיילור תושב האזור וחבר בקואליציה. ב- 2016, הקים רוברט טיילור, תושב באחת הקהילות באזור את 'קבוצת האזרחים המודאגים', לאחר שלקהילה נודע כי ה- EPA הסוכנות להגנת הסביבה האמריקאי, סווגה מחדש כלורופרן  chloroprene, תרכובת כימית בתהליך יצור ניאופרן (גומי סינטטי), שנפלטה לאוויר ממפעל Denka  באזור שלו במשך יותר מ -40 שנים, כחומר מסרטן.

טיילור זועם על חוסר הפעולה, המאפיין לדבריו את ממשלת המדינה והממשל הפדרלי, כדי להגן על הקהילה שלו. על פי הערכת ה- EPA מ- 2015, לתושבים הגרים ליד המפעל הפולט כלורופרן, כולל טיילור ומשפחתו, יש סיכון לחלות בסרטן מזיהום אוויר במהלך חייהם פי 700 יותר מהממוצע הארצי, ולתושבים בששת המחוזות הקרובים למפעל יש את רמת הסיכון הגבוהה ביותר בארה"ב לסרטן מזיהום האוויר.

למרות שהמפעל הקטין את פליטת כלורופרן ב- 85% בשנה האחרונה, רמת הכלורופרן באוויר נשארה גבוהה  משמעותית מהסטנדרד של ה- EPA הנחשב כמקובל להגנה על בריאות האדם. ניטור אוויר מתמשך ליד המפעל מראה שהפליטות נשארות גבוהות יותר מרמה זו.

הנהלת מפעל הניאופרן אינו מסכימה עם ממצאי ה- EPA  וממשיכה לטעון כנגדם. באותו זמן, ראש המחלקה לאיכות הסביבה במדינת לואיזיאנה, נוקט בעמדה של 'נחכה ונראה' כשמדובר בדרישה מהמפעל להגבלת הפליטות .

הכעס של קבוצת האזרחים המודאגים גדל בפברואר לאחר שהנציג המקומי של הסוכנות להגנת הסביבה (EPA) אמר להם כי הסוכנות לא צפויה לקבוע תקן חוקי לפליטות כלורופרן. למרות שהיא עומדת, בינתיים, על הממצאים קודמים שלה. הנציג הסביר כי רק מפעל אחד בארצות הברית פולט כלורופרן, ולא סביר שהסוכנות להגנת הסביבה תתחיל תהליך מייגע של חמש שנים כדי ליצור תקן.  בעבר, הסוכנות הגדירה תקנים רק לכימיקלים המשמשים מפעלים רבים.  נציג ה-EPA הביע אמפתיה לקהילה. הוא הבטיח לקבוצה כי ה- EPA ימשיך לפעול להקטנת רמות הכלורופרן, ולמרות שגם הוא מתוסכל מכך שהסוכנות שלו לא יכולה לעשות יותר ומהר יותר עבור הקהילה, הוא הסביר שגם ל-EPA יש מגבלות.

הקואליציה החדשה, CADA, נוצרה בתחילת השנה כאשר גדל מספר החברות המבקשות אישור לבנית מפעלי ייצור המשתמשים בדלקים כמו נפט וגז לאורך נהר המיסיסיפי.  הקואליציה דורשת שלא יוקמו עוד פרויקטים פטרוכימיים חדשים באזור והקטנת היקף הייצור במפעל Denka עד שהפליטות מהמפעל תהיינה ברמה הנמוכה מזו המומלצת כיום, או להשבית את המפעל.

הקואליציה מתכננת מצעד בן חמישה ימים שיתחיל ב-3 לאפריל ויסתיים בבאטון רוג' ב-8 לאפריל.  הקואליציה והמצעד זה הם גם חלק קטן של התנועה הגוברת לצדק סביבתי, להצלת העולם מפני שימוש בדלקים פוסיליים, כמו פחם נפט וגז. לפי מדענים מובילים בתחום נותר זמן קצר כדי לרסן באופן קיצוני את השימוש בדלקים אלו. 

הגיע הזמן להיאבק ברצינות בזיהום האוויר במפרץ חיפה ובשימוש בדלקים פוסיליים גם בישראל.

אמנון פורטוגלי, מרכז חזן

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , , , ,

תגובה אחת

  1. רון :

    רק חבל שאלו הנאבקים באותה "תעשיה מזהמת" אלו לא האנשים שייפגעו ישירות מסגירת אותם מפעלים ואובדן מקומות העבודה בתעשייה הפטרוכימית.
    אלו מפעלים שמעניקים פרנסה מכובדת לעובדים רבים, חלק ניכר לא משכילים, ואשר מצויים ברובם הגדול בפריפריה (גם בארה"ב) ללא אלטרנטיבות תעסוקה רבות אחרת.
    הסבות מקצועיות אינן רלוונטיות במקרים רבים.
    הנה לך משחק סכום אפס פורטוגלי.

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.