קניוני הקניות דועכים, עוברים לקניות באינטרנט

מאבק בעלי חנויות נגד הפטור ממע"מ ברכישות באמצעות האינטרנט לא יפתור את בעיית דעיכת הקניונים. אם רוצים להחזיר את הקונים לקניונים שיורידו מחירים ויציעו סחורה איכותית

מאת: מיה פאול

עושקים ובוכים, מאבקם של הקניונים נגד הקפיטליזם החזירי לו הם שותפים

בשבועות האחרונים מתקיים מאבק ער בין רשתות השיווק בעיקר של מוצרי אופנה וביגוד נגד הפטור מתשלום מע"מ על חבילות עד 75 ש"ח. הפטור הזה אחד מההישגים הבולטים של המחאה החברתית (די עלוב אבל נכון עובדתית), והיה אחת המתנות שהוענקו על-ידי השלטון למעמד הבינוני הרוטן, כדי שזה יועיל בטובו להתפנות מהרחובות והאוהלים ולחזור הביתה למול מסכי המחשב ולהתחיל להזמין ככל אשר תאווה נפשו און ליין.

הישראלי המצוי, זה שיוקר המחיה גורם לו חרדות, שמח במתנה. מה לעשות. לא רק המע"מ גורם להפרש במחירים שגבוה בהרבה מקרים מ-17%. ממוצרים כמו בגדים ועד צעצועים, מגאדג'טים ועד כלי-בית, זול יותר להזמין דברים מחו"ל. יותר מכך, זה לא רק זול, זה גם נוח. בעולם הקפיטליזם החזירי שבו אזרחי ישראל עובדים 43-48 שעות שבועיות, והם חסרים את הזמן הפנוי הנדרש כדי לשוטט בקניונים, הקנייה באינטרנט, שניתן לבצע באוטובוס בדרך לעבודה או על הספה בבית בערב, מקלה על החיים.

הדור שלנו יוצא פחות החוצה. וכשהוא יוצא, הוא ממוקד מטרה. זמנו קצר, הכנסתו אינה מספקת והוא יודע לבחור לעצמו את הדרך לחסוך כדי לשמר את רמת חייו. בעלי מניות הקניונים, שבוכים בדמעות תנין על הצרכן הישראלי הנמוג, ממשיכים באותה העת לדרוש מחנויות מחירים מופקעים בשכירות. בעלי הרשתות שגם הם לא חוסכים בדמעות תנין, מייצרים בזול בחו"ל בארצות שבהן אפשר לייצר בתנאים של המאה ה-19, מעסיקים מוכרים בחנויות בזול ומתלוננים שהצרכן שגם הוא כמותם אוהב לרכוש בזול, לא קונה את מרכולתם היקרה.

עכשיו נניח שייקחו מאתנו את המתנה הזו של פטור ממע"מ ויחליפו אותה באפליקציה שבה נשלם ישירות לרשות המסים עוד 17% על כל שקית שמגיעה הביתה. האם הקניונים באמת חושבים שזה מה שיחזיר קונים? הרי התאגידים הבינלאומיים פשוט יורידו קצת מחירים ו/או יצאו במבצעים טובים יותר שיכסו על חלק ממה שאבד ואת הזמן שאין לנו לנסוע לקניונים בפקקים ההולכים וגוברים, את ערכו הם לא יחזירו.

הקניון ייצג רעיון דורסני והציב עצמו בראש פירמידת המזון של עולם המכירות הקמעונאי. הוא סובל עכשיו כי לאנשים אין כל כך הרבה כסף להוציא על קניות כשהם משלמים כל כך הרבה על דיור ומזון, שלא לדבר על הוצאות שמדינת רווחה נורמאלית הייתה חוסכת מהם. לתושבות ותושבי ישראל יש פחות ופחות כסף פנוי ואת המעט שיש הם מוציאים בצורה מחושבת יותר. בילוי בקניון שהוא בילוי לכל דבר אינו זול ואינו משתלם. החוויה החינוכית שהוא מעניק לילדים מפוקפקת, המחירים גבוהים, הסחורה לא משהו והמבחר, בואו נגיד את האמת, חד גוני ולא איכותי במיוחד.

אז מצד אחד יש בישראל יותר ויותר צרכני אינטרנט שגילו את העולם המופלא והאין סופי במגוון ובמבחר שהוא מציע ותמיד במחיר יותר טוב של קניות באינטרנט בחו"ל. מהצד השני, בשביל איכות בארץ ובחו"ל אנשים תמיד מוכנים לשלם וגם את זה אין בקניונים. יש יותר עסקים קטנים, גם באינטרנט וגם ברחבי הארץ שמציעים לאנשים איכות תמורת מחיר. בקניונים אין. מעטים הקניונים שיש להם איזשהו ערך מוסף שיש בהם עסקים קטנים ומיוחדים ולא רק עוד שכפולים של אותן החנויות.

קחו עיר קטנה כמו בית שאן. בבית שאן יש קניון על כביש 90 ביציאה הצפונית מהעיר. אבל יש בעיר גם שני מתחמי קניות. כמה עסקים צריכה בית שאן? זה לא שונה בחיפה ובבאר שבע, בראשון לציון או ברעננה. עוד ועוד מתחמי קניות פתוחים וקניונים, מזה מספר שנים מדברים על ירידת הפדיון בקניונים ובכל זאת בונים ופותחים עוד חנויות. מזה מספר שנים ברור שיותר ויותר ישראלים קונים באינטרנט או נוסעים לחו"ל וקונים, ואפילו בשוליים קונים יותר תוצרת מקומית איכותית מיצרנים קטנים. ועדיין בונים עוד מתחמים ועוד קניונים שבהם אפשר לקנות עוד ועוד מאותה סחורה. מישהו באמת חשב שזה יגמר אחרת? במקביל במקומות העבודה בענף השירותים, שהם עיקר מקומות העבודה שישראל מייצרת עובדים יותר ויותר עובדים בשכר לא משהו, בחנויות לא מושקעות במיוחד במכירת סחורה באיכות סבירה מינוס במקרה הטוב. אפילו הם, בדרך הביתה באוטובוס שתקוע בפקק, קונים באינטרנט.

בקיצור בעלי קניונים יקרים ובעלי רשתות יקרים, אם אתם רוצים קונים? תורידו מחירים אחד לשני כדי לקצץ בהוצאות, תורידו מחירים לנו. תיאבקו ביחד אתנו על שבוע עבודה קצר יותר ועל שכר הוגן ותנאים, ואז נוכל לבוא ולקנות בפנאי שלנו ונוציא את הראש והכיס מהמסך. תמכרו סחורה טובה ואיכותית, תנו מקום לחנויות עצמאיות וקטנות ולא רק לרשתות ענק שמוכרות זבל תוצרת חוץ. אולי תזכו בקונים בחזרה, קונים שיש להם זמן ועניין לבוא לקנות אצלכם. כרגע הקניונים בישראל מציעים מעט מדי בשביל צרכן, עני יותר, קצר בזמן ובעל טעם מורכב.

Tags: , ,

3 Responses to “קניוני הקניות דועכים, עוברים לקניות באינטרנט”

  1. החגב עמד יציב הגיב:

    מעבר לטון הבכייני בהגיג חסר המיקוד והמיותר הזה.
    הכותבת מניחה מספר הנחות יסוד אשר הקורא נדרש לקבלן כאמת לאמיתה אבל בפועל הן לא יותר מספקולציה של הכותבת ומשקף רעיונות נפוצים בקרבם של שונאי החירות והבוזזים-שודדים מהשמאל.
    "יוקר המחיה…הדור שלנו יוצא פחות…לאנשים אין כסף…"ועוד ועוד
    מיהו ג'ון גאלט?!

  2. מיה פאול הגיב:

    תגיד חגב, משלמים לך לפי תגובה ולא לפי תוכן?

  3. החגב עמד יציב הגיב:

    תמיד משעשע אותי שאנשים, אשר ניכר כי הנם, נטולי כל ניסיון או הבנה בעסקים ו\או כלכלה ממהרים לחלק עצות לאלה שנושאים באחריות להובלה של עסקים בפועל…
    אבל זה במהות הסוציאליזם לדעתי, התנערות מאחריות אישית של הפרט לבחירותיו וצעדיו…
    היית מספקת עצה בנושאי תרופות לרופא?
    גם האמונה שמי שאינו מקבל את תפיסת עולמכם הלא מוסרית בהגדרה חייב להיות טוקבקיסט בתשלום משעשעת.
    מיה פאול, You are out of your element

    מיהו ג'ון גאלט?

Leave a Reply