האם להכניס טלפונים ניידים לשימוש בשיעורים בבתי-ספר?- חלק א'

הוועדה לזכויות הילד דנה בנושא הכנסת טלפונים ניידים לבתי-ספר. הדיון בישיבה הוא צעד פרלמנטארי ראשון, ככל הנראה, לקידום היוזמה להכניס שימוש בטלפונים סלולאריים בתוך שיעורי הלימוד בבתי הספר בישראל. יוזמה הפוכה מזו של האיחוד האירופאי שמתכוון לאסור על כך

מאת: דליה בלומנפלד

[בוקסה=58268]ח"כ יפעת שאשא ביטון, יו"ר הוועדה לזכויות הילד, מתייחסת בחיוב ליוזמה להכניס שימוש של טלפונים חכמים בשיעורים כאמצעי למידה פדגוגי. היא אמרה זאת בישיבת הוועדה שהתקיימה ב-1 בינואר 2018 ושמה: הגבלת גיל ההרשמה לרשתות חברתיות ואיסור הכנסת טלפונים ניידים לבתי-ספר..

לפי הנאמר בישיבה, האיחוד האירופאי – ובו גם צרפת – מקדם ×—×§×™×§×” שתאסור שימוש  של טלפונים חכמים בבתי-ספר, ותאסור הרשמה לרשתות חברתיות עד גיל 16. ×—"×› שאשא ביטון הביעה ספקנות באשר ליכולת האכיפה של הגבלות אלה. לדעתה אי אפשר לשלוט בהרשמה לרשתות חברתיות. תלמידים יוכלו לזייף גיל ולהירשם. ולגבי טלפונים סלולאריים, היא מציינת שכיום מותר להביא טלפונים ניידים לבתי-ספר, ואם כך, כדאי להשתמש בהם בשיעורים לצרכי לימוד ולא בהפסקות. ההפסקות נועדו לאינטראקציה חברתית בין התלמידים. גישתה היא בבחינת "אם אינך יכול להילחם נגדם, הצטרף אליהם"

עופר רימון, מנהל מינהל תקשוב וטכנולוגיה מציע הכנסת שימוש בטלפונים חכמים לשימוש פדגוגי, אך ליצור איזון כדי למנוע סכנות קרינה, התמכרויות ועוד. הטלפון הסלולארי יכול, לדידו של רימון, להפוך למכשיר למידה. בעזרתו אפשר לחפש ערכים בגוגל, או בויקיפדיה, או להשתמש באפליקציות חינוכיות לצרכי למידה. רימון מציע להכניס שימוש בטלפונים חכמים ובד בבד להפעיל אכיפה ובקרה.

רימון יודע שחוזר מנכ"ל משרד החינוך אוסר שימוש בטלפונים סלולאריים בכיתות וגם מוכר לו הבג"צ שהוגש המבקש לאסור שימוש בטאבלטים, מחשבים וטלפונים ניידים. אבל, למרות זאת, הוא רוצה להנהיג שימוש בטלפונים סלולאריים חכמים תוך ליווי ועדה שתעסוק בבעיות בריאותיות שקשורות לשימוש בהם בבתי-ספר. לא תהיה אפשרות לעבור את סף הקרינה בעת השימוש בטלפונים סלולאריים, לפי דבריו. הוא מציין כי בבדיקות קרינה שנעשו בעבר בבתי-ספר, רוב החריגות היו של קרינת חשמל ולא של קרינה מרשת אלחוט (ווי-פיי).

עופר רימון הסביר בישיבה שהטלפונים הסלולאריים של התלמידים לא יעבדו אל הרשת הסלולארית, אלא על הרשת האלחוטית (וויי-פיי).בבתי-הספר יופעלו רשתות אלחוט. לא תתאפשר גלישה באמצעות רשת סלולארית כי היא מעלה בצורה דרסטית את הקרינה. כמו כן יופעל עקרון הזהירות המונעת, בהנחיית מומחית הקרינה, פרופ' סיגל סדצקי, לפיו יוגבל זמן השימוש ברשת האלחוט, וזאת רק אם התלמיד עובד ברשת. כמו כן יוגבל משך  השימוש בהתאם לגיל השימוש: תלמיד בוגר – יותר שימוש, תלמיד צעיר – פחות שימוש. רימון ציין בישיבה שהמכשיר הסלולארי יופעל למעשה בתפקיד טאבלט, ודיבר על הצורך ללמד תלמידים להשתמש במכשירים סלולאריים באופן מבוקר.

הישיבה בוועדה לזכויות הילד בראשות ח"כ יפעת שאשא ביטון דנה כביכול בשאלה: "האם נכון או לא נכון להכניס שימוש בטלפונים חכמים לצרכים פדגוגיים בבתי-ספר ואם כן, אז איך?" אך למעשה יו"ר הישיבה, שאשא ביטון ועופר רימון , מנהל מינהל טכנולוגיה ותקשוב במשרד החינוך, הגיעו לישיבה עם עמדה קבועה מראש שיש להכניס שימוש בטלפונים חכמים לשיעורי הלימוד בבתי-ספר. הדיון אמור היה לתת לגיטימציה לעמדה זו ולאותת למשרד החינוך שהוועדה לזכויות הילד מגבה את משרד החינוך בעניין. אמנם בישיבה השתתפו תומכים ומתנגדים, אך דעת המתנגדים נשמעה ללא התייחסות מהותית. זאת למרות שהמתנגדים הביעו עמדות משמעותיות נגד הכנסת הטלפונים החכמים לבתי-ספר.

נראה כי עופר רימון ושאשא ביטון החלו בישיבה זו לפעול למען הכנסת שימוש בטלפון סלולארי לצרכים פדגוגיים בשיעורי הלימוד בבתי-ספר.

לקריאת חלק ב'

לקריאת חלק ג'

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , , ,

5 Responses to “האם להכניס טלפונים ניידים לשימוש בשיעורים בבתי-ספר?- חלק א'”

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    דיון בוועדת החינוך על סכנת קרינה בבתי-ספר http://www.blacklabor.org/?p=55898
    ועדת החינוך של הכנסת בראשות ח"כ עמרם מצנע קיימה דיון מעקב בנושא התמודדות עם איום הקרינה בבתי הספר ובמוסדות חינוך.

    ארגוני ההורים שנכחו בדיון התריעו מפני השימוש ההולך וגובר ברשתות אלחוטיות במערכת החינוך ובנזקים הנגרמים לילדים רגישים לקרינה. הדיון עסק גם בקרינה ממקורות חשמל כגון קווי מתח, ארונות חשמל וכו'. ההורים ביקשו לחייב את הרשויות המקומיות, משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה לפרסם באופן שקוף ונגיש את תוצאות בדיקת הקרינה במוסדות החינוך, ואת הדרכים לטיפול בבעיה. חברת החשמל התבקשה לפרסם במקום נגיש, לידיעת הציבור, את מיקומם של קווי מתח גבוה ואת הפעולות הנעשות למניעת קרינה במרחב הציבורי.

    ממשרד החינוך נמסר בישיבה כי הם פועלים על פי עקרון הזהירות המונעת וכי הופצו חוזרי מנכ"ל הדורשים מבתי הספר לצמצם ככל האפשר את הקרינה מהרשתות האלחוטיות – "קבענו שבכל מקום שאפשר להשתמש ברשת קווית, שכך יעשה", אמר ד"ר עופר רימון, מנהל מינהל תקשוב טכנולוגיה ומערכות מידע במשרד החינוך. עוד הוסיף כי נעשו כבר למעלה מ-1000 בדיקות בבתי ספר בכל הקשור לקרינה מרשתות אלחוטיות ולא נמצאה בעיה. "אנחנו מגלים לא מעט חריגות בקרינה ממקורות חשמל ושולחים את הדו"חות למשרד להגנת הסביבה ולרשויות המקומיות להמשך הטיפול".

  2. כל מה שהם רוצים זה להכניס עוד ועוד טכנולוגיה אלחוטית לבתי הספר. הם אינם מודעים לסיכון, ואם מודעים מתעלמים ממנו. הם אינם בודקים אם יש עלייה בכאבי ראש אצל התלמידים (בודקים כל דבר אחר חוץ מזה) ומתעלמים מהתלונות של תלמידים והורים.
    הסוף של החלמאות הזו הוא ילדים שיסבלו מכאבי ראש בכל פעם שהם יהיה בסביבה שבה יש ציוד אלחוטי, סלולרי או קרינה, כבר לפני גיל 20.

    מי שהילדים שלהם כבר סובלים בבתי הספר מכאבי הראש מוזמן לפנות אלי ולקבל רשימה של צעדים לצמצום חשיפה בבית, תחליפים לסלולרי ולציוד אלחוטי, ורשימה של צעדים שניתן לבצע כדי לצמצם את החשיפה של הילדים לקרינה בבתי הספר.

  3. […] עמיר – ללא קרינה בשבילך על האם להכניס טלפונים ניידים לשימוש בשיעורים בבתי-ספר?- חל… […]

  4. […] האם להכניס טלפונים ניידים לשימוש בשיעורים בבתי-ספר http://www.blacklabor.org/?p=59535 […]

Leave a Reply