הפרטת חברת החשמל תייקר את החשמל לצרכנים

הרפורמה של משרד האוצר להפרטת חברת החשמל תוביל להעלאת תעריפי החשמל למשקי הבית, לא משום שהיא תיכשל, אלא גם, ובעיקר, אם היא תצליח וייצור החשמל ומכירתו יתנהלו כמו "שוק חופשי"

מאת: יאיר קלדור

עוד משהו על ה"תחרות" במשק החשמל:

זה שרוב הציבור חושב שמחירי החשמל בישראל גבוהים מדי – זה מחדל של העיתונות הכלכלית, שמראה את רמת הסיקור בתחום ואת האידיאולוגיה שמנחה אותו. אבל זה שיש אנשים שמבינים שהחשמל בישראל זול יותר מרוב המדינות בעולם – כולל אלה עם משק חשמל מופרט – ועדיין חושבים שההפרטה תאפשר להוריד את המחירים עוד, זה כבר טמטום. כי החשמל בישראל זול לא למרות ה"מונופול" של חברת החשמל, אלא בזכותו.

בשורה התחתונה, אפשר להעריך שהרפורמה של האוצר תביא להעלאת תעריפי החשמל למשקי הבית. לא בגלל שהיא תיכשל (אפשרות ריאלית מאוד), אלא גם, ובעיקר, אם היא תצליח. כלומר, אם תתפתח "תחרות" במשק החשמל, אם ייצור ומכירת חשמל תתנהל כמו "שוק חופשי", זה יוביל לעליית מחירים. זה מה שיקרה בגלל שהתחרות האמיתית לא תהיה בין יצרני החשמל הפרטיים, אלא בין הלקוחות. ככה שלקוחות גדולים – חברות כמו שופרסל, בנקים וכו' – ימנפו את הגודל שלהם כדי להשיג הנחות, תעריפים מוזלים ושירות VIP, בזמן שמשקי הבית ועסקים קטנים ימתינו על הקו שעות וייאלצו לבדוק את החשבון שלהם בשבע עיניים, כדי לוודא שלא דחפו להם עמלות ומוצרים שהם לא ביקשו. בדיוק כמו שזה קורה בשאר התחומים.

במקביל, חברת החשמל הציבורית תידרש להמשיך לספק חשמל ללקוחות פחות "אטרקטיביים", לחבר לרשת יישובים מבודדים, להעניק הנחות למעוטי יכולת, ולבצע את כל אותם פעולות שאינן רווחיות מספיק עבור השוק הפרטי. בדיוק כמו שקורה בבתי החולים הפרטיים, חברות החשמל הפרטיות יוכלו לבחור בפינצטה את הלקוחות הרווחיים ביותר, להציע להם שירות עדיף, בזמן שחברת החשמל הציבורית תצטרך לדאוג לכל השאר.

כשיש רק חברה ציבורית אחת שמייצרת חשמל, אין ללקוחות גדולים שום כוח מולה. כך, תעריפי החשמל לתעשייה כיום הם לרוב גבוהים יותר מהתעריפים למשקי הבית. זאת אחת הסיבות לכך שהחשמל למשקי הבית בישראל זול יותר מרוב המדינות בעולם. אבל זה כבר מתחיל להשתנות. לפני נתוני רשות החשמל, היצרנים הפרטיים, שבסך הכל מייצרים כ-30% מהחשמל בישראל, לוקחים נתח של 50% ומעלה בקרב לקוחות גדולים.

אבל לא צריך לחכות כדי לראות את זה אצלנו. זה בדיוק מה שקרה במדינות אחרות שהפריטו את משק החשמל. ואני מדבר כאן על רפורמות שנחשבות "מוצלחות", לא על מקרים בהם ההפרטה הביאה לתקלות רבות והפסקות חשמל ממושכות.

למעשה, כשבבנק העולמי וגופים דומים כותבים על רפורמות כאלה, הם מציגים את עליית המחירים למשקי הבית כהישג, כי ככה הרפורמות מונעות "סבסוד צולב" בין צרכנים. כך, בדו"ח של הכלכלן הראשי של הבנק העולמי (Kessides 2012), מוסבר במפורש כי בחלק מהמדינות, המטרה היא להעלות את המחיר:

להמשך קריאה בפייסבוק של יאיר קלדור

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , ,

3 Responses to “הפרטת חברת החשמל תייקר את החשמל לצרכנים”

  1. רחד הגיב:

    אתה יודע שההפרטה היא רק של היצור ולא של ההולכה? אתה יודע גם שזה אומר שהנימוקים שלך הם לא רלוונטיים?

  2. מיכאל לינדנבאום הגיב:

    מצטער,תגובה אופיינית של חובב הפרטה וטייקונים.

    לא פחות ולא יותר.

  3. נטע הגיב:

    http://www.blacklabor.org/?p=57198

    למשל:
    "יצרנית החשמל הפרטי "דליה אנרגיות" עקפה את דרישת הממשלה להשקיע הון עצמי בסך 20% משווי הפרויקט. במקום זאת היא מנפיקה מניות בכורה למוסדיים. התנהלות "דליה אנרגיות" היא דוגמא לאופן בה פועלת הפרטת החשמל. הממשלה מעבירה לתאגידים את רכוש האזרחים, מעבירה להם כספי ציבור, אך האזרחים לא ייהנו מפירות ההפרטה" (אמנון פורטוגלי)"

    "בשנים האחרונות לא נפתח לתחרות אף משק חשמל משמעותי בעולם המערבי", אומר פרופ' אשר טישלר, דיקן הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב וממארגני הכנס של רשות החשמל, "אם כבר, אז המגמה היא דווקא בכיוון ההפוך של יציאה מתחרות. יש היום הסכמה רחבה, כמעט קונצנזוס בין המומחים, שהתחרות במשק החשמל לא מביאה לירידה במחירים ולעתים היא אפילו מביאה לעלייה במחירים, והיא גם לא משפרת את אמינות אספקת החשמל".

    "לפעמים אין ברירה אלא לייבש את החברות. חברת החשמל ורשות השידור הן המחשה לכך". ה'ייבוש' נחוץ כדי להביא את ארגון העובדים ל'בשלות' ולהסכמה לרפורמה".

    ועוד

Leave a Reply