מדוע חסרים מנהלים בבתי-ספר יסודיים ובחטיבות הביניים?

לבעיית המחסור במנהלים לבתי-ספר יסודיים וחטיבות-ביניים בחינוך הרשמי סיבות רבות. אחת מהן היא המגמה להפוך מנהל שהוא פדגוג מטבעו למנהל עסק כלכלי

מאת: דליה בלומנפלד

מדי שנה בשנה בחמש השנים האחרונות חסרים מעל לכשליש מנהלים לבתי-ספר יסודיים וחטיבות ביניים בחינוך הרשמי. בשנת תשע"ז היה צורך ב-533 משרות ניהול. אולם לאחר הליך מכרזי נבחרו רק 341 מנהלים שעמדו בקריטריוני המכרז הנדרשים לניהול. 192 משרות אוישו על-ידי מינויים. בשנת תשע"ו נדרשו 522 משרות ניהול, אך רק 358 מהן מונו בהליך מכרזי ואוישו. ל-164 משרות בוצע הליך של מינוי. לעיון במידע המפורט, קרא פה ופה)

מידע זה התקבל בעקבות דרישה של מנהל "גב לחינוך" לקבלת מידע ממשרד החינוך במסגרת חוק חופש המידע.

תופעת מינוי המנהלים היא ליקוי המהווה פתח לפרוטקציוניזם ומעלה חשש כי מנהלי בי"ס שמונו אינם עומדים בקריטריונים הנדרשים לניהול. נוסף לכך, היא מהווה פתח לצבירת כוח פוליטי מפלגתי באמצעות הענקת משרות ניהול למקורבים ולבעלי עניין.

נראה כי תפקיד של מנהל בי"ס הפסיק להיות אטרקטיבי ואין לו ביקוש גבוה. מידע המופיע באתר "גב לחינוך" יכול לתת מענה לסיבות שהובילו למחסור במנהלים ראויים לבי"ס.

טבלאות השכר של מורים ומנהלים מראות ששכר המנהל נמוך מזה של המורה. השכר הנמוך מונע ממורים, שטבעי שיהוו עתודה לניהול, להתמודד במכרז לתפקיד מנהלים. מלבד השכר הנמוך, משרת מנהל היא משרה לעשר שנים לכל היותר, אין לו קביעות ועליו לעבור לנהל בי"ס אחר כעבור עשר שנים. זאת בניגוד למורה שהשיטה מאפשרת לו קביעות. גם שכרו של המנהל נשחק משנה לשנה. הוא אינו מקבל תוספת ותק של אחוז אחד בשנה כמו המורה.

רפורמת הניהול העצמי מעמידה דרישה למנהל כלכלי. זאת בניגוד לעבר, אז הדרישה הייתה שהמנהל יהיה פדגוג. הפדגוגיה היא התחום המקצועי של המורה והייתה ההתמחות המקצועית של המנהל, שפעמים רבות, בעברו היה מורה. כיום, הדרישה היא לניהול כלכלי, אך משרד החינוך לא מכשיר מנהלים כדי להיות מנהלי בי"ס כעסק כלכלי. ובאופן מהותי יותר, ניהול שמעמיד בראש מעייניו את הרווח הכלכלי, מטבעו פוגע בניהול הפדגוגי ומהווה בכך גורם הדוחה אנשי חינוך והוראה מלשמש מנהלי בי"ס.

מלבד סיבות אלה, בדיקה של תנאי עבודתו של המנהל מסבירים גם הם את הרתיעה מלעסוק בניהול. מנהל עובד 40 שעות שבועיות. זאת בניגוד למורה העובד 36 ש"ש. שעת עבודה של מנהל היא 60 דקות, בעוד ששעת עבודתו של מורה היא 45 דקות בלבד. כמו כן, מנהל בי"ס עובד גם בחודש אחד של החופש הגדול ואינו מקבל על כך שכר, בעוד מורה מחדש כוחותיו בחופשה של חודשיים ימים ומקבל על כך שכר.

בעיה נוספת המרתיעה מתפקיד הניהול היא האחריות הגדולה המוטלת על כתפי המנהל. וזאת ללא שום הגנה משפטית. מנהל חשוף לתביעות אישיות ועלות התביעות הן מכיסו הפרטי. (לעיון במידע המפורט באתר "גב לחינוך" ראה פה)

המחסור במנהלים משקף את הליקוי ברפורמות שהשיתו שרי חינוך על מערכת החינוך. מאז החל תהליך ההפרטה המואץ במערכת החינוך. משרד החינוך הסיר מעליו את האחריות למערכת החינוך והפך גורם מפקח בלבד, ולא תמיד ביעילות. האחריות הוטלה על כתפי מנהלי בי"ס, והיא כבדה מדי. כל מנהל הופך למשרד חינוך בזעיר אנפין, שצריך לדאוג לתוכניות לימוד, לשיבוץ מורים למערכת שעות, לעמוד בלחץ של הורים, לגרום לתלמידים, שהפכו לקוחות, גם להיות מרוצים וגם להצליח בלימודים, לדאוג למעורבות החברתית של התלמידים וגם להפעיל את ביה"ס כעסק כלכלי מצליח. וזאת בנוסף לתפקידו של ביה"ס כמוסד שמקנה ערכים, מה שלא כל כך הולך ביחד עם עסקים. כל המטרות הסותרות הללו לא הולכות ביחד והן בבחינת "תפסת מרובה – לא תפסת."

אם המדינה רוצה לדאוג באמת לאיכות החינוך, עליה להתמקד בתחום הפדגוגיה ובחינוך לערכים (לא ערכי הבית היהודי), ולסגת מהמטרות הכלכליות של תפיסת החינוך כמשאב כלכלי לצורכי רווח כספי. על פי מה שקורה בשטח, נראה כי המדינה הולכת בכיוון הפוך: היא מממשת את מטרות הרווח הכלכלי, והופכת את החינוך לשוק עסקי של גופים חיצוניים שקיבלו עליהם את כל התפקידים, שביצע בעבר משרד החינוך. אך אם משרד החינוך ביצע בעבר את תפקידו כשלעיניו עמד האינטרס הציבורי, הרי גופים חיצוניים מספקים שירותי חינוך למטרות של רווח כלכלי.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

6 Responses to “מדוע חסרים מנהלים בבתי-ספר יסודיים ובחטיבות הביניים?”

  1. החגב עמד יציב הגיב:

    עליה לפעול בשיטת הואוצ'רים שהוצעה ע"י מילטון פרידמן ובפועל היא די דומה לצורת התנהלותן של קופות החולים בישראל.
    על המדינה ליזום הקמת 4-5 רשתות חינוך אשר יתחרו על ואוצ'רים שהמדינה תנפיק למשפחות ולאפשר לי כהורה לבחור באיזה בית ספר להשתמש בואוצ'ר שלי.
    על הדרך המדינה גם יכולה להפסיק לתגמל מורים לפי ותק שזו שיטת תמרוץ גרועה ביותר רשתות החינוך המתחרות על הואוצ'ר של ההורים ידאגו לגייס ולשמר מורים ומנהלים מעולים אשר יתוגמלו בהתאם לערכם בשוק העבודה ולא לפי סולם עקום שנוצר מדיאלוג בין פופטיץ הפקיד במשרד החינוך וועד המורים.
    על הדרך אפשר גם לתקן עוול היסטורי ולדאוג שמערכת החינוך תעבוד בהלימה לשוק העבודה מה שיגדיל את הצמיחה בישראל וישפר את כל המשק.

    מיהו ג'ון גאלט?!

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    דומה לצורת התנהלותן של קופות החולים?
    אלה עם הגרעונות הבלתי סופיים וה"התיעלויות" על חשבון החולים?

  3. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    החגב מציג גישה ניאו ליברלית קלאסית. בשיטה זו מה שחשוב זה הכסף ולא איכות החינוך. הרשתות יתחרו על הגדלת שורת הרווח שלהן, לא על איכות החינוך. במדינת רווחה איכות החינוך טובה מזו שבמדינה ניאו ליברלית.

  4. החגב עמד יציב הגיב:

    כיצד ניתן לייצר איכות במערכת שמתנהלת בצורה הבאה:
    1. אין שום קשר בין תגמול לביצועים.
    2. הוותק הוא הפרמטר המרכזי לתגמול בדומה להלצה הצה"לית לפיה אם קושרים חמור בבסיס לבזנ"ט כעבור 20 שנה הוא ×™×”×™×” רס"ן…
    3. מערכת מאובנת ומיושנת אשר בעצם מהווה אטרקציה לעובדים שלא הצליחו למצוא עבודה במקומות נחשקים יותר (מלבד קבוצה לא מבוטלת של אידאליסטים אשר יישחקו במערכת מהר מאוד).

    הכשל הוא במבנה הארגוני ובתכנון המרכזי לא ברמת שר החינוך או מנכ"ל משרדו, השיטה שגויה, הפתרון הפרידמני יכול לתת מענה לרב תחלואי המערכת.
    בקיצור- "It's the economy, stupid"

    ומיהו ג'ון גאלט?

  5. החגב עמד יציב הגיב:

    שירותי הבריאות בקהילה אותן מספקים בישראל קופות החולים הן ברמה גבוהה והן מפגינים שיפור מתמיד, השיפור הזה מושג בגלל שלי כמבוטח (בעצם לקוח) יש אפשרות להתקשר למכבי ולהיפרד מהם ולעבור לכללית.

    אני סבור שהפתרון הקודם במסגרתו מי שלא החזיק פנקס אדום לא היה זכאי להיות חבר קופה ולקבל שירותי בריאות הוא פתרון בעייתי, אבל אתה מוזמן לחזור אליו במסגרת אותו "עולם חדש מופלא" אליו נראה כי אתה משתוקק

    מיהו ג'ון גאלט?

  6. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    חגב
    תהיה בריא, הכי בטוח.

    עוול לא פותרים בעוול (איוולת לא פותרים באיוולת, רשע לא פותרים ברשע….)
    אין לי מושג מנין לך ש"שירותי הבריאות בקהילה……." ומנין לך שההסבר היחיד למציאות שאתה מתאר (והיא לא בהכרח כזאת) הוא ההסבר שלך.
    יש מעט מאוד מעבר בין הקופות).

Leave a Reply