מגמה ירוקה – אירועי יום הסביבה בכנסת
הכנסת תייחד את יום שלישי ה-27 ביוני לאירועים בנושא איכות הסביבה. ארגון "מגמה ירוקה" קורא לציבור להצטרף לפעילות, ולמקבלי ההחלטות לשנות כיוון: המציאות שבה רווחים של טייקונים חשובים מחיי אדם במפרץ חיפה חייבת להשתנות
יום הסביבה 2017 מצוין השנה בכנסת בצל ההחלטה המסוכנת שקיבלה, לפני כשבועיים, המועצה הארצית לתכנון ובניה לאשר את תכנית ההרחבה של בתי הזיקוק במפרץ חיפה. במטרופולין החולה ומוכה הזיהום, קיבל המפעל, שהוכרז כמפעל המזהם בארץ, יד חופשית להקמת עוד מתקנים מסוכנים ומזהמים וצ'ק פתוח להגדלת כושר הייצור שלו על פני שטח המתפרש על 43.5 דונם.
יום הסביבה מצוין השנה גם על רקע נסיגתה של ארה"ב, המעצמה השנייה המזהמת בעולם, מהתחייבויותיה למאבק העולמי במשבר האקלים. ארה"ב נטשה את הסכם פריז ההיסטורי, אותו הובילה בימי ממשל אובמה, והפנתה עורף לכל מדינות העולם שהחליטו לעשות מעשה, מלבד סוריה וניקרגואה, במאבקן למען שלום כדור הארץ ובטחון האנושות. מוקדם לקבוע מה תהיינה ההשלכות של מהלך פזיז וחסר אחריות זה על המאבק העולמי, במשבר האקלים, אולם ברור מעל לכל ספק שזה הזמן שלנו להוביל בכל הכוח, חזון סביבתי וחברתי אחר לישראל ולעולם כולו.
מור גלבוע, מנכ"ל "מגמה ירוקה": "זיהום האוויר בארץ משתולל, המעבר לאנרגיות מתחדשות מדשדש. הממשלה ממשיכה בהתמכרותה לדלקים מזהמים ונותנת אור ירוק לקידוחי נפט מזהמים ומסוכנים, ברמת הגולן ובחלקים נוספים ברחבי הארץ. אין מתאים מיום הסביבה להזכיר את החזון שלנו למדינת ישראל סביבתית ומקיימת יותר: מדינה שבה לא מרחיבים את התעשייה המזהמת בחיפה, ולא ממשיכים לסכן את חייהם ובריאותם של קרוב למיליון תושבי המטרופולין שסובלים מכך, מדינה שבה משרד האנרגיה פועל כדי להפחית את התלות בדלקים מזהמים ולהגדיל משמעותית את מכסות האנרגיה המתחדשת, מדינה פחות מזוהמת מתעשייה ומתחבורת כלי רכב פרטיים, מדינה פורצת דרך בתעשיית הקלינטק והאנרגיה המתחדשת, לא רק בייצוא הטכנולוגיה אלא גם ובעיקר, ביישום בארץ.
אין לנו מדינה אחרת ומחובתנו לעשות הכול כדי שנוכל לשפר את איכות חיינו ובריאותנו כאן ולהשאיר, לדורות הבאים אחרינו, מדינה ועולם סביבתיים וחברתיים יותר.
זוהי מהות השינוי שאנחנו מקדמים בכל ימות השנה ואין מתאים מהיום הזה לקרוא לציבור האזרחים, בכל רחבי הארץ, להצטרף ולדרוש את השינוי הזה. לממשלת ישראל ולחברי בית הנבחרים אנחנו קוראים להקשיב לקולנו ולקדם את המציאות הזאת בכול הכוח. אנחנו הדור הראשון שמודע לגודל המשבר הסביבתי הגלובלי ואנחנו כנראה גם הדור האחרון שעוד מסוגל לעצור את הידרדרות המשבר הזה. זה הזמן לפעול בכל הכוח לשינוי סביבתי עמוק. זה הזמן לפעול ביחד, ולנצח".
בין הדיונים שיתקיימו במהלך היום הועדה לענייני ביקורת המדינה תידרש לחוות דעת המבקר על עיכוב העברת מכל האמוניה וטיפול בזיהום האוויר ממקורות נייחים.
ליהי שחר ברמן, תושבת חיפה ומובילת המאבק מטעם התעשייה המזהמת בחיפה מטעם ארגון "מגמה ירוקה" שתדבר בועדה לביקורת המדינה : "המציאות שבה רווחים של טייקונים חשובים מחיי אדם במפרץ חיפה חייבת להשתנות. לא ייתכן, שהחלופה שמדינת ישראל מקדמת למכל האמוניה מסוכנת יותר מהמיכל עצמו. אונייה לא ממוגנת, המספקת אמוניה לחיפה כימיקלים באמצעות צינור חשוף, עלולה להביא לאסון בכל מקרה של תקלה או פגיעה מכוונת. ישנן חלופות בטוחות יותר אך דורשות השקעה כספית גדולה יותר. בנושא אחר וחשוב לא פחות- לא ייתכן שבשביל לפתור לבתי הזיקוק בעיות במערך הייצוא, מדינת ישראל תיתן יד חופשית להקמת מתקנים מזהמים ומסוכנים. החלטת המועצה הארצית שבסמכות משה כחלון לאשר את הרחבת בז"ן היא בכייה לדורות".
עוד תתקיים ישיבת השדולה הסביבתית-חברתית, יו"ר השדולה, ח"כ תמר זנדברג: "אנחנו נמצאים בעיצומם של איומים מתגברים על הסביבה, בעיקר סביב מפרץ חיפה, שריפות ומזהמים במזרח המדינה וכן משבר תחבורה שמגיע לשיא בעוד מדיניות משרד התחבורה ממשיכה להיות עוד ועוד כלי רכב, כבישים ומחלפים במקום תכנית לאומית לתחבורה ציבורית – הפיתרון היחיד לזיהום, לפקקים ולתאונות הדרכים. אחרי מתווה הגז ומפרץ חיפה שם ברור היה שפעילי הסביבה צדקו לאורך כל הדרך – ראוי להקשיב לנו גם במקרים האלה".
תגיות: הכנסת, יום הסביבה, מגמה-ירוקה