על מצבה של מערכת הבריאות – "הדסה" כמשל
תקצוב המדינה לבריאות, שניתן לקופות-החולים ולבתי-החולים, אינו מכסה על הצרכים של תושבי-ישראל המבוטחים. הגירעון מכוסה משירותי רפואה פרטיים ומתיירות מרפא. כך, מערכת הבריאות הישראלית שנחשבה איכותית ומפותחת הולכת ומידרדרת. עליה לשנות כיוון ולצעוד קדימה
מאת: ק. טוכולסקי
הדסה היא העתיד שמתכננת לנו הממשלה
מזה מספר חודשים מגלגל בביתה חולים הדסה עין-כרם משבר, שהגיעו לשיאו בשבוע שעבר, עת רופאי המחלקה ההמטו-אונקולוגית המטפלים בילדים עזבו את עבודתם יחדיו. קצרה היריעה בטור של כמה מאות מילים לתאר את המשבר, אבל בקצרה הסיפור פשוט. רופאי המחלקה הרגישו שהם לא מסוגלים לספק טיפול נאות למטופלים הישראלים שלהם בשל עומס יתר של תיירות רפואית, משדרישותיהם נענו בזלזול הם התפטרו. מה שקורה בהדסה אינו ייחודי, אבל כנראה קיצוני ובכל מקרה הוא לא מייצג איזושהי חריגה מהנורמה המקובלת על ממשלות ישראל הנוכחיות, אלא את התפתחות התהליכים שממשלות שעוינות את הרפואה הציבורית מקדמות בישראל כבר 15 שנים לפחות.
ירושלים, העיר הגדולה בישראל ואחת העניות שבה. אם נוציא לרגע מהמשוואה שורה של בתי- חולים קטנים במזרח העיר, המשרתים את האוכלוסייה הפלסטינית, נשארנו עם שלושה בתי חולים גדולים, כולם פרטיים, המשרתים אוכלוסייה של למעלה ממיליון בני אדם בירושלים וסביבתה. כל בתי החולים האלה חיים על השלמת הכנסה שמקורה במתן שר"פ לאזרחי-ישראל וגם לתיירי-מרפא.
כל בתי-החולים האלה, נהנים מהכנסות מהמדינה ומקופות-החולים, באמצעות תשלומים על רכישת שירותי- בריאות. אבל הן אינן מספיקות להם לקיום בסיסי. וכך, כל העת במקום לדאוג לאוכלוסיית המבוטחים שלהם, בתי-החולים בירושלים (למען האמת במדינה כולה. בירושלים זה פשוט ממש קיצוני) צריכים לדאוג להגדלת ההכנסות הנוספות שלהם מביצוע טיפולים פרטיים לתושבי-ישראל ולתיירי-מרפא. לכן, יש להם פחות זמן ומשאבים להעניק טיפול במימון ציבורי לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי לאזרחים שידם אינה משגת לשלם באופן פרטי. יותר ממיליון נפשות, תלויים בשירות שאמור להיות ציבורי שהולך ונגוז לטובת טיפול למי שידו משגת לשלם אקסטרות ולתיירי-מרפא.
השיטה פשוטה והיא נוגעת לא רק לבתי החולים של ירושלים, שמסיבות לא הגיוניות עדיין לא הולאמו והפכו לבתי חולים ממשלתיים, ומאלצים את תושבי המקום לקבל פחות טיפולים. התקצוב שניתן לקופות-החולים ולבתי-החולים אינו מכסה על הצרכים של תושבי-ישראל המבוטחים. לא במקרה יש לנו פחות רופאות, אחיות ומיטות לנפש מאשר ברוב המדינות המפותחות. זה קורה כי המערכת, הדי מוצלחת שנבנתה פה במשך שנים, נמצאת בסטגנציה עמוקה ובהידרדרות מתמדת. הרופאות שלנו קורסות תחת הנטל, עובדי הסיעוד, האחיות, עובדי השירותים והניקיון, הם תמיד לא במספר מספיק, במשמרות ארוכות מדי, בשחיקה כי המערכת לא משלמת מספיק.
במקביל, בניסיון נואש להתמודד עם גרעון תקציבי הולך וגדל, המערכת מנסה לגייס כסף באופן פרטי ולכך יש כאמור השלכות קשות. חבר שלי יעבור בקרוב ניתוח בבית חולים ירושלמי, הוא סיפר לי שאת ההפניה שקופת-החולים שלחה גם אחרי שנה לא חזרו אליו כי הניתוח לא דחוף. לעומת זאת, ברגע שהוא הפעיל ביטוח משלים, נקבע לו תור. ככה עובדת מערכת עם שר"פ. ככה עובדת מערכת שאמורה להיות ציבורית, אבל היא לא. ככה עובדת מערכת שבמקום להעסיק 3 משמרות של עובדים 8 שעות כל אחת 24 שעות ביממה, מנצלת פחות כוח-אדם ליותר זמן וככה היא גם נראית.
את המחיר של המדיניות הממשלתית הזו כולנו משלמים, מי שכבר שילם, מי שבדיוק משלם ומי שישלם בעתיד. את המדיניות הזו צריך להחליף ומהר אחרת כולנו נפגע. הגיע הזמן שמס הבריאות יעלה תמורת שירותים נוספים ושיפור שירותים. הגיע הזמן שתקצוב קופות החולים לא יהיה גרעוני. הגיע הזמן שכל בית חולים כללי בארץ יהיה שייך למדינה או לקופות החולים, אין צורך בעמותות/ארגונים ושאר פילטרים אליהם נדבק כוח וכסף שיכול לשרת את הציבור.
הגיע הזמן להגביל את תיירות המרפא ולבטל את השר"פ. הבריאות צריכה להיות ציבורית, יעילה ומכבדת, את עובדיה ולקוחותיה. הגיע הזמן שמערכת הבריאות הישראלית לא תהיה מודל טוב בניוון והתפוררות, אלא תחזור לצעוד קדימה ולהראות לעולם מהי בריאות ציבורית איכותית ויעילה.
מה שקורה בהדסה מבחינת הממשלה זה העתיד, ואם לא נחליף את האוחזים בהגה בהקדם, השר"פ יתרחב ועמו תיירות המרפא, והמערכת הציבורית תוסיף להיחלש, וכתוצאה מכך כולנו נפגע.
תגיות: בית-חולים-הדסה, מערכת הבריאות, שר"פ, תיירות מרפא, תקצוב
קישור קבוע
3 תגובות
Email This Post
20 ביוני, 2017 בשעה 14:06
אתה כותב מאמר ארוך ומנומק מלא בורות וחוסר ידע !
אבל העברית יפה.
20 ביוני, 2017 בשעה 20:33
זאת הפעם הראשונה שמחמיאים לי על העברית
והיות שהעברית שלי היא לא משהו, אני מרשה לעצמי לפקפק גם בשאר ההנחות בתגובה.
20 ביוני, 2017 בשעה 20:49
עדי לא הוכיח כלום ומרשה לעצמו להאשים אחרים בחוסר ידע.
אז הנה מידע על קצה המזלג:
"ירושלים של זהב? "הדסה" כמשל"
http://on-the-left-side.org.il/?s=%D7%A0%D7%A2%D7%9E%D7%99+%D7%98%D7%A9+%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A9%D7%9C%D7%99%D7%9D+%D7%A9%D7%9C+%D7%96%D7%94%D7%91%3F+%D7%94%D7%93%D7%A1%D7%94+%D7%9B%D7%9E%D7%A9%D7%9C