postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » הסכם הגז עולה לנו בתשלומים עודפים של יותר ממיליארד שקל לשנה

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

הסכם הגז עולה לנו בתשלומים עודפים של יותר ממיליארד שקל לשנה

נושאים התמונה הגדולה, כלכלה ותקציב ב 27.05.17 23:18

הסכם הגז עולה לאזרחי ישראל ביוקר. אפשר היה להשקיע כספים אלה בשיפור איכות חייהם של קשישים וזוגות צעירים. על הממשלה לפתוח את הסכם הגז ולהוריד את מחיר הגז  לטובת הציבור

מאת: אמנון פורטוגלי

לפי דוחות חברת החשמל לרבעון הראשון של  2017 שפורסמו לאחרונה, החברה שלמה 1,055 מיליוני שקל עבור הגז הטבעי בתקופה זו.  מחיר הגז לחברת החשמל ברבעון הראשון נאמד בכ- 6 דולר ליחידה,  כלומר החברה שלמה ברבעון הראשון, כ- 230 מיליון שקל עודפים בגין מחיר הגז המנופח שהיא משלמת לעומת המחיר של 4.7 דולר ליחידה שיצרני החשמל הפרטיים משלמים (המפוקח ע"י רשות הגז לפי מתווה הגז).

מחיר הגז הגבוה משמעותו כמיליארד שקל הוצאה עודפת לחברת החשמל בלבד בכל שנה.  זה מצטבר במהלך 15 השנים של החוזה, עד 2018, לסכום של כ- 15 עד 20 מיליארד שקל.  גבוה בהרבה מהאומדן של מבקר המדינה בדוח על חברת החשמל (להלן) .

כסף זה השייך לכל אזרחי המדינה יכול היה לאפשר חיים בכבוד למקבלי הקצבאות, לגמלאים ולקשישים המתקיימים מתחת לקו העוני, לבנות דיור ראוי לזוגות צעירים, ועוד. להמחשה:

במיליארד שקל ניתן להגדיל את ההשתתפות המדינה בענף זקנה ושאירים בכ- 30%

במיליארד שקל אפשר לבנות 2,000  דירות של ארבעה חדרים.

במיליארד שקל אפשר לבנות בית חולים מודרני כמו בית החולים באשדוד עם כ-300 מיטות

הנזק למשק הישראלי  עקב כשלי החוזה, אם נביא בחשבון את ההשפעות החיצוניות של הסכם חברת החשמל על יתר חוזי הגז במשק ועלויות משקיות עקיפות, יכול להיות כפול.

מחיר הגז שחברת החשמל משלמת ותשלם, הינו גבוה בלפחות  1.5 דולר ליחידת גז מהמחיר של כ- 4 עד 4.5 דולר ליחידה, שאפשר היה להשיג בהסכם.  גם מחיר הגז ליצרני החשמל הפרטיים הנקבע ע"י רשות הגז, שעומד כיום על  4.7 דולר ליחידה, היה צריך להיות הרבה יותר נמוך אלמלא קבע מונופול הגז זאת כמחיר רצפה בחוזים, והממשלה, במתווה הגז הסכימה לכך.  הצלילה במחירי הנפט בעולם היתה מורידה את מחיר הגז במשק הרבה מתחת למחיר הרצפה,  לרמות סביב 2.5 עד 3.5 דולר ליחידה, ולפי חברת הייעוץ, הלוי-דוויק', גם במחיר זה תאגידי הגז היו מרוויחים מצויין.

אם מחיר הגז היה עומד על  3 דולר ליחידה, חברת החשמל היתה חוסכת כ- 2 מיליארד שקל לשנה, ובחמש- עשרה השנים של החוזה, עד 2018, כ- 30 מיליארד שקל.

ההיקף הכספי של הסכם הגז הטבעי מוערך בסביבות 20  מיליארד דולר, כ-70 עד 75 מיליארד שקל. .  שיעור "עלות היתר", הינו כ- 20% עד 40% הרבה יותר מטעות סבירה במונחים עסקיים, לבטח חוסר אחריות ציבורית ברמה גבוהה.

אציין שבעלי מאגר הגז הקטן כריש, שמתעתדים להתחרות במונופול תמר, מציעים כיום אספקת גז במחיר של 4–4.5 דולרים ליחידה בלבד – חרף גודלו הקטן יחסית של המאגר, ועלויות פיתוחו הגבוהות יחסית לתמר.

דוח מקיף של מבקר המדינה שפורסם באמצע מאי על הסכם הגז הטבעי הענק של חברת החשמל  עם שותפי תמר, מצביע על ליקויים חמורים בהסכם. המבקר קובע כי מדובר באחד המחדלים היקרים ביותר בתולדותינו, ומציין ארבעה כשלים עיקריים בהסכם הגז שהביאו לנזק הישיר לציבור: מחיר גז מנופח, מנגנון הצמדה שרירותי, כמות גז גדולה מדי שנרכשה – וכן הקלות שאישרה חברת החשמל למונופול הגז ביחס לתנאי החוזה.

המבקר מתייחס פעמיים לעלות היתר שאנו משלמים.

  • "שינוי נוסחת המחיר בהסכם תמר ביחס לנוסחת המחיר בהסכם הכוונות ייקר את עסקת הגז בכ- 0.82- 5 מיליארד דולר."
  • העלות הנוספת לחברת החשמל ולאזרחים עקב כשלי החוזה בחמש עשרה השנים עד 2028, נאמדת בסכום מצטבר של כ- 2.3-2.0 מיליארד דולר (8.3-7.2 מיליארד שקל). זאת, מבלי להביא בחשבון את ההשפעות החיצוניות של הסכם חברת החשמל על יתר חוזי הגז במשק ועלויות משקיות עקיפות שהיקפן עשוי להיות כפול.

אלא שהמבקר טועה בחישוב עלויות כשלי החוזה. כאמור לעיל, לפי דוחות חברת החשמל לרבעון הראשון של 2017,  העלות העודפת לחברת החשמל בלבד, מצטברת  במהלך חמש עשרה  השנים עד 2018, לסכום של כ- 15 עד 30 מיליארד שקל.  גבוה בהרבה מהאומדן של מבקר המדינה.

את מירב האחריות על  מחדל הסכם הגז מטיל המבקר על מנהלי חברת החשמל שהסכימו בקלות רבה מדי לדעתו למחיר גז מנופח ולמנגנון הצמדה שרירותי שלא היה כמותו. אבל המבקר אינו ממשיך לדון במחיר הגז, למרות שמחיר הגז הוא הסיבה העיקרית לעלויות הגבוהות לחברת החשמל ולציבור.

התגובה של חברת החשמל לדוח המבקר מאלפת.  בדוחות הכספיים של חברת החשמל לרבעון הראשון של 2017, מתייחסת חברת החשמל להמלצות מבקר המדינה בדו"ח החמור שפורסם שבוע קודם לכן.

בנושא מחיר הגז המופרז שהיא משלמת למונופול תמר נכתב:  "בכוונת החברה: א. לפעול לתיקון המחיר בשיתוף עם רשות החשמל, משרדי התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים ומשרד האוצר במועדים הנקובים בדוח המבקר". במילים אחרות, חברת החשמל   מתכוונת לפעול ביחד עם הממשלה לתיקון מחיר הגז המופרז שהיא משלמת, רק בחלון שנקבע לכך בחוזה, ב-2021, ולא לפני כן. זאת בניגוד לנעשה כיום בעולם, ותוך התעלמות מהעלות הגבוהה, כמיליארד שקל ,  שמחיר הגז מטיל על צרכני החשמל בכל שנה.

בניגוד לכוונת חברת החשמל, צריך לקרוא לממשלה לפעול מיידית לפתיחת הסכמי הגז במטרה להוריד את מחיר הגז לרמה בתחום של 3 – 4.5 דולר ליחידה, אם בהדברות ואם באמצעות פיקוח מחירים.

למדינה יש זכות וחובה להתערב במחיר הגז הטבעי הישראלי כאשר טובת הציבור דורשת זאת. הממשלה יכולה לעשות זאת מכיוון שיש לה סמכות להטיל פיקוח על מחיר הגז במשק, ובמיוחד עכשיו, לאחר שמבקר המדינה בדק ומצא כי מחיר הגז בהסכם עם חברת החשמל מנופח, ומביא ויביא להפסד עתק של מיליארדי שקלים לציבור בעלויות חשמל עודפות.

אמנון פורטוגלי – מרכז חזן במכון ון-ליר

,http://mayafiles.tase.co.il/rpdf/1099001-1100000/P1099597-00.pdf

http://energy.gov.il/Subjects/NG/Documents/Price/NGPrice22017.pdf

http://www.mof.gov.il/BudgetSite/statebudget/BUDGET2017_2018/MINISTERIESBUDGET/socialBudget/DocLib/BituachLeumi_Main.pdf

http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3670393,00.html

https://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3713997,00.html

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , , , ,

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.