רשות-השידור הייתה יריית הפתיחה

סגירת רשות השידור הראתה לכל אדם בישראל שגם בשירות הציבורי שוברים את העבודה המאורגנת. היום סגרו את רשות השידור, מחר יסגרו את חברת החשמל. עובדים יפוטרו ויוחזרו לעבוד כעובדי קבלן. וההסתדרות החדשה הסכימה לכך במקום להילחם נגד עד חורמה

מאת: ק. טוכולסקי

חיסולה של רשות השידור על תחנות הרדיו וערוצי הטלוויזיה שלה הייתה הצלחה משמעותית של אויבי העבודה המאורגנת. ניסנקורן מצד אחד ואישים כמו איתן כבל מהצד השני, יכולים לגלגל עד מחרתיים את עיניהם לשמים, אבל הם נתנו יד לתקדים מסוכן: מדינת ישראל סגרה רשות ממשלתית ופיטרה את עובדיה רק כדי להקים רשות אחרת שההעסקה בה תהיה מבוססת על חוזי טאלנט, מיקור חוץ ועבדי קבלן.

זוהי תקופה שבה הכוח הפוליטי, שנתמך בידי העבודה המאורגנת ותומך בעבודה המאורגנת, נמצא בשפל. זוהי תקופה שבה הקפיטליזם המקומי והעולמי שולח ידיו באמצעות חקיקה, הפרטות והצטרפות להסכמים בינלאומיים כמו TISA לשבירת העבודה המאורגנת. זוהי תקופה בה ציבור העובדים נמצא במתקפה על עצם היכולת שלו להתארגן, ובמתקפה נגד העסקה ישירה וביטחון תעסוקתי. בתקופה זו יו"ר הסתדרות מכהן מנהל קמפיין ״אפוליטי״ ומשחרר פרסומות תמיכה שבהם אויבי העבודה המאורגנת בשלטון מצהירים על תמיכתם בו. עד כמה גדולה האירוניה.

חיסולה של רשות השידור והאופן בו הוא נעשה בסוף השבוע האחרון נתנו לכולנו הצצה על האכזריות שמצפה לכולנו, אם החזון הניאו-ליברלי של חיסול העבודה המאורגנת יתגשם.

לא חסרות חברות ממשלתיות ציבוריות ופרטיות, שיש בהן היום וועדים חזקים ובכולן מאיימת סכנה על העבודה המארגנת והוועדים. האווירה הציבורית היא אווירה של הסתה נגד העבודה המאורגנת ולא כדאי שניתן לגל ההתאגדויות במשק להטעות אותנו. רוב העובדים אינם מאורגנים. אין לנו גם מה להתרשם מהתמונות המשמחות על העברה של עובדי קבלן להעסקה ישירה בשורה של מוסדות ציבוריים. הרוב המוחלט של עובדי הקבלן במגזר הציבורי והפרטי היו ונותרו עובדי קבלן. על כל מקום עבודה שמעביר עובד להעסקה ישירה, יש שני מקומות שעוברים הפרטה כזו או אחרת. הפרטה, העברה בין בעלים, פירוק והרכבה מחדש בחברות אחזקות, סגירה ומכירה, כל אלו מאיימים על ההעסקה הישירה.

סגירת רשות השידור הראתה לכל אדם בישראל שאין חוסן. גם בשירות הציבורי. היום סגרו את רשות השידור, מחר יסגרו את חברת החשמל ומקורות, מחרתיים את הנמלים אחר כך משרדי ממשלה. עובדים יושלכו הביתה וחלקם יוכלו לחזור ולהיות מועסקים מי בחוזה אישי, מי כעבד קבלן ומי כנותן שירותים במיקור חוץ. זאת הבשורה של סגירת רשות השידור, זה העתיד אליו הסכימה ההסתדרות החדשה במקום להילחם בו עד חורמה.

מה אנחנו יכולים לעשות? ראשית להיות מודעים. עמיתיהם של עיתונאי רשות השידור בכלי התקשורת, במדינות השונות הכתובה והמשודרת, התמקדו בתמונות קורעות הלב של עובדים המומים ובוכים שמעכלים בהלם את המציאות המתגשמת של בשורת הסגירה. אולי מהעובדים לא ניתן היה לצפות שיישירו מבטים למצלמות ומיקרופונים וינצלו אותם כדי לדבר על האמת המרה של מאבק פוליטי מרושע לחיסול מקום עבודה מאורגן והחלפתו במודל חדש נטול וועד וביטחון תעסוקתי. אבל גם בקרב מי שסקרו אותם לא נמצא העיתונאי האמיץ שלא ימעל בתפקידו ויעסוק בכך.

אנחנו צריכים להיות מודעים למה שהממשלה רוצה וזה לא רק עיתונאים כנועים ומבושלים שחרב הפיטורין מונפת על ראשם. אלו כולנו, שהשלטון הנוכחי רוצה שנהיה חסרי ביטחון תעסוקתי, חלשים ובודדים מול מעסיק שריר לב ודעת קהל אדישה ומושתקת.

העבודה המאורגנת היא הבסיס לחוסן החברתי של המעמד וההתקפות עליה נועדו להבטיח את פיצולו וחולשתו של מעמד העובדים. ההסתדרות במקרה הטוב נרדמה בשמירה, במקרה הרע לא מסוגלת להתמודד עם המאבק נגד העבודה המאורגנת, אבל אנחנו צריכים להיות ערים. התחיל שלב חדש במלחמה של השלטון במעמד.

Tags: , , , , ,

10 Responses to “רשות-השידור הייתה יריית הפתיחה”

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    האם המדינה תעז לסגור עוד מקומות עבודה ולפתחם מחדש בתנאי שכר מופחתים לעובדים? האם ההסתדרות תתן לכך יד?

  2. החגב עמד יציב הגיב:

    אנונימי, מדוע המדינה צריכה "להעז לסגור מקום עבודה?" האם זו בכלל השאלה הנכונה?
    אולי שאלה מדויקת יותר היא "האם יש במגזר הציבורי בזבוז וחוסר יעילות משווע הממומן ע"י כלל אזרחי המדינה?"
    אם נניח באנגליה עד היום הייתה "חברה לאומית לכרכרות" והיא הייתה מונהגת ע"י ראש ועד כוחני ודורסני הנלחם עבור "הזכויות" של עובדיו ושימור עבודתם בהסעת המון תושבי לונדון בכרכרות, האם אסור לממשלה "להעז" ולומר – אין צורך בכרכרות יותר,כולנו נוסעים במכוניות או בתחב"צ. עובדים יקרים אנא היערכו למציאת תעסוקה חלופית באמצעות כישוריכם מי במגזר הציבורי ומי בפרטי?

    מיהו ג'ון גאלט?!

  3. סוס :-( הגיב:

    .

  4. החגב עמד יציב הגיב:

    טוב זו ישראל, בה המשחק הפוליטי הוא כזה, לציבור הרחב יש בסופו של דבר נטייה סוציאליסטית ורוה"מ עם אובססיה קלה לתקשורת…

    עדיף היה כמובן לממן את "החברה הלאומית לכרכרות" באמצעות פילנטרופיה ותורמים אשר הנושא קרוב לליבם והם מעוניינים להקדיש את הונם למטרה חשובה כמו שינוע אנשים בלונדון באמצעות כרכרות ועדיין בסך הכל הסגירה מצוינת, אם יחסכו בהוצאה ציבורית זה מצוין וזהו גם מסר המוריד את השחיתות הנלווית לעבודה המאורגנת (אשר ייצרה משרות טכנאים ארכאיות ולא נדרשות בעלות 40K+ לחודש לא כולל עלות מעביד אם לתת דוגמה אחת מיני רבות…)

  5. ק. טוכולסקי הגיב:

    להערכתי ההסתדרות אם אבי ניסנקורן ישאר בראשה תמשיך לשתף פעולה עם מספר הליכים הרסניים ביניהם:
    העסקה בחוזים אישיים ובאמצעות נותני שירותים במגזר הציבורי.
    סגירת מקומות מאורגנים עם ועד חזק והחלפתם בעבדי קבלן.

    בבריטניה תאצר הפריטה את הרכבות. אז התברר שהחברות הפרטיות היעילות לא מוכנות לשלם על תחזוקת התשתית והיה צורך בהלאמה חלקית והסדרה בחקיקה את התשלומים של החברות הפרטיות לחברת תשתיות אחת כדי שהמצב של התשתית לא ימשיך להדרדר וגם היום הבריטים עדיין מתלוננים ובצדק על השירות המופרט והרע שהם מקבלים.

  6. החגב עמד יציב הגיב:

    והאזרחים היו מרוצים מהשירות, והכל עבד מפשוט מושלם, גן עדן סוציאליסטי למופת… 🙂

    בתור כלל אצבע הפרטות יוצרות ערך שכן המדינה אינה מסוגלת לנהל גופים אלה בצורה סבירה ללא השחיתות והנפוטיזם הנלווים למעורבות של מערכת פוליטית ועבודה מאורגנת בקלחת.
    אבל למה ללכת רחוק- רכבת ישראל זהו גוף יעיל וסביר?, נת"ע האמונה על בניית הרכבת הקלה…כמה שנים התהליך נמשך? כמה תהפוכות ושערוריות דבקו בגוף הזה לפני D9 אחד התחיל לעבוד?

    מיהו ג'ון גאלט?

  7. ק. טוכולסקי הגיב:

    ברוסיה הפוסט סובייטית הפריטו הכל והכל עובד פשוט מושלם, הכלכלה, הדמוקרטיה, רמת החיים, השירותים לאזרח.
    הפרטות כושלות. זאת עובדה זה נכון בכל מקום וכל זמן. אין כזה דבר הפרטות מוצלחות, יש כזה דבר הפרטות שנזקן מתגלה רק בטווח הארוך.

  8. החגב עמד יציב הגיב:

    בזוי ואלים אשר אינו מכבד את זכות הקניין של הפרט (שזו מסורת הנמשכת בקו ישיר להיסטוריה של הקומוניזם בבריה"מ) ועל כן אינה מקרה בוחן רלוונטי למחלוקת הפעורה בינינו.

    הטכנאי ברשות השידור אשר אינו נחוץ עוד,שכן עבודתו מבוצעת ע"י טכנולוגיה חדישה, אבל ממשיך לקבל משכורת בסדר גודל פי 5 מהשכר הממוצע במשק ע"ח כלל ציבור משלמי המיסים עד לאחרית הימים -זהו מקרה בוחן רלוונטי ושערורייתי מעין כמוהו

  9. ק. טוכולסקי הגיב:

    רוסיה היא מדינה קפיטליסטית קלאסית.
    טכנאי ברשות השידור אשר עבודתו אינה נחוצה עוד ולא ניתן להסיבו לעבודה אחרת בשירות הציבור? אפשר לעשות מה שהוצע באתר זה אתמול במאמר אחר, פנסיית גישור.

Leave a Reply