עשרות מסמכים הנוגעים למעורבות הישראלית בהסכם טיס"א מוצגים כאן לראשונה ⦁ הם ממחישים איך כללי המשחק הכלכליים נקבעים בלי לשתף את בעלי העניין ⦁ החומר נמסר לנו בתשובה לבקשת מידע שהגשנו עם התנועה לחופש המידע, והוא מוגש כאן בצורתו הגולמית
הסכמי טיסא: המסמכים
הסכם TISA- ועדת הכלכלה דנה בהסכם ודורשת לבחון מחדש את השתתפות ישראל בו
ועדת הכלכלה של הכנסת קיימה אתמול דיון על הסכם TISA. בדיון השתתפו חברי-כנסת, פקידי משרד הכלכלה המנהלים את המו'מ על ההסכם והחוקרים אמנון פורטוגלי וערן הילדסהיים. הוועדה דורשת מהממשלה לבחון מחדש את השתתפות ישראל בהסכם
כמה מהמדינות המשתתפות בסבבי הדיונים פרסמו במשך השנים עדכונים תקופתיים לציבור, וחשפו את העמדות שהן מציגות במו"מ. מה פרסמו הרשויות בישראל? כמעט כלום. עוד בסוף 2016, אחרי פרסום התחקיר של קרן התחקירים העצמאית, הצהירו נציגי משרד הכלכלה כי לא יחשפו את העמדות שהציגה המשלחת הישראלית. לא היה לנו מושג גם אילו גורמים אזרחיים היו שותפים לתהליך, איזו השפעה הייתה לחברות עסקיות, ובקיצור – אילו אינטרסים נתנו את הטון.
בתשובה לבקשה רשמית שהגשנו למשרד הכלכלה, יחד עם התנועה לחופש המידע, קיבלנו חומר רב מאוד על התקדמות הדיונים מאז 2013 ועד הזמן האחרון. המסמכים שהעבירו לנו אנשי מינהל סחר חוץ כוללים את תאריכי הדיונים, שמות הנציגים הישראלים, תיעוד של פגישות עם גופים בישראל, תכתובת עם משרדי ממשלה וסיכומי דברים שנאמרו במפגשים הבינלאומיים. אף שטיוטות ההסכם עדיין חסויות, הסיפור שעולה מהמסמכים על המתרחש במו"מ שלם יותר מכל מה שהיה לנו בעבר.
מזמינים אתכם לחפור
החומר שקיבלנו מוצג להלן בצורתו הגולמית. הוא מכסה שלבים שונים בהתקדמות הדיונים. כדי לחלץ מתוכו תשובות לגבי השאלות המטרידות שמעלים הסכמי טיס"א, צריך לחפור בו לעומק. מה אפשר ללמוד ממנו על ההשפעה של אינטרסים תאגידיים במו"מ? אילו עקרונות ניסו המשתתפים להכניס לנוסח ההסכם, ועל מה ויתרו בדרך? איך יושפעו מההסכם ענפים שונים במשק? כיוון שאין בכוחנו לנתח את כל המידע בעצמנו, אנחנו מזמינים אתכם להצטרף למאמץ ולצלול לפרטי הפרטים בעצמכם.
אחת המסקנות המדאיגות שעולות מהמסמכים, שאנשי מינהל סחר חוץ אישרו באוזנינו בעל פה, היא שבארבע שנות הדיונים לא התקיימה למעשה כל התייעצות עם גופים ישראליים שיושפעו מהסרת הגבלות על פעולת תאגידים זרים בישראל. הגורמים האזרחיים המעטים ששותפו בסוד הדיונים ייצגו כולם את ענפי הייצוא – אלה שצפויים ליהנות מההקלות בגישה לשווקים זרים, וממילא אין סיבה שיתנגדו לסעיפי ההסכם. בהיעדר כל תהליך מסודר של שיתוף ציבור, התייעצות עם בעלי עניין או הנגשת מידע, הצוות הישראלי תמרן במו"מ בלי לקבל משוב כלשהו מארגוני סביבה, צרכנות, זכויות עובדים, משתמשי תחבורה וכדומה.
Tags: המשמר- החברתי, הסכם tisa, התנועה לחופש המידע, משרד הכלכלה