מדוע החלטתי לבחור ברשימת המורים הדמוקרטית היהודית – ערבית

איתן קלינסקי, איש חינוך בגמלאות, מסביר את הסיבות להחלטתו לבחור ברשימת המורים הדמוקרטית היהודית-ערבית. זו הרשימה שמתחייבת לפעול למיגור העסקת מורי-קבלן, להיאבק נגד המחסור בכיתות לימוד, לדרוש שבכל יישוב יהיו בתי-ספר וגני-ילדים, להילחם נגד צנזורת הספרים, לכונן מערכת לימודים המשקפת את שני הנרטיבים יהודי וערבי

(א)  במערכת החינוך כיום יותר מ-17% מציבור המורים הם מורי קבלן או עובדי עמותות, העובדים על פי שכר שעתי, ללא תנאים סוציאליים וללא ביטחון תעסוקתי. רק רשימה אחת – רשימת המורים הדמוקרטיים העלתה במצעה התחייבות לפעול לעקירת התופעה של מורי קבלן בין כתלי בתי הספר. חודש תשרי, חודש החגים, עבור מורי קבלן הוא קללה, כי אינם מקבלים שכר. כך המצב בחודש ניסן ובחופשת הקיץ מורי הקבלן אינם מקבלים תמורה כספית. יש לשים קץ לתופעה, שבחודשי החופשה ישנם מורים המחפשים מקורות פרנסה במקום להתחדש ולהשתלב בימי ההשתלמות למורים. הסתדרות המורים נעלה בשרירות את שעריה בפני מורי הקבלן והעמותות המשלמות שכר למורים רק על פי שעות עבודה.

(ב)  למרבה הצער, היינו עדים לגילויי הסתאבות של  הנהגת הסתדרות המורים. שכר נבחר ציבור בהסתדרות המורים חייב להית צמוד לשכר, לדרגה, לוותק ולתפקיד בהוראה טרם כניסת הנבחר לתפקיד. אין לקבל עוצמת פערי שכר גבוהים בין המשולם לנבחרים לשרת את ציבור המורים לעומת שכר המשולם למורים שבחרו בהם כפי שהיה נהוג עד כה. בוודאי, יש לשלול הפרשות כספיות דמיוניות מקופת המורים לנבחרי ציבור. השנה היינו עדים לתופעה, שמזכ"ל וחבריו קיבלו דמי פרישה בסכומים העולים עשרות מונים מהמשולם למורה בעת פרישה.

(ג) מרבים להתרברב בהיותנו חלק מארגון מדינות ה-OECD. מסתבר, שבתנאי השכר למורה בשנותיו הראשונות בהוראה אנחנו במקום האחרון ברמת השכר. רשימת המורים הדמוקרטית רואה חשיבות רבה במתן שכר נאות למורה מתחיל, המבטיח עתודה יציבה ומתמידה של מורים ולא נהיה עדים לפרישה מדאיגה מההוראה כבר בשנים הראשונות לעבודה.

(ד)  רשימת המורים הדמוקרטית מחויבת להיאבק נגד המחסור באלפי כתות לימוד, הדבר ניכר במיוחד ביישובים הערביים. בניית עשרות כתות בשנת תשע"ו  היא בבחינת אקמול לחולה אנוש.  שר החינוך מודה במחסור בכתות, אך קיימת עוצמת פער בין מה שנעשה ובין מציאות עגומה. מחסור בכיתות פוגע במימוש היעד להפחתת מספר תלמידים בכיתה במיוחד במגזר הערבי.

(ה) רשימת המורים הדמוקרטיים היא רשימה יהודית ערבית. היא תדרוש, שבכל ישוב ערבי יהיו בו גן ילדים ובית ספר יסודי. בעשרות יישובים במיוחד בנגב, בהן יש אוכלוסייה קטנה, כמו אום אל-חירן, בה חיים אלף תושבים, אין מבנה חינוכי. ילדים חייבים להתנהל קילומטרים רבים לעיר סמוכה. לעומת זאת בהתנחלויות, בקיבוצים ובמושבים, בהם יש אוכלוסייה קטנה קיים ופועל גן ילדים ובית ספר יסודי.  כשם שבישוב יהודי המונה 300 נפשות פועל בית ספר יסודי, כך חייב להיות בית ספר גם  בעג'ור המונה כאלפיים תושבים.

(ו) רשימת המורים הדמוקרטיים תילחם, שלא תהיה צנזורה של מחשבות, המוציאה ספרים מרשימת ספרי לימוד בבחינות הבגרות, כמו שנעשה בבוטות לאחרונה כלפי הספר "גדר חיה". ספר שמספר סיפור אנושי על מפגש, חברות, אהבה יפה וכואבת בין שני ילידי הארץ הזו. כל אחד מגיבורי הספר נושא עמו כאב וסבל בהיסטוריה הלאומית של זולתו תוך הכלה הדדית. בתוך קרע לאומי מדמם, גיבוריה של הסופרת דורית רבינאן מייחלים רק לגשר של שלום ונאבקים בקשייו. הגשר לשלום, שבנתה בעמל רב-שנים, הרס נפתלי בנט באבחת החלטה שרירותית בסיוע הדממה של ארגוני המורים.    רשימת המורים הדמוקרטית תיאבק, שמערכת הלימודים בספרות תרד מהשרטון עליו היא  עלתה, בו מצונזרים שירה, מאמרים וספרי פרוזה, כמו: ס.יזהר, המבקר קשות תופעות, שלא היתה להן הצדקה כלפי אוכלוסייה פלשתינית. כך גם  הוצאת השיר של נתן אלתרמן "על זאת", השיר של אבא קובנר "גרניקה על כל גבעה" או גניזת שיר של מחמוד דרוויש, שהוכנס על ידי שר החינוך לשעבר יוסי שריד לרשימת יצירות בספרות. לא ניתן להשלים עם גניזת מאמר של אחד העם – "אמת מארץ ישראל" בו ביקר אבי הציונות הרוחנית תופעת נישול ערבים מאדמתם. קשה לקבל, שספרי לימוד באזרחות פוסחים על פרופ' מרטין בובר, פרופ' גרשום שלום, פרופ' מגנס ועוד שורה ארוכה של אנשי רוח, שאתגרו את התנועה הציונית.

(ז) אינני מבקש לתחום עצמי רק ב-ד' אמות של מאבק על שכר נאות למורה, אני רואה חשיבות רבה במאבק לכינון מערכת לימודים באזרחות ובהיסטוריה, שתפתח צוהר לשני הנרטיבים של שני העמים החיים כאן. ביום הזיכרון, יש לאפשר מתן ביטוי לשני נרטיבים. כשם שאני כואב ודואב לכתם של 6000 צעירים במלחמה עקובה מדם, יש מקום לתת ביטוי לכאבו של תלמיד ערבי, שהוא בוודאי גם כאב הוריו על אלפי פלשתינים שנהרגו, ורבים שחלקם נסו על נפשם או גורשו מכאן. לפיוס בין עמים ניתן להגיע רק אם יוצרים תשתית של מערכת חינוך, המחויבת להכלת כאבו של האחר. יצירת דמוניזציה לכאב האחר זה אסון לחינוך. חינוך הומניסטי מחייב עצמו ללמוד וללמד להכיל את כאבו של הזולת.

ח) בארץ חיים שני עמים. במקום גילויי זרות וניכור, המנביטים שורשים רעילים במציאות חיינו, יש  להשתית דפוסי חינוך לפתיחות של ילדי בני עם האחד לעם השני וזאת על ידי לימוד שפתו של השכן. רשימת המורים הדמוקרטיים רואה עצמה מגויסת למאבק להגברת לימודי השפה העברית בבתי ספר בישובים הערביים והגברת לימודי השפה הערבית בבתי ספר בישובים היהודיים. שפה היא גשר. ולא רק העמקה בלימודי השפה בכיתות גבוהות כדי להכשיר קציני מודיעין השולטים בשפה הערבית לצרכי הצבא.

(ט(  רשימת המורים הדמוקרטיים דוחה שיח רווי אלימות מילולית קשה, שמתרחש בימים אלו בין הסיעות. שיח פוגעני אישי פוגע בנו המורים. אנחנו כציבור מורים חייבים להקרין שיח תרבותי ומכבד, אך הוא אינו קיים, לצערנו, בשיח בינינו במערכת בחירות. אנחנו קוראים לכל הסיעות להפסיק בגילויי שפה רזה ומעליבה במערכת הבחירות. יש להתמקד בנושאים חינוכיים, בשיח מכבד על ערכים ועל דמותה של מערכת החינוך ולא בשיח אלים.

איתן קלינסקי . מורה בגמלאות בן 80.  מורה לתנ"ך וללשון עברית, לימד במכללת תל-חי, שימש מנהל חינוכי בכפר הנוער ניצנה, שליח משרד החינוך  9 שנים בדרום אמריקה וברוסיה.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , ,

8 Responses to “מדוע החלטתי לבחור ברשימת המורים הדמוקרטית היהודית – ערבית”

  1. דרורה הגיב:

    איתן, אני מסכימה עם כל מילה שכתבת, אך אני אתקשה מאד להצביע לרשימה הדמוקרטית, שחלק הארי בה הם מורים ערבים

  2. שמואל ממלבס הגיב:

    איתן, אתה בטוח שזו רשימה יהודית ערבית ? או שזו רשימה ערבית

  3. איתן קלינסקי הגיב:

    למגיבים דרורה ושמואל שלום

    דרורה, אני שמח, שאת מסכימה עם תכנים בכתבה זו. ציערה אותי מאד העובדה, שהחלטת לא להצביע בעד הרשימה הדמוקרטית, כי רוב החברים בה הם ערבים.

    זה ציער אותי, כי אינני מבחין בין מורה ערבי או מורה יהודי.

    כשהצבעתי לראשונה לרשימה זו בשנת 1963, לא הבחנתי בין המורה נימר מורקוס מכפר יאסיף ובין המורה דניאל פתר מתל אביב, שניהם היו עבורי מורים.

    שני המגיבים מזכירים לי מציאות עגומה, כשיצחק גרינבוים הציע את מועמדותו לסיים הפולני לפני כמאה שנה, חוגים פולנים כביכול ליברלים מתונים יצאו בקריאה לא להצביע בעד רשימה, שגרינבוים עומד בראשה, כי יש בה בעיקר יהודים ועוד בני מיעוטים זרים שונים ומעט מאד פולנים.

    יצחק גרינבוים הצליח להבקיע את חומות ההסתה, והרשימה הדמוקרטית שעמד בראשה נכנסה לסיים הפולני עם 30 מנדטים.

    אני מאחל שרשימת המורים הדמוקרטים תצליח לפלס דרך ללבות המורים היהודים והערבים.

  4. החגב עמד יציב הגיב:

    איתן, הכרת רבות את שכר המורים, אך אין שום סיבה לשלם שכר גבוה יותר במערכת מסוג זה המקדשות ותק ע"פ איכות וביצועים.
    רבים פורשים מהמקצוע אבל מורה גרוע כמעט בלתי אפשרי לפטר בגלל מנגנון הקביעות המייצר מגוון רחב של "מסמרים בלי ראש" (וכך נוצר לו מעגל שלילי המזין עצמו במסגרתו הטובים עוזבים והבינוניים להם אין חלופות תעסוקה בחוץ נשארים).

    עדיף לה למערכת החינוך לאמץ מודל תחרותי ברוח שיטת הואוצ'רים של מילטון פרידמן (קצת דומה לקופות החולים כיום) רק כך ניתן לייצר חינוך איכותי אמיתי כל השאר הם דיבורים ריקים מתוכן על שליחות ומשמעות אבל הם בבחינת דקלום חסר חשיבות בפועל.

    אגב, בדרך יש לוודא כי מערכת החינוך תתחיל לפעול בהתאמה לשאר המשק ולא להפיל על ההורים ו\או הסבים והסבתות את מכלול ימי החופש של מורינו השחוקים והעמלים קשות.

    מיהו ג'ון גאלט?!

  5. נטע הגיב:

    קל מאוד לפטר מורים לא טובים.
    קשה מאוד לגייס מורים טובים בתנאים שמציעה מערכת החינוך הישראלית.
    לכן לא ממהרים להיפטר ממורים לא טובים, וגרוע יותר – מעסיקים כאלה חדשות לבקרים מחוסר ברירה.

    כל מי שהכיר את המערכת באופן יסודי מכיר את הבעיה המעגלית הזו.
    שאר הסיפורים הם דקלומים עבשים.

    אפשר בבקשה לקבל אותם פה בלי העובש?

  6. איתן קלינסקי הגיב:

    למגיב מס' 4 שלום

    מגיב יקר, נישאר חלוקים בדעותינו, אינני מקבל את גישתו הכלכלית של מולטי פרידמן בכל מישורי החיים הכלכליים.

    בוודא, שאינני מקבל את המודל התחרותי בעבודת ההוראה, אלא חשוב לי הטיפוח של מודל העבודה בצוות.

    עובדה, שלא ניתן להתווכח עליה, במדינות ה-OECD שכרם של מורים מתחילים בישראל ועד עשר שנות וותק נמצא במקום האחרון.

    בניגוד למגיב , יש לי כבוד להון האנושי בכל מקום עבודה ובמיוחד בהוראה. מורה שנשחק (המגיב קורא לו מורה גרוע) יש למצוא לו עבודה מתאימה. וועדה שמורכבת ממפקחים ומנציגי הסתדרות המורים חייבת לטפל בפתרון בעיית המורה שנשחק.

  7. יואב רביצקי הגיב:

    מאות אלפי שקלים, אם לא מיליוני שקלים, מושקעים בפרסומות בכל אמצעי התקשורת של הסתדרות המורים, שהיא הבית של המורים. חבל שהיא אינה בית כמעט לכל מורה חמישי בירושלים שהוא עובד חברת כוח אדם כמו חברת "מרמנת" או העמותות עם השמות הנוצצים "חינוך למצוינות" . היא אינה בית לכל מורה עשירי בתל אביב שעובד במערכת החינוך כמורה המועסק על ידי חברות קבלן.

  8. יובל הלפרין הגיב:

    תודה איתן, רשימה חשובה – תרתי משמע.
    אכן – רק רשימה שבה יש ייצוג נרחב קודם כול למיעוט הלאומי המופלה עשויה באמת להיות אלטרנטיבה לשלטון החינוך ×”×’×–×¢× ×™ והנאו ליברלי. נגד ניצול המורות והמורים כעובדים ונגד שטיפת המוח הגזענית השיטתית של התלמידים. אכן – זו רשימה יהודית ערבית ×›×™ היא דוגלת בשוויון וצדק בכל התחומים.
    מי שמתעקש לא להצביע בעדה רק כי "יש שם ערבים" שיישאר עם תומכי ממשלת הדיכוי רק מפני שבמקרה הם יהודים.

Leave a Reply