מונסנטו – למרות הגילויים ישראל תמשיך לשתף פעולה עמו

החודש נחשף כי ענקית הכימיקלים מונסנטו הסתירה את הסכנות מאחורי קוטל העשבים הנפוץ בישראל. שאלנו את משרדי הבריאות והכלכלה האם יבטלו כעת את ההיתרים וההסכמים עם החברה?

מאת: ערן הילדסהיים

עוצרים את מונסנטו – נגד הכנסת התאגיד לישראל

מונסנטו היא תאגיד הזרעים המהונדסים גנטית הגדול בעולם והיא מונופול עולמי בשוק זה. שיתוף הפעולה של השר נפתלי בנט עם מונסנטו הוא חלק מהמגמה המדאיגה שאליה מובילה ממשלת ישראל הנוכחית את המדינה מאת: יוסי דורפמן

לקריאה נוספת

הגלייפוסט הוא קוטל העשבים הנפוץ ביותר לצרכי חקלאות בארצות הברית. הוא נרשם כפטנט על ידי חברת מונסנטו בשנות ה-70 תחת השם המסחרי ‘ראונד-אפ’. מונסנטו בנוסף שינתה באמצעות הנדסה גנטית זרעים כך שיהיו עמידים לראונד-אפ . תהליך זה הוביל לכך שהחברה שמוכרת לחקלאים את קוטלי העשבים היא גם אותה החברה שמוכרת את הזרעים. בכך השתלטה מונסנטו על חלק גדול משוק הזרעים המהונדסים בעולם.

הגלייפוסט הוגדר תחת הסיווג של “מסוכן לסביבה” ו”רעיל ליצורים ימיים” על פי תקנות האיחוד האירופאי. במאי 2015 הוא הוכרז על ידי ארגון הבריאות העולמי כחומר שככל הנראה גורם לסרטן בבני אדם. סיווג זה ליבה בשנים האחרונות את המחלוקת הקשה, ששררה גם כך, סביב השימוש בו. המחלוקות כללו הפגנות ענק נגד מונסנטו ברחבי העולם והגבלות חמורות שהטילו מדינות מסוימות על השימוש בחומר.

בישראל מלבד המלצה לא מחייבת וחסרת שיניים של משרד הבריאות להגביל את השימוש בחומר בגינות ציבוריות ובמקומות הקרובים למוסדות חינוך, לא נעשה כלום. מלבד כמה ערים בודדות בישראל שהחליטו מיוזמתם העצמאית לאסור את השימוש בחומר, הראונדאפ נשאר עדיין כקוטל העשבים הנפוץ בישראל.

המדען הראשי בישראל (משרד הכלכלה) חתם אף במאי 2014 הסכם שיתוף פעולה שנוי במחלוקת עם מונסנטו. ההסכם שעורר סערה גדולה בקרב פעילים סביבתיים וחברי כנסת.

בשבוע שעבר נחשפו מסמכים חסויים בבית המשפט הפדרלי בסאן פרנסיסקו. מהמסמכים עולה כי בכירים במונסנטו זייפו מחקרים לגבי מסוכנות הראונדאפ והחתימו עליהם מדענים מאוחר יותר תוך שיתוף פעולה עם הסוכנות להגנת הסביבה האמריקאית.

האם התרמית שנחשפה בבית המשפט גרמה למשרד הבריאות ולמשרד הכלכלה לשנות את מדיניותם ביחס לראונדאפ ולמונסנטו עד שיובהרו העניינים באותם דיונים?

להמשך קריאה

 

Tags: , , ,

5 Responses to “מונסנטו – למרות הגילויים ישראל תמשיך לשתף פעולה עמו”

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    מעניין מי המדענים ששיתפו פעולה.

    מישהו יכול למצוא קישור לסוגיה הזאת?

    אולי הם גם חתומים על חוות דעת בענין הנוגע לשדה בריר?…..

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    https://www.nytimes.com/2017/03/14/business/monsanto-roundup-safety-lawsuit.html?_r=0

    מהניו-יורק טיימס.

    In one email unsealed Tuesday, William F. Heydens, a Monsanto executive, told other company officials that they could ghostwrite research on glyphosate by hiring academics to put their names on papers that were actually written by Monsanto. “We would be keeping the cost down by us doing the writing and they would just edit & sign their names so to speak,” Mr. Heydens wrote, citing a previous instance in which he said the company had done this.

    איזה עולם נפלא.

  3. ק. טוכולסקי הגיב:

    מדינת ישראל תבטל שיתוף פעולה עם תאגיד בינלאומי ענק רק בגלל נזק לאדמת הארץ ואזרחי המדינה? תחת השלטון הנוכחי? הצחקתם אותי.

  4. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    הביטול הוא מצד החברה שמצמצמת קווים.

  5. יפתח הגיב:

    אבל החומר הפעיל גלייפוסט בטוח לשימוש.
    בבדיקות חוזרות ומורכבות של האיחוד האירופאי, בעקבות הממצאים מ-2015, נמצא שהחומר הפעיל בגלייפוסט אינו מזיק בבני אדם.
    לחומר הפעיל מוספים בתכשיר המסחרי מכלול של משטחים (בעיקר דטרגנטים וחומרים פעילי שטח) וממיסים שתפקידם להחדיר את החומר הפעיל אל תוך הצמח. חומרים אלו רעילים ביותר.

Leave a Reply