postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » גז טבעי בישראל – נתונים על התפתחות מחירי הגז וניתוחם – חלק שני ואחרון

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

גז טבעי בישראל – נתונים על התפתחות מחירי הגז וניתוחם – חלק שני ואחרון

נושאים התמונה הגדולה, כלכלה ותקציב ב 9.03.17 1:15

 בהסכם מדצמבר 2009 מחיר הגז היה צמוד למחירי הנפט בעולם, ואילו בהסכם מדצמבר 2011,  מחיר הגז אינו צמוד לאינדקסים של הנפט,  איך קרא השינוי הזה?

מאת: אמנון פורטוגלי

  1. ניתוח של מחירי הגז בישראל

גז טבעי בישראל – נתונים על התפתחות מחירי הגז וניתוחם – חלק ראשון

חברת החשמל חתמה על הסכמים לאספקת גז טבעי. בהסכם מ-2001, מחיר היחידה היה 2.47 דולר. ב-2016 האמיר מחיר היחידה לכ-6 דולר מאת: אמנון פורטוגלי

לקריאה נוספת

בהסכם מדצמבר 2009 מחיר הגז היה צמוד למחירי הנפט בעולם, ואילו בהסכם מדצמבר 2011,  מחיר הגז אינו צמוד לאינדקסים של הנפט,  איך קרא השינוי הזה?

בהסכם מדצמבר 2009, בין חברת חשמל לבין שותפי תמר היה מנגנון הצמדה ומנגנון קביעת מחיר הדומים לכל ההסכמים ההיסטוריים של חברת חשמל  לאספקת נפט, בהצמדה של כמעט 75% לנפט או תוצרי זיקוק שלו.  (פרוטוקול מס' 906  מישיבת ועדת הכלכלה, 4 ביולי 2012).

מנגנון ההצמדה שנבחר בהסכם שנחתם ב-2012 שונה מהצמדה למחירי הדלקים, להצמדה למדד אמריקאי ‏+ 1%‏ בשמונה השנים הראשונות.
שינוי זה נובע ככל הנראה מדרישת אנשי משרד האוצר. "השאלה אם לבחור בנפט או למשל במדד – מדד מחירים לצרכן ישראלי, אמריקני….היא שאלה אם אתה רוצה להיות במדד מאוד וולטילי, כזה שיכול לעלות ל-150 דולר, אחר כך לרדת ל-110 כתוצאה ממשהו באיראן, אחר כך לעלות ל-200 כתוצאה ממשהו בעירק וכו'……..כשאתה מדבר למשל על צרכנים, אז כן יכול להיות לך רצון לא לראות בשנה מסוימת עלייה של 10% בחשמל, אחר כך ירידה של 5%, אחר כך עלייה של 12% אחר כך ירידה של 7%. זה לא דבר תמיד טוב לצרכני החשמל, גם אם בסוף התוצאה היא אותה תוצאה. גם אם אתה משווה מקום היום לעוד 15 שנה, והמחיר הוא אותה עלייה, יש הבדל גדול בין עלייה שהיא מדודה, מתונה וקשורה לאיכות החיים למשל. המדד משקף בסוף איכות חיים." (שאול מרידור בישיבת ועדת הכלכלה ב-4 ליולי 2012)

 ההצמדה של מחירי הגז שחברת החשמל משלמת למדד המחירים בארה"ב, הביאה למחירי גז עולים שעמדו בשנת 2014 על 5.85 ליחידה, בשנת 2015 על 5.90 ליחידה, וב-2016 על 6.04 ליחידה.  המחירים חושבו לפי הממוצע השנתי של המדד כפי שמופיע בדוח:  Consumer Price Index Data from 1913 to 2017

הידרדרות תנאי החוזים לאספקת גז טבעי לרעת הלקוחות

מאז מכתבי הכוונות עם חברת החשמל ב- 2009 הידרדרו תנאי החוזים לאספקת גז טבעי לרעת הלקוחות, כפי שרואים בהסכם אספקת הגז שהנהלת חברת החשמל חתמה  עם שותפות תמר ב- 22 ליולי 2012.

  • עבודה שנעשתה בשנת 2012 מצאה כי: המחירים בהסכם אספקת הגז לחברת החשמל היו הרבה מעל כל הערכת עלות סבירה, כי ההצמדה אינה תואמת את הפרקטיקה בינלאומית ואינה קשורה לתנאי שוק. התוצאה היא שפתיחת שוק הגז לתחרות תהיה קשה בתנאים כאלה מאחר ומונופול גז ישלוט בשוק.
    (על פי הדוח של סרג'יו אסקארי, לשעבר יו"ר רשות החשמל והגז של איטליה, עבור רשות החשמל הישראלית מדצמבר 2014).
  • מחיר החשמל בתנאי מכתבי הכוונות שעמד על 4.2 דולר ליחידה, עלה למחיר בסיסי של 5.04 דולר ליחידה. ואולם מנגנון ההצמדה שנבחר ‏(מדד אמריקאי ‏+ 1%‏) הביא להאמרתו לרמה של 5.85 – 5.9 דולר ליחידת גז במהלך 2014. הצמדה זו תביא את המחיר לרמות של 7-8 דולר ליחידה בשנת 2020, ללא קשר לתנאי השוק.
  • הסכם שנחתם עם חברת החשמל ב-2012, ה-Take or Pay עומד על כ-90%, דבר שמונע למעשה תחרות במשק הגז.
    TOP גבוה לכל יצרן חשמל פרטי בודד עשויי להגביר עוד יותר את עלויות גז, שכן ייתכן שהשוק לא יכול לצרוך את כמויות הגז הכלולות ב-TOP, אבל יהייה חייב לשלם עבורם.  בנוסף, מפיקי הגז יכולים לנצל את חוסר איזון של כל צרכן גז אף על פי שאין חוסר איזון בשוק בכללותו.
  • בעוד שמחיר הגז בהסכם שנחתם עם חברת החשמל צמוד למדד המחירים האמריקאי, והוא עולה מדי שנה. הרי שמחיר הגז שנקבע בטיוטות הסכמי ייצוא הגז לירדן ולמצרים  מוצמד ברובו למחירי חבית נפט מסוג ברנט וכולל "מחיר רצפה". יתכן מאוד שכיום מחיר הגז לחברת החשמל גבוה מהמחיר בו תמר תמכור גז לירדן.
  • התוצאה של הסכם אספקת הגז עם חברת החשמל היא שלמרות שמחירי הגז בארץ גבוהים מדי, כל הסיכון נופל על הצרכנים של חברת החשמל.
  • ברוב חוזי אספקת הגז בעולם, הצרכנים נושאים בסיכון הכמותי באמצעות מנגנון Take or Pay, ואילו הספקים נושאים בסיכון המחיר באמצעות הצמדה למחירי השוק.  בישראל ההצמדה למדד המחירים לצרכן האמריקאי, בתוספת מחירי הרצפה מבטלת את סיכון המחיר למונופול הגז, שכן אין כל התייחסות לתנאי השוק.
  • הסעיפים המאפשרים דיון מחדש של המחיר Price re-opening clauses מוגבלים לחוזה של חברת חשמל, והם לתאריכים רחוקים מדי, 8 ו- 11שנים לאחר תחילת אספקה. ובנוסף תקרת המחיר הוסרה.
  • מכיוון שכל תחנות הכח החדשות משתמשות וישתמשו בגז, ההשפעה של מחירי הגז על מחירי החשמל היא משמעותית. כל עליה של דולר במחירי הגז ליחידה תביא לעליה של כ -1.1 מליארד ש" שישולם על ידי צרכני החשמל.
  • יצרני החשמל הפרטיים אדישים למעשה לחוזי הגז שלהם, לעקומת העומס שלהם, כי הרשות לחשמל הציבורית מכסה את עלויות החוזה שלהם עם ספקי הגז.

אמנון פורטוגלי – מרכז חזן במכון ון-ליר

נערך על ידי דליה
תגיות: , , ,

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.