מס בריאות גבוה יותר, פחות הוצאות על בריאות

העלאת מס הבריאות תשפר את הבריאות ותחסוך לאזרחים כסף שהם משלמים לביטוחים פרטיים ולשירותים פרטיים

מאת: ק. טוכולסקי

"להעלות את מס הבריאות" אמר מנכ"ל משרד הבריאות. הרפורמות שמקדם משרד הבריאות וביניהן, ביטוח סיעוד ממלכתי, הרחבת מסגרת הגילאים הנהנים מטיפולי שיניים חינם וקיצור תורים לבדיקות וניתוחים עולה כסף זה נכון, רק שהמדיניות הזו אם תיושם, לא רק שתשפר את השירות הציבורי, היא גם תחסוך לכולנו כסף. אולי לא נקרא על זה בעיתונים כלכליים ומדורים כלכליים ששייכים לבעלי הון ומפרסמים פרסומות של בעלי עניין כמו דה מרקר/כלכליסט/גלובס/ממון, אבל זאת היא האמת. ככל הנראה, כיוון שזאת היא האמת לא נקרא על זה בכלי התקשורת ששייכים להון.

ההוצאה הפרטית על בריאות בישראל הולכת וגדלה. זה קורה כי המימון הציבורי לא מספיק והמערכת, טובה ככל שתהיה, לא יכולה לענות על צרכים בסיסיים כמו המתנה סבירה לבדיקות וניתוחים. כל דבר שאינו מציל חיים נדחה לשבועות וחודשים, לך תשיג תור לרופא מומחה/קלינאי תקשורת לילד בקופת חולים, תמתין בבקשה שנה לניתוח לא דחוף, חכה חודשיים לבדיקת MRI  או CT  סע לקצה הארץ בחיפוש אחר בדיקה קרובה, כולנו מכירים את זה. המתנה במיון עם ילד קודח/שבר ברגל או הורה חולה הלילה עד שיתפנה אליו רופא, גם די שכיח. אנחנו צריכים הגדלה של ההוצאה הציבורית כי אחרת התורים וההמתנות רק יתארכו. הגדלת ההוצאה הציבורית תחסוך לכולנו כי יותר שירותים יאפשרו לנו להוציא פחות על ביטוחים פרטיים. כל הורה לילדים יודע בדיוק כמה כסף נחסך לו מאז שיש טיפולי שיניים חינם. זוכרים את הימים שללכת לביקורת ראשונה אצל הרופא עם צילום פנורמי עלתה כמה מאות שקלים? הימים האלו עברו ואינם.

אז כן הגישושים של משרד הבריאות לקראת העלאת מס הבריאות מבשרים טובות ובתנאי שכל העלאה תשמש להרחבת השירותים. מספר בתי החולים בישראל ופיזורם מגוחך. צריך להקים עוד עשרה בתי חולים לפחות במרכז הארץ ובפריפריה שלה. צריך יותר אחיות ורופאים בבתי החולים. מחלקות הניתוח הציבוריות צריכות לעבוד 24/7. צריך יותר מכונים לביצוע בדיקות, צריך להכניס את בריאות השיניים והעיניים אוניברסאלית לתוך השירותים שהמדינה נותנת וצריך ביטוח סיעודי ממלכתי שיחסוך לכולנו את הסבל של התמודדות עם האותיות הקטנות של חברות הביטוח הפרטיות. כל זה עולה כסף וכל זה יהיה יותר בזול, יותר נגיש ויותר איכותי במסגרת הביטוח הממלכתי. בלי הביורוקרטיה של הביטוח הפרטי, בלי הסחבת של התביעות, בלי ההפחדה של מי שמנסים למכור עוד ועוד דברים. פשוט להעלות את המס, כולנו נרגיש כיצד במקביל לעליית המס אנחנו נוציא פחות כסף כי ההוצאה הפרטית תרד.

עכשיו ברור שהתקשורת לא תתמוך בכך. מעבר לאינטרסים של הבעלים בתקשורת לשלם פחות מסים כולל מס בריאות, כלי התקשורת שמפרסמים ניתוחים פרטיים (למשל אסותא), או בדיקות פרטיות (למשל מכון מור), שלא לדבר על מומחים רפואיים לחוות דעת, לא יתמכו במהלך שיקטין את ההכנסות שלהם מפרסום או יפגע בכיס של הבעלים שלהם. זה בסדר, את התקשורת שלנו אנחנו מכירים. אבל בשבילנו היכולת לקחת את הילד לרופא שיניים פעמיים בשנה בלי לדאוג מהעלות של טיפולים. היכולת לדעת שאם נצטרך רופא מומחה/בדיקה/ניתוח לנו וליקרים לנו לא נצטרך לקרוע את הכיס או להמתין ארוכות, לנו זה חשוב ומשתלם יותר מאשר להאמין לנביאי השקר של התקשורת הפרטית.

העלאת ביטוח הבריאות תשתלם לכולנו ואני מציע להחזיר גם את המס המקביל, הפרשות מעביד לביטוח הבריאות. כאשר אנחנו משלמים מס בריאות, המדינה בעצם מארגנת לנו קבוצת רכישה של שירותים מסוימים, וכוח המיקוח שלנו כקבוצה ענקית של רוכשים גדול משמעותית מהכוח שלנו כיחידים. העלאת מס הבריאות נדרשת ואתה גם שיפור והרחבה של השירותים הניתנים.

Tags: , ,

3 Responses to “מס בריאות גבוה יותר, פחות הוצאות על בריאות”

  1. מיכאל לינדנבאום הגיב:

    כמו בכל נושא ועניין,משטר ההפרטה והטייקונים שמשתולל בארצנו מזה 35 שנה ,משמעותו השמדה כלכלית ואולי גם פיזית של האוכלוסיה,הממשיכה לתמוך פוליטית בתלייניה.

  2. זיכרון הגיב:

    בעבר, מי שגבה את התשלום היה גם זה שהעניק את השירות.
    היום זה לא כך.
    נקודת השינוי היתה ניצחונם של רמון ופרץ בבחירות להסתדרות. כותבים רבים כאן דווקא צידדו בהם.. אולי כדי שיהיה להם על מה לכתוב, בלב שותת?

  3. ק. טוכולסקי הגיב:

    טעויות רבות נעשו בעבר, במיוחד בהסתדרות. את מס הבריאות יש להעלות ואת המס המקביל יש להשיב.

Leave a Reply