ההסתדרות הכללית החדשה – איתות אזהרה
המאבק על השארת עובדי נמל אשדוד תחת ההסתדרות הכללית צריך לשמש תמרור אזהרה להתנהלות ההסתדרות. אם לא תשנה את התנהלותה ותהיה דמוקרטית, אם לא תייצג את העובדים ולא תהיה יותר אקטיבית ומיליטנטית, עובדים רבים ינטשו אותה ויתארגנו באיגודים אחרים
מאת: מיה פאול
בשבוע שעבר החלה התארגנות לעזיבת ההסתדרות הכללית לטובת ההסתדרות הלאומית בנמל אשדוד, ב"מקום הכי חם בגיהינום" התפרסמה כתבה שסקרה את מאבקי-העובדים בהראל, את תומכי ההתארגנות בהסתדרות ו ואת תומכי הוועד העצמאי בחברה. ההסתדרות הייתה ונותרה ארגון בעייתי. היא הייתה כזו כשהוציאה מתוכה פועלים קומוניסטים בתקופת היישוב, כששיתפה פעולה נגד מרד הימאים. היא הייתה כזו כאשר שמשה לאורך שנים גורם מתווך בין עובדים למעסיקים, וגלתה תמיד נכונות להתפשר על דרישות העובדים בנדיבות, במטרה להגיע תמיד להסדר מול המעביד. מצד אחר, לעובדים המאורגנים בהסתדרות תמיד הייתה הגנה טובה יותר מאשר לעובדים הלא מאורגנים, הייתה להם, ועדיין יש להם במידה מסוימת, נגישות לשירותים שונים שההסתדרות יצרה עבורם יותר בעבר ופחות בהווה. זה לא תמיד היה אופטימלי, אבל היום ברור שליותר ויותר עובדים זה כבר לא מספיק.
ההסתדרות החדשה אינה ארגון עובדים דמוקרטי:
- פעם בארבע שנים מתנהלות בחירות למוסדות ההסתדרות שתפקידם סמלי. בשאר הזמן, יו"ר ההסתדרות, והאנשים שהוא ממנה, מנהלים את העסק.
- וועדים נבחרים אינם עצמאיים ובמקום שההסתדרות תעניק להם גיבוי מול ההנהלות, ההסתדרות יכולה להדיח וועד לטובת האינטרסים של המעסיקים והבעלים.
- ההסתדרות יכולה לקיים בחירות לארגון מקצועי בה בלי להודיע שיש בחירות עד היום עצמו ואז לא לקיים את הבחירות במקומות העבודה, אלא רק במרחבים האזוריים וכך אף אחד לא מצביע (כמו שקרה רק לאחרונה בהסתדרות המח"ר).
לעובדים זה לא מתאים, הם רוצים ארגון שלא דואג רק לרווחת העובד הקיים במערכת על חשבון העתיד (דור א', דור ב', עובדי קבלן ונותני שירותים באותו מקום עבודה). הם רוצים ארגון שדואג להכשרה מקצועית אמתית ולא רק לגמולים מגוחכים (לימודי גמול השתלמות שמוכרים אוטומטית, כשהם נעשים במכוני גמול, שבהם לא באמת לומדים, אבל יש המון פרוצדורה לאשר לימודים רציניים). הם רוצים ארגון שיש לו מה לומר נגד הפרטה, ולא רק דואג שהעובד הקיים היום לא יפגע כשהיא מתרחשת. הם רוצים שדעתם תישמע ותקבע ושהארגון שלהם ייצג אותם ולא רק יתווך בינם ובין המעביד על הטבה ורבע.
ההסתדרות לא עושה זאת כבר שנים. היא בהחלט טובה בדאגה לצרכים בסיסיים מסוימים, קביעות, הסדר פנסיה (גם אם הוא לא שווה כלום) אבל זה לא מספיק. ההסתדרות היא גם בלם משמעותי ותורמת באופן עבודתה לפיגור של ישראל בתחום יחסי העבודה וההגנה על עובדים לא רק מפני שרירות לב של מעסיקים, אלא גם בתחום הבטיחות והגהות. שבוע העבודה פה ארוך מדי, השכר נשחק מהר מדי, תנאי הבטיחות והגהות בענפים רבים שערורייתיים והסולידריות בין עובדים, כמעט ולא נעשה בה שימוש, כל זה לרעת ההסתדרות.
ההסתדרות צריכה להיות אקטיבית יותר ומיליטנטית יותר. ההסתדרות היא הגורם היציג בענף הבניין, למעלה מ-40 פועלי בניין מתו בשנה שעברה, למה ההסתדרות לא השביתה את הענף? ההסתדרות המורים לא יצאה לשבות כדי לחסל את כל צורות ההעסקה הלא ישירה. ההסתדרות לא דואגת מספיק לעובדים הסוציאליים והיא אפילו שברה את שביתתם הקודמת. ההסתדרות, אם היא רוצה להמשיך להיות הארגון היציג הגדול בישראל, לא יכולה להרשות לעצמה יותר אדישות כמו בענף הבניין ובמערכת-החינוך או לשבור שביתות, כמו שהיא עשתה עם העובדים הסוציאליים.
ההסתדרות צריכה לייצג את העובדים ולא לתווך בינם ובין המעסיקים. ההסתדרות צריכה לעבוד לסולידריות בין עובדים ולהנחלת התפיסה המעמדית בקרב העובדים, כדי שידעו למה הם מאוגדים ומה זה נותן להם. ההסתדרות צריכה לקבוע בחוקתה שהיא לא יכולה לפזר וועדי עובדים נבחרים ולא יכולה לכפות עליהם הסכמים שהיא השיגה להם ולא מקובלים עליהם. אם היא לא תעשה זאת היא תדעך.
ההסתדרות היום היא הרע במיעוטו. עובדים רבים יותר ויותר רוצים את הטוב ולא את הרע במיעוטו. הרבה יעשו את הטעות אם יפנו להסתדרות העובדים הלאומית בכעסם על היחס שקבלו מההסתדרות, מיעוטם יפנו אל "כוח לעובדים" ויעשו בשכל. ההסתדרות צריכה להיות יותר כמו "כוח לעובדים", הכתובת נכתבה על הקיר בהראל ובנמל אשדוד וגם בסופרבוס, וההסתדרות צריכה להפסיק להתעלם מהמציאות ולהתחיל להסתגל למה שכעת נדרש ממנה.
תגיות: איגוד מקצועי, ההסתדרות הלאומית, ההסתדרות-הכללית-החדשה, כוח-לעובדים, נמל אשדוד, עבודה מאורגנת
קישור קבוע
7 תגובות
Email This Post
2 בפברואר, 2017 בשעה 12:04
ההסתדרות "דואגת שהעובד לא ייפגע בהפרטה"?.אני חוויתי בדיוק ההיפך!.
"הם רוצים ארגון שיש לו מה לומר נגד הפרטה, ולא רק דואג שהעובד הקיים היום לא יפגע כשהיא מתרחשת."
ההסתדרות מפקירה את העובדים המופרטים למר גורלם,לאבטלה ארורה ללא פנסיית גישור או מוקדמת.
בחברת הדלק הממשלתית "פז" שעברה הפרטה ברברית בשנות התשעים המוקדמות,דווקא תחת משטרו של רבין המפריטן,ששלח את קומנדו ההפרטה שלו-חיים רמון ועמיר פרץ- לעשות "חיים חדשים בהסתדרות" ולשלוח לעזאזל את העובדים המאורגנים שהופרטו.
הייתי שם מיה פאול,ואני יכול להבטיח לך שזה בכלל לא מצחיק להיות מופרט ומובטל מגיל 53 עד גיל 67 .
אין מחלוקת בינינו על הצורך בהסתדרות דמוקראטית שתייצג נאמנה את העובדים לפי המודל השבדי.
אבל מפה ועד לספר סיפורים על ה"הגנה" שקיבלנו בזמן ההפרטה הברברית של "פז",המרחק רב.
הצלקת חרוטה בבשרי לתמיד.
2 בפברואר, 2017 בשעה 12:32
מיכאל,
הביקורת על ההסתדרות שהיא לא פעלה ואינה פועלת לעצירת הליכי ההפרטה. עליה להיכנס לתחום ההפרטה ולפעול בו. עליה להיאבק למניעת הפרטה.
2 בפברואר, 2017 בשעה 12:49
פוסט של נתן שקרצ'י שפורסם ב"חדר המצב" על נושא המנופאים והאינטרסים של ההסתדרות
https://www.facebook.com/j14live/videos/1566734430021136/
הוידאו שאתם רואים צולם באפריל 2016, בהפגנה של המנופאים שנמצאים בתהליך התאגדות בהסתדרות. מי שמדבר הוא האחראי בהסתדרות על עובדי ענף הבנייה והעץ, יצחק מויאל. דבר ממה שהבטיח לא התרחש, ורק עכשיו ההסתדרות מתחילה לדבר באופן מהוסס על נקיטת פעולות, אבל הוא וההסתדרות נגררים לשם בעל כורחם, אך ורק בגלל המהלך האמיץ של ארגון מפעילי עגורן צריח להגיש ביחד התפטרות המונית של מאות מנופאים- ואיום זה הוא זה שגרם אתמול לHistadrut – ההסתדרות החדשה ולאבי ניסנקורן – Avi Nissenkorn להודיע שתכריז סכסוך עבודה ותשבית את ענף הבנייה בתוך שבועיים.
מאז 1997, כשבוטל המס המקביל, נפגע מקור הכנסות עיקרי של ההסתדרות, ומאז היא תלויה במעסיקים לגביית דמי החבר, ולכן מצויה בניגוד אינטרסים ופועלת לטובת המעסיקים. ההסתדרות חותמת עם ארגוני המעסיקים הענפיים הסכמים קיבוציים, ובתוך ההסכם, סעיף קטן דואג להעברת דמי חבר בסך 0.7% מהמשכורת של העובד להסתדרות כל חודש. תכפילו בכמויות העובדים ותבינו שזה כסף גדול שממלא את קופות ההסתדרות, שהיום נמצאת בעודף, הרבה בעקבות כך.
אבל נשאלת שאלה- את מי ההסתדרות משרתת? את העובד, שפתאום רואה שהמעסיק מראש מפריש לו כסף לדמי חבר בהסתדרות, ויכול עוד לחשוב שהבוס חושב שהתאגדות היא דבר חשוב? ממש לא. ברוב המקרים, לאחר ההסכם הענפי, ההסתדרות לא תלך ותנסה לארגן את העובדים של חברה כזו או אחרת בענף, כי זו בעצם פגיעה בחברי ארגון המעסיקים הענפי, שאוספים עבורם את הכסף ומעבירים אותו בלי שהם יצטרכו להניע שריר. וכך נוצר מצב שהסכמים ענפיים, במקום שיהוו רצפה עבור העובדים, מהווים תקרה של הישגי העובדים. סיבה נוספת למר מויאל ודומיו בהסתדרות לא להקים ועדים ולחתום הסכמים קיבוציים בחברות בתוך הענף, הוא שלאותם הועדים יהיו ראשים, ואותם ראשי ועד יהיו המתחרים שלו לניהול הענף- תפקיד שכולל משכורת מפנקת ותנאים. ככה נוצר מצב שההסתדרות דואגת בו יותר למעסיקים מאשר לעובדים, בבחינת אינך נושך את היד המאכילה אותך (שוחד).
ומקרה ענף הבנייה ואיציק מויאל הוא דוגמא מצויינת לבטלנות ההסתדרותית שנוצרת עקב כך. בדיוק מחר תמלא שנה לעבודה המשותפת שלי עם הקואליציה למאבק בתאונות בניין בנושא תאונות העבודה באתרי הבנייה. הקואליציה בהובלתה של Hadas Tagari וכמה ארגונים קטנים, העלו לסדר היום הציבורי והתקשורתי בשנה האחרונה את המציאות המזעזעת בענף, בו חיי אדם נדמים שווים כקליפת השום, כל זאת בלי תקציבים ופריסה ארצית כמו שיש להסתדרות.
בוידאו הוא מדבר בסוף על עובדים שקופים- ואני מסכים- עבורם העובדים הם שקופים והם לא סופרים אותם- ודמים רבים זועקים אליהם מן האדמה- של אותם עובדים שהופקרו על ידם, ושמתו או נפצעו במהלך השנה האחרונה. צוות פנימי בתוך ההסתדרות הציע לפני למעלה משנה כמה הצעות ליו"ר ההסתדרות בנושא, ודבר לא אומץ. רק עכשיו, אחרי שנה של מאבק של הקואליציה והפורום למניעת תאונות עבודה, התקשורת והכנסת, ועכשיו התפטרות המנופאים, הם זורקים מן חצי איום בקול ענות חלושה, בלי לציין שום דרישות קונקרטיות ממישהו, בטח לא מהחברות הקבלניות. ( http://bit.ly/2kRpQ8l ).
בסרט יצחק מויאל מופיע כשמאחוריו שלט בו כתוב דורשים בטיחות, נאבקים על התנאים, אבל רק המהלך האמיץ של מנופאים מתפטרים ב- 1 בפברואר, שבו לוקחים מפעילי המנופים סיכון גדול בשביתה ללא קרן שביתה ותוך סיכון פרנסתם, הזיז פתאום את ההסתדרות, ואיום סכסוך העבודה בענף הבנייה עלה על השולחן.
2 בפברואר, 2017 בשעה 12:49
"עליה להיאבק למניעת הפרטה".נדרשים צעדים קונקטיים לפיצוי קונקרטי של קורבנות ההפרטה.
"עליה להיאבק למניעת הפרטה".נדרשים צעדים קונקטיים לפיצוי קונקרטי של קורבנות ההפרטה.
רק היום ראינו איך הממשלה מטפלת בחסד וברחמים בקורבנות המדומים של מדיניותה.
הגיע הזמן לפצות את כל קורבנות ההפרטה האמיתיים שנזרקו באכזריות בהמית לעזאזל.
כך מתחיל התיקון,ולא בדיבורים חסודים על "מניעת הפרטה".
2 בפברואר, 2017 בשעה 17:51
שקרצ'י ידידי,בגידת ההסתדרות לא התחילה ב-1997 אלא 15 שנים מוקדם יותר
שקרצ'י ידידי,בגידת ההסתדרות לא התחילה ב-1997 אלא כ-15 שנים מוקדם יותר,כאשר המערך התחיל לשתף פעולה עם המדיניניות הניאו-ליבראלית של הליכוד והימין.
עובדה ,שמעון פרס עמד בראש תכנית הייצוב הכלכלי הניאו-ליבראלית של 1984-5 .
עובדה שההסתדרות ,בהיותה זרוע שליטה של הקואליציה השלטונית מערך-ליכוד,לא התנגדה להפרטה ולחברות הקבלן.
עובדה שרבין ז"ל,"הצטיין" במיוחד בהפרטות הפרועות שלו,ושלח את קומנדו ההפרטה שלו(רמון-פרץ) לעשות "חיים חדשים בהסתדרות" ולסרס אותה מכל תוכן של מאבק מעמדי.
לכן ,הבעיות התחילו מוקדם יותר מ-1997 ,כשציוני הדרך הם "אתא",וחברת "פז" ,כי"ל,ובז"ן,ועד עצם היום הזה.
ההשמדה הכלכלית של עובדי "פז" התחילה כבר ב-1993 ,בלי שום קשר למס-מקביל,אבל עם קשר עמוק עם האג'נדה הניאו-ליבראלית מפריטנית של מפלגת העבודה והימין כמובן.
15 בפברואר, 2017 בשעה 20:38
ההפרטות מוצדקות
ההפרטות היו כורח המציאות, המשך מימון המדינה לחברות וארגונים כושלים ולא יעילים (בגלל קביעות ו"זכויות" שהן בסך הכל זכות למסות את שאר אזרחי המדינה) הוביל לכורח לבצע הפרטות, ממליץ לך לקרוא את הביוגרפיה של בני גאון.
מדינת ישראל לא יודעת איך לנהל חברה ועל לא צריכה להחזיק חברות או מגזר ציבורי מנופח, מה שנעשה לא היה מספק, גם כיום בישראל מגזר ציבורי מנופח, לא יעיל ויקר אשר יש לצמצמו
15 בפברואר, 2017 בשעה 23:38
החגב מעדיף לברוח לאנונימיות
החגב מעדיף לברוח לאנונימיות,ומשם לשלח את התעמולה הניאו-ליבראלית-מפריטנית-טייקוניסטית שלו.
רק אלה שיש להם מה להסתיר ,ביום כמו בלילה ,בורחים לאנונימיות והמבין יבין.