האם להעביר את גלי צה"ל מאחריות הצבא לאחריות משרד הביטחון?
העברת תחנת גלי צה"ל מהצבא למשרד הביטחון עלולה להפכה לשופר פוליטי. האם להעביר את התחנה למשרד הביטחון? איך ניתן לשמר שידור ציבורי איכותי וחופש עיתונאי משוחרר מלחצים פוליטיים, אם התחנה תועבר, בכך עסקה ועדת הכלכלה בדיון על אפשרות העברת גלי צה"ל למשרד הביטחון
מאת: דליה בלומנפלד
בשאלה זו דנה ועדת הכלכלה ביום שלישי 31.1.17 לאור המגמה להעביר את תחנת גלי צה"ל מאחריות הצבא ולהפכה ליחידת סמך במשרד הביטחון
הרמטכ"ל גדי אייזנקוט רצה לסגור את גלי צה"ל. כחלופה לכך עלה הרעיון להעביר את התחנה לאחריות משרד הביטחון.
הנוכחים בישיבה ציינו לשבח את איכות שידוריה של התחנה, את היותה שידור ציבורי איכותי בזירה התקשורתית בישראל. ירון דקל מנהל התחנה ציין שהיא מקיימת חופש עיתונאי, עובדיה מבצעים עבודה מקצועית נטולת פניות וחופשית מלחצים. התחנה עומדת שנים בלחצים פוליטיים ושומרת על עצמאותה.
אבל התופעה בה לצבא יש תחנת רדיו היא אנומליה, כפי שציינה ח"כ עליזה לביא (יש עתיד): אין עוד דמוקרטיה שיש לה תחנה צבאית שמשדרת לאזרחים מלבד תאילנד. בניגוד לדעה זו הועלתה דעה הפוכה (ח"כ שלי יחימוביץ המחנה הציוני): במדינה בה הצבא הוא צבא העם והצבא נטל חלק בפיתוח המדינה, אך טבעי הוא שתחנת רדיו צבאית שותפה בתהליך כזה.
משתתפים בישיבה הביעו עמדה נחרצת בעד השארת התחנה בצבא ומניעת העברתה למשרד הביטחון. עמדה זו קיבלה ביטוי ברור בדברי ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני): האווירה הכללית היא של עליהום על התקשורת. באווירה זו צריך לשמור על גלי צה"ל. יש לתחנה מקום חשוב בזירה התקשורתית. היא צריכה להישאר לאור מספר הקולות המצטמצם של כלי תקשורת שסותמים להם את הפה. משרד הביטחון הוא המקום האחרון שגלי צה"ל צריכה להיות בו. אסור שלשרי ביטחון תהיה תחנת רדיו, לא רק לשר הנוכחי, לכל השרים.
היו בנוכחים כאלה שהתייחסו להעברת התחנה למשרד הביטחון כעובדה מוגמרת, ובראשם יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) שציין שהתחנה צריכה להיות תחת אחריות תאגיד השידור. לדבריו: אם גלי צה"ל תועבר למשרד הביטחון, יש לקבוע עקרונות פעולה שישמרו על עצמאות התחנה ועל חופש הביטוי. הוא ציין שלושה עקרונות:
- מניעת התערבות פוליטית
- שמירת מעמדם וזכויות של האזרחים עובדי צה"ל שעובדים בגל"צ. יש הסכם קיבוצי תקף.
- שמירת מבנה גלי צה"ל על חייליו.
עוזר מנכ"ל משרד הביטחון, עמרי גילה, ציין כי ההחלטה להעביר את גלי צה"ל למשרד הביטחון אינה סופית. מתקיים שיח עם היועץ המשפטי לממשלה שיימשך עד חודש מאי. היועץ המשפטי התנה את העברת התחנה למשרד הביטחון בקיומם של מנגנונים שיבטיחו את עצמאות התחנה, אי תלות פוליטית ומסחרית.
עו"ד דינה זילבר, המשנה ליועהמש' לממשלה אמרה דבריה לאחר שהקשיבה לדברי המשתתפים בדיון: מהוועדה יוצאת היום קריאה ציבורית שאדיף לא לגעת במה שלא שבור. גלי צה"ל הוא סוג של אי ירוק בים, מאוזן ממלכתי, מקצועי. לא ניכנס לאנומליה שהוא גדל בצבא. מתחת לסלע צמחה לה רקפת נחמדת מאוד.
לדברי עו"ד זילבר, אפשר לעצור את מהלך העברת גלי צה"ל למשרד הביטחון. הכנסת היא הגורם המפקח ולנוכח הדברים שנשמעו פה ולאור הדברים שמדובר בתהליך, לוועדה יש אמירה. אנו נבחן את הדרכים המשפטיות לאשר את זה.
עו"ד ציינה שוב את העקרונות שציין ח"כ כבל ואמרה שצריך לשמר את העקרונות הללו. לדבריה, מבחינת היועץ המשפטי לממשלה חשובה עצמאות התחנה ושמירה עליה כאתר שידור ציבורי שלא יתערבו בו פוליטית.
נושא נוסף שעלה בישיבה הוא שמירה על זכויות האזרחים העובדים בתחנה. זכויות העובדים יישמרו, כך הובטח בדיון.
דיון המשך יתקיים כעבור שבועיים.
תגיות: גלי-צה"ל, דמוקרטיה, חופש עיתונות, משרד הבטחון, שידור-ציבורי
קישור קבוע
תגובה אחת
Email This Post
11 בפברואר, 2017 בשעה 18:45
בסופו של דבר, שר הביטחון אביגדור ליברמן החליט להשאיר את גל"צ בצה"ל.
להלן ממסך מממ ישן על גלי צה"ל
http://www.knesset.gov.il/mmm/data/pdf/m02853.pdf