שכר מינימום – מתקנים עיוות דרך יצירת עיוות נוסף

שכר המינימום יתעדכן  ב-1 בינואר 2017 לכל העובדים ל-5000 ₪ לחודש, אך הסכמים נפרדים עם עובדי הניקיון ועם השומרים והמאבטחים מבטיח להם שכר גבוה יותר ממינימום זה. כך יוצרים עיוות בשכר היוצר מצב בו עובד אקדמאי משתכר פחות מאחראי ניקיון או ממאבטח

מאת: אשר רוכברגר

עיוותי השכר: מתקנים עיוות דרך יצירת עיוות נוסף

החל מ01.01.2017 נכנסו לתוקף עדכוני שכר המינימום לכלל הציבור ולעובדי השמירה והניקיון. לכלל הציבור שכר המינימום עלה ל5000 ₪ ולמאבטחים ועובדי ניקיון ל5300 ₪. לכאורה הדבר מבורך. זה הישג משמעותי של יו"ר הסתדרות אבי ניסנקורן שהצליח לכופף את התנגדות של משרד האוצר וארגוני המעסיקים. אין ספק שזו בשורה לאותם האנשים שנמצאים בתחתית שוק העבודה והתוספת של כמה מאות שקלים אכן תשפר ולו במקצת את מצבם העגום. עוד יתרון של העלאת שכר המינימום הוא בכך שבפעם לא יודע כמה, הוא שובר את המנטרה הנצחית של חסידי הקפיטליזם החזירי, שהעלאת שכר המינימום תגרום לאבטלה. בשנים האחרונות כבר זכינו לכמה פעימות בהעלאת שכר המינימום ורמת האבטלה לפחות לפי הנתונים הרשמיים היא בשפל של כל הזמנים.

אני רוצה להבהיר, אין לי שום דבר נגד מאבטחים ועובדי ניקיון ולפני 20 שנה, כשהייתי סטודנט, גם אני הועסקתי בתחום האבטחה. נכון שלפחות חלק מהמועסקים בתחום, נמצאים בתנאי עבודה קשים, בשמש, בגשם. יחד עם זאת, אני דוחה מכל וכל את הטיעון על רמת הסיכון המוגברת של המאבטחים. קשה להתווכח עם הסטטיסטיקה, אך אם ניקח את השנים משנת 2000 ועד היום, אני נזכר ב-3  מאבטחים שקיפדו את חייהם במילוי תפקידם, ואולי החמצתי עוד אחד וכנראה עוד כמה שנפצעו. בסה"כ מדובר בכ-10 אנשים, כאשר כמובן כל מי שנפגע זה עולם ומלואו, אבל אי-אפשר להשוות את המספר הזה עם מספר אזרחים תמימים שנפגעו באותו זמן בשתי האינתיפאדות ובכלל.

לגבי עובדות הניקיון זה סיפור אחר. אכן מדובר בשכבה אולי הכי מוחלשת שכנראה לא מסוגלת לעבוד בעבודה אחרת כלשהי. יחד עם זאת, רמת האחריות, ההכשרה והמיומנויות שנדרשות לעבודה הזאת, הן מינימאליות. גם אם מנקה תשאיר איזה כתם או לכלוך איפה שהוא, חוץ ממפגע אסטטי ובמקרה הכי גרוע קצת תברואתי, לא יקרה כלום.

יחד עם זאת, השינוי הזה גם הוא מהווה עיוות. נלחמו נגד עיוות אחד ויצרו עיוות נוסף. הרי מה קורה היום? יש לא מעט משרות ותפקידים גם במגזר הפרטי וגם במגזר הציבורי, חלקם לבעלי השכלה אקדמאית וחלקם לא, שמהיום אותם האנשים שחלקם ממלאים תפקידים עם אחריות ומורכבות יותר גבוהות – ישתכרו פחות מעובדי ניקיון ושמירה. אביא כמה דוגמאות:

בוא ניקח למשל את עובדי הסיעוד, בין אם ישראלים ובין אם זרים וכוח-עזר בבתי חולים. אין ספק שהאחריות שלהם כלפי הנכה או הקשיש, היא מאוד גבוהה, היא הרבה יותר גבוהה מאחריות על ניקיון חדר המדרגות או השירותים והקושי הפיזי לא פחות משמעותי.

קופאיות, גם הן מצד אחד ובצדק נחשבות לשכבה מוחלשת, ומצד השני בידיהן מועברים כל יום עשרות אלפי שקלים. יש להן אחריות הרבה יותר גבוהה. אותו דבר טלרים בבנק.

דוגמא מסוג אחר , ×–×” מורים, עובדים סוציאליים, אחיות בתחנת בריאות-הנפש או קופת חולים- כל אלה הם אקדמאים, שלומדים שלוש-ארבע שנים, עושים סטאז', מקבלים רישיון ובסופו של דבר מוצאים את עצמם מרוויחים פחות ממאבטח בשער, או מעובדת-ניקיון מסכנה שבאה לעובדת-סוציאלית לבקש עזרה, אבל מרוויחה יותר ממנה. דוגמא מצוינת לדור הבא. כדאי ללמוד,להשקיע …

אני כבר לא מדבר על כל מני משרות של מזכירות, פקידות ועוד הרבה תפקידים אחרים, שהם תפקידים הרבה יותר מקצועיים מתפקידי אבטחה וניקיון.

איך לתקן את עיוותי השכר? לעניות דעתי השלב הראשון חייב להיות קביעת סל צריכה לקיום בסיסי בכבוד, כדי לדעת מהו הרף התחתון שבן אדם חייב להרוויח כדי לשרוד. לאחר מכן צריך לחשוב על יצירת משהו כמו דרגות-שכר במשק לפי קריטריונים כמו מיומנויות, קושי, תנאיי עבודה,רמת ההשכלה,  וכו', כדי שמצד אחד כל אחד יוכל להתקיים בכבוד המינימאלי ומצד השני- המאמצים וההשקעה לרכישת השכלה והמקצוע יניבו את הפירות.

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply