שוק הגז הטבעי – ביקורת על מחקר של מכון אהרן דוברת בבינתחומי בהרצלייה – חלק שני
שלושה חוקרים ממכון אהרן דוברת ז"ל במרכז הבינתחומי בהרצלייה כתבו מחקר בשם "רגולציה של שוק הגז הטבעי". להלן ביקורת על המחקר חלק שני. חלק זה מתמקד במודלים שפיתחו החוקרים, בהנחות העומדות בבסיסן והתובנות המתקבלות מהן
מאת: אמנון פורטוגלי
שלושה חוקרים ממכון אהרן דוברת ז"ל במרכז הבינתחומי בהרצליה כתבו מחקר בשם "רגולציה של שוק הגז הטבעי". להלן ביקורת על המחקר חלק ראשון
מאת: אמנון פורטוגלי
שוק הגז הטבעי – ביקורת על מחקר של מכון אהרן דוברת בבינתחומי בהרצליה - חלק ראשון
"המטרה של העבודה היא לפתח מודל שמסוגל לעזור לנו לקבל אינטואיציות לגבי מה קורה במצב הזה. המשמעות היא שהתוצאות המספריות שלנו פחות חשובות, מכיוון שהן תלויות בהנחות רבות. מה שחשוב זה האינטואיציה והכיוון האיכותי של המשתנים, ופיתוח שפה לחשוב בה על השאלות. המודל הוא כלי עזר, ניתן להכניס אליו הנחות שונות כדי לבחון כיצד משתנות התוצאות."
פוזנר וחבריו מציגים מספר מודלים המתפתחים אחד מקודמו. מודל ראשון ללא עלות הפקה, לשימוש מקומי בלבד וללא יצוא. מודל שני עם עלות הפקה וללא יצוא, עם ובלי אפשרות לדחיית הקמת מתקני הפקת הגז. מודל שלישי עם אפשרות לייצוא הגז.
בבסיס המודלים.עומדות מספר הנחות מפשטות בסיסיות:
- המאגרים סופיים עם כ-1,000 BCM גז,
- קיימת פונקצית ביקוש גמישה לגז: "נניח פונקציה עם גמישות, כך שאם מחיר הגז נמוך משתמשים בו יותר מאשר במקרה שבו המחיר גבוה".
- התגובה למחירי הגז היא מיידית "למרות שזה לא מדויק". הביקוש לגז תלוי במחיר של הגז אבל לא תלוי במחיר של מוצרים תחליפיים "מה שלא נכון כל כך במציאות",
- מחיר הגז בעולם ללא מגמה, "תוחלת המחיר העתידי היא המחיר היום".
- ניתן לייצא ולייבא גז ללא מגבלות.
- מפיקי הגז אדישים בין מכירת גז כיום במחיר מהוון (נמוך) לבין מכירת גז בעתיד במחיר גבוה יותר.
ההנחה הכלכלית העיקרית היא שמחיר הגז לצרכן צריך לשקף את הפרמטרים הבאים:
שווי כתחליף ליבוא עתידי, צריכת גז מקרבת את המועד שבו יהיה צורך ביבוא במחירים גבוהים, צריכה מקומית של גז משמעה ויתור על ההכנסות מיצוא של אותה כמות גז לחו"ל, ובמצבים בהם הקיבולת למשק מוגבלת, המחיר מנתב את הגז לצרכנים בעלי השימוש עם הערך המרבי.
המטרה היא "התערבות שתמקסם את סך הרווחה במשק. אם המונופול יקבע את המחיר הוא יהיה גבוה מדי, ועל כן נדרשת התערבות. אנו גם לא מעונינים במחיר נמוך מדי שיגרום לבזבוז המשאב."
מחיר הגז
לפי המודל שהוצג במחקר, מחיר הגז בארץ צריך להיות בשנים הבאות בתחום של 2-3 דולר ליחידה.
גם שינויים במספר פרמטרים כדי לבחון כיצד משתנות התוצאות, כמו העלאת מחיר הגז לייבוא מ-8 דולר ליחידה ל-10 דולר ליחידה, ושינוי בריבית ההיוון מ-3.7% ל-2.5% לא ישנו תחום מחירים זה בצורה משמעותית, אלא לתחום של 3-4 דולר ליחידה, עדיין נמוך מאוד יחסית למחיר שחברת החשמל משלמת כיום.
תובנות עיקריות.
בתקופות שונות היחס בין שינוי במחיר הגז בחו"ל לבין שינוי המחיר בארץ – תמסורת המחירים – שונה. בתקופות שבהן המחיר שווה לעלות המשאב אז התמסורת היא לפי שיעור ההיוון של מחיר הגז בחול. כשמחיר הגז בארץ צמוד למחיר חו"ל התמסורת היא אחד לאחד, וכשאנחנו באזור שבו נעים עם פונקציית הביקוש התמסורת היא אפס, מחיר חו"ל לא רלוונטי.
תגובת מחיר הגז בארץ לעלייה לא צפוייה של מחיר הגז בחו"ל תלוייה במועד השינוי במחיר הגז.
אם העלייה במחיר הגז בחו"ל תתרחש בעוד מספר שנים רב, קרוב למועד בו יאזלו המאגרים ויתחילו בייבוא גז, המחיר בארץ יעלה ברמה קרובה לעליית המחיר בחו"ל (תמסורת קרובה ל-1), דחיית הייבוא תהייה קצרה, שכן יהייה מעט זמן שבו עליית המחיר יכולה להשפיע על הביקוש לגז.
אם מועד העלייה במחיר הגז תהייה קרובה להווה, מחיר הגז בארץ יעלה בפחות מעליית המחיר בחו"ל (תמסורת נמוכה), והיבוא ידחה ביותר זמן כי יהייה יותר זמן בו העלייה במחיר תתורגם לירידה בצריכת הגז.
אמנון פורטוגלי הוא חוקר במרכז חזן במכון ון-ליר
נערך על ידי דליהתגיות: גז-טבעי, מאגרי הגז, מחירי הגז, מכון אהרן דוברת, רגולציה