אמנסטי אינטרנשיונל – נשק כימי במלחמה בדרפור בדרום סודן
תחקיר שערכה תנועת זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" חושף ראיות על שימוש בנשק כימי נגד אזרחים וילדים במלחמה בסודן. אמנסטי קוראת למועצת הביטחון של האו"ם לחקור שימוש בנשק כימי בדרפור, להבטיח אכיפת אמברגו הנשק עליה ומתן אפשרות לגופים הומניטאריים לעזור. על ישראל להימנע מנירמול היחסים עם סודן
אמנסטי אינטרנשיונל חושפת: "אדמה חרוכה, אוויר מורעל: הכוחות של ממשלת סודן מחריבים את ג'בל מארה" – ראיות מוצקות לשימוש בנשק כימי כדי להרוג מאות אזרחים, בהם ילדים, בחבל דארפור שבסודן
תחקיר שערכה תנועת זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל חושף ראיות מזוויעות לשימוש חוזר ונשנה במה שנראה כנשק כימי נגד אוכלוסיה אזרחית, שבה גם ילדים, על ידי כוחות ממשלת סודן, באחד האזורים הנידחים ביותר של חבל דארפור שבסודן בשמונת החודשים האחרונים.
באמצעות צילומי לוויין, ראיונות עומק עם 184 ניצולים וניתוחי מומחים של עשרות תמונות קשות ביותר שבהן גם תינוקות וילדים רכים עם פציעות חמורות, התחקיר מצביע על 32 מקרים של תקיפות שבהן סבירות גבוהה לשימוש בנשק כימי, באזור ג'בל מארה שבחבל דארפור, מאז ינואר 2016. המתקפה האחרונה שכלולה בתחקיר זה התרחשה ב-9 בספטמבר 2016. ממצאי התחקיר מפורטים בדו"ח: "אדמה חרוכה, אוויר מורעל: הכוחות של ממשלת סודן מחריבים את ג'בל מארה".
"ספק אם הפשעים נעלמו מעיני ישראל"
מולי מלאקר, מנהלת תחום התוכניות באמנסטי ישראל, אמרה בעקבות התחקיר: "בעודו קורא למדינות המערב לנרמל את יחסיהם עם ממשלת סודן, מחוללת זו פשעים מחרידים, שספק אם נעלמו מידיעתו של משרד החוץ הישראלי. נירמול יחסים דיפלומטים עם סודן הוא שותפות לפשעים נגד האנושות ועל ישראל לחזור בה לאלתר מפעילותה זו, כפי שפורסמה בתקשורת הישראלית".
מלאקר הוסיפה כי "לא זו בלבד, כ-8,130 אזרחי סודן, מתוכם 2,125 דארפורים, שחיים בישראל מחכים לבחינה ולאישור של בקשות המקלט שלהם. על פי מקורותינו, משום שלא ניתן לדחות את בקשות המקלט של הדארפורים, רבות מהן כבר אושרו על ידי יחידת ה-RSD של רשות האוכלוסין וההגירה אך מעוכבות שם ולא מועברות לאישור שר הפנים בשל הנחיה מלמעלה. לאור הממצאים הקשים בדו"ח ניתן להבין כי גם עיכוב, מסמוס ואי בחינת בקשות המקלט, או מניעת מעמד פליט, הינן חלק ממדיניות מבישה, הגוזרת על ניצולי רצח העם הדארפורי המשך חיים ללא זכויות ושירותים בסיסיים, ללא ביטחון וללא הגנה קבועים. זו התעללות מיותרת באלו שברחו מפשעים נגד האנושות".
תמונות וסרטונים מעוררי הלם
"קשה לנסח במילים את מימדי המתקפות הללו ואת הברוטליות שלהן. התמונות והסרטונים שראינו במהלך התחקיר באמת ובתמים עשויים לעורר הלם. באחד הסרטונים ילד קטן צורח מכאבים בעודו גוסס ומת, בתמונות רבות ניתן לראות ילדים רבים מכוסים בשלפוחיות ובנגעים חמורים (לזיות). חלקם לא היו מסוגלים לנשום והקיאו דם", אמרה טיראנה חסן, מנהלת תחום מחקרי המשברים באמנסטי אינטרנשיונל.
"קשה להגזים בתיאור האופן האכזרי שבו הכימיקלים הללו משפיעים על הגוף האנושי כשהם באים עמו במגע. השימוש בנשק כימי נאסר כבר לפני עשרות שנים בעקבות ההכרה בעובדה שלעולם לא ניתן להצדיק את רמות הסבל שהנשק הזה גורם להן. לא ניתן להתעלם מהעובדה שממשלת סודן משתמשת בהם כעת באופן חוזר ונשנה נגד בני עמה עצמם, והדבר מחייב תגובה", הוסיפה חסן.
בהתבסס על עדויותיהם של גורמים מטפלים ושל ניצולים, אמנסטי אינטרנשיונל מעריכה כי בין 200 ל-250 בני אדם נהרגו כתוצאה מהחשיפה לנשק הכימי, רבים מהם – או רובם – ילדים.
מאות אחרים שרדו את המתקפות עצמן, אבל בימים ובשעות שלאחר החשיפה לנשק הכימי פיתחו תסמינים כגון הקאת דם ושלשול חריף; שלפוחיות חמורות; פריחה על העור שהתקשתה, שינתה צבעה ונשרה; בעיות בראייה עד כדי עיוורון מוחלט; ובעיות בנשימה שהפכו לגורם המוביל למוות של הנפגעים ששרדו את המתקפות עצמן.
בין העדויות הרבות שבדו"ח, ציינו חלק מהשורדים כי הפצצות שנפלו באזורי מגוריהם העלו עשן שחור, שהפך לכחול כעבור כחמש עד 20 דקות מרגע שהתפוצצו. לפי הדיווחים והעדויות מהשטח, הנשק הכימי פוזר באזור באמצעות פצצות שהוטלו ממטוסים, או באמצעות ירי רקטות. רוב מוחלט של השורדים דיווחו כי העשן הדיף ריח רעיל וחריף. רבים מהנפגעים ציינו בפני אמנסטי אינטרנשיונל כי לא הייתה להם כל גישה לתרופות וכי טיפלו בפציעותיהם בשילובים של מלח, לימונים ועשבים רפואה מקומיים.
אחד המטפלים המקומיים, שמטפל בפצועים בקרבות באזור ג'בל מארה כבר מאז שנת 2003, סיפר כי מעולם לא נתקל בפגיעות שכאלה. 19 ממטופליו מתו תוך חודש מרגע חשיפתם לנשק הכימי, בהם ילדים. לדבריו, עורם של כל אלו שמתו השתנה באופן משמעותי: מחצית מהם סבלו מפצעים על העור שהפכו לירוקים ואילו עורם של המחצית השנייה נשר ובמקומו הופיעו שלפוחיות מוגלתיות ביותר.
אמנסטי אינטרנשיונל הציגה את ממצאי התחקיר לשני מומחים עצמאיים בתחום הנשק הכימי. שניהם הסיקו כי הראיות מהוות עדויות מוצקות לחשיפה לחומרי לוחמה כימיים שגורמים לכוויות, כגון סוגים של גז חרדל או סוגים של ארסן.
"השימוש לכאורה בנשק כימי מהווה נקודת שפל חדשה במבחר הפשעים נגד החוק הבינלאומי שביצע צבא סודן נגד אזרחים בדארפור, אבל גם מסמן את הרמה החדשה של ההיבריס שנוקטת ממשלת סודן כלפי הקהילה הבינלאומית", אמרה טיראנה חסן והוסיפה: " השימוש בנשק כימי הוא פשע מלחמה. הראיות שאספנו הן אמינות ומציירות משטר שנחוש בכוונתו לתקוף במישרין את אזרחי חבל דארפור בלי כל חשש מפני תגובה בינלאומית".
רקע
המתקפות בנשק הכימי לכאורה הן חלק ממתקפה רחבת היקף של צבא סודן באזור ג'בל מארה שבחבל דארפור, שהחלה בינואר 2016, נגד כוחות "הצבא לשחרור סודן" ושל עבדול וואהיד, ממנהיגי המורדים באזור. לטענת צבא סודן, המורדים תקפו שיירות של הצבא וכן אזרחים סודנים.
בשמונת החודשים שחלפו מאז שהחלה המתקפה, אמנסטי אינטרנשיונל תיעדה אינספור מקרים שבהם כוחות הממשלה תקפו במכוון מטרות אזרחיות, רכוש של אזרחים ואת האזרחים עצמם. ניצולים ומשקיפים מטעם ארגוני זכויות אדם דיווחו בשם על 367 בני אדם, בהם 95 ילדים, שנהרגו בג'בל מארה על ידי כוחות הממשלה בששת החודשים הראשונים של השנה. בנוסף, אזרחים רבים, בהם ילדים, מתו כתוצאה מרעב, התייבשויות או מהיעדר טיפול רפואי לאחר מתקפות.
באמצעות צילומי לווין, אמנסטי אינטרנשיונל יכול לאשר ש-171 כפרים נהרסו או נפגעו בשמונת החודשים של המתקפה הצבאית. ברוב המוחלט של המקרים הללו לא הייתה בכפרים הללו כל נוכחות רשמית של כוחות חמושים של האופוזיציה בעת המתקפות. אחד המאפיינים הבולטים של מתקפות אלה היה הפרות חמורות של זכויות האדם, לרבות הפצצה שיטתית של אזרחים, הריגת גברים, נשים וילדים, חטיפת נשים, אונס נשים, עקירת אזרחים בכוח מבתיהם וביזה.
הראיות שמתעדות את כל המתקפות הללו סודרו ויוצגו באופן אינטראקטיבי על ידי SITU Research, בשיתוף עם אמנסטי אינטרנשיונל בכתובת – http://www.situresearch.com/
"אדמה חרוכה, אונס המוני, הרג והפצצות – אלו אותם פשעי מלחמה שתועדו בדארפור עוד ב-2004, כשהעולם נחרד לגלות את הזוועה. האזור הזה תקוע כבר 13 שנה במעגל של אלימות קטסטרופלית, דבר לא נעשה לשנות את המציאות בשטח ואילו העולם פשוט הסיט את מבטו הלאה", הוסיפה טיראנה חסן.
"לא הוטלו כל אמצעי אכיפה אפקטיביים במטרה להגן על האזרחים, אף על פי שהאו"ם ואיחוד מדינות אפריקה שלחו צוותי פיקוח למדינה. שיחות השלום וההסכמים שהושגו לא הביאו כל ביטחון או הפוגה בלחימה לאזרחי חבל דארפור. עד כה, התגובה של הקהילה הבינלאומית הייתה עלובה. הקהילה הבינלאומית אינה יכולה להמשיך להסיט את מבטה מהזוועה ומההפרות המתמשכות שם", דברי חסן.
אמנסטי אינטרנשיונל קוראת למועצת הביטחון של האו"ם:
- להפעיל לחץ פוליטי ראוי על ממשלת סודן כך שזו תאפשר גישה לצוותים הומניטריים ולצוותי השמירה על השלום לאוכלוסיות מרוחקות כגון זו שבג'בל מארה.
- להבטיח שאמברגו הנשק הקיים נאכף באדיקות ויורחב לכל שטח סודן.
- לחקור בדחיפות את השימוש לכאורה בנשק כימי ואם יש ראיות מספיקות לכך, להעמיד לדין את כל החשודים באחריות לכך.
הודעה מאת גיל נוה, ראש יחידת תקשורת ודוברות אמנסטי אינטרנשיונל ישראל
תגיות: או"מ, אמנסטי אינטרנשיונל, דרום סודן, דרפור, מבקשי-מקלט, נשק כימי, פשעים-נגד-האנושות
קישור קבוע
תגובה אחת
Email This Post
30 בספטמבר, 2016 בשעה 13:35
תודה על הפוסט , יבשת של זוועות . נגד עומאר אל בשיר , נשיא סודאן , כבר הוצאו שני צוי מעצר , על ידי בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג . אבל , בשלב הקריטי , בדרום אפריקה ( כינוס של מדינות אפריקה ) הוא חמק ממעצר , בדרך מבישה פשוט , לא יתואר הדבר !!
יש רק לשים לב , האיסור בשימוש בנשק כימי , לא ממש קשור למידת הסבל כמובן . יש נשקים שגורמים סבל יותר קשה אפילו . אלא שהענין העיקרי הינו שאין לצפות את טווח והיקף הפגיעה . זה תלוי ברוח , והרוח יכולה להשתנות כמובן . מעבר לכך , ההיקף והפגיעה רחבים , חורגים ממטרה צבאית נקודתית לרוב .או כי אז , יש סכנה מוגברת לפגיעה באזרחים לא מעורבים . על כל זאת , החומר לא נדיף מיידית , ונשאר על הקרקקע , מזהם , מסכן חיים , הורס הסביבה וכו…. תקצר היריעה באמת . זוועות לא חסרות .
תודה