קו לעובד – בגצ נגד אי תפקוד מוסד הממונה על עובדים זרים
מדינת ישראל חוקקה חוק כדי להגן על זכויות עובדים זרים, המוחלשים ביותר במדינה. הרשות המבצעת אינה מקיימת את הנדרש בחוק ומקפחת בכך את זכות העובדים הזרים להעסקה הוגנת. "קו לעובד" הגישה עתירה לבג"צ בעניין
מאת: דליה בלומנפלד
מוסד הממונה על זכויות עובדים זרים במשרד הכלכלה הוקם כדי להבטיח את זכויות העובדים הזרים ולהגן עליהם לפי חוק עובדים זרים התשנ"א – 1991 . תיקון 13 מ-24.3.10 מקנה לממונה סמכויות כדי לשמור על העסקה הוגנת של העובדים הזרים בישראל.
העובדים הזרים הם העובדים המוחלשים ביותר בשוק העבודה הישראלי, והם חשופים לניצול מחפיר ולהפרה שיטתית של זכויותיהם. לעמותת "קו לעובד" הגיעו תלונות רבות על כך והוא יזם פנייה במסגרת חוק חופש המידע כדי לקבל מידע על תפקודו של מוסד הממונה על עובדים זרים, שהיה אמור לטפל בתלונות העובדים הזרים. המידע חשף כי מוסד הממונה אינו ממלא את התפקידים שניתנו לו על-פי חוק. תיקון 13 בחוק עובדים זרים מ-24.3.10 מקנה לממונה סמכויות כדי לשמור על העסקה הוגנת של העובדים הזרים בישראל, אך הוא אינו ממלא את תפקידיו.
מוסד הממונה הוקם ב-2010 לאחר שיחידת הסמך לעובדים זרים הועברה ממשרד התמ"ת אל רשות האוכלוסין וההגירה. מאחר שהרשות עוסקת במעצר שוהים זרים בישראל שלא כחוק וגירושם, נוצר צורך, לדעת המחוקק וגורמים מקצועיים, להרחיב את סמכויות הממונה על העובדים הזרים בעבודה במשרד הכלכלה, שתפקידו לאכוף חוקי עבודה על מעסיקים, מתווכים וקבלני כוח-אדם. התיקון הנ"ל לחוק מרחיב את סמכויות הממונה על עובדים זרים.
חשיפת המידע על אי תפקודו של מוסד הממונה על עובדים זרים, לפי הסמכויות שניתנו לו בחוק, הובילה ליוזמת עמותת "קו לעובד" להגיש עתירת צו על תנאי לבג"צ במטרה שהממשלה ומשרד הכלכלה ידאגו להפעלת מוסד הממונה על עובדים זרים לפי החוק. העתירה הוגשה ב-15 בספטמבר 2016.
לפי הכתוב בעתירה, לממונה על עובדים זרים סמכות לפי חוק לאכוף על מעסיק, מתווך כח-אדם, קבלן, זכויות עובדים זרים שקופחו. הממונה יכול היה לפעול להגברת המודעות בקרב עובדים זרים לפנות אליו בבעיותיהם, אך אינו עושה זאת. לממונה זכות לקבוע נהלי טיפול בתלונות עובדים זרים, אבל אינו עושה זאת.
לפי העתירה, משרד הכלכלה קבע תקן אחד בלבד לטיפול בעובדים הזרים, תקן הממונה על עובדים זרים, ובו מועסקת עו"ד איריס מעיין. המשרד אינו מקצה תקנים נוספים, ועובד אחד אינו יכול להשתלט על כלל הבעיות הקשורות בטיפול בזכויות המופרות של העובדים הזרים.
על פי הכתוב בעתירה, ככלל, מוסד הממונה אינו פועל להשגת מטרותיו. הסמכויות שהוקנו לו על פי חוק הפכו לאות מתה.
החוק מאפשר יחס הוגן יותר לתנאי העסקה של העובדים הזרים המוחלשים. הרשות המבצעת, הממשלה ומשרד הכלכלה, אינם מקיימים את החוק. האם אכיפה של בית המשפט העליון תגרום לה לבצע תפקידיה לפי חוק?
תגיות: הממונה על עובדים זרים, חוק עובדים זרים, משרד הכלכלה, עתירה לבגצ, קו-לעובד