"מהו המחיר הנכון לגז טבעי בישראל' – מספר הערות למאמר של אורי כץ
אורי כץ כותב בבלוג שלו ב"הארץ" פוסט על המחיר הנכון לגז טבעי בארץ. הפוסט של כץ הוא מלאכת מחשבת של התחמקות מדיון אמיתי, משמעותי, על מחיר הגז, ועל מי הגורף את רווחי העתק מהגז בישראל
מאת: אמנון פורטוגלי
מספר הערות למאמר של אורי כץ "מהו המחיר הנכון לגז טבעי בישראל'
אורי כץ כותב בבלוג שלו בהארץ פוסט ארוך, מבולבל ומפותל על המחיר הנכון לגז טבעי בארץ. מחיר הגז הטבעי בישראל תפס ותופס מקום חשוב מבין הנושאים בתחום מתווה הגז ומדיניות הגז בישראל. היזמים, הממשלה והתועמלנים שלהם טוענים שמחיר הגז הטבעי בישראל סביר ואף נמוך, ומערפלים את הדיון בנתונים מיושנים, בחצאי אמת, ובטענות בסגנון 'יש הרבה מחירים בעולם', 'אי אפשר לדעת מה המחיר הנכון', וכו'. מצד שני מומחים ופעילי מאבק הגז טוענים שמחיר הגז הטבעי בישראל הוא מחיר מונופוליסטי מנופח ומביא להזרמת כספים אדירה מהציבור לתאגידי הגז.
הפוסט של כץ הוא מלאכת מחשבת של התחמקות מדיון אמיתי, משמעותי, על מחיר הגז, ועל מי הגורף את רווחי העתק מהגז בישראל. פוסט עם עומק מלאכותי ומורכבות מאולצת שמנסה להסביר מה שהוא בבסיסו של דברו מחיר מונופוליסטי מופקע.
עם זאת יש בפוסט הפתעה. כץ טוען שבמאמר שלו "כתוב מפורשות שהמחיר מנופח". כץ כותב שגם פרופ' פוזנר, מופקדי ושלם, שעל העבודה שלהם הוא מסתמך ומזכיר בפוסט שלו מאמינים כך: "פוזנר, מופקדי ושלם מאמינים שהמחיר הנוכחי בישראל הוא ככל הנראה גבוה יותר מהאופטימום."
כמה מס משלמות חברות הגז?
בין שאר הפנינים בפוסט שלו, כותב כץ בהסתמך על פרופ' עדי פוזנר, כי "חשוב גם לזכור שהמיסוי על רווחי חברות הגז מתקרב ל-70%."
המספר הנכון, לפי נתוני תאגידי הגז עצמם, לדוגמה לפי תזרים המזומנים של ישראמקו, הוא שחלקה של הממשלה ברווחי חברות הגז (מיסוי + תמלוגים) יגיע לכ-50%.
המצב הנוכחי, לפי דוחות דלק קידוחים לשנת 2015, הוא שחלקה של הממשלה מגיע לכ- 23% מהמכירות ול-50% מהרווחים, רחוק מהמספרים של אורי כץ ועדי פוזנר.
על ההבדל המהותי בין סך המיסוי, לבין המיסוי השולי.
פרופ' עדי פוזנר לא התייחס לסך המיסוי על רווחי הגז אלא למשהו אחר, למס השולי, כדבריו:
"חלקה השולי של המדינה ברווחי הגז, כלומר לאחר החזר ההשקעות בפיתוח המאגרים, הוא כ-70%".
גם פוזנר טועה ומטעה. המשפט הנכון הוא 'חלקה השולי של המדינה ברווחי הגז, יהייה רק לאחר החזר ההשקעות בפיתוח המאגרים כפול 2.8.'
ההבדל בין סך המיסוי, לבין המיסוי השולי. לפי רשות המיסים, אדם ששכרו 10,000 שקלים לחודש ישלם מס הכנסה בשנה בהיקף של 15,110 שקל, כ- 12.6% מהכנסתו, אבל המס השולי שלו, שיעור המס על השקל האחרון במשכורתו, יהייה 21%.
פוזנר מתיחס למס השולי ל"חלקה השולי של המדינה ברווחי הגז" ואילו אורי כץ הופך זאת לכל המס על רווחי הגז. יחי ההבדל הקטן.
יתרה מזאת, חלקה של הממשלה כולל את התמלוגים שהם תשלום עבור הזכות לנצל את הגז הטבעי, משאב טבע השייך לציבור, ותמלוגים אינם מס על הרווח.
על תיאוריה ומציאות
פוזנר מסביר בעבודה שלו עם יהושע הופר "מדיניות ייצוא הגז מישראל" מינואר 2015, איך הגיע לתחשיב המס שלו:
"חלקה של המדינה מורכב מ 12.5% תמלוגים, 50% מס רווחי יתר ("מס ששינסקי") 18% מס חברות ו-15% מס ממוצע על דיבידנדים (חברת נובל האמריקאית 0%, חברות ישראליות 20% – 30% , פרטים שמחזיקים בשותפויות שקול ל 30%) נבהיר כי כיום מס החברות גבוה מ 18%, אולם בעקבות כך נוסחת מס רווחי היתר מתקנת את עצמה לערך נמוך מ 50% המפצה בדיוק על ההפרש במס החברות."
פוזנר והופר עושים חישוב 'תיאורטי' המסתמך על הנחות ונתונים שגויים בלי להתייחס למציאות.
בינואר 2015, תאריך כתיבת העבודה של פוזנר והופר, הגז הטבעי מתמר הופק ושווק מזה קרוב לשנתיים, ודוחות רווח והפסד של תאגידי הגז פורסמו והיו נגישים בקלות. לפי דוחות אלו המצב שונה ולא במעט. חלקה של המדינה ברווחי הגז מורכב מכ- 11% תמלוגים (ולא 12.5%), 50% מס רווחי יתר ("מס ששינסקי") שעדיין לא משולם, וכ- 25% מס חברות. חלקה של המדינה בהכנסות מהגז, כפי שמחושב בכל העולם, אינו כולל את המס על דיבידנדים. הסיפור הזה של מס על דיבידנדים עלה על הפרק והוסר ממנו כבר לפני למעלה מ-6 שנים. עכשיו חוזר עדי פוזנר ומעלה אותו.
כץ שואל בכותרת למאמרו "מהו המחיר הנכון לגז טבעי בישראל?". וטוען כי "בסופו של דבר, הגורם הרלוונטי היחיד לקביעת המחיר האופטימאלי של גז טבעי בישראל הוא…. העלות האלטרנטיבית הרלוונטית לשימוש ביחידת הגז האחרונה שנמכרת. "
פוזנר נותן את התשובה של כלכלנים לקביעת מחיר הגז: "האינטואיציה של כלכלנים אומרת שמחיר הגז צריך להיות הנט-בק מיצוא: אם אנחנו יכולים לייצא גז לחו"ל ולקבל עליו איזה שהוא מחיר, וישנה עלות הובלה, אז המחיר בארץ צריך להיות המחיר הזה פחות עלות ההובלה." מקור:סיכום הדיון על העבודה של פוזנר 'רגולציה של מחירי הגז הטבעי בישראל.'
זו היתה גם הגישה של יוג'ין קנדל. אלא שכיום חברת החשמל יכולה לייבא גז לישראל במחיר הנמוך מזה שהיא משלמת לתאגידי הגז. גם פוזנר מכיר בכך, כץ כותב: "פוזנר, מופקדי ושלם מאמינים שהמחיר הנוכחי בישראל הוא ככל הנראה גבוה יותר מהאופטימום."
בסיכום, אורי כץ מספק נתונים שגויים, הכנסות המדינה מהגז הטבעי (תמלוגים ומיסים) מתקרבות ל-50% רחוק מהמספר בו נוקב כץ. כץ מבלבל בין המס על רווחי הגז, לבין המס השולי. ובעיקר, גם כץ וגם פוזנר מכירים בכך שהמחיר הנוכחי בישראל הוא ככל הנראה גבוה יותר מהאופטימום.
אמנון פורטוגלי- מרכז חזן במכון ון-ליר
תגיות: גז, גז-טבעי, מחירי הגז, מיסוי הגז