postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » ועדת החינוך דנה על מכרז שכירת משרד חקירות על-ידי משרד החינוך

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

ועדת החינוך דנה על מכרז שכירת משרד חקירות על-ידי משרד החינוך

נושאים דעות, חינוך ותרבות ב 30.06.16 1:18

בעקבות הצעה לסדר של ח"כ מאיר כהן, אייל בן ראובן ומסעוד גנאים, ערכה ועדת החינוך דיון על מכרז שכירת משרד חקירות למערכת החינוך. כל חברי הכנסת שהשתתפו בדיון היו מזועזעים מרעיון הכנסת חוקרים לבתי-הספר ומאי-האמון שמשדרת מערכת החינוך כלפי עובדיה. נציגות הריבון, יו"ר ועדת החינוך ונציג האיגוד המקצועי, הסתדרות המורים, תמכו בעמדת מנכ"לית משרד החינוך

מאת: דליה בלומנפלד

משרד החינוך יעסיק משרד חקירות וחוקרים פרטיים – כך במכרז אימות נתונים שפרסם

"מכרז היקפים משתנים 21/11.2015 ביצוע אימות נתונים הנוגע למערכת החינוך" מאפשר תעסוקה למשרד חקירות ולחוקרים פרטיים בתוך מערכת החינוך. לא פדגוגים, לא אנשי חינוך. חוקרים פרטיים דרושים למשרד החינוך לבצע פעולות במערכת החינוך, לפי המכרז שפורסם מאת: דליה בלומנפלד

לקריאה נוספת

מאיר כהן פתח את הדיון ואמר כי ב-5.4.16 נחתם בין חברת חקירות חיימוביץ לבין משרד החינוך הסכם התקשרות. המשרד יבלוש אחר הורים, מורים, מנהלים. מאיר כהן היה מנהל בי"ס 25 שנים. לא מאמין שמשרד החינוך פרסם מכרז כזה. המכרז מציע שמשרד החקירות יפעל לספירת תלמידים, ינהל בקרה פדגוגית, יבקר פעילות פיננסית, נכסים, יבדוק נושאי משרה במשרד. זה האח הגדול במיטבו. וגם תבוצע חקירה סמויה. כמנהל בי"ס לשעבר ח"כ מאיר כהן אמר שהוא בוש ונכלם. זו הפרטה חסרת תקדים של הפיקוח, של בתי הספר והפרטת הערכים. זו הבעת אי אמון של משרד החינוך כלפי כל החלקים במערכת, מורים, מנהלים, מפקחים. במקום לחזק את מנגנוני הפיקוח ולתת אמון במערכת, עושים ההיפך. "אני כמנהל לא הייתי נותן לאף אחד להיכנס לבי"ס. מה השלב הבא? להקים יחידת להב 443 בחינוך?"

ח"כ מסעוד גנאים ציין שזו הבעת אי אמון של משרד החינוך ושר החינוך במערכת. זה אנטי חינוכי. גורם שכל אחד ירגל אחר השני.

ח"כ אייל בן ראובן שאל: "האם השתגענו?" אם היה מנהל בי"ס היה מתפטר. "זה האמון במערכת החינוך? אנו מבקשים לחנך על  אתיקה, חברות, רעות. במקום זאת שמים בלשים. האם זו הדרך היחידה בה ניתן לבקר מערכת? לא יעלה על הדעת שאנו בולשים אחר ילדינו ומורינו."

מיכל כהן, מנכ"לית משרד החינוך ניסתה להבהיר שמדובר במהומה על לא מהומה. מדובר במכרז בקרה על מערכת החינוך. מכרז בקרה קיים מזה עשרות שנים. הזכיין השתנה. ציינה את שמו של מנחם קפלן שביצע את העבודה בעבר. היא ציינה שבקרה נעשית על תקציב משרד החינוך. אכיפה נעשית בבתי ספר שיש בהם חריגה. כשבי"ס מדווח על מספר תלמידים לא נכון, זה נושא לחקירה. 90% של מערכת החינוך עובדת מסודר. האחוז הקטן של החורגים מהחוק, אותם החוקר בודק. הבקרה היא לא  על בתי-הספר הרשמיים. האכיפה היא על מי שמפר את החוקים. על החוקר להציג עדותו בבית המשפט.

כל חברי הכנסת שהשתתפו בדיון היו מזועזעים מרעיון הכנסת חוקרים לבתי-הספר ומאי-האמון שמשדרת מערכת החינוך כלפי עובדיה. ח"כ איציק שמולי, ח"כ באסל גטאס, ח"כ חנין זועבי, ח"כ עבד אל חכים חאג' יחיא, ח"כ טלב אבו עראר ואחרים. בתשובה לשאלת ח"כ גטאס נאמר כי המכרז הוא של מינהל רישוי, אכיפה ובקרה ועלותו היא 420000 ₪.

ח"כ טלב אבו עראר הביא דוגמא לבעיית ההתנהלות של משרד החינוך. יש 5200 ילדים בדווים ללא מסגרת. מה עושה משרד החינוך כדי שהם ילכו לבית-ספר? היכן הבקרה  של משרד החינוך? יותר מ-70% מהתלמידים מוסעים ללא ביקורת והשגחה. מה עושה משרד החינוך? גם האוכל המוגש לתלמידים הוא בעיה. לא נעשית ביקורת של משרד החינוך. אבל במקום שיש שחיתות, שם תופעל בקרה. זה מה שאומרת מנכ"לית משרד החינוך.

ח"כ עבד אל חכים חאג' יחיא חזר ודיבר על בעית 5200 הילדים הבדווים שאינם לומדים. הבעיה היא שאין להם מסגרת. הוא בקש תשובת מנכ"לית משרד החינוך בעניין זה. הוא ציין גם שהגיש שאילתא על תזונה מקולקלת של ציל"ה. גם עליה לא קיבל על כך תשובה.

ח"כ איציק שמולי הביע את תחושותיו לגבי המכרז ואמר שגם אם המנכ"לית הבהירה, התחושה היא שהיד קלה על ההדק יותר מדי פעמים ביותר מדי מקומות. מוותרים מהר מדי על האמון. הוא ציין שהיו בוועדת החינוך ישיבות רבות על בעיות במערכת החינוך בענייני הסעות, חינוך מיוחד, תשלומי הורים. האם צריך בקרה כדי לדעת שיש פה בעיות? הוא מבין את הצורך לדאוג לקופה הציבורית, אבל התחושה היא שבנושאים הכואבים באמת לא מטפלים. יושבת פה חברת קדימה מדע (שתפקידה לטפל בילדים המרותקים לביתם) ולא עושה חשבון לאף אחד כי היא יודעת שלא משנה כמה בקרה תהיה, קדימה מדע תישאר זכיינית. בחינוך המיוחד יש בעיות. ח"כ שמולי ביקש להקדיש ישיבה לנושא החינוך המיוחד ולבעיית חברת "קדימה מדע" והציע שהמנכ"לית תשתתף בדיון כזה.

ח"כ זועבי שהסכימה עם דברי ח"כ כהן ציינה כי קורה פה משהו מסוכן. גורם חיצוני נכנס לבית-הספר נכנסת לתמונה לוגיקה של רדיפה המושפעת מאווירת הרדיפה הפוליטית הכללית שמתגלמת למשל, בחוק העמותות שהתקבל לאחרונה.

ח"כ זועבי הציעה להפריד בין התחום הפדגוגי לבין התחומים האחרים (הזנה, הסעות, מבני חינוך המשמשים לצרכים מסחריים ועוד). התחום הפדגוגי יהיה בשליטת עובדי מערכת החינוך: מורים, מנהלים, מפקחים. התחומים האחרים ייבדקו על-ידי גורמים חוץ. לא ייתכן להכניס ריגול לבתי-הספר. האווירה הכללית של רדיפה נכנסת לבתי-הספר.

יו"ר ועדת החינוך ח"כ יעקב מרגי, המייצג את הריבון האמור לפקח על התנהלות הרשות המבצעת, במקרה זה משרד החינוך, לא הביע ביקורת על תופעת חקירות חיצוניות בבתי-ספר והסכים עם מנכ"לית משרד החינוך. הוא ציין שאינו נבהל מחוקרים במערכת החינוך. מערכת החינוך מגוונת. הממלכה הפריטה את בתי-הספר לרשתות. זה משרד עתיר תקציבים. הסכים עם המנכ"לית ואמר שהיא הבטיחה שרק במקומות שחרגו מהנהלים ייכנסו החוקרים ולא בכלל המערכת. לדידו זה בסדר.

יוסף וסרמן, יו"ר הסתדרות המורים, האיגוד המקצועי האמור להגן על מנהלים ומורים, אמר שביקש מסמך כתוב על הנושא. ההסתדרות לא תסכים שיחקרו מנהלים. אבל גם אמר שנאמנים עליו דברי המנכ"לית, שהחוקרים יבדקו בתי-ספר חריגים ולא את כל המערכת.

יו"ר תא המנהלים בהסתדרות המורים, במקום להגן על זכויות המנהלים, שיבחה את הבקרה שמנהל משרד החינוך לאחר שליוותה מספר בתי-ספר כדי לראות איך מתנהלת הבקרה הלכה למעשה. ח"כ כהן שאל אותה בתום דבריה: "את נציגת מנהלים מסכימה לחוקרים?"

נציג תנועת המורים ונציגת פורום ועד ההורים היישוביים הביעו אמון במנהלי בתי-הספר, במורים, במפקחים. הם ציינו שלא צריך חוקרים בבתי-הספר. נציג תנועת המורים ציין שמכרז זה הוא רק דוגמא קטנה למערכת בה חוסר האמון בה מובנה. זו מערכת שמבוססת על אי אמון. לעומת זאת, מורים מדברים על ערכים וערכים זה אמון.

איציק בלוי, נציג משפחות המנהלים, המנהל את אתר "גב לחינוך" סקר את העומס שהלך וגדל על מנהלי בתי-הספר עם רפורמות הניהול העצמי ו"אופק חדש" ללא פיצוי שכר הולם. וציין כי 80 מתוך 160 מנהלים התפטרו בשל כך. צריך לתת למנהל כלים כדי שיפקח על בית-הספר ויבקר את המתרחש בו.

לקראת סיום הדיון, חזר ח"כ מאיר כהן ודרש לבטל את המכרז, לתת אמון במנהלים ומפקחים, לא להכניס כלל חוקרים למערכת החינוך. משרדים אחרים כמו משרד הרווחה, משרד הבריאות לא הכניסו חוקרים לתחומיהם. אין צורך בהם במשרד החינוך.

יו"ר  הוועדה ח"כ יעקב מרגי סיכם את הדיון בהסכמתו עם דברי המנכ"לית והכרזתה שלא יהיו חוקרים ומעקב אחר מנהלי בתי ספר, תלמידים והורים, אלא רק בבתי-ספר שתהיה בהם חריגה מהנהלים.

אבל המכרז נותר על כנו. משרד חקירות חיימוביץ יפעל במערכת החינוך תמורת 420000 ₪.

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , , , ,

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.