postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » "גב לחינוך" למשרד החינוך: להאמין במנהל ביה"ס ולהגדיל את האוטונומיה

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

"גב לחינוך" למשרד החינוך: להאמין במנהל ביה"ס ולהגדיל את האוטונומיה

נושאים חינוך ותרבות, מכתבים, עלו ברשת ב 30.06.16 1:25

בתגובה לדיון בוועדת החינוך על משרד החקירות ששכר משרד החינוך לבקרה ואכיפה על מנהל ביה"ס, שלח נציג "גב לחינוך" למנכ"לית המשרד מכתב ובו קרא לה לעצור, לחשוב ולארגן את העבודה בשטח מתוך אמון במערכת ושקיפות בה

ועדת החינוך דנה על מכרז שכירת משרד חקירות על-ידי משרד החינוך

בעקבות הצעה לסדר של ח"כ מאיר כהן, אייל בן ראובן ומסעוד גנאים, ערכה ועדת החינוך דיון על מכרז שכירת משרד חקירות למערכת החינוך. כל חברי הכנסת שהשתתפו בדיון היו מזועזעים מרעיון הכנסת חוקרים לבתי-הספר ומאי-האמון שמשדרת מערכת החינוך כלפי עובדיה. נציגות הריבון, יו"ר ועדת החינוך ונציג האיגוד המקצועי, הסתדרות המורים, תמכו בעמדת מנכ"לית משרד החינוך מאת: דליה בלומנפלד

לקריאה נוספת

בס"ד יום שני 27.6.16

לכבוד

מנכ"לית משרד החינוך

גב' מיכל כהן

שלום רב

בהמשך לישיבת ועדת החינוך של הכנסת בנושא "משרד החינוך שכר בלשים ע"מ לבלוש אחרי מנהלי בתי הספר" ובהמשך לדברייך בוועדה. ברור שיש לבסס מנגנוני הערכה ובקרה, אך מנגד יש להתיר את הגדלת האוטונומיה כדי להצליח בהפעלת מערכת כניהול בית-ספר. הגדרת אמון מסתכמת בנכונותנו להסתכן בפגיעות מול האחר מתוך אמונה שהוא בעל רצון טוב, כן ופתוח.

מתהליך הבקרה כפי שמופיע באתר המינהלת, עולה כי מנהלת שמוצאת לנכון להוביל יוזמות פדגוגיות נחוצות לבית-ספרה, מוגבלת ע"י החלטת המערכת המשדרת חוסר אמון.

לדוגמא (מתוך אתר המינהלת):

"מקצועות הליבה – לימוד בפועל בהתאם למינון השעות של המתנ"ה ?" האם מחלקת בקרה ואכיפה בראשות פרקליט וחוקרי משטרה, היא זו שאמורה לבדוק מימוש המתנ"ה, אם כך לשם מה מחזיק משרד החינוך את מפקחי בתי הספר ?

"שעות הוראה במימון חיצוני – מידת השימוש ולאיזה מקצוע ?", נושא זה הוכנס בניהול ה"עצמי", תוך לחץ בלתי מתון על מנהלות בתי-ספר לקנות שעות הוראה ולהחליט פדגוגית על המתאים להם, האם מחלקת בקרה ואכיפה בראשות פרקליט וחוקרי משטרה, היא זו שאמורה ומסוגלת לבדוק את שיקולי המנהלת ?

"הפעלת תוכניות חיצוניות – אילו תוכניות מופעלות, והאם מוריהם מוכשרים ?"

"פיתוח מקצועי של מורים – האם מתבצע על פי המתווה שהוגדר ?"

"שגרות פדגוגיות בלימודי המתמטיקה והמדעים – האם מתבצעות ?"

"מורי מתמטיקה ומדעים – מי המורים המלמדים בפועל ומה השכלתם והכשרתם ?"

"שגרות ניהול – האם מיושמות על פי ה"כללים ?"

כדי להצליח במערכת מורכבת כמערכת בית ספרית, יש לתת בידי המנהלת כלים כדי להצליח בעבודתו.

ניהול עצמי

לפני כ-20 שנה, הוחלט לנסות ולהעביר למנהלת בית-הספר עצמאות כלכלית ע"י מעבר לניהול עצמי, מתוך תפיסה כי נתינת משאבים כלכליים בידי המנהלת תייטב את מימוש הפדגוגיה בבית הספר, אך המנהלת לא הוכשרה בניהול כספים, לבית-הספר לא נוסף מנהל כלכלי (מנהל חשבונות).

לפני חמש שנים, בעקבות דו"ח מבקר המדינה על הניהול העצמי, הקים משרד החינוך מינהלת לניהול העצמי והוחמרו תנאי הניהול ה"עצמי".

חוזי הניהול ה"עצמי" בין משרד החינוך והרשויות המקומיות נעשו בהפקרות מוחלטת, ללא בדיקות משפטיות מתאימות תוך העברת סמכויות ואחריות על הצד הפיזי של בית-הספר אל המנהלות מבלי ששותפו בכך, ומבלי שהוכשרו לכך.

כיום עומדת לדין פלילי באשמת הריגה מנהלת בי"ס יסודי שבבית-"ספרה" נהרג ילד מנפילת מתקן כדורסל, המנהלת היתה בשנת שבתון (המנהלת בפועל היתה מנהלת אחרת) והאירוע קרה בחופש הגדול.

בכתב האישום, הטענה היחידה נגד המנהלת היא שהיא בניהול "עצמי", לכן היא נאשמת מספר 1 ובזמן שעיריית תל אביב מממנת לעובדיה את עורכי הדין הפליליים מהשורה הראשונה, המנהלת נאלצת לשבור חסכונות ולאסוף תרומות וממשרד החינוך היא מקבלת אמפתיה.

רפורמת "אופק חדש"

רפורמת "אופק חדש" הוסיפה למנהלת תפקידים נוספים ושעות עבודה בלתי אפשריות, תוספת שעות פרטניות ושהייה למשרת המורה, הצריך את המנהלת לבניית מערך בקרה של מימוש שעות אלה.

הגדלת תחומי האחריות שאינה מלווה בנתינת כלים מעשיים, מגבילה את היכולת של המנהלת למלא את תפקידה באופן אמיתי.

מדוע המערכת אינה מבססת את הביקורת באמצעות מנגנונים הקיימים כיום במשרד, לדוגמא:

"תשלומי הורים – האם בית-הספר גובה תשלומי הורים בהתאם לכללים, והאם נותן בפועל את תמורתם ?", מערכת הכספים שקופה היום למשרד החינוך, מדוע נדרשת בקרה ואכיפה, מדוע משרד החינוך אינו מוסיף שורת קוד לתוכנת הנהלת החשבונות שתתריע בפני המשרד על חריגה.

בדברייך בוועדת החינוך של הכנסת, ציינת שישנן מנהלות שמשאירות תלמידים כיתה שנה נוספת, כדי לפצל כיתות, מנהלות רבות לוקחות סיכון שמחלקת הבקרה והאכיפה ייקחו אותם לבתי המשפט ולכלא, מכיוון שטובת התלמידים נגד עיניהם.

במערכת קיימת התופעה שבה מנהלות מוצאות דרך לתגמל מורות שמסורות למערכת מעבר לשעות עבודתן, ותורמות תרומה משמעותית לטובת המערכת.

במצב הנוכחי, כשבחוק מוגדר לעובד 30 ימי מחלה בשנה, מדוע ננזפות מנהלות בתי הספר על חריגה מ"סל" שעות מילוי-מקום שנקבע באופן שרירותי ובצמצום רב, כיצד אמורה מנהלת בית-הספר להשלים שעות מילוי-מקום אלו.

ברור איפוא, שכשהבקרה מכוונת לפיתוח ולתמיכה במערכת ובמנהלות ללא מסרים סותרים, היא נחשבת ליעילה ומחזקת אמון.

עמותת "גב לחינוך" – העורף של מנהלי בתי-הספר" קוראת לראשי מערכת החינוך של מדינת ישראל לעצור, "לעשות חושבים", להגדיר את תפקידם של "עובדי" השטח, להעביר משאבים מתאימים לבתי הספר, לחזק את הקשרים בין השטח למטה מתוך אמון ושקיפות.

בכבוד רב

גב לחינוך – העורף של מנהלי בתי הספר menael@menael.org.il www.menael.org.il

המכתב נכתב בלשון נקבה מטעמי נוחות בלבד (רוב מנהלות בתי הספר הן נשים) אך הוא מיועד לנשים וגברים.

לצפייה בדברים שנאמרו בישיבת ועדת החינוך של הכנסת ב-27.6.16 "משרד  החינוך שכר בלשים על מנת לבלוש אחר מנהלי בתי הספר":

 

ח"כ מאיר כהן

 

יו"ר תא המנהלים בהסתדרות המורים גב' שרה ישראלי

 

"גב לחינוך – העורף של מנהלי בתי הספר"

 

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , ,

תגובה אחת

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) :

    הדברים באלה בגב לחינוך נשמעים הרבה יותר מקצועיים מ"המקצועיות" של פקידי משרד החינוך.

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.