משרד החינוך יעסיק משרד חקירות וחוקרים פרטיים – כך במכרז אימות נתונים שפרסם
"מכרז היקפים משתנים 21/11.2015 ביצוע אימות נתונים הנוגע למערכת החינוך" מאפשר תעסוקה למשרד חקירות ולחוקרים פרטיים בתוך מערכת החינוך. לא פדגוגים, לא אנשי חינוך. חוקרים פרטיים דרושים למשרד החינוך לבצע פעולות במערכת החינוך, לפי המכרז שפורסם
מאת: דליה בלומנפלד
משרד החינוך הקים מינהל רישוי, בקרה ואכיפה. לפי הכתוב באתר משרד החינוך, המינהל נועד לתת בידי המשרד את האפשרות לביצוע בקרה על מימוש המדיניות ועל השימוש במשאבים אותם מקצה המשרד לבתי הספר ועל ביצוע תהליכים פדגוגיים בבתי הספר וכן לאכוף את הנחיות משרד החינוך על מוסדות החינוך ועל גורמים חיצוניים הקשורים במערכת החינוך. כמו כן המינהל מאפשר למשרד לטייב את הליך הרישוי למוסדות החינוך במוסדות החינוך המוכר שאינו רשמי (מוכש"ר).
תפקידי המנהל הם:
- בקרה על מימוש מדיניות המשרד ועל השימוש במשאבים המוקצים לבתי הספר.
- אכיפת הנחיות המשרד על גורמי החינוך השונים.
- רישוי למוסדות חינוך מוכש"ר ולמסגרות חינוכיות המחויבות באישור המשרד ע"פ חוק
בהתאם לכך, למינהל שלושה אגפים: אגף רישוי, אגף בקרה ואגף אכיפה. לפי האתר הנ"ל בראש המינהל עומד מנהל. בראש כל אגף עומד מנהל. כמו כן, הוקם אגף תחום תקציב ומנהל. בסך הכל חמישה מנהלים לחמישה אגפים. כמו כן, באגף רישוי מועסקים חמישה בעלי תפקידים. לגבי שני האגפים האחרים, בקרה ואכיפה, אין ציון באתר של שמות בעלי תפקידים. נראה כי את התפקיד ימלא הזכיין שנבחר, או ייבחר (אין מידע על כך לציבור) במכרז.
מכרז שפרסם משרד החינוך עוד בנובמבר 2015 תחת השם: "מכרז היקפים משתנים מס' 21/11.2015 ביצוע אימות נתונים בנוגע למערכת החינוך" מכרז זה מלמד כי פעילות המינהל תבוצע במיקור חוץ, באמצעות זכיין שיבחר משרד החינוך. משרד החינוך לא יעסוק באיסוף הנתונים ובניתוחם, אלא זכיין חיצוני, גוף פרטי שיבצע תפקיד שהמדינה אמורה לבצע.
לפי המכרז שפורסם, על הזכיין להשיג נתונים על מצבת תלמידים בבתי-ספר, שעות לימוד בהם….., נתונים על בקשות למלגות או לתמיכות, נתונים על חריגה מחוקים, נהלים והוראות חוזרי מנכ"ל, ועוד (סעיף 4.1 עמ' 6 במכרז). כמו כן, עליו לנתח את הנתונים.
דרישות הסף במכרז קובעות כי על הזכיין להיות משרד חקירות. על משרד החקירות להיות בעל רישיון תקף עם ניסיון בביצוע חקירות שטח. (סעיפים 2.3.4, 2.3.5 עמ' 4 במכרז).
משרד החקירות יעסיק חוקרים פרטיים לפי דרישת המכרז. חוקר שטח יבצע איסוף מידע וראיות בבתי-ספר, תוך שימוש בטכניקות ואמצעים ייעודיים לתיעוד (סעיף 3.15 עמ' 5 במכרז).
המכרז דורש שאיסוף הנתונים יבוצע על ידי חוקר בעל רישיון של חוקר פרטי (סעיף 4.3.4 , עמ' 8 במכרז). שוטר, למשל, שעסק בחקירות במשטרת ישראל לא יוכל לעבוד במסגרת מכרז זה. חוקר מוסד או שב"כ לא יוכל לעבוד במסגרת מכרז זה. רק חוקר שגורמים פרטיים הזמינוהו לחקור ויש לו רישיון, יוכל לעבוד במסגרת מכרז זה.
המכרז קובע גם סוגים של חקירות שעל החוקר הפרטי לבצע במערכת החינוך בשליחותו של הזכיין. סוג חקירה אחד הוא חקירה כלכלית הכוללת בדיקת קיום נכסים פיננסיים ופעילות כלכלית נוספת של המוסד או נושא משרה (על פי חוק) במוסד. החקירה כוללת גם בדיקת הכנסה, איתור חברות ו/או שותפות, איתור נכסי מקרקעין, איתור סניפי הבנק אליהם קשור הנחקר, איתור פוליסות ביטוח חיים…. כלי רכב… צוואות וירושות, בדיקת חובות. (סעיף 4.1.2 עמ' 6 במכרז).
סוג נוסף של חקירה שקובע המכרז הוא חקירה מיוחדת. החקירה יכולה להיות של כל נושא אחר הנוגע להתנהלות המוסד/הבעלות או העמותה המפעילה, כיום או בעבר, או כל נושא אחר, על פי דרישת האגף. בקיצור, משרד החינוך ומינהל האכיפה יכולים לבקש לחקור כל נושא הקשור להתנהלות המוסד הנחקר גם בעבר וגם בהווה. (סעיף 4.2.1 עמ' 8 במכרז).
צורות העבודה של החוקר מופיעות גם הן במכרז. החוקר יכול לבצע חקירה סמויה ללא ידיעת הנחקר על-ידי תצפית בשטח, ו/או תשאול בשטח, או טלפוני ללא יצירת קשר ישיר עם הגורם שלגביו מתבצע איסוף נתונים. משך התצפית יותאם לסוג הפעילות כדי ליצור תיעוד מלא לאיסוף הנתונים (סעיפים, 4.3.9, 4.3.10 עמ' 9 במכרז). ניתן להבין מכך שהמטרה היא להשיג ראיות ועדויות לבית-משפט. קביעת הדרישות במכרז לאופן איסוף הנתונים: הקלטת שמע, צילומי סטילס ווידיאו, תמלול (סעיף 4.3.13, עמ' 9 במכרז) מלמדת גם היא כי המטרה היא לאסוף נתונים לצורך שימוש בהם בבית-המשפט.
נוסף לכל זאת, המכרז קובע גם מכסה של שעות חקירה בשנה. 300 שעות בשנה לחקירה כלכלית. 1000 שעות בשנה לחקירה מיוחדת. ומה יקרה אם לא תקוים המכסה? האם הזכיין יואשם בהפרת המכרז? האם המשמעות היא שהזכיין יחפש בכל מחיר קרבנות לחקור כדי למלא את המכסה הנדרשת?
לפי המכרז, משרד חקירות נדרש שיהיו לו לפחות ארבעה חוקרים זמינים באופן קבוע. על החוקר להיות בעל רישיון של חוקר פרטי על-פי חוק חוקרים פרטיים ושירותי שמירה התשל"ב – 1972 ובעל ניסיון של לפחות שלוש שנים בביצוע חקירות אחר גורמים נחקרים מסוגים שונים.
משרד החינוך הוציא את המכרז בנובמבר 2015. הוא לא הגיע לידיעת הציבור, למיטב ידיעתי כעוקבת אחר המתרחש במשרד החינוך. בדיקת הפרסום בעיתונות מראה כי רק עיתון אחד פרסם כתבה חדשותית על כך, העיתון החרדי "חרדים 10".
באתר המכרזים של משרד החינוך כתוב כי המכרז הזה נמצא בקטגוריה של "מכרזים שנסגרו ונמצאים בתהליך בדיקה". המכרז נסגר ב-28.12.2015 לפי הכתוב באתר.
נשלחה בקשה לתגובה ממשרד החינוך. עד פרסום הרשומה התגובה לא הגיעה. לכשתגיע, תפורסם.
תגיות: בקרה ואכיפה, חוקרים פרטיים במשרד החינוך, חקירות סמויות במשרד החינוך, מינהל רישוי, מיקור-חוץ, מכרז אימות נתונים, משרד-החינוך
קישור קבוע
3 תגובות
Email This Post
15 ביוני, 2016 בשעה 0:40
המידע על המכרז התפרסם אתמול בערוץ 10, בכתבה ששודרה בגלי צה"ל אצל רינו צרור, ועוררה סערה במערכת. כמו כן פורסמה עצומה בעניין http://www.atzuma.co.il/menahalim
כתבה נוספת שפורסמה בערוץ 10 הודיעה על מחאת מנהלי בתי-הספר הדורשים לפטר את מנכ"לית משרד החינוך http://news.nana10.co.il/Article/?ArticleID=1193935
15 ביוני, 2016 בשעה 9:21
כמות הכסף שיוציא המשרד על חמשת מנהלי האגפים ומשרד החקירות יהיה הרבה יותר גבוה ממה שהוא יצליח "לחסוך" אם ימצא כל מיני מנהלים בעייתיים.
26 ביוני, 2016 בשעה 16:09
דוברות משרד החינוך לא השיבה לפנייה לתגובה
דוברות משרד החינוך לא טרחה לבקשתנו לתגובה. מחר יום שני ייערך בוועדת החינוך דיון בנושא.