בדיון בוועדת החינוך ביוזמת ח"כ עודד פורר בעקבות דו"ח שפרסמה "אם תרצו", רוב המשתתפים חיוו דעתם נגד החרם ובקשו להימנע מיוזמה נגד המרצים תומכי החרם העלולה לפגוע בחופש האקדמי. ח"כ מירב בן ארי לא נתנה זכות דיבור למרצים שתוארו כתומכים בחרם
מאת: דליה בלומנפלד
ארגון "אם תרצו" מפרסם דו"ח רדוד וממוחזר, עיתונות הימין נותנת את הפרסום והח"כ התורן מזמן דיון דחוף בכנסת. כך עובדים מסעות השיסוי - הפעם נגד חוקרים ישראלים באקדמיה
מאת דליה בלומנפלד
רדיפות הימין והחרם - איך פועל "אם תרצו" להדרת מרצים ישראלים מהאקדמיה
הדו"ח מציע:
- לפטר מרצים התומכים בחרם,
- שהמועצה להשכלה גבוהה תתקין תקנות שאינן חוסות תחת חופש הביטוי נגד המרצים,
- לא לממן את המרצים האלה,
- לחוקק הצעת חוק בעניין.
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) יזם דיון על כך בוועדת החינוך והיא התקיימה ב-8 ביוני 2016 תחת הכותרת: " פוליטיזציה באקדמיה ותמיכתם של אנשי סגל אקדמאים בחרם על ישראל ובאירועי יום הנכבה". את הישיבה ניהלה ח"כ מירב בן ארי (הליכוד). השתתפו בה ח"כ ערבים מ"הרשימה המשותפת", ח"כ מ"המחנה הציוני", "הבית היהודי", "ישראל ביתנו" ו"הליכוד". ח"כ פורר הדובר הראשון הודה ל"אם תרצו" על הדו"ח שפרסמו, וחיווה דעתו שאין לממן קריאה לחרם נגד ישראל באצטלא של חופש הביטוי. לדידו, לקרוא לחרם משמעותו לשלול את קיומה של המדינה. בדבריו פנה לראשי המוסדות האקדמיים שימנעו תמיכה בחרם. אם אינם מונעים זאת, איים ח"כ פורר להגיש הצעת חוק בעניין.
ח"כ שולי מועלם (הבית היהודי) ניצלה את ההזדמנות כדי להשתלח בח"כים הערבים, שלדידה הם מקבלים שכר מהמדינה וקוראים לחרם על ישראל. (דיברה לא לעניין כי הדו"ח של "אם תרצו" לא התייחס לא לח"כים ערבים ולא למרצים ערבים ישראלים). כמו כן, המשיכה באיום של ח"כ פורר, שאם ראשי האוניברסיטאות לא ייקחו אחריות על כך, הכנסת תחוקק חוק.
ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) הביע התנגדות לחרם והתנגדות לתומכים בחרם. מצד אחר, הביע התנגדות למקרתיזם. לדעתו, חשוב לשמור על החופש האקדמי, אך ראשי האוניברסיטאות צריכים לפעול נגד התומכים בחרם. מרצה באוניברסיטה לא יכול לומר כל מה שהוא רוצה. אם ראשי האוניברסיטאות, שנמנעים באופן קבוע להיות נוכחים בישיבות הכנסת בנושא זה, לא ייקחו את העניינים בידיים, הכנסת תיקח זאת על עצמה.
נציג המועצה להשכלה גבוהה (המל"ג) ציין שהמל"ג פעלה בעניין, וקראה לאוניברסיטאות לפעול ולנקוט יוזמה נגד החרם. זאת במסגרת האוטונומיה של כל מוסד. המל"ג עצמה נזהרת מלהתערב ושומרת על עקרון החופש האקדמי.
פרופ' צבי ציגלר דיבר בשם ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) ובמסגרת תפקידו כמרכז פעילות האוניברסיטאות נגד החרם. הוא ציין שהאוניברסיטאות נלחמות משך שנים נגד החרם מול אוניברסיטאות זרות וגם האגודה האנתרופולוגית הישראלית פעלה מול האגודה האנתרופולוגית האמריקאית (שהציעה להחרים את ישראל, אך בסופו של דבר, חבריה הצביעו נגד החרם, כפי שפורסם לאחרונה בתקשורת). כמו כן ציין ציגלר כי מספר המרצים הישראלים התומכים בחרם הוא קטן ושולי, ופעולה נגד המחרימים, שכרה תצא בהפסדה.
למרות הנאמר, ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי) קרא לשר החינוך להופיע בפני ועדת החינוך ולהסביר מה המל"ג עושה בעניין.
פרופ' דני רבינוביץ, החבר באגודה האנתרופולוגית הישראלית, ציין שהוא והאגודה פועלים נגד החרם. ההצבעה האחרונה שהתקיימה באגודה האנתרופולוגית האמריקאית קבעה התנגדות לחרם נגד ישראל, אך הצבעה קודמת הביעה תמיכה של 85% בחרם.
בהמשך דבריו אמר פרופ' רבינוביץ כי "אם תרצו" כתבו דו"ח על בסיס מחקר אנונימי שהתפרסם ברשת האינטרנט. זו גישה חובבנית. האגודה האנתרופולוגית הישראלית שקלה את ההתייחסות לדו"ח ובחרה לא להתייחס לדו"ח אנונימי, למרות שהוא הטריד אותה. הוא ציין שבישיבת ועדת החינוך מדברים על הגבלת חופש הביטוי, והזהיר שככל שתיווצר תמונת מצב שהאוניברסיטאות משקפות את מדיניות הממשלה, מצב ישראל בעולם יהיה גרוע.
איתן פלג מנכ"ל "אם תרצו" התייחס למספר הנמוך של מרצים ישראלים התומכים בחרם ואמר שאמנם הם מיעוט, אך מיעוט קולני, משמעותי ומשפיע. תוך כדי צעקות השתלח בח"כים הערבים.
הח"כים של המחנה הציוני, פרופ' יוסי יונה, ד"ר נחמן שי, פרופ' מנואל טרכטנברג, כולם הביעו התנגדות לחרם אקדמי נגד ישראל, אך הזהירו מפני פגיעה בחופש האקדמי.
ח"כ פרופ' יוסי יונה אמר כי חוסנה של דמוקרטיה הוא לשמור על חופש הביטוי ולהאזין לביקורת. הניסיונות בישיבה זו הן לעצור את החופש האקדמי. אם יוגבל החופש האקדמי, הנזק לישראל בעולם יהיה גדול. ח"כ יונה ביקש: "הניחו לתרבות הדיון האקדמי גם אם אינה מוצאת חן בעיניכם."
ח"כ נחמן שי הבהיר שהויכוח בישיבה הוא בעד הדמוקרטיה או נגדה. ח"כים מסוימים המשתתפים בישיבה רוצים להגביל את הדמוקרטיה. האוניברסיטאות הן הכתר. ח"כ שי הזהיר: "אתם רוצים להכתים את האקדמיה ולהראות שהממשלה רוצה לשלוט על האקדמיה. יצאתם מדעתכם? יש לפעול לפי חוק. מי שפועל נגד החוק יש לפעול נגדו."
ח"כ פרופ' מנואל טרכטנברג העלה שאלה אחת שעומדת על הפרק: איך מדינת ישראל מנהלת מאבק אפקטיבי נגד החרם תוך כדי שמירה על ערכי הדמוקרטיה. בישיבה מועלות אמירות נחרצות, אך לא במאבק נגד החרם. המאבק נגד החרם הוא רציני. נציגי האוניברסיטאות נלחמו בו שנים. הציבור שנלחם נגד החרם הם אותם מרצים שבישיבה זו מכנים אותם אנטי-ציונים. יש כ-10 מרצים מתוך כ-10000 מרצים שתומכים בחרם, אך אלפים עושים מלאכת קודש.
פרופ' טרכטנברג המשיך ואמר שהכלי האפקטיבי להילחם נגד החרם הוא לשמור על החופש האקדמי. על מדינת ישראל להיאבק נגד החרם וגם לשמור על חופש אקדמי. פגיעה בחופש האקדמי תפגע במאבק נגד החרם. הוא פנה לנוכחים בישיבה ואמר: "תבחרו: להיאבק נגד החרם או לפגוע בחופש הביטוי."
ח"כ יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת) שחתם את סבב הדוברים בישיבה, כשלפניו דיברו משתתפים נוספים, אמר שמה שקורה בישיבת ועדת החינוך הוא דוגמא מובהקת של אנשי אקדמיה תחת מתקפה. באקדמיה טוענים שהם מסוגלים להתמודד עם הבעיה. מי שעושה פוליטיזציה באקדמיה זו "אם תרצו". הם ב"אם תרצו" מתקיפים 25 עמותות שמאל, עתה הם רוצים להציע חוק הדחה של מרצים. זו שיטה של סתימת פיות והגבלת ערכי הדמוקרטיה.
ח"כ ג'בארין המשיך והסביר: ה-BDS הוא מנגנון מחאתי לא אלים. הצליח בדרום אפריקה ולכן יש החושבים לסיים כיבוש של 50 שנה פה באמצעות מנגנון כזה. רוצים לנסות אותו פה. זה לגיטימי לעשות זאת. כשישראל חתמה על הסכם הורייזן 20 עם האיחוד האירופאי, היא הסכימה שאף כסף שמקבלים מאירופה לא יגיע לשטחים. זה לא קורה. לכן יש הקוראים לחרם.
הישיבה עמדה להסתיים. אחת המרצות ד"ר יעל ברדא מהאוניברסיטה העברית, ששמה מופיע כתומכת בחרם, פנתה לח"כ מירב בן ארי בצעקות מדוע אינה מאפשרת למרצים לדבר. זאת בשעה שאפשרה לסטודנט דוידיאן לדבר. היא אמרה לנוכחים בישיבה: "אין לאף אחד כאן בעלות על הפטריוטיות ולכן אתם צריכים לשמוע גם אותנו. " 'אם תרצו' מסיתים ומסלפים".
ח"כ מירב בן-ארי הודיעה שתבקש דיון נוסף בנושא ופנתה לנציגי המל"ג בישיבה בבקשה שראשיהם יגיעו לישיבה שתתקיים.
Tags: אם תרצו, דמוקרטיה, החרם על ישראל, ועדת-החינוך, חופש הביטוי, יוסי יו נה, נחמן-שי, עודד-פורר, עמנואל טרכטנברג
תארו לעצמכם שהדבר הבא מתפרסם בעולם "פרופ' מתניה בן-ארצי אחיה של הגב' נתניהו תומך בחרם ולכן יפוטר מהאוניברסיטה העברית".
את מי זה ישרת?