אנשים עם מוגבלויות – לאפשר להם לעבוד ולהתנייד באופן חופשי

 אנשים עם מוגבלויות רוצים להשתכר בכבוד למחייתם. יש לעדכן את קצבת הנכות בהתאם לעדכון שכר המינימום כדי לאפשר להם לעבוד. תוכנית גלגלי דרום ​הינה ראשונה מסוגה ונועדה לאפשר לאנשים עם צרכים מיוחדים לצאת לבתיהם ולנסוע באמצעות אוטובוסים, רכבות ברגל או ברכב פרטי וזאת בעזרת מתנדבים

חברי הכנסת, הסירו את הכבלים מידיהם של העובדים עם מוגבלויות

לכנסת ישראל אצה הדרך לפרסם את ההישג בחקיקה למען תעסוקת אנשים עם מוגבלויות, אולם בפועל המדינה מענישה את מי שמבקש להשתכר למחייתו

במסגרת הקמפיין הפרסומי לשיפור תדמיתה מתגאה כנסת ישראל בחקיקה לשילוב אנשים עם מוגבלויות בתעסוקה. בהחלט יש במה להתגאות. מתן אפשרות לאנשים עם צרכים מיוחדים להשתכר בכבוד למחייתם היא משימה לאומית ראשון במעלה. אבל מוטב היה אילו חברי הכנסת היו מסיימים את מלאכתם טרם הטפיחה העצמית על כתפם.

בעוד הכנסת בידה הימנית מעודדת את העסקתם של אנשים עם מוגבלויות, הרי שידה השמאלית מענישה אותם בשלילת חלק מקצבת הנכות אם הם "העזו" להרוויח יותר מדי. כך מנציחה המדינה את מעמדם של העובדים עם הצרכים המיוחדים בתחתית סולם התעסוקה במשק הישראלי ומונעת מהם להתמקצע בעבודתם, להתקדם בשכרם ולממש את הפוטנציאל הטמון בהם. זהו תמריץ שלילי הן לעובד והן למעסיק שנדרש לדאוג להסעה ולהדרכה לעובד שבחלק מהמקרים נמצא 4 שעות בלבד במקום העבודה.

הרף שמעבר אליו מתחיל העובד להיענש בקיצוץ קצבת הנכות הוא כ-1900 שקל לחודש. אם אותו עובד מגיע לשכר של 5500 שקל יקוצצו לו לא פחות מאלף שקל מהקצבה. לאנשים עם צרכים מיוחדים יש אכן צרכים מיוחדים והוצאות מעבר לממוצע ולכן המדינה מוסיפה במו ידיה מגבלה נוספת על אותם עובדים שמנסים להתמודד עם מוגבלויותיהם.

הגדלת שכר המינימום לאחרונה החריפה את האבסורד שכן מדרגות השכר להפחתת הקצבה לא השתנו. לכן חלק מהעובדים נכנסו בעל כורחם לרף השכר שמוריד את קצבתם ואם הם רוצים להמנע מכך עליהם להפחית את שעות עבודתם.

אני מלווה עובדים יקרים אלו במשך למעלה משמונה שנים מאז הקמתי את סטודיו אנד ג'וי, אחד העסקים החברתיים הראשונים בישראל. אין מילים לתאר את התרומה העצומה של העבודה לביטחון העצמי של העובדים, ליכולתם לנהל קשרים חברתיים וגם לבני משפחותיהם שנהנים מתהליך הצמיחה. עבור חלק גדול מאיתנו העבודה היא כורח. עבור העובדים המיוחדים זהו הגשמת חלום. עובדים רבים שהועסקו אצלנו פרשו כנפיים והקימו עסקים עצמאיים או עברו לממש את עצמם בעבודות אחרות הודות לניסיון שצברו אצלנו.

הסרת המגבלה על יכולת ההשתכרות של מקבלי קצבאות נכות תתרום למדינה בדרכים רבות. עובד שמצליח להגדיל את שכרו הופך למשלם מיסים וכך מתחיל להחזיר לקופת המדינה את ההשקעה רבת השנים בו. בנוסף תיקון החקיקה המקפחת יגדיל את התמריץ החיובי למעסיקים לקלוט עובדים עם מוגבלויות שכבר לא יצטרכו לעזוב את כיסא עבודתם בשעה 12:00 כששאר העובדים בעיצומו של יום העבודה.

אם המהלך יושלם יותר מעסיקים ירצו לשכור אנשים עם מוגבלויות הרבה מעבר לרף של 3% שקבעה הכנסת ולח"כים תהיה סיבה אמיתית לגאווה.

מאת נדב עטיה, יזם ומנהל סטודיו אנד ג'וי – עסק חברתי ש-85% מעובדיו הם אנשים עם צרכים מיוחדים.

www.andjoy.org.il

 

כנסי מתנדבים לעזרה לאנשים עם מוגבלויות באשדוד ואשקלון בנסיעה בתחבורה ציבורית

אחד מגורמי התסכול הקשים של אנשים שמתמודדים עם מוגבלויות הוא הקושי להתנייד בכוחות עצמם, לצאת לבקר חברים ובני משפחה, לבילוי ואף לבית קפה. למי שסובלים ממוגבלות פיזית, שכלית או חושית מדובר לעיתים באתגר קשה או בלתי אפשרי ולכן הם מוותרים על יציאות ונותרים ימים שלמים בביתם.

תוכנית גלגלי דרום ​הינה ראשונה מסוגה ונועדה לאפשר לאנשים עם צרכים מיוחדים לצאת לבתיהם ולנסוע באמצעות אוטובוסים, רכבות ברגל או ברכב פרטי וזאת בעזרת מתנדבים. התוכנית מופעלת בשלב הראשוני באשדוד, אשקלון ונתיבות מתוך מטרה להרחיב אותה בהמשך לאזורים נוספים בארץ. התוכנית היא יוזמה משותפת של ​מסד נכויות מיסודם של הג'וינט, משרדי ממשלה וקרן משפחת רודרמן יחד עם עמותת תחבורה היום ומחר.

בשבוע הבא יערכו כנסי מתנדבים באשקלון (יום ראשון, 31 בינואר) ובאשדוד (יום שלישי, 2 בפברואר) בשעות אחר הצהריים על מנת להציג את התוכנית בפני מי שרוצים להתגייס ולסייע ולהעניק הכשרה למתנדבים​.

לדברי תמר קינן, מנהלת עמותת תחבורה היום ומחר, בשנים האחרונות נעשו פעולות רבות להנגשת התחבורה הציבורית העירונית לטובת אנשים עם מוגבלויות: דלתות אוטובוסים הותאמו לכניסה של כיסאות גלגלים, הותקנו מערכות כריזה באוטובוסים ושילוט אלקטרוני ונעשו פעולות הדרכה לנהגים. למרות כל זאת, השימוש באוטובוסים ורכבות עדיין קשה לאנשים עם מוגבלויות והם נדרשים פעמים רבות לליווי, מה שמצמצם את יכולת ההתניידות העצמאית שלהם. בעזרת התוכנית נסייע לאנשים לעבור את המחסום של החשש מפני שימוש בתחבורה ציבורית, מה שיאפשר לחלקם לעשות זאת באופן עצמאי בהמשך.

במסגרת תוכנית גלגלי דרום ​הוקם מוקד מידע טלפוני הנותן מענה לתושבי אשדוד, אשקלון ונתיבות, מקבל מהם בקשות לקבלת מלווה לנסיעה ומסייע במציאת והתאמת מתנדב.​ בנוסף המוקד מוכשר לסייע בתכנון נסיעה, במידע על נגישות התחבורה הציבורית לאנשים עם מוגבלויות, על הנחות, הגשת תלונות ועוד. פניות למוקד, הרשמה לכנסים והאפשרות להצטרף למערך המתנדבים בטלפון: 077-8994157.

פרטים על הכנסים בעמוד הפייסבוק של תחבורה היום ומחר: www.facebook.com/transportation.org.il

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Leave a Reply