ספר האזרחות – משרד החינוך התעלם מהביקורת הנוקבת בוועדת החינוך ואישר את הספר

ביום שבו נערך בוועדת החינוך ויכוח נוקב על הליקויים הפדגוגיים, הטכניים והערכיים בספר האזרחות המשוכתב, משרד החינוך התעלם מהביקורת, ופרסם הודעה על אישור הספר. להלן ההודעה שפרסם משרד החינוך. בהמשך ביקורתה של ח"כ זהבה גלאון על הספר

[בוקסה=57462] משרד החינוך אישר את ספר האזרחות המחודש "להיות אזרחים בישראל"

משרד החינוך אישר את הגרסה המחודשת של ספר האזרחות "להיות אזרחים בישראל". גרסה זו הולמת את העדכונים שחלו בתכנית הלימודים באזרחות (2011), תחליף את הספר הקיים, ומצטרפת לשני ספרי הלימוד שכבר נלמדים במערכת. מנהלי בתי הספר והמורים לאזרחות יוכלו לבחור באחד מבין השלושה על פי בחירתם.

במשרד החינוך מדגישים: "תכנית הלימודים באזרחות, זה עשרות שנים, עוסקת במדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית: ערכים, עקרונות, זכויות אדם ומשטר במדינת ישראל. המדיניות הזו נשמרה גם לאחר העדכון בתכנית הלימודים. 

תכנית הלימודים באזרחות, ובכלל זה הספר המחודש, נועדו כדי לעורר דיון מעמיק ומשמעותי בכיתות הלימוד, ולהעניק קרקע פורייה עבור מגוון הדעות בסוגיות אקטואליות שונות. תכנית זו מאפשרת לתלמידים הזדמנות לגבש את עמדתם האישית, תוך הכרת המחלוקות והמצב הנוהג בחברה הישראלית".

ספר האזרחות "להיות אזרחים בישראל" עודכן בפעם האחרונה בשנת 2000. מאז, חלו תמורות בחברה הישראלית, שבאו לידי ביטוי בעדכון תכנית הלימודים – בשנת 2011. בהתאם לכך, לפני כארבע שנים החל משרד החינוך בתהליך ממושך, ארוך ומקצועי, לעדכון ספר הלימוד. הליך ×–×” כלל עיון, קריאה והערות של אקדמאיים ומומחים בתחום מדעי המדינה והמשפט, בעלי גישות אקדמיות מגוונות. בהליך מדויק ומעמיק, התייחס צוות הכתיבה למאות הערות שהתקבלו במהלך הדרך.

ספר זה נפתח במגילת העצמאות, המסמלת את הבסיס לאזרחות המשותפת לכלל המגזרים, העמדות, הדעות והקבוצות השונות בחברה. יובהר כי מקצוע האזרחות הוא תחום הדעת היחיד הנלמד באופן זהה, הן בחינוך הממלכתי, הן בחינוך הממלכתי-דתי והן במגזר הערבי. לאור זאת, תכנית הלימודים באזרחות מכילה את מגוון המגזרים, הקולות והמחלוקות בחברה הישראלית.

הספר המעודכן ייצא בקרוב להדפסה. תלמידים שהחלו את לימודיהם טרם עדכון הספר החדש, לא יידרשו לקנות ספר נוסף.
לקראת שנת הלימודים הבאה, מנהלי בתי הספר והמורים לאזרחות יוכלו לבחור, על פי בחירתם, באחד מבין שלושת הספרים המאושרים ("להיות אזרחים בישראל" המחודש, "משטר ופוליטיקה בישראל" ו"ישראל מדינה יהודית ודמוקרטית"). באשר למגזר הערבי, יצוין כי הספר "להיות אזרחים בישראל" הוא הספר היחיד שתורגם לערבית.

 

ח"כ זהבה גלאון, יו"ר מרצ, התייחסה אל הבעיות בספר ברשומה שפרסמה בפייסבוק שלה:

בימים אלה משרד החינוך משכתב את ספר האזרחות. את המילים בהן הוא נפתח, הלקוחות מתוך מגילת העצמאות, מחליפה בטיוטת הגרסה החדשה תפילה. במקום ללמד את תלמידי ישראל שהמדינה "תהא מושתתה על יסודות החירות, הצדק והשלום לאור חזונם של נביאי ישראל", "תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין" ו"תבטיח חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות;" לימודי האזרחות ייפתחו בציטוט מתפילת שמונה עשרה ובאזכור המנהג לשבור כוס ולהתחייב לזיכרון ירושלים בחתונות.

את כתיבת הספר החדש הוביל ד"ר אביעד בקשי מארגון הימין "פורום קהלת" ומי שסייע בחיבור "חוק הלאום", וד"ר אסף מלאך – יו"ר הוועדה למקצוע האזרחות ומהמינויים הראשונים של נפתלי בנט כשר החינוך. מומחים אחרים למדעי המדינה שביקשו להציג עמדות שונות, הודרו מוועדת הספר או התפטרו ממנה לאחר שדבריהם סולפו ועוותו ללא היכר. ולמרות שהספר יילמד גם במערכת החינוך הערבית, אף מומחה ערבי לא השתתף בכתיבתו.

הספר החדש מוחק את זהותה הדמוקרטית של המדינה ומשעבד אותה לחלוטין לזהות היהודית. נושאים כמו זכויות מיעוטים צומצמו או נמחקו מהגרסה החדשה, נעשית בה הבחנה בין "ערבים רעים" ל"ערבים טובים" ונאמנים שמשרתים בצבא, ונטען בה שגם למשטר בו "התושבים מקבלים את מרותו של השלטון… נוהגים בפסיביות ובצייתנות ואינם שותפים בתהליכי קבלת ההחלטות" אפשר לקרוא דמוקרטיה.

מה יצא מהספר? הדיון על שוויון וחירות והמושג "מדינת רווחה". הדיון במושג הסולידריות צומצם ובגרסה החדשה סולידריות תיתכן רק בתוך קבוצת לאום מסוימת, ולא בין קבוצות שונות.

לפני כמה דקות הסתיים דיון סוער שיזמתי בוועדת החינוך של הכנסת על ההשחתה של ספר האזרחות ושל המקצוע החשוב הזה, שכל מטרתו לתת לבני הנוער כלים להתמודד עם המציאות המורכבת של החיים שלנו כאן, רגע לפני שהם הופכים לאזרחים בוגרים, רגע לפני שרבים מהם נשלחים לצבא. דרשתי שהכנסת תעצור לאלתר את פרסומו של הספר עד שתוקם ועדה חדשה שתבחן אותו, ולא תהיה מורכבת רק מהחברים של נפתלי בנט.

בתמונה: מגילת העצמאות. ויקיפדיה

מגילת העצמאות

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , , , ,

3 Responses to “ספר האזרחות – משרד החינוך התעלם מהביקורת הנוקבת בוועדת החינוך ואישר את הספר”

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    מישהו יודע משהו על שני הספרים הנוספים?
    לאיזו חטיבה מכוונים הספרים האלה?

    ואם
    "האזרחות הוא תחום הדעת היחיד הנלמד באופן ×–×”×”, הן בחינוך הממלכתי, הן בחינוך הממלכתי-דתי והן במגזר הערבי. לאור זאת, תכנית הלימודים באזרחות מכילה את מגוון המגזרים, הקולות והמחלוקות בחברה הישראלית" – אז מנקודת מבט מקצועית ונמוסה –
    לא צריך לעיין בספרים כדי לדעת מה נמצא בהם ומה נעדר.
    🙂

    זו ממש פרודיה.

    והנה ציטוט ששלח אלי מיכאל ויפה כוחי להכניס כתגובה. ר' כותרת

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    איפה הימים של "בתחבולות תעשה לך מלחמה"?

    🙂

  3. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    הערה לגבי המכתב של האגודה לזכויות האזרח – טרחני ולא חכם.
    במקום כל הבלה בלה על נרטיבים – צריך לדרוש דבר אחד:
    כל פרק שעוסק בערביי ישראל חייב שיוגדר בו תחום הדיון –
    מי הם ערביי ישראל? על פי מה הם מוגדרים ככאלה?
    במה הם שונים מערביי השטחים.

    אם ישנה בספרים הגדרה ברורה – כל השאר כבר תורה שבע"פ (המורים מהימין ממילא נוהגים לשיטתם ולא לשיטת הספר אבל ההגדרה המדויקת חייבת להופיע בספר לתלמיד, ואז שיקפצו לי אנשי הימין).

Leave a Reply