postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » אמנסטי: התמודדות לקויה של אירופה עם שטף הפליטים

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

אמנסטי: התמודדות לקויה של אירופה עם שטף הפליטים

נושאים זכויות אדם, חדשות ב 19.11.15 0:35

דו"ח חדש שפרסם השבוע ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל : "פחד וגדרות: גישת אירופה להשארת הפליטים בים" חושף כיצד המהלך של חסימת הגבולות היבשתיים וגיוס מדינות שכנות שלישיות כגון טורקיה ומרוקו לתפקד כ"שומרות הסף", בפועל, מונע מפליטים גישה למקלט בטוח, חושף פליטים ומהגרים להתעללויות וכן דוחק בפליטים לצאת למסע מסכן חיים למקלט במדינות האיחוד האירופי דרך הים

דו"ח חדש של ארגון אמנסטי מתאר שלושה צעדים שליליים ובעייתיים בהם נוקט כיום האיחוד האירופי להתמודדות עם שטף הפליטים הגדול המגיע לשעריו. הראשון הוא הקמת גדרות בגבולותיו החיצוניים, מכשול פיזי בפני מבקשי המקלט. לטענת אמנסטי, בניית הגדרות סביב גבולותיה היבשתיים של מדינות האיחוד האירופי הצליחה רק לחזק יותר הפרות של זכויות האדם של הפליטים ולהקשות עוד יותר על האתגר הקיים בשליטה וניהול של זרם הפליטים המגיע לאירופה. מדינות האיחוד האירופי הקימו גדרות גבול באורך של מעל 235 ק"מ ובעלות של כ 175 מיליון יורו. הבעיה היא שגדרות אלו לא מונעות ממבקשי מקלט ופליטים להיכנס למדינות האיחוד האירופי, אלא רק מאלצות אותם למצוא דרכי מעבר אחרות, לא רשמיות, לא חוקיות והרבה יותר מסוכנות, בים וביבשה.

הצעד השני הוא "החזרות חמות" והפרות זכויות אדם אחרות סביב גבולות המדינות. מבקשי מקלט רבים העידו בפני אנשי אמנסטי אינטרנשיונל כי בניסיונם לחצות את גבולות יוון, בולגריה וספרד, הם הוחזרו מיידית מעבר לגבול על ידי כוחות הביטחון, מבלי לקבל גישה ואפשרות לבקשת מקלט או לערער על החזרתם, תוך כדי הפרה ברורה של החוק הבין-לאומי. "החזרות חמות" אלו מלוות לרוב גם באלימות של כוחות הביטחון כלפי מבקשי המקלט ובסיכון חייהם של א/נשים אלו. רגולציה של מעבר גבול וכניסה למדינות האיחוד האירופי הוא עניין אחד, חסימת הכניסה כליל בפני מבקשי המקלט והפליטים היא עניין אחר לחלוטין. הראשון הוא לגיטימי והגיוני, והשני הוא לא חוקי, לא הומני וחייב להיפסק.

בנוסף להקמת גדרות בגבולות ול"החזרות חמות" האיחוד האירופי החל בגיבוש הסכמים עם מדיניות שלישיות שכנות שיהוו "שומרי סף" בכך שימנעו את מעבר מבקשי המקלט והפליטים מהן למדינות האיחוד האירופי. דוגמא אחת היא ההצעה בין האיחוד האירופי לטורקיה; הצעה זו בעייתית במיוחד כיוון שהיא מעלימה עין מההפרות הקשות של זכויות מבקשי המקלט והפליטים הנאלצים להישאר בטורקיה. בחודשים האחרונים טורקיה מכניסה מבקשי מקלט למעצר ללא סיבה וללא גישה לעורכי דין ואף מגרשת בכפייה מבקשי מקלט חזרה לסוריה ועיראק, מהלך המנוגד בעליל לחוק הבין-לאומי ולעיקרון אי ההחזרה. האיחוד האירופי חייב להימנע מפנייה למדינות שאינן יכולות או אינן מעוניינות לכבד את זכויות האדם של מבקשי מקלט ופליטים, בבקשה שיטפלו במקומם במשבר הפליטים הגלובלי. להיפך, האיחוד האירופי צריך לסייע למדינות אלו הנושאות בנטל קליטת  מבקשי מקלט ופליטים להתמודד נכונה באמצעות תמיכה כלכלית ופיתוח של מערכת קליטה ומקלט צודקת.

 

המלצות:

מנהיגי האיחוד האירופי וראשי המדינות החברות בו חייבים בדחיפות לחשוב מחדש כיצד הם יכולים לספק ולהבטיח גישה חוקית ובטוחה של מבקשי מקלט הן לגבולות היבשתיים של האיחוד האירופי וכן מתוך מדינות המוצא ומדינות המעבר (טרנזיט) של מבקשי המקלט. האיחוד האירופי צריך ואף יכול להטמיע בעשייתו צעדים ריאליסטיים המקדמים הגנה על זכויות מבקשי המקלט והפליטים, במקום לפגוע בהן כגון:

  • פתיחת דרכי מעבר בטוחות וחוקיות, כולל באמצעות הגדלת מכסות היישוב מחדש, איחוד משפחות, ויזות מטעמים הומניטאריים ועוד.
  • להבטיח שלמבקשי מקלט המגיעים לגבולותיו החיצוניים של האיחוד האירופי מוענקת גישה לתוך מדינות האיחוד ולהגשת בקשת מקלט שם.
  • לשים קץ לנוהל ה"החזרות החמות" והפרות זכויות אדם נוספות המתרחשות בגבולות המדינות, בעיקר באמצעות חקירות אפקטיביות של התלונות המגיעות מאזורי הגבולות.
  • להגדיל משמעותית את התמיכה במדינות השלישיות השכנות כדי להגביר את יכולותיהן לקלוט את כמות מבקשי המלט ולהעניק להם עזרה הומניטארית מיידית.

עמדתה של אמנסטי אינטרנשיונל לגבי ההתמודדות של האיחוד האירופי עם משבר הפליטים הגלובלי רלוונטית גם למצב בישראל. "ממשלת ישראל חייבת אף היא לבחון מחדש את דרכי ההתמודדות שלה והצעדים שהיא בחרה לנקוט כדי להתמודד עם סוגיית מבקשי המקלט בישראל, ולשנות את מדיניותה. במקום לנקוט באמצעים המפרים את זכויות האדם הבסיסיות של מבקשי המקלט בישראל כמו מעצר ממושך ללא סיבה, חסימת גישה לתעסוקה ולשירותי בריאות ורווחה ציבוריים וגירוש למדינות שלישיות אשר לא מעניקות מקלט והגנה, יש לאפשר למבקשי המקלט גישה אמיתית וצודקת למערכת המקלט בישראל, להעניק מעמד פליט לאלו הזכאים לכך, להעניק זכויות אדם בסיסיות למבקשי המקלט בעודם ממתינים לאישור או דחיית בקשתם ולהגיע להסכמים שקופים ובטוחים, עם מדינות שלישיות אשר באמת מספקות מקלט, הגנה, זכויות ואופק שהייה למבקשי המקלט", אומרים באמנסטי.

נערך על ידי רביב נאוה
תגיות: , , ,

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.