אבי זלינגר מפרסם ב"היום בכלכלה" מאמר על ייצור חשמל בפחם בחברת חשמל – שהוא זול בכ-40 אחוז מייצור חשמל בתחנות הכוח הפרטיות. מה זוממים לעשות כדי להמשיך ולעשוק את ציבור משתמשי החשמל, הכל לטובת ברוני הגז
ראש הממשלה נתניהו שותף להונאת ענק לשיווק גז יקר ולא יעיל "ממתווה הגז". הוא מסתיר מהציבור – בשקרים – כי בניגוד להסתה נגד חברת החשמל המושמצת על ידו, ייצור החשמל בפחם זול ב-40% מייצור החשמל בגז הטבעי, שהוא משווק באגרסיביות שאינה מובנת וברורה. לכן הוא פועל, למרות השקרים שלו על תחרות, לשיווק הגז היקר "ממתווה הגז" עבור טייקוני הגז ולריסוק תדמיתי של חברת החשמל שמתחרה בחבריו יצרני החשמל הפרטי, שאינם מסוגלים להתחרות בה.
ייצור חשמל בגז הטבעי היקר מ"מתווה הגז" לא כדאי ולא כלכלי. הוא גרם לייקור ריאלי של החשמל לציבור ב-40% אחוז מפני שמחירי האנרגיה בעולם, ובינם הפחם, ירדו בכ-60%.
מחירי האנרגיה בעולם ירדו ב–60%, החשמל בישראל התייקר ב-20%
למרות מציאת גז בכמויות עתק, הציבור והמשק משלמים היום עלות עודפת של 10 מיליארד שקל בשנה תשלומי חשמל בגלל הונאת הגז הטבעי, היקר ב-40%, שמחליף את הפחם הזול בחברת החשמל. זה נעשה בכפייה, באיומים ובהטלת בוץ. הכל כדי למכור את הגז של הטייקונים במחיר מופקע. כל העלות העודפת הזאת, כ-10 מיליארד שקל בשנה, זורמת לבעלי תחנות החשמל הפרטיות – הלא יעילות לחלוטין – ולספקי הגז ממתווה הגז (ולזה קוראים תחרות).
…
עלות ההונאה למשקי הבית עוד 200-800 שקל בחודש, רק בגלל המעבר לייצור בגז טבעי יקר במקום ייצור בפחם זול.
…
בחודש הבא ראש הממשלה הולך לסבך את כל השרים בממשלה בהחלטה "סביבתית" שתלבין את הונאת מתווה הגז ותסגור את הפער האדיר של 40% בין עלות הייצור החשמל בפחם לעלות הייצור בגז במסווה של "דאגה לסביבה".
האוצר מתכנן להטיל על הפחם היטל סביבה של 500% כדי לייקרו ולהכריח את חברת החשמל לצרוך את הגז היקר של חבריו הטייקונים תוך שימוש ב"אליבי סביבתי". מצויין – נסיון כזה נעשה לפני שנתיים ולא צלח.
המטרה לאלץ את חברת החשמל לצרוך גז יקר ב40 אחוז מפחם מטיקוני הגז , ולא לצרוך פחם זול – מהלך שהולך לייקר בעקביות את מחיר החשמל לציבור ולהגדיל את רווחי יצרני הגז.
הכנסת נדרשת לוותר על סמכויותיה כדי שלא לעצור את ההונאה אם תתגלה
מדובר בהונאה הציבור בהיקף של לפחות 100 מיליארד שקל, הכל כדי להשחיל את הגז היקר והלא יעיל "ממתווה הגז" לציבור בכל מחיר ולייצר רווחי עתק ספקולטיבים לטייקונים. ויתור הכנסת על סמכויותיה ל-15 שנה נדרש כדי למנוע את עצירת "מתווה הגז". עם גילוי ההונאה הזאת שבטוח תתגלה (אך תוצג כטעות) ברגע מסויים אם נתניהו יפרוש. זו סיבת הדרישה לויתור הדרקוני על סמכויות הכנסת לטובת מונופול פרטי. זו הסיבה למאמציו הבלתי נלאים של נתניהו להעביר את "מתווה הגז "המושחת בכל תנאי.
Tags: אנרגיה, גז, היום בכלכלה, חברת החשמל, פחם
על שגיאות אפשר לסלוח. כולנו בני אדם. על בורות לא. מהפכת המידע כבר כאן וכמעט כל המידע הנחוץ לניתוח מעמיק נמצא ברשת אבל הכותב בוחר להמציא מידע בדמיונו הפורה. זאת בורות. והיא בלתי נסלחת.
למה התכוון המשורר המגיב?
תגובה מס' 1 היא לפיכך דמגוגיה שעליה נאמר "טול קורה מבין עיניך".
הרבה עדויות יש לכך ששריפת גז (בייצור חשמל, בחימום בתים ובהסעת מכוניות) פולטת לאוויר יותר מזהמים משריפת דלקים מאובנים אחרים (גם גז טבעי הוא בהגדרה "דלק מאובן").
העברת ייצור החשמל לשריפת גז במקום פחם היא המעשה הנכון.
המרושעות היא ביצירת מחיר גז שמעשיר את המעטים ושעושק את הרבים.
הנבזות היא השימוש בנימוק הירוק ליצירת ביקוש לאותו גז שיוקר ללא צידוק.
לקסי?
תגובה 4 לא ברורה.
אפקט החממה נוצר/מתגבר גם בשריפת גז טבעי.
בתהליך השריפה נוצר פחמן דו-חמצני שעולה לשמים ויוצר שכבה שפועלת כמו זכוכית בחממה. מעבירה קרני שמש (כולל גלים קצרים, בתחום הכחול ו-UV) אל כדור הארץ וחוסמת פליטת חום (גלים ארוכים בתחום האדום ו-IR) בחזרה לחלל.
התהליך הזה משותף לכל מה ששורפים על פני כדור הארץ, פחם, עץ, צמיגים בהפגנות, דלק במכוניות ובמטוסים, גז, כהל ומתנול שמפיקים מתירס.
מאלה, גז טבעי, נפט וכל אחיו (סולר, מזוט וכו') ופחם הם תוצרים של חיות וצמחים שחיו פעם על פני כדור הארץ וכשמתו כוסו מייד ע"י כל מיני חמרים (מי-ים, עפר, לבה וכו') שמנעו מהם להתחמצן. אלה השתנו כימית בעומק לפני מיליוני שנים ותוצאת השינוי הם כאמור הגז, הנפט והפחם.
לתהליך הזה קוראים התאבנות והוא מאופיין בעיקר בפחם שבו עצים וחיות נהפכו לאבן השחורה שהיא הפחם. חלקם לא הגיעו למצב אבן אלא לנוזל או לגז, גם אלה נקראים דלקים מאובנים – Fossil fuels.
בתהליכים שיצרו את הדלקים המאובנים נכלאו בדלקים האלה חמרים מסוגים שונים שגם הם נשרפים עם הדלק. החמרים האלה כשנשרפים נפלטים עם העשן ומזהמים מאוד את האוויר. חלקם מסרטנים מסוכנים מאוד.
בדלקים המאובנים הפחם מכיל את רמות המזהמים הגבוהות יותר, הדלקים הנוזליים מכילים פחות מזהמים מפחם והגז הוא הנקי מכולם.
לכן הדרישה לשרוף גז במקום פחם היא דרישה צודקת מהבחינה הסביבתית-בריאותית.
המילכוד שאליו המדינה מכניסה אותנו אליו הוא שבמקום לשרוף פחם זול ומזהם או גז זול ומזהם פחות יכריחו אותנו לשרוף גז יקר (תשובה-Nobel).
כמובן שהתשובה נמצאת במקום אחר, מַעֲבָר לשימוש באנרגיה בת קיימא (שמש, רוח) בלי לשרוף שום דבר, זה הסיפור, אבל סיפור אחר
אם משהו עוד לא ברור שאל/י במפורט ואם אדע אשיב.
א. עכשיו זה ברור.
ב. לא רק שיכריחו אותנו לשרוף גז יקר, אלא שיחסמו לנו, כמו שאומרים, את השמש – כדי למקסם את רווחי הגז.
האם אפשר לאמר שבמובן מסוים תגליות הגז הן בכלל עונש כפול (במיוחד לאור גילוי מאגרים נוספים וירידת מחירי הדלק, מה שיחייב את הגזלנים עוד יותר לחססום את התחרות עם השמש?)
ואיפה לעזאזל יניח עצמו "הראש היהודי" במצב שכזה, חוץ מהברקות נהדרות כמו גזלנים?
גזלני ההפרטה זה לא סתם הברקה,אלא משטר אכזרי המשתולל פה בחסות שתי מפלגות ניאו-ליבראליות מסוכנות לעתיד עם ישראל: הליכוד והמערך גם יחד.
ה"הברקה" הזאת נמשכת 40 שנה….
הפתרון היעיל ביותר למעבר מסיבי לשימוש באנרגיה בת קיימא הוא בשני הקצוות.
1. סבסוד המתקנים לייצור ביתי על הגגות.
2. מתן התר לחברת החשמל ליצר אנרגיה ממקורות בני קיימא.
ממשלתנו מגמגמת בראשון ושוללת את השני.
הגמגום הראשון רובו שלומיאליות ויתרו הפחד הקמאי מסבסוד ממשלתי שבסופו של דבר הוא העברת כספי המסים לטובת הכלל. יותר סבסוד ממשלתי בסופו של דבר הוא יותר מיסוי או החלשת קצב הקטנת המיסוי לעשירים.
השלילה של הפתרון השני הוא הרצון להגשים את "יא ברעכען" כלפי ועד העובדים החזק שם. ההסתה נגדם באירוע הסופה והניתוקים משתלבת גם כאן.
מילים אחדות למה חברת החשמל.
ייצור הולכה ומכירה של חשמל הם תהליכי ייצור שיש בהם יתרונות עצומים לגודל. בממדים של ישראל, חברה אחת עם אינטגרציה אנכית (זה ב"כלכלית" שאותה חברה מיצרת את החשמל, מוליכה ומוכרת אותו).
אם הממשלה "תצליח" תפצל את המקטעים ותמכור לחברים (אלה מ"המועדון"), מהר מאוד נמצא "רכישות ומיזוגים" ומולנו יעמוד מונופול, אבל בבעלותם של אתם-יודעים-מי. ומכיוון שעוד פרק באינטגרציה האנכית באנרגיה הוא ייצור ומכירת הדלק שהופכים לחשמל. הסכנה היא שנמצא את נובל תשובה גם בעלי חברת החשמל שתשוב ותחובר לה יחדיו.
מה שיישאר זה רק למנות (הבחירות ייותרו) את מי מיורשי תשובה לראשות הממשלה.
ואז אולי תהיה גם תקומה לתהייה של מנכ"ל משרד האנרגיה כשהיה נציג האוצר בועדת צמח.
מרידור: "גז ל-30 שנה? מי יודע אם תהיה מדינה בכלל?" – גלובס – http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000850395
לקסי תודה על התשובה.
זה לא צריך להיות מאמר בפני עצמו?