דרוש לנו חינוך שוויוני

חינוך טוב מאפשר לילדים מכל שכבה חברתית הזדמנות להצליח. איתן קלינסקי קורא לחינוך יותר שוויוני

במהלך החודש האחרון מאות אלפי שקלים מתקציב משרד החינוך הושקעו במסע, שנועד לפרגן לפרויקט המצוינות שמוביל נפתלי בנט. הפרויקט ראוי לכל הערכה, אבל בשביל מה לבזבז מאות אלפי שקלים במסע של יחסי ציבור כדי להלל יוזמה, שכל מה שדרוש לה זה רק יישום, התמדה ועבודה שקטה בין כתלי בתי הספר, ובוודאי שלא מסע פרגון רעשני.

אין ספק, שההחלטה להפחית את מספר התלמידים בכיתה ראויה להערכה, אך היא אינה זקוקה לרטוריקה רעשנית של מסע פרסום, שיש לו עלות כספית צורמת ומיותרת.

בצדק נרתם שר החינוך לבלימת ירידה תלולה ומדאיגה בעשור האחרון במספר התלמידים הניגשים לבחינות הבגרות במסגרת של 5 יחידות. מצער, שלא נשמע קולו, כיצד הוא מתכונן להתמודד עם ההבטחה החגיגית של קודמו בתפקיד, שתוך שנה עד שנתיים לא יהיו מורי קבלן. תופעה שהחמירה בעשור האחרון. השר הקודם הצהיר, שזו תופעה לא מוסרית ולא חינוכית. כיום כ-15% מעובדי מערכת החינוך עובדים במסגרות מופרטות ומועסקים באופן לא שוויוני לעומת עמיתיהם לעבודה המאורגנת.

מצער, שהופעות רעשניות פסחו על בעיות, שהחמירו בעשור האחרון. החמירו תופעות של העדר שוויון בחינוך. מערכת החינוך מודעת לתופעה, ששכבות חזקות הפוקדות את מערכת החינוך התחזקו, ובאותה מערכת שכבות חלשות נחלשו. לנגע הממאיר הזה של העדר שוויון במערכת החינוך לא נמצאה אף לא מילת אחת של התייחסות בהופעות שר החינוך.

משרד החינוך מודע לתופעת התל"ן (תכנית לימודים נוספת) שאישר משרד החינוך המיועדת ללימודי ההעשרה. על פי סעיף 8 בחוק החינוך הממלכתי מותר להפעיל תכנית לימודים נוספת, ונקבע :"×›×™ מימון תכנית לימודים נוספת מוטל על ההורים, כאשר רשות החינוך עשויה לסייע במימון חלקי…"

למרבה הצער, כל ההגבלות שמצויות בחוזר המנכ"ל למעשה נפרצו וקיימת מציאות שבית הספר בשוהם וברעננה יש ביכולתם להפעיל תל"ן, כי קיים צירוף של הורים בעלי יכולת גבוהה לממן ורשות חינוך מקומית איתנה הנותנת את חלקה, אך אין למצוא אותה בהיקף כה גדול ועשיר בפריפריה, באור יהודה וברהט.

בשוהם בבית הספר ×¢"ש יצחק רבין בשנת תשע"×” תכנית תל"ן פעלה כבר בכתה גנית ונוספו שעות "בפיתוח מיומנויות פעילות תנועתית, טיפוח היציבה…" בכיתה א' תוספת השעות נועדה לעודד פעילות "חשיבה יצירתית, תחושת מסוגלות, עבודה בצוות…" .

תוספת השעות בכיתה ו' בישוב מבוסס כמו שוהם מאפשרת חשיפת תלמידים ל"טקסטים ומחזות מוכרים…". בכיתה ד' "ילמדו חצאי כיתות (לסירוגין) רובוטיקה ככלי ללמידת פיסיקה ומכניקה בסיסית…".  הבאתי רק קמצוץ מתכנית עשירה, אותה ממנים הורים מכספם, אך ההורים בלוד הסמוכה אינם יכולים לממן את מה שמקבלים הילדים בשוהם.

ישנם בתי ספר, בהם פועלת מסגרת לימודים נוספת במימון ההורים, המעניקה תגבור אפילו בלימודי ליבה כמו מתמטיקה ושפה זרה. מציאות בית ספרית – המעגנת בתוכה מערכת לימודים, בה יש תוספת שעות הוראה במימון ההורים – זו מציאות חינוכית לא שוויונית ויוצרת פערים בין מה שמקבל ילד בבית ספר בסביבה חלשה ובין מה שמקבל ילד בסביבה מבוססת.

יפה ששר החינוך נקט יוזמה כדי לבלום ירידה תלולה במספר תלמידים הלומדים במסגרת של 5 יחידות. מצער, שלא נעשה צעד אחד לבלימת תופעה של מערכת חינוך המפריטה עצמה לדעת, מסגרת המעבירה סמכויות ותפקידי ליבה חשובים לארגונים שבין היתר השיקול העסקי הוא מכריע בתפקודם.

מצער, שנושא הדגל של שר החינוך אינו מתמקד במניעת התופעות של מערכת חינוך לא שוויונית.

 

איתן קלינסקי

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Leave a Reply