ייצוא הגז מישראל וצינור הגז הרוסי-טורקי-יווני 'הזרם הטורקי'

בתוך הדיון על יצוא הגז לישראל לא עלתה כמעט השאלה האם קיים שוק לייצוא שיאפשר את פיתוח שדה לווייתן, כפי שהבטיחו נובל-אנרג'י ושותפותיה. לאור ההתפתחויות האחרונות בשוק הגז העולמי, והאירופי בפרט, יש בכך ספק גדול.

מאת אמנון פורטוגלי

בתוך כל המהומה על כניעת משרד האוצר לדרישת נובל אנרג'י והסכמתו לרכך את התוכנית שהמדינה הציגה לפני חודשיים לפירוק מונופול הגז הטבעי, ואף להגדיל את היקף ייצוא הגז מישראל. נראה לי שהדיונים והדיבורים על ייצוא גז טבעי מתמר ומלוויתן נשמעים יותר ויותר הזויים, אלא אם לנובל אנרג'י יש הפתעה רבתית. בכל מקרה נובל צריכה למצוא לקוחות שיהייו מוכנים לחתום על הסכמים לרכישת כ- 10 BCM גז טבעי לשנה מלוויתן למשך כ- 15 שנים ובמחיר שיהייה לא פחות מ-9 עד 10 דולר ליחידת גז, או כ- 6 דולר ליחידת גז בפי הבאר.

גם עסקאות יצוא הגז מלוויתן (ומתמר) שכבר פורסמו עומדות בספק גדול. עסקת הרכישה של בריטיש גז ע"י ענקית הגז 'של' מעמידה בספק, לטענת ד"ר עמית מור מנכ"ל חברת אקו-אנרג'י. את עסקת ייצוא הגז בין שותפות לוויתן לבריטיש גז. מדובר במזכר כוונות שנחתם ביוני 2014 בין שותפות לוויתן לבריטיש גז, שלפיו מאגר לוויתן יספק  7 מיליארד מטר מעוקב (BCM) של גז טבעי לשנה במשך 15 שנה, למתקן ההנזלה של בריטיש גז באידקו שבמצרים. מדובר בעסקת ענק, שבמסגרתה אמור לוויתן לייצא כשישית מעתודות הגז במאגר, ולמעשה עיסקה זו אמורה לאפשר את פיתוח שדה לוויתן. כניסת 'של' לתמונה, שהודיעה על רכישת בריטיש גז ב-70 מיליארד דולר, מעלה את השאלה אם עסקה כזאת תמומש.

מומחים למיניהם, חלקם מתאגידי הגז, מספרים לנו שהלקוחות העיקריים של הגז הטבעי מלוויתן ימצאו באירופה, ישירות או דרך מתקני ההנזלה במצריים. ואכן, השוק האירופי נראה כאחד השווקים המבטיחים, אלא שההתפתחויות האחרונות מורות שיהייה קשה מאוד להתחרות בגז הרוסי באירופה.

רוסיה מספקת גז לאירופה במספר מערכות צינורות. קו הצינור הצפוני Nord Stream, וקווי הצינורות Yamal,  Soyuz, Bratsvo, Trans Balkan,  ו- Blue Stream.

Turkish Stream & Russian Gas

 

בינואר 2015 נמסר שרוסיה וטורקיה הסכימו על תוואי 'הזרם הטורקי' Turkish Stream  מתחת לים השחור שיעביר גז טבעי מרוסיה לטורקיה ויוון, ולמדינות אירופה הדרומית. ארבעת הצינורות המרכיבים את קו הגז יהיו עם קיבולת של 63 מליארד מ"ק  BCM.  צינור הגז הראשון עם קיבולת של 15.75 BCM לשנה יתחיל לפעול והגז צפוי לעבור לטורקיה החל מדצמבר 2016.  הצינור יתחבר ליבשה בטורקיה ליד הכפר Kiyikoy, ורכזת gas hub לצרכנים בטורקיה תהיה קרובה לעיירה Luleburgaz. הצינור יסתיים בגבול הטורקי-יווני באזור Ipsila.  גזפרום מסרה כי חברות אירופאיות יכלו לרכוש גז מ'הזרם הטורקי'  ברכזת גז שצפויה להיבנות בגבול שבין טורקיה ויוון.

תאגיד גזפרום הרוסי מסר כי בניית הקו הטורקי תיקח מעט יותר זמן מבנית קו 'הזרם הדרומי' South Stream   שבוטל. הקו תוכנן דרך הים השחור ובולגריה החברה באיחוד האירופי, והיה צפוי להסתיים עד 2017.  אספקת הגז באמצעות קו ה'זרם הדרומי' היתה אמורה להחליף כשני שלישים מאספקת הגז אשר כעת מועברים דרך אוקראינה. נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הודיע ​​על הפסקת בניית 'הזרם הדרומי' בדצמבר 2014 בשל עמדת האיחוד האירופי.
טורקיה היא כיום השוק השני בגודלו עבור גזפרום מאחורי גרמניה. ב-2013 גזפרום סיפקה לטורקיה גז טבעי בהיקף של כ -26.7 BCM . טורקיה מקבלת גז טבעי באמצעות קו ה'זרם הכחול' Blue Stream  והקו הטרנס-בלקני העוברים מתחת לים השחור, קו הגז 'הזרם הכחול' מאפשר אספקה ישירה שנתית של כ -16 BCM גז טבעי רוסי לצרכנים בטורקיה, יותר מ- 110 מליארד מ"ק כבר סופקו לטורקיה באמצעות קו זה מאז שנכנס לפעולה ב-2003.
באפריל נמסר כי רוסיה ויוון עומדות לחתום על מזכר לשיתוף הפעולה memorandum of cooperation  לבניית צינור חדש בפרויקט 'הזרם הטורקי' אשר יספק גז רוסי לאירופה דרך יוון. צינור הגז המתוכנן יכול לסייע ליוון הפך לאחד ממרכזי הפצת האנרגיה העיקריים באירופה.

לדברי שר האנרגיה היווני, הצינור שיתחיל בגבול בין יוון עם טורקיה ויסתיים בגבול עם מקדוניה בכיוון של מרכז אירופה, יהיה לא רק קו גז בין יוון ורוסיה אלא בנוסף, חשוב מאוד לביטחון אנרגיה ושיתוף פעולה באירופה.  יוון צפויה לקבל בעיקר גז זול יותר וכן  דיבידנדים כספיים משמעותיים מפעילות הצינור. נכון לעכשיו גז רוסי מכסה כ- 66 אחוזים מצורכי האנרגיה של יוון.
לדברי נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, יוון יכולה להרוויח מאה מיליון יורו לשנה ממעבר הגז בצינור, אם הוא יצורף לפרויקט צינור 'הזרם הטורקי'. הנשיא הדגיש כי יוון תוכל להשתמש בהכנסות מפרויקטים משותפים פוטנציאליים עם רוסיה כדי לשלם את חובה לנושים בינלאומיים.

 Turkish Stream

 

 

 

 הפוטנציאל של שדות הגז תמר ולוויתן מוגבל על ידי גאוגרפיה, שווקים ופוליטיקה. היחסים המעורערים בין ישראל וטורקיה והסכסוך הלא פתור בין קפריסין וטורקיה, מונע נתיבי יצוא אל טורקיה או דרכה לאירופה. הנחת צינור מלוייתן לאירופה דרך יוון אינה אפשרית מבחינה טכנית או כלכלית ואין כל הצעה סבירה למכירת LNG, שתצדיק ותאפשר את ההשקעות הענקיות הנדרשות לתשתיות בעוד שהמחירים ירדו בצורה חדה.

תחרות עם רוסיה על השוק האירופי לא תהייה קלה ופשוטה. רוסיה מוכנה להוריד את מחיר הגז משיקולי תחרות וגם משיקולים פוליטיים.  לדוגמה, מוסקבה הפחיתה את מחיר הגז ללקוחות בתורכיה בכ -6 אחוזים מה-1 לינואר, ולדברי אלכסנדר נובק, שר האנרגיה של רוסיה, ההנחה יכולה להגיע ל -15 אחוזים, בכפוף למשא ומתן.

במצב הנוכחי נראה שיהייה קשה מאוד למצוא לקוחות שיהייו מוכנים לחתום על הסכמים לרכישת גז טבעי בהיקף ניכר, לתקופה ארוכה, ובמחיר מתאים, ולהתחרות בגז הרוסי שיסופק בצינורות. לכן שדה הגז לוויתן לא יפותח, ככל הנראה, בשנים הקרובות והגז הטבעי ישאר במעבה הים ללא תלות בהחלטות של משרד האוצר, דויד גילה ורגולטורים אחרים וללא קשר לפעולות המדינה לפרוק המונופול וקביעת מחירי הגז הטבעי, אלא אם המדינה תתערב ותפעל לפיתוח השדה.

אמנון פורטוגלי הוא חוקר במכון ון-ליר

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

2 Responses to “ייצוא ×”×’×– מישראל וצינור ×”×’×– הרוסי-טורקי-יווני 'הזרם הטורקי'”

  1. נמרוד נוביק הגיב:

    מחמאות על העבודה המקצועית והאחראית. לא חזון נפרץ במקומותינו.
    סיבה נוספת לקושי ליצא למתקני הנזלה במצרים: חידוש ההשקעות בפיתוח מקורות מקומיים אמור לסגור פערי ביקוש והצע תוך כחמש שנים.

  2. אמנון פורטוגלי הגיב:

    לנמרוד נוביק

    תודה על התגובה המחמיאה

    אודה לך באם תתקשר אלי במייל
    alefp7@gmail.com

    או בטלפון
    054-6308929

Leave a Reply