הסרטן במפרץ חיפה – המסמך המקורי
קישור למסמך של משרד הבריאות ובו לראשונה נתונים מספריים על תחלואת הסרטן באזור חיפה. המסמך נשלח לועדת ערר של המועצה הארצית לתכנון ולבניה שדנה ב"קרקעות הצפון"
מאת: חנה קופרמן
ערר "קרקעות הצפון" – מדוע לא מכינים תרחישי פגיעה ישירה לתכנית?
המועצה הארצית לתכנון ולבניה דנה ב-24 במרץ בערר שהגישה אלה נווה נגד תכנית "קרקעות הצפון". עו"ד לירן-שקד המייצגת את הערר בשם הציבור הגישה מסמך המסביר שאי בחינת תרחישי פגיעה ישירה היא חלק מהמדיניות לקדם את התעשייה בכלל ותעשיית הגז בפרט בכל מחיר, גם אם מדובר בסכנה קיומית לאזרחים במדינה מאת: חנה קופרמן
מהמסמך עולה, בין היתר, ש- 50% מהילדים חלו בסרטן בנפת חיפה עקב זיהום האוויר :
"מתוך טבלה 1 ניתן לראות כי בעבור ילדים בגילאי 0-14 מתוך 60 מקרי סרטן, ניתן להעריך כי כ-30 מקרי סרטן הנם תחלואה עודפת בנפת חיפה כתוצאה מזיהום האוויר באזור."
עוד עולה מהמסמך:
"החוקרים מצאו כי לתושבי נפת חיפה יחס הסיכונים (HR- Hazard Ratio) לחלות בסרטן היה גבוה בהשוואה לשאר הארץ בעבור 16 סוגי סרטן מ-18 הסוגים שנבדקו"
הנתונים מחזקים את ההכרזה הרשמית של משרד הבריאות אשר פורסמה לפני כחודש לגבי הקשר בין הזיהום לתחלואה החריגה בנפת חיפה.
יש לציין שמזה 30 שנים אזור חיפה "מככב" בראש טבלאות תחלואת הסרטן ומחלות רבות אחרות אשר ידוע ממחקרים בעולם שיש להן קשור לזיהום אוויר- ונשאלת השאלה מדוע לקח כל כך הרבה זמן לחשוף נתונים מספריים ואת מה שהיה ברור לכל בר דעת- שיש קשר הדוק בין הזיהום לתחלואה החריגה? כפי שהדברים נראים- היעדר פרסום הנתונים איפשר את הגדלת התעשייה הפטרוכימיות ללא "הפרעות", לטובת היזמים.
בישראל אין חובה להכין תסקירי בריאות בזמן הליכי התכנון של תכניות חדשות , בניגוד למה שמקובל במדינות נאורות. ברוב משרדי הממשלה האג'נדה היא לקדם התעשייה בכל מחיר, בלי לבדוק מה המחיר שתשלם האוכלוסייה אבל במשרד הבריאות, אותו ניסו להדיר מהליך התכנון, "שוברים את הכלים" ויוצאים למאבק להגן על שלום הציבור.
השאלה- מה יעשו שאר משרדי הממשלה- האם ימשיכו להתייחס לתעשייה כאל פרה קדושה ולהתעלם מקיומם של בני האדם החיים סביב בתי הזיקוק או שיתחילו לשכלל גם את ה"מחירים" שמשלמים התושבים – אזרחי המדינה שהשלטון אמור לשמור על חייהם ובריאותם.
נערך על ידי דליהתגיות: איתמר-גרוטו, חנה קופרמן, משרד-הבריאות, קרקעות הצפון, תחלואה במפרץ חיפה
16 באפריל, 2015 בשעה 15:16
המסמך המקורי לא הופץ על ידי משרד הבריאות. הוא נשלח לועדת הערר במועצה הארצית לתכנון ובניה בהקשר ההתנגדות לערר "קרקעות הצפון". יוזמת הערר הפיצה אותו בתקשורת. המסמך עורר רעידת אדמה תקשורתית ובצדק.
20 באפריל, 2015 בשעה 1:01
[…] של יהב היא תגובה למסמך משרד הבריאות, שפורסם בתקשורת, והעמיד את בעיות הזיהום באזור חיפה […]
6 במאי, 2015 בשעה 1:31
[…] איתמר גרוטו, שנשלח למועצה הארצית לתכנון ובניה, בדבר הקשר בין זיהום לבין תחלואה בחיפה, מעלה את השאלה: על סמך מה דווח כי יש שיפור של 70% באיכות […]