היכונו להפרטת הדואר
במסגרת "הפרט כל מה שזז" מתכוננת הממשלה להפריט את הדואר. תושבי הגלעין והערים הגדולות, תשלמו יותר ובמקרה הטוב השרות לא יורע. תושבי הספר, היכונו לפגיעה באיכות השרות.
פרסם: אסף שוחמי ב"מקום הכי חם בגיהינום"
דואר אבוד
בחודש שעבר פורסמו פרטי הסכם המימון לתוכניות ההתייעלות של דואר ישראל. על פי ההסכם שנחתם בין החברה לבין המדינה, 20 אחוז מהחברה יימכרו בקרוב למשקיע פרטי. כלומר, דואר ישראל בדרך להפרטה. לפי ההסכם, המדינה תשקיע בהבראת החברה 500 מיליון שקל.
זה לא סוד שחברת דואר ישראל נמצאת בקשיים מהותיים ושנדרש בה תיקון מסיבי שגם יתאים אותה לתקופה הנוכחית וגם יבריא אותה כלכלית. אך האם ההפרטה הכרחית להבראת החברה? ומלבד מהבעיות בהתנהלות החברה עצמה, האם המדינה שמה רגל לדואר ישראל כדי שההפרטה תיראה הכרחית? האם חברה פרטית כמו זו שדואר ישראל אולי תהיה בעתיד תוכל לעמוד במשימה?
מקרה עדכני שיכול להבהיר כיצד המדינה בעצמה מכשילה חברה בבעלותה הוא חלוקת ההודעות לבוחר. במערכת הבחירות האחרונה (ובשתי המערכות הקודמות, וגם בזו של הרשויות המקומיות) לא נעשתה חלוקת ההודעות על ידי דואר ישראל אלא על ידי החברה הפרטית "מסר". הדבר התאפשר לאחר פתיחת שוק הדואר הכמותי לתחרות ב-2009. למה לעזאזל צריך חברת דואר פרטית כדי למלא חובה חוקית של המדינה, כאשר המדינה מחזיקה חברת דואר ממשלתית?
…
יש לי יסוד סביר להניח שלו לא היה נערך מכרז כלל וחברת דואר ישראל היתה נדרשת לבצע את המשימה החל מאותו הרגע – היא היתה עומדת בכך. מדוע? כי בכל מקרה שירותי החברה נדרשים כדי להגיע לפריפריה. דואר ישראל היא למעשה מונופול באזורי הפריפריה מכוח החוק וגם מכוח הכורח – אין אף חברה שמוכנה למסור (בזול) דברי דואר באזורים שבהם האוכלוסייה דלילה בגלל חוסר בהיתכנות כלכלית. מכאן שהזוכה במכרז לחלוקת ההודעות לבוחר חייב להשתמש בדואר ישראל כדי לבצע את עבודתו. יש לכך אפילו התייחסות (שאינה ברורה מספיק, אבל קיימת) במסמכי המכרז, וכך אכן היה. אז למה לא שכבר יחלקו הכל וזהו? עם כל הקשיים של החברה, דבר אחד היא יודעת לעשות ויש לה בו ניסיון רב ומצטבר – חלוקת דואר. גם אם זה חורק במעט, זה עדיין עובד. ומה לגבי החברות הפרטיות? שאלה טובה, תלוי את מי שואלים. בעבר היו בעיות בחלוקה והיתרון האפשרי של החברות הפרטיות על פני דואר ישראל אינו חד משמעי.
תגיות: המקום הכי חם בגיהנום, הפרטת הדואר
קישור קבוע
2 תגובות
Email This Post
12 באפריל, 2015 בשעה 12:09
הקישור "לקריאת המאמר השלם" לא פועל. בעיה רק אצלי?
12 באפריל, 2015 בשעה 17:13
לנגה
תודה, תוקן.