postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » בתי-הספר בשיטה הניאו-ליברלית: בתי-ספר בזיכיון, בתי-ספר ייחודיים

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

בתי-הספר בשיטה הניאו-ליברלית: בתי-ספר בזיכיון, בתי-ספר ייחודיים

נושאים דעות, חינוך ותרבות ב 8.04.15 1:12

המדיניות הניאו-ליבראלית הרואה לנגד עיניה את שורת הרווח הכלכלי-כספי, מתאפיינת בסוג מיוחד של בתי-ספר: בתי-ספר בזיכיון. הסוג המקביל להם בישראל הם בתי-הספר הייחודיים. בעקבות הכתבה של גיל תמרי בערוץ 10: "אמריקאי, דבר עברית: בתי-הספר הציבוריים בארה"ב שמלמדים את ילדי ארה"ב לדבר בשפת הקודש"

מאת: דליה בלומנפלד

תופעת בתי-ספר בזיכיון (CHARTER SCHOOL) נפוצה בארה"ב. כתבה שפורסמה בחדשות ערוץ 10 ב-4 באפריל 2015 על-ידי גיל תמרי, כתב הערוץ בוושינגטון, חשפה סוג של בתי-ספר בזיכיון בארה"ב המתמקד בלימודי השפה העברית והתרבות הישראלית.

בכתבה רואים בעיקר ילדים אפרו אמריקנים, והיא מציינת שבית-הספר ממוקם בלב אחד האזורים הפחות מבוססים בוושינגטון הבירה, בצד הצפון מזרחי של העיר. ברור שלמרבית הילדים אין שום זיקה קודמת ליהדות ולישראל, מה שמעלה את התהייה בדבר נחיצות לימודי עברית ותרבות ישראלית להתקדמות הילדים הללו במקום מגוריהם ולהשתלבות בתרבות ובחברה בה הם גדלים.

גיל תמרי העלה שאלה זו בכתבתו: "מה גורם להורים כאן שרובם, אין צורך לומר, אינם יהודים או ישראלים, להעדיף דווקא את בית-הספר בעברית?" תשובתו היא: "ישראל משקפת תדמית של חינוך טוב בגלל הסטארטאפים. אם זה מקושר לישראלים, זה נתפס כמוצלח."

חינוך ראוי לשמו מטרתו ללמד את המתחנכים הבדל בין אמת לבין תדמית. והנה במקרה זה התדמית היא הגורם המביא לגידול בבתי-הספר המלמדים עברית. כך הופכת התדמית לכלי במימוש מטרה כלכלית של הקמת בית-ספר כזה.

רעיון בית-הספר בזיכיון, כפי שהגו אותו  ריי בוד ואלברט שנקר ב-1988 מתוך מטרה חינוכית טהורה לקדם תלמידים שהתקשו ללמוד בבית- הספר הציבורי הרגיל בארה"ב, הפך כלי כלכלי במדיניות הניאו – ליברלית האמריקאית. שבה למען הכסף לגיטימי לגייס תלמידים לבית-ספר בזכות התדמית.

המניע להקמת בתי-ספר בזיכיון המלמדים עברית היה רצונן של שתי אמהות להנחיל לילדיהן את השפה העברית. אך הן לא רצו לשלם הון לבתי-ספר פרטיים יהודיים יוקרתיים. כך מספר גיל תמרי בכתבה. המניע הכלכלי, הנראה כנחשב לגיטימי בעיני התומכים במדיניות החינוך הניאו-ליברלי בארה"ב, הוא שהוביל להקמת בתי-ספר בזיכיון כאלה המלמדים עברית. בתי-ספר כאלה מיועדים באופן מהותי לישראלים שירדו וליהודים המעוניינים לשמור על הזיקה לישראל ולתרבות היהודית. סינים, אתיופים, איטלקים, אפרו – אמריקנים, ולא יהודים ככלל, אינם זקוקים בתנאי חייהם לשפה עברית ולתרבות ישראלית. האם לא מן הראוי היה שילדים אלה ילמדו את השפה והתרבות של המקום בו הם חיים, או את השפה והתרבות של המקום שממנו הגיעו הוריהם?

תופעה זו של בתי-ספר בזיכיון נפוצה בארה"ב ומאפשרת מיגזריות חינוכית. כל עדה או קבוצה יכולה להקים בית-ספר בזיכיון, אם היא עומדת בתנאים שדורשות הרשויות.. בתי-ספר בזיכיון יכולים להיות מיועדים לאוכלוסיות לא מבוססות, לאוכלוסיות מבוססות מאד, ולאוכלוסיות המעוניינות לשמר את ייחודיותן.

סוג זה של בתי-ספר התחבב גם על גורמי חינוך בישראל ובראשם שי פירון, שר החינוך עד לאחרונה. אלא שהם אינם מכונים בתי-ספר בזיכיון, בישראל העניקו להם שם אחר: בתי-ספר ייחודיים. המגמה היא להגדיל סוג זה של בתי-ספר. ואכן, מספר בתי-הספר הללו גדל מ-250 ל-600, הם מהווים כיום 33% אחוז ממערכת החינוך בישראל. ( כתבה זו באשקלונט משקפת את יוזמת משרד החינוך להרחבת בתי-הספר הייחודיים).

בפברואר 2011 החל משרד החינוך בפיילוט של הקמת בתי-ספר ייחודיים ב-15 ישובים בין אם על ידי הפיכת בתי-ספר ממלכתיים מהחינוך המוכר והרשמי לבתי-ספר ציבוריים ייחודיים, או הקמת בתי-ספר חדשים. עם השנים גדל מספר בתי-הספר שצורפו לפיילוט ברשויות השונות.

שי פירון, בתפקידו כשר חינוך , קידם את התהליך צעד נוסף ויזם הכלת בתי-ספר פרטיים ייחודיים מהחינוך המוכר שאינו רשמי במסגרת החינוך הציבורי, כל זאת מתוך מגמה להפוך את כל סוגי בתי-הספר, הפרטיים כמו הממלכתיים, לבתי-ספר ייחודיים ציבוריים (ראו פה, פה ופה).

צירוף היוזמות לפתיחת אזורי רישום, לניהול עצמי של בתי-ספר, להגדלת תשלומי – הורים וקביעת ייחודיות בית-ספר יוביל למצב בו הורי התלמידים ייאלצו להקצות משאבים כספיים הולכים וגדלים לבית-הספר של ילדם, מתוך תפיסה – שלא בטוח שהיא נכונה – שככל שישקיעו יותר כסף בחינוך ילדם, איכות החינוך שלו תלך ותעלה. באמצעות בתי-הספר הייחודיים הופך הכסף כלי בחינוך ביוזמת משרד החינוך. חבל. משרד החינוך צריך לדאוג לחינוך ולא להפוך אותו למשאב כלכלי.

דוגמא לתשלומי הורים הולכים וגדלים ניתן לראות בבית-ספר "ידע", שהוקם במקום בית-הספר הממלכתי בקרית – ביאליק באזור חיפה, והוא דוגמא לחיקוי מודל בתי-הספר בזיכיון "קיפ" שהועתק מארה"ב ביוזמת עמותת "הכל חינוך", לאחר סיורים בארה"ב בבתי-ספר כאלה (ראו פירוט פה). בית-הספר פרסם הודעה להורים ובה פירוט תשלומי ההורים הנדרשים לשנת הלימודים תשע"ה. סך התשלומים הנדרשים הם 2803 ₪ לשנה.

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , , , , ,

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.