בין עזר ויצמן למשה כחלון
בידי משה כחלון המפתח לכינון הרכב הממשלה הנארג בימים אלה. ברצותו תיכון ממשלה ימנית-חרדית, ברצותו תיכון ממשלת אחדות לאומית
מאת: רון שביט
בחירות 1984 זימנו לעזר ויצמן הזדמנות נדירה לקבוע את זהותה של הממשלה הבאה. ויצמן הגיע לנקודה ההכרעה המיוחדת הזו עטור תהילה והצלחות: מפקד חיל האוויר, ראש אג"ם במלחמת ששת הימים, יו"ר מטה הבחירות של הליכוד שהובילו ל"מהפך" ב-1977, שר הביטחון בעת דיוני קמפ דיוויד. ויצמן היה לכוכב עולה וליורש הבלתי מוכתר של מנחם בגין. דווקא בשיאו העדיף לפרוש מהליכוד ולהקים מפלגת מרכז בשם "יחד". במערכת הבחירות שלאחר פרישת בגין נמנע מלהכריז במי יתמוך לראשות הממשלה; הוא ציפה לעשרה מנדטים אשר ימצבו אותו כגורם משמעותי בכל ממשלה שתקום. עם היוודע התוצאות התאבל על ההישג הדל – שלושה מנדטים, עד שלחש באוזנו אחד מיועציו, כי ניתן בידיו כוח פוליטי נדיר במציאות הפוליטית שנוצרה – 60 מנדטים לגוש הליכוד ו-57 מנדטים לגוש המערך. ויצמן הפתיע וביכר את נטיית לבו האידאולוגית וחבר דווקא לגוש המערך. כך נוצרה הרוטציה בין פרס לשמיר. ויצמן שינה את ההיסטוריה של המדינה בהחלטה פוליטית אחת.
תוצאות בחירות 2015 זימנו קונסטלציה שונה לגמרי, אך יש להן "עזר ויצמן" חדש ושמו משה כחלון. השר הפופולארי ביותר בממשלה הקודמת, כוכב זוהר בליכוד, רפורמאטור נועז ומיועד לצמרת ההנהגה הלאומית, העדיף גם הוא לפרוש ממפלגתו ולהקים תנועה נפרדת. זו דווקא הצליחה במקום שויצמן נכשל וקיבלה עשרה מנדטים, אך חשוב מכך: ניתן בידי כחלון המפתח הפוליטי המשונן ביותר: ברצותו תיכון ממשלת נתניהו הימנית-חרדית וברצותו תיכון ממשלת אחדות לאומית. בתסריט נועז יותר – הוא מחזיק את המפתח לממשלת מרכז-שמאל רוטציונית, בה יהיה לראש ממשלה לאחר שנתיים בהן ישלוט יצחק הרצוג.
תפקיד שר האוצר בממשלת הימין אינו סוכריה אולטימטיבית לכחלון. עובדה – לו רצה הוא היה יכול לממש את שאיפתו כבר בכנסת היוצאת, שהרי נתניהו שידלו לפני בחירות 2013 להיות מועמד הליכוד למשרה הרמה. גם המגעים בין "כולנו" ל"ליכוד" על איחוד לרשימה אחת ערב בחירות 2015, כללו את מינוי יו"ר "כולנו" לאוצר. גם הם לא עלו יפה. "הבן האובד" של הליכוד התעקש לרוץ לבד, כיוון שאופציית שר האוצר של בנימין נתניהו אינה משאת נפשו. הוא אף תקף את מפלגת האם שלו על חוסר חמלה חברתית והבטיח לשנות כיוון. יתר על כן הוא התחייב פומבית לא להעמיד עצמו לבחירה מחודשת אם ייכשל כשר אוצר.
הפסקנות לפיה הוכרז נתניהו כמנצח הגדול של הבחירות וכמי שיוכל בנקל להרכיב ממשלה הייתה מוקדמת מדי. היא לא לקחה בחשבון את הפסיכולוגיה של האיש משה כחלון אשר ה"שלטר" הכמעט בלעדי לכינון הממשלה נמצא בידיו. היא התעלמה מעומק החשדנות ואי האמון בינו לבין ראש הממשלה. כחלון מכיר היטב את מערך המוטיבציות של נתניהו. לראש הממשלה לא תהיה הנעה אישית להאדיר את שר האוצר שלו. זה מרשם לכישלון אישי. זו תהיה סאגה כתובה מראש. את הסרט הזה הוא מכיר היטב. הוא אשר גרם לו לפרוש מביתו הפוליטי הקודם.
כחלון יודע גם היטב שמציאות מדינית בה ישראל פונה לימין הקיצוני תשפיע גם על התוחלת הכלכלית. ממשלה אשר מפנה עורף לארצות הברית, מורידה את המסך טוטאלית על אופק מדיני, שוללת מדינה פלסטינית בקווי היסוד שלה ומובילה את חקיקת חוק הלאום, היא ממשלה מודרת בעולם. במציאות של גלובליזציה מדובר באבק שריפה כלכלי.
הנה כי כן ניתן בידי כחלון מפתח דומה לזה שהיה בידי עזר ויצמן בשנות השמונים. הוא אשר יקבע לאן פניה של ישראל מבחינה כלכלית-חברתית ואפילו מבחינה מדינית. החלטתו הפוליטית הנוכחית דרמטית. לא פחות. אם יסרב להשתתף בממשלה צרה בראשות נתניהו הוא יכפה על הצדדים ממשלת אחדות. אם ירהיב עוז ויבחר לעשות היסטוריה של ממש, הוא יפנה עורף לנתניהו ויכפה על המערכת הפוליטית ממשלת מרכז-שמאל. עד כמה שהתסריט האחרון נראה הזוי הוא אינו משולל ריאליות לנוכח יחסיהם המצוינים של הרצוג וכחלון וראייתם עין בעין בנושאים קרדינאליים. גם יהדות התורה תעדיף ממשלה עם לפיד מוחלש, על אף הכרזותיה המוקדמות, מאשר מדבר אופוזיציוני. (כ)חלון ההזדמנויות שנוצר נראה אפוא רחב יותר מהנראה לעין, השאלה כעת היא עד כמה רחב מִנְעָד המנהיגות של משה כחלון.
ד"ר רון שביט הוא מומחה למנהיגות פוליטית ולפסיכולוגיה פוליטית
תגיות: בחירות 2015, ממשלת נתניהו, משה-כחלון
קישור קבוע
8 תגובות
Email This Post
5 באפריל, 2015 בשעה 9:19
רשימת דרישות
יש לשר האוצר המיועד משה כחלון רשימת קניות הגיונית. איך יוכל לממש את המדיניות שלו ולהצליח בלי כל המוצרים שהוא רוצה להכניס לסל הקניות שלו? אז אפשר להפסיק לדבר על סחיטה. לא מדובר בסחיטה או במישהו שמנסה לנצל את הכוח שניתן לו אחרי תוצאות הבחירות אלא יש כאן בקשות סבירות והגיוניות. אם ביבי יחליט ללכת לקראת כחלון הוא יכול להרכיב ממשלה עם הימין והחרדים וכחלון. לא בטוח שלביבי יש ברירה. בסוף הוא יתן לכחלון את מבוקשו.
5 באפריל, 2015 בשעה 14:44
במקום לדבר על אישים, אולי כדאי לדבר על דרך. במה נבדלת דרכו של כחלון מזו של נתניהו? הרי שניהם נחשבים אנשי ליכוד. מה רוצה נתניהו לבצע או למנוע ביצוע? מה רוצה כחלון לבצע? איך דרכו של כחלון מצטלבת עם זו הרצוג? האם יש משהו משותף באידיאולוגיה שלהם?
5 באפריל, 2015 בשעה 16:22
כחלון ראוי לקרדיט עד שלא הוכח ההיפך.
אבל כדאי פשוט להקשיב למה שהוא אומר.
בחלק המצע שלו שמתייחס לחינוך, בסעיף העצמת מורים – חפשו מורי קבלן. לא תמצאו (אם טעיתי אשמח לתיקון):
"1. ב. 1. העצמת מורים במערכת החינוכית
איכות ההוראה היא מרכז החינוך. המורים ובראשם המנהל הינם הגורם המכריע באיכותו של בית הספר. לכן, הקצאת שעות הוראה נוספות ללא ליווי והכשרת המורים, אינה אפקטיבית דיה. בישראל משרתים כיום כ- 120,000 מורים, השקעה בהם הינה יעד ראשון במעלה.
העצמת המורים והענקת החופש למנהלי בתי ספר להסיט משאבי זמן לטובת הכשרת ואימון המורים, יעמדו בראש סדר העדיפויות שלנו. קידומם של המורים יושפע ממידת הכשרתם הרלוונטית לתחום הוראתם ובזיקה להוראה מותאמת למאה ה-21. המורים ישולבו בתכנית מובנת ולווי מקצועי לצורך יישום.
הרחבת הגמישות הניהולית ברמת בית הספר והמנהל – הנהלת בית הספר תוכל לקבוע בחלק משעות הלימוד את התכנים ואופן ניצול השעות. בנוסף, המנהלים יבצעו הערכת ביצועי המורים ויינתנו להם סמכויות מוגבלות במתן תמריצים חיוביים ושליליים למורים.
1. ב. 2. חיזוק בתי הספר על ידי הבאת כוחות הוראה חדשים
נשקיע במשיכת כוחות איכותיים להוראה, הכשרתם והשמתם בבתי ספר הנזקקים להם ביותר, בשיתוף הרשויות המקומיות.
נחיל מפתח שכר דיפרנציאלי ובו תמריצים להוראה על פי תנאי העבודה (פרופיל תלמידים, תמיכת רשות מקומית, ריחוק גאוגרפי, אטרקטיביות למגורים).
נקדם, בשיתוף מוסדות הכשרה וארגוני מגזר שלישי,
תכניות הסבה אקדמאיות, הכוללות מיון והכשרה איכותיים, תוך ליווי מקצועי רצוף לאורך השנים הראשונות במערכת, מעבר לקיים כיום".
https://www.kulanu-party.co.il/platformcategory/?cat=109
5 באפריל, 2015 בשעה 16:24
חפשו – בעיית מורי קבלן.
5 באפריל, 2015 בשעה 21:37
העצמת מורים - הכוונה - הפיכת מורים לעצמים?
הכשרת (מורים)
השקעה (במורים)
אימון (המורים)
קידומם (של המורים)
ישולבו (המורים)
הבאת (כוחות הוראה חדשים)
משיכת (כוחות הוראה חדשים)
השמת (כנ"ל)
אולי מהעז הזה של המצע
צריך להוציא מתוק.
בלי נדר – פוסט נפרד.
5 באפריל, 2015 בשעה 23:17
ולשם השוואה מתוך מצע העבודה
חיזוק מעמדם של המורים תוך גיבוש תכנית רב שנתית לשיפור בתנאי ההעסקה של
המורים.
ביטול העסקת מורי קבלן וקליטת כל המורים בתקני קבע במערכת החינוך הציבורית.
העברת האחריות על המכללות להכשרת עובדי הוראה לאחריות המל"ג והות"ת ופיתוח
תכנית ממשלתיות להרחבת החניכה של עובדי הוראה מתחילים.
http://hamahanehazioni.co.il/platform/%D7%94%D7%9E%D7%A6%D7%A2%20%D7%94%D7%9E%D7%9C%D7%90.pdf
עמ' 14.
6 באפריל, 2015 בשעה 0:20
התקווה שבאופק
כחלון הינו עבור רבים התקווה לאחר תוצאות הבחירות ומיחלים ממנו לגדולות ונצורות. הניתוח של רון תוך כדי העלאת נשכחות וחידודן, מרתק ביותר.
אכן נראה כי לכחלון מפתח משונן לעתיד פוליטי בלתי צפוי או לפחות לעתיד כלכלי עם תקווה לדור הצעיר.
6 באפריל, 2015 בשעה 14:46
להעתיק מתוך דברת, זו מדיניות הליכוד
קריאת מצע כחלון לחינוך – זה דו"ח דברת.
זה ליכוד.