על תיירות המרפא בתקציב 2015
תקציב 2015 הוא אחד האימפוטנטיים בתולדות המדינה. אחת מנקודות האור היחידות שהסתתרו בו הייתה הצעתה של שרת הבריאות להגביל, אחת ולתמיד, את התיירות הרפואית בישראל. ההצעה הייתה אמורה לקצר את התורים בבתי החולים הציבוריים ולהכניס כ-130 מיליון שקל לקופת המדינה. ואז הגיע אביגדור ליברמן
"נמאס לשמוע את הבכי והקיטורים לגבי העניין החברתי" – שר החוץ, אביגדור ליברמן, נובמבר 2012
כל מי שאושפז בבית חולים בשנים האחרונות או חיכה, חלילה, לניתוח גורלי יודע היטב עד כמה הידרדר מצבה של מערכת הבריאות הישראלית: יש מחסור חמור בצוותים רפואיים, מחלקות האשפוז נמצאות על סף קריסה, אין מספיק מכשור רפואי מתקדם והתורים לרופאים מומחים אורכים חודשים. באותו זמן ממש, קיים מעמד נפרד של חולים שדווקא זוכה לטיפול מהיר, אדיב ויעיל: תיירים רפואיים.
ההידרדרות הזאת לא קרתה במקרה. מאז שהחל עשור הקיצוצים הגדול של בנימין נתניהו ב-2003 נפגעה מערכת הבריאות הציבורית באופן חמור על-ידי שורה ארוכה של קיצוצים תקציביים והפרטות אגרסיביות. את הייבוש של מערכת הבריאות ביצע נתניהו מתוך אמונה עמוקה בכך שהמדינה צריכה לתמוך כמה שפחות בשירותים אזרחיים ובכך שבתי חולים צריכים להיות כפופים – ממש כמו חנות מכולת, בית חרושת או הבורסה – לכוחות השוק המשתנים.
אז נתניהו יצר במו-ידיו מצוקה תקציבית קשה בבתי-החולים. והנה, בשלוש השנים האחרונות, הוא מנסה לפתור אותה באמצעות רכבת אווירית של פציינטים עשירים מחו"ל שיעברו טיפולים יקרים בארץ. התופעה הזאת נקראת תיירות רפואית, וראש הממשלה הוא אחד התומכים הנלהבים ביותר שלה במערכת הפוליטית.
תיירות רפואית היא, למעשה, ייבוא של חולים מחו"ל שמשתמשים בתשתית של בתי החולים הציבוריים ומשלמים להם בעבור הטיפול. נכון, מדובר בשיטה לא רעה בהכרח להכנסת תקציבים נוספים למדינה – אבל לא במצב שבו נמצאת מערכת הבריאות הישראלית. תיירות רפואית, מסבירים הגורמים המקצועיים, אפשרית רק כשעומדים לרשותך צוותים רפואיים עודפים ומחלקות אשפוז פנויות.
וזה, כידוע, ממש לא המצב בישראל: בתי החולים כאן הם מהצפופים בעולם.
הבעיה היא שתייר רפואי שווה לבית החולים 50% יותר ממטופל ישראלי (15 אלף דולר לניתוח ממוצע), וכך נוצרת באופן טבעי בבתי החולים – שגם כך נאבקים על כל שקל – העדפה אוטומטית לפציינטים זרים. בכירים במערכת הבריאות מעידים כי התקציבים שזורמים מהתיירות הרפואית לא באמת מושקעים בפיתוח תשתיות חדשות אלא פשוט משמשים לאיזון התקציבים המדולדלים של המוסדות הרפואיים.
להמשך קריאה באתר "שישים ואחת"
נערך על ידי דליהתגיות: אביגדור-ליברמן, חוק מע"מ אפס, יאיר-לפיד, יעל גרמן, תיירות מרפא, תקציב 2015