סמינר הקיבוצים, האם ראוי לגבות שכר לימוד עבור עבודה בפועל?

שרון, בעלת ניסיון בהדרכה ובהוראה, המשמשת מחנכת זו השנה השנייה, לומדת לתעודת הוראה. סמינר הקיבוצים, בו היא לומדת, מחייב אותה לשלם שכר לימוד עבור לימודי התנסות יומיים בשבוע, למרות שהיא עובדת בפועל. כמוסד המכשיר ל"למידה משמעותית", האם אין בכך קיבעון ביורוקרטי? להלן מכתב הדרישה לפטור משכר לימוד ששלחה

3/11/2014 י' בחשוון תשע"ה

 לכבוד:

דיקנט סמינר הקיבוצים

ראש תחום הסבת אקדמאים מסלול חנ"ם, סמינר הקיבוצים- ד"ר ניבה אורן.

שר החינוך מר שי פירון

מנכ"לית משרד החינוך- גברת מיכל כהן.

 

הנדון: דרישה לאי תשלום עבור התנסות בהוראה ושס"ק, והמחויבות לעשותם

  1. שמי שרון מיכאלי- רמון, אני בת 35, בעלת למעלה מ-18 שנות ניסיון בהדרכה, פיתוח הדרכה וחינוך פורמלי וא-פורמלי. אני בוגרת A בחינוך מיוחד וסוציולוגיה, M.A באנתרופולוגיה, M.A בגיאוגרפיה של אזורי אסון ומנתחת התנהגות מוסמכת העובדת בתחום למעלה מעשר שנים.
  2. לפני שנה וחצי החלטתי להיכנס למערכת החינוך, לא משום שזה מתאים לגידול ילדים ולא משום שזו עבודה קלה, כי אם מתוך אמונה שהגיע השלב בחיי, לאחר שנים של עבודה בתחום פיתוח ההדרכה והסיוע ההומניטרי, להיכנס למערכת החינוך, לחנך ולהשפיע על המערכת.
    משום שאני בוגרת חינוך מיוחד, והחלטתי לחנך בכיתות היסוד לא עמדתי בתנאי הסף של אף "תכנית ייחודית", ואף לא הציעו לי שום תמריץ על מנת להיכנס למערכת. על מנת לסבר את האוזן, עם כל ניסיוני האקדמי והמעשי אני מרוויחה 5,800 ₪ ומחויבת לעשות תעודת הוראה.
  3. היום, אני יודעת שישנן תכניות לימוד לתעודת הוראה למקורבות שהיו לוקחות לי כמה שעות ופטורים רבים, אך מכיוון שאני מאמינה שערך המקצועיות צריך להוביל כל אשת מקצוע בחרתי בסמינר הקיבוצים ללימודיי תעודת הוראה בחינוך מיוחד, כבוגרת תואר בחנ"ם קיבלתי מספר פטורים על סמך לימודיי ולא הסכימו לתת לי פטור ממספר קורסים פדגוגיים וממקבץ קורסים הנלמדים יחד ביום מרוכז: התנסות בהוראה, למידה ושירות בקהילה.
    להדיוטות אפרט את תוכנם:
    א. התנדבות בקהילה-כחלק מתפיסת המכללה את פרח ההוראה כתורם לקהילה יש להתנדב. עם מי? עם מישהו בעל צרכים חברתיים, כגון- ערירי, תלמיד ממשפחה לא מתפקדת וכד'.
    ב. התנסות ולמידה- למידה בקבוצה מההתנסות בשטח.
    קורס שאין חשוב ממנו לכל מי שעובר/ת הסבה ומלמדת לראשונה בחייה בכיתה (רוב הסטודנטים איתי בכיתה מלמדים לראשונה, אינם בעלי תואר ראשון בחינוך וכד').
  4. א. אני, מחנכת זו שנה שנייה, עובדת בבית ספר של חינוך רגיל וכותבת תכניות לילדים עם
    צרכים מיוחדים מתוקף היותי מנתחת התנהגות. השנה אף אעביר עם היועצת קבוצה סמי-
    טיפולית לילדים עם בעיות חברתיות.
    ב. בשנה שעברה הנחיתי סטודנטים משתי מסגרות שונות:
    סטודנטים שנה ג' לחינוך מסמינר הקיבוצים במשך שנה שלמה כמדריכת הוראה, וסטודנטיות
    מלימודי ניתוח התנהגות בסמינר הקיבוצים כמנחה מקצועית – מנתחת התנהגות.
    ג. אני מנחה את קורסי "מורה יוזם" לדרגות 7-9 למורות משרד החינוך, כחלק מצוות ההוראה
    של בית ברל.
    ד. יש לי למעלה מ-300 שעות סטאז' שעשיתי כסטודנטית לניתוח התנהגות שעוסקות בתחומים
    משיקים, אם לא זהים לנושאים בם יעסוק מקבץ הקורסים.
    השנה מישהי אמורה לחנוך אותי….. מצב תמוה לאור העובדה שמקצועיותי לא זו בלבד שלא עמדה בספק בשנה שעברה, אלא עמדה במבחן המציאות- הדרכה ואימון של סטודנטיות משני מסלולים שונים ופיתוח יכולותיהן ותפיסתם החינוכית לאורך השנה.
  5. בשנים האחרונות אני מתנדבת, מרצון חופשי, במסגרות שונות, ואף מתנדבת למילואים בתפקיד בכיר (רס"ן, קה"א מחוז דן בחירום) ועושה יותר מעשרה ימי מילואים בכל שנה.
    התנדבתי שנים ביחידת חילוץ כרמל- גליל מערבי, התנדבתי ברחבי העולם, הייתי ממקימי ארגון אס"ף וניהלתי את הקמת אתר "תקווה", אצטרך לשבת ולדבר עם 23 סטודנטים על מהות ההתנדבות בכדי שישכנעו אותי להיות אישה, אזרחית תורמת יותר.
  6. הסיבה בעטיה אני כותבת את המכתב היא דרישת סמינר הקיבוצים לתשלום על "יומיים ההתנסות בהוראה"- דהיינו- שאשלם על ימי עבודה שלי, עליהם אני מקבלת סכום מופלא של 5,800 ₪ בחודש.
    כמובן מדבריי לא תהיה לי אף מורה מלווה לאורך ימים אלה, אלא רק שעה בשבוע (ולא, אין זה אומר שאני צריכה אחת), והמדריכה הפדגוגית תגיע לבקר אותי פעמיים בשנה. אני לא מוכנה לשלם על זה. אני מוכנה לשלם על ששת שעות הקורס בפועל, אותם אני לומדת בימי חמישי, וגם זה משום שמכריחים אותי ללמוד קורס ש"צריך ללמוד" בכדי לקבל תעודה.
  7. מוזר לי שאין דיפרנציאציה בין הסטודנטים המגיעים ללמוד.
    אני מבינה שתעודת הוראה משמעותה נירמול מחד ורווח כלכלי מאידך, ולעיתים מרובעוַת המערכת לא מאפשרת שיקול דעת הגיוני. אני מבינה שוודאי קשה לבדוק כל מקרה לגופו, וכי אתן באמת מאמינות ומאמינים שאם אושר לי לבצע את ההתנסות כחלק מעבודתי (משום שאני עובדת במשרה מלאה) עליי להודות לכם.
    אתם, שמדברים ומדברות על למידה משמעותית, דיפרנציאציה, הסתכלות על הפרט, חתירה להישגים ועוד, פועלים ההיפך מהצגתם, אין תוככם כברכם.

אני חושבת שזהו לעג לרש לבקש ממני לממן ימי התנסות סמי דימיוניים, ובינינו לא נחוצים. תשאלו את המנהלות שלי, את הקולגות שלי על העבודה היומיומית שלי, על החשיבה השונה, על עבודת הצוות, על הישגי הכיתה ועוד.
אני דורשת, לא מבקשת, לקבל פטור מתשלום, ובאם מכתב זה ימצא אדם או אישה בעלי הגיון, אולי אף אקבל פטור מההתנסות הזו, שהינה במעמד "דבר שיש לעשותו".
קשה לי להאמין שבשם מסורת, נהלים ובעיקר, כפי שאמרה לי המדריכה הפדגוגית "בשביל התעודה" אאלץ לבזבז שעות ארוכות בלמידה חסרת טעם עבורי.

בברכה,  שרון רמון

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

2 Responses to “סמינר הקיבוצים, האם ראוי לגבות שכר לימוד עבור עבודה בפועל?”

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:

    סמינר הקיבוצים דבק בדרכו של משרד החינוך ורואה לנגד עיניו רק את שורת הכסף. הרי זה אבסורד. מורה מחנכת צריכה לשלם שכר לימוד על התנסות כשאינה מתנסה. למה? מדוע? מה ההיגיון?

  2. מנחם לוריא הגיב:

    בלי קשר לנחיצות ההליך למקרה המיוחד שמובא פה – ברמה העקרונית אין ×–×” חוקי לבקש ממי שנדרש להתנסות מעשית בתחום עיסוקו לשלם על ×–×”,ההיפך: התנסות כזו מחוייבת בתשלום שכר ולו שכר לפי שער שכר המינמום הנהוג בישראל.

    מנחם.

Leave a Reply