postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » האם חוק ההסדרים (בריאות) יחזק את מערכת הבריאות הציבורית?

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

האם חוק ההסדרים (בריאות) יחזק את מערכת הבריאות הציבורית?

נושאים בריאות ואיכות סביבה, מכתבים ב 12.11.14 0:40

ארגוני זכויות אדם: רופאים לזכויות אדם, האגודה לזכויות האזרח ומרכז אדוה, שלחו הערותיהם להצעת החוק. הארגונים מחווים דעתם כי מערכת הבריאות הציבורית לא תחוזק באמצעות הצעת חוק זו, שנכתבה בעקבות המלצות ועדת גרמן לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית

לכבוד

מר יואל ברייס

יועמ"ש משרד האוצר

משרד האוצר

 

שלום רב,

הנדון: הערות לתזכיר חוק התכנית הכלכלית לשנת 2015 (תיקוני חקיקה), התשע"ה-2014 – בריאות (היטלים מתיירות רפואית וממוסדות רפואיים פרטיים)

אנו, הארגונים המפורטים בכותרת מסמך זה, מתכבדים להעביר לכם בזאת את הערותינו לתזכיר החוק שבנדון.

כללי

פרק הבריאות בתזכיר חוק התכנית הכלכלית לשנת 2015, נכתב בעקבות המלצות ועדת גרמן לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית, ונראה כי הוא מנסה להתמודד עם בעיית ההרחבה המדאיגה של שירותי הבריאות הפרטיים. למרבה הצער, אל מול כניסתה המסיבית של הרפואה הפרטית למערכת, המתקיימת בהכרח על חשבון מטופלי המערכת הציבורית, אנו סבורים, כי הפתרונות המוצעים אינם פותרים את הבעיה של החלשת המערכת הציבורית והמשך הפגיעה בטיפול הנגיש למטופליה ובבריאותם. התזכיר אינו מציע ביטול של ביטוחי הבריאות המשלימים המשווקים על-ידי קופות החולים; הוא גם לא מציע הכנסת חלק מהשירותים המוצעים בביטוחים אלה לסל הבסיסי. במקום זאת הוא מציע לרסן את הגידול בהיקף הפעילות הפרטית של בתי החולים הכלליים הפרטיים, באמצעות הטלת היטלים כספיים על בתי החולים על כל פעילות שאינה קשורה לביטוחים המשלימים (ושהעולה בהיקפה על הפעילות של בתי החולים הכלליים הפרטיים בשנת 2013).

יתר על כן, תזכיר החוק מבדיל בין סוגי רפואה פרטיים שונים, ואינו עוסק בכולם יחד כחלק מתופעה אחת של הפרטת מערכת הבריאות הציבורית. ההצעה מפרידה בין תיירות מרפא, רפואה פרטית בבתי חולים פרטיים והשר"פ. אנו סבורים שיש להתייחס לכל התופעות הללו יחד כחלק ממכלול. שכן, מהותית מדובר בתופעות שמהוות ביטויים שונים של הליכי ההפרטה של מערכת הבריאות הציבורית, ומשכך יש לטפל בכל התופעות הללו באופן דומה – למנוע לגמרי (לפי עמדתנו) את קיומן, או למצער להגביל באופן משמעותי את כולן. התזכיר, כאמור, אינו מתייחס לכלל התופעות הללו, ולכן מצאנו לנכון לכלול בהערות שלנו גם את השר"פ וגם הרחבה של אמצעי הבקרה לכלל התופעות.

בנוסף, תזכיר החוק אינו נותן מענה לנושא השקיפות במערכת הבריאות. כדי למנוע המשך הפרטה של מערכת הבריאות הציבורית, יש לכלול הוראות בדבר דיווח שוטף וחשיפת כלל המידע על כל התופעות האמורות לעיל (תיירות מרפא, רפואה פרטית בבתי"ח פרטיים ושר"פ), ולהטיל עליהן פיקוח מעמיק מצד משרד הבריאות.

התזכיר מציע כי ההכנסות מההיטלים השונים הקבועים בו יועדו למימון של "תוכנית לקיצור תורים" במערכת הבריאות הציבורית, שעליה המליצה ועדת גרמן, על אף שזו טרם גובשה, עד כמה שידוע לנו. דבר המעלה חשש שכספים אלו לא יגיעו ליעדם המיועד – חיזוק מערכת הבריאות הציבורית.

דבר נוסף שטרם גובש הוא מסגרת רגולאטורית לאותם בתי החולים ציבוריים ופרטיים האמורים להעביר לקופת המדינה כספים המבוססים על פעילותם הפרטית. באשר לבתי החולים הפרטיים, התזכיר קובע שעל המוסד לביטוח הלאומי לגבות את כספי ההיטלים. לא ברור כיצד הדבר אמור להתבצע ואם זה בכלל אפשרי.

יש לציין עוד, כי פתרונות ביניים, מהסוג המוצע בהצעה דנן (להבדיל מפתרונות שאוסרים באופן מוחלט רפואה פרטית בתוך וכחלק מהרפואה הציבורית), עלולים ליצור בעיות חדשות שיצריכו אף הן התמודדות בבוא העת – למשל, ריסון פיתוח של שירותי בריאות פרטיים במסגרת בתי חולים כלליים פרטיים הוא צעד חיובי, אולם כל עוד המערכת הציבורית אינה מספקת מענה מלא לצרכים הרפואיים של הישראליים, הצעד הזה עלול להסיט את הביקוש לרפואה השחורה. או למשל, בהעדר של חיזוק המערכת הציבורית על-ידי השקעה באותה המערכת, הביקוש לרפואה פרטית יכול גם לחפש מענה בתיירות מרפא של ישראלים מחוץ לגבולות ישראל. לכן אנחנו שבים ואומרים שצעדים מסוג זה המוצע בתזכיר דנן, חייבים להיות מלווים בתכנית ברורה ומוסדרת לחיזוק המערכת הציבורית על-ידי השקעה במערכת הזאת עצמה.

על אף שהתיקון מבקש לרסן לכאורה את הרפואה הפרטית במערכת, נראה שהוא חוטא למטרה, בין השאר בשל ההשמטה הבלתי מובנת של השר"פ (רפואה פרטית בבית חולים ציבורי), דיווח ושקיפות בלתי מספקים, ולבסוף, כאמור לעיל, הבחנה לא מוסברת ולא מוצדקת בין תיירות מרפא לבין רפואה פרטית במוסד פרטי.

אנו סבורים, כי יש לטפל בתופעות של רפואה פרטית בתוך המערכת הציבורית באופן כולל הרבה יותר, ובין השאר – להטמיע את הביטוחים המשלימים בסל הבריאות, לאסור על הפעלת שר"פ בבתי החולים הציבוריים, להגביל ולפקח את הרפואה הפרטית והביטוחים המשלימים, לבטל את תיירות המרפא לגמרי כל עוד חסרות מיטות וכוח אדם רפואי, ועוד. ראו נייר העמדה שלנו בעניין זה כאן: http://www.acri.org.il/he/?p=30476

להמשך קריאה:  הערות לתזכיר – היטלים תיירות רפואית ומוסדות רפואיים פרטיים – נובמבר 2014

לקריאה נוספת:

רשומה של שאול אמסטרדמסקי על האינטרסים של נציגי מפלגת "ישראל ביתנו" בתחום הבריאות:

"הסיפור הממש ממש עגום על המלצות ועדת גרמן"

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , , , , , ,

2 תגובות

  1. להחליף את הממשלה ומיד בלי בחירות :

    רק נתניהו חי בסרט.

    כולנו חיים בסרט.

  2. מה יעלה בגורלה של רפורמת גרמן למיסוי על תיירות מרפא, הגבלת רפואה פרטית וקיצור תורים במערכת הציבורית | המטה הציבורי לשוויון בבריאות :

    […] לזכויות האזרח, רופאים לזכויות אדם ומרכז  אדוה שלחו תגובה ביקורתית מפורטת לתזכיר הצעת החוק. שלושת הארגונים שניהלו מאבק עיקש מזה […]

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.