postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » בית-שמש: גינוי ההפרדה בבי"ס "שפות ותרבויות"- הסתה נגד החרדים

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

בית-שמש: גינוי ההפרדה בבי"ס "שפות ותרבויות"- הסתה נגד החרדים

נושאים דעות, חינוך ותרבות ב 8.09.14 0:21

הצטרפותו של משרד החינוך להתנגדות ההורים החילוניים להקמת בית-ספר חרדי בתוך בית-ספר "שפות ותרבויות בבית-שמש, וגינויו את ראש העירייה, שהתמודד עם בעיית המחסור בכיתות בחינוך החרדי, חושפים את יחס האיפה ואיפה של משרד החינוך כלפי החינוך החרדי לעומת סוגי חינוך אחרים

מאת: דליה בלומנפלד

"לכל ילדה וילד בישראל יש (את)[i] הזכות למענה חינוכי, אך המענה לא יכול להינתן באמצעות מהלכים חד צדדיים, הרומסים את החוק ואת המוסר האנושי". 

אלה הם דברי שר החינוך שי פירון בתגובה להקצאת חלק מבית-הספר הממלכתי חילוני בבית שמש לחינוך החרדי והקמת חומה המפרידה ביניהם. (על ההפרדה בבית הספר בבית שמש)

עם פתיחת שנת הלימודים תשע"ה התבשרנו כי בית הספר הממלכתי חילוני "שפות ותרבויות" בבית שמש חולק לשניים: בית-ספר חילוני ובית-ספר חרדי לבנות באותו מתחם עם חומת הפרדה ביניהם. יוזמתו של ראש העירייה החרדי, לפתור את בעיית המחסור בכיתות בחינוך החרדי הציתה את המאבק הישן בין חרדים לחילוניים בבית שמש. החילוניים התנגדו, ופנו למשרד החינוך והוא הוציא צו סגירה לבית הספר החרדי במתחם והגיש עתירה לבית המשפט.

הקמת בית ספר חדש במתחם של בית ספר קיים אינה רעיון מקורי של ראש עיריית בית שמש. במתחם בית ספר הממלכתי "הדר" בנס ציונה הוקם בשנה לימודים זו בית ספר ייחודי אנתרופוסופי. באותו מתחם פועלים שני בתי ספר: בי"ס ממלכתי "הדר" ובית-ספר ייחודי אנתרופוסופי. גם שם יזם ראש העירייה הקמת בית-ספר חדש במתחם בית-ספר קיים. (פרטים פה, פה וגם פה ) זה קרה לאחר שבשבע השנים האחרונות פעלו בבית הספר כיתות ייחודיות אנתרופוסופיות. קריסת אולם הספורט ב"הדר" שימשה הזדמנות בידי ראש עיריית נס-ציונה, יוסי שבו, להקמת בית-ספר אנתרופוסופי ייחודי על-יסודי בתוך מתחם בית-ספר "הדר". הוא הודיע להורים כי שני בתי- הספר יהיו נפרדים, ללא חומה ועם שטחים משותפים. כמו כן, בישר להורים כי בית-הספר החדש יקבל הכרה של משרד החינוך לפי דבריו, "הכול נעשה לפי תקני משרד החינוך".

וגם נס ציונה אינה מקורית ביוזמה זו. ברמת-גן השתמשו באותה תחבולה המחלקת בית-ספר אחד לשני בתי- ספר שונים. בית-ספר "זומר" הממלכתי, שבתחילה הוקמו בו כיתות אנתרופוסופיות ייחודיות, חולק לשניים. החלק האחר הוקצה לבית-ספר אנתרופוסופי ייחודי. כך פעלו שני בתי-ספר במתחם אחד. ב-2009 הפך בית- הספר כולו לייחודי אנתרופוסופי ותלמידי הממלכתי ב"זומר" הועברו לבית-ספר "בן גוריון" הממלכתי הסמוך. בית-הספר הייחודי הפרטי למחצה דחק את רגלי בית-הספר הממלכתי, למרות שהשטח והבניין שעליו הם של הציבור.

ההורים ברמת-גן ובנס-ציונה יצאו למאבק נגד היוזמות הללו של ראשי העיריות. אך להבדיל מהמאבק המתוקשר בבית שמש, הזוכה לכותרות רבות בעיתונות הכתובה והמקוונת לסוגיה, המאבקים ב"זומר" וב"הדר" לא זכו לאותה תהודה. משרד החינוך ישב בשקט ולא התערב לטובת ההורים. ראשי העיריות לא התייחסו למחאות ההורים והמשיכו בשלהם.

העובדה ששני ראשי עיריות חילוניים פעלו באותה שיטה מעוררת את המחשבה שהרעיון לא היה מקורי להם. נראה שאיזה שהוא גורם חינוכי הגה את הרעיון והציע אותו לראשי העיריות. מדברי ראש עיריית נס-ציונה, יוסי שבו, ניתן להבין כי משרד החינוך הוא היוזם והמקדם הפרדות כאלה.

לנגד עיני משרד החינוך עומדת המטרה של הפיכת בתי-ספר ממלכתיים לבתי ספר ייחודיים . שר החינוך מקדם במרץ הקמת בתי ספר מסוג זה , וזו המגמה העתידית המסתמנת ההופכת את החינוך מממלכתי לציבורי. גף ניסויים ויזמות במשרד החינוך, בראשות גנית ויינשטיין, המשמשת יו"ר הוועדה לבתי ספר ייחודיים אזוריים ועל-אזוריים ואזורי בחירה מבוקרת, מבצע את המהלך.

איך מממשים רעיון זה מבחינה פיסית? איך הופכים בית ספר ממלכתי לבית ספר ייחודי? ראשיתו של דבר מחדירים לבית ספר ממלכתי כיתות ייחודיות. לאחר שהן מתבססות בבית הספר, לוקחים את שטח בית הספר הממלכתי, שהוא שטח ציבורי, ומחלקים אותו לשניים אם על ידי הצבת חומת הפרדה או בלי חומת הפרדה. כך נעשה בבית ספר "זומר" ברמת גן. כך נעשה בבית ספר "הדר" בנס ציונה.

מחאות ההורים נגד החומה ונגד החדרת בית ספר ייחודי לתוך בית ספר ממלכתי ברמת-גן ובנס- ציונה לא זכו לאהדה ולאוזן קשבת לא אצל ראשי העיריות ולא במשרד החינוך. לעומת זאת, ברגע שראש עיריית בית שמש החרדי חילק את בית-הספר הממלכתי "שפות ותרבויות" לשניים והקים חומת הפרדה, נרעשו אמות הספים של משרד החינוך ושר החינוך יצא בקריאת גינוי למהלך: "לכל ילדה וילד בישראל יש (את) הזכות למענה חינוכי, אך המענה לא יכול להינתן באמצעות מהלכים חד צדדיים, הרומסים את החוק ואת המוסר האנושי".

מה שהתרחש בבית ספר "זומר" ברמת גן ובבית ספר "הדר" בנס ציונה לא היה מהלך חד צדדי, שאינו מתחשב במחאת ההורים המתנגדים? מה שהתרחש ברמת גן ובנס ציונה לא היה רמיסת החוק? שהרי מדובר בשטח ציבורי, שמועבר לידי בית ספר ייחודי שהוא פרטי. ומה שהתרחש ב"זומר" וב"הדר" לא היה רמיסת המוסר האנושי? נראה כי כאשר משרד החינוך יוזם חלוקת בתי-ספר לשניים ומאשר לראשי-עיריות לבצע זאת, זה בסדר, אך כאשר ראש-עירייה חרדי עושה זאת כדי לפתור את מצוקת הצפיפות של התלמידים החרדיים, הוא לא בסדר, וזוכה לגינוי ממשרד החינוך

נראה שראש עיריית בית-שמש הפנים שיטה זו של חלוקת בתי-ספר לשניים, שמשרד החינוך יזם ואישר ברמת-גן ובנס-ציונה , והשתמש בה בעירו, מה שמעיד עליו שהוא תלמיד חכם.

תגובת משרד החינוך מעידה שנראה שבכל הקשור לחרדים ולחינוך החרדי, משרד החינוך נאבק נגדם ומציג אותם באור שלילי. בכך תורם שי פירון את תרומתו לסדר היום של "יש עתיד" מפלגתו, המשתמשת בכל הזדמנות לגנות את המגזר החרדי כמסווה להשגת מטרותיה.

התנהלות משרד החינוך ביחס להקמת שני בתי-ספר במתחם אחד עם הפרדה או בלעדיה משקפת את המסר (הלא) חינוכי המועבר לציבור: דין חלוקת בית-ספר לשני בתי-ספר באותו מתחם אינו זהה. כשמדובר בחינוך חרדי, הוא אסור. כשמדובר בחינוך ייחודי הוא מותר. כך מחנך משרד החינוך את הציבור להבנת תורת האיפה ואיפה.

[i] אם דברי שר החינוך המצוטטים בכתבה נכונים, עצוב לראות ששר ומשרד שאמורים לשמש מופת לידע ולחינוך מתבטאים בעברית לא נכונה. "יש את" – זו טעות בעברית. מילת היחס "את" מופיעה לפני מושא, ולא לפני נושא. תחביר עברי פשוט.

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , , , , , ,

5 תגובות

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) :

    נראה שבית המשפט על ערכאותיו השונות קלט את עירוב האג'נדה בעתירות ודחה את שתי העתירות שהגיש משרד החינוך. שי פירון צריך להפסיק עם ה"עליהום" על החרדים.

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) :

    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4568785,00.html

  3. מעין :

    אם הסיפורים כל כך דומים, אשאל מספר שאלות:
    1. האם היו קיימות כיתות חרדיות בבית הספר טרם החלוקה, כפי שנעשה בכיתות האנתרופוסופיות שצוינו?

    2. האם ההפרדה בבתי הספר בנס-ציונה וברמת-גן נעשתה גם היא על ידי חומה בין שני חלקי בית הספר, או שמא השטחים נשארו פתוחים ומשותפים לכלל התלמידים?

    3. האם ההבדל בין בית ספר אנתרופוסופי לבית הספר הממלכתי, מבחינת תכנים ואופנים [לדוגמא הפרדת הבנים מן הבנות, לבוש שונה בצורה קיצונית, כפיית מודל צניעות גם על הצד הממלכתי] הינו גדול כמו ההבדל בין בית ספר חילוני לחרדי?

    אם אינני טועה [ואם אני טועה, אשמח לשמוע על כך]- שלושת התשובות לשלוש ת השאלות הן לא. על כן אני מוצאת הצדקה ליחס שונה בין המקרים שציינת לבין המקרה הנוכחי.

  4. דליה :

    למעיין
    למרות ההבדלים, נראה שרעיון חלוקת בית ספר לשני בתי ספר הוא מה שלמד ראש עיריית בית-שמש מהמקרים הללו והשתש בכך בבית שמש. זה העניין. כאשר תופעה כזו של הפרדה מתקיימת בבתי ספר ומשרד החינוך נותן לכך יד או שותק, עליו לקחת בחשבון את ההשלכות לכך בטווח ארוך.

  5. משתמש אנונימי (לא מזוהה) :

    מוסר כפול? הישיבה של הרב שי פירון פלשה למתחם ביה"ס אחר
    גיל קלנר, חדשות סרוגים
    הדפסה
    04.09.14 17:31 ט' באלול תשעד
    שר החינוך הרב שי פירון הודיע שילחם ללא פשרות נגד פלישת בית ספר החרדי לבית הספר אחר, אבל הישיבה התיכונית בה עמד עשתה מעשה דומה לבית ספר ממ"ד בפ"ת
    שר החינוך הרב שי פירון (יש עתיד) הודיע שילחם ללא פשרות נגד פלישת בית ספר החרדי לבנות למתחם בית ספר 'שפות ותרבויות' בבית שמש.
    "לבנות החרדיות צריך מקום לקיום לימודים. אבל זה לא יעשה בצעדים חד צדדים ולא יעשה בבניית חומות הפרדה כאלה ואחרות. צריך לפתור את הבעיה בשיח ובהידברות, ולא בבריונות ובאלימות", אמר השר פירון בשידור בגלי צה"ל. אלא שהמקרה של השתלטות בית ספר חדש על מבנה קיים של בית ספר פעיל אחר איננה דבר חדש והיא נעשתה בפתח תקווה על ידי חטיבת הביניים של הישיבה התיכונית אותה הקים, הרב שי פירון עצמו.
    בית הספר הממ"ד כפר גנים בפתח תקווה, מונה 750 תלמידים שנאלצים להצטופף בשטח המתאים ל-450 תלמידים בלבד, משום שלפני שש שנים חטיבת הביניים של הישיבה התיכונית כפר גנים, קיבלה באישור העירייה ומשרד החינוך כמחצית משטח בית הספר.

    מתחם בית הספר. באדום השטח של חטיבת הביניים (מתוך גווגל ארת')
    במכתב ששיגר ועד ההורים בשנה שעברה הוא טען: "הסיכום עם ראש הישיבה היה שלאחר שנתיים מתחם נאות דוד יפונה לטבת ממ"ד כפר גנים, בפועל למרות שחלפו 3 שנים נוספות (סה"כ 5 שנים), שטח זה ממשיך לשמש את הישיבה במקום את תלמידינו."
    ההורים זועמים ואומרים כי המצב שנוצר גורם לבעיות חברתיות בבית הספר "לילדינו חסר כיתות ושטח מחיה, ובנוסף חלק מילדינו לומדים בקרוואנים שחוסמים את שטח החצר".
    בתמונות מתוך בית הספר ניתן לראות סורגי ברזל היוצרים הפרדה בין שני בתי הספר.

    מתוך אתר "סרוגים"
    http://www.srugim.co.il/88907-%D7%9E%D7%99-%D7%A4%D7%9C%D7%A9%D7%94-%D7%9C%D7%91%D7%99%D7%94%D7%A1-%D7%90%D7%97%D7%A8-%D7%94%D7%99%D7%A9%D7%99%D7%91%D7%94-%D7%A9%D7%9C-%D7%A9%D7%A8-%D7%94%D7%97%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%9A

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.