postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » המשמר החברתי – סיכום מושב הקיץ בכנסת

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

המשמר החברתי – סיכום מושב הקיץ בכנסת

נושאים משפט ופלילים, עלו ברשת ב 18.08.14 0:38

במסגרת סיכומי המדד החברתי, התייחסה מערכת המשמר החברתי אל מספר הצעות חוק חברתיות כלכליות שזכו לחשיבות גבוהה. להלן מספר דוגמאות מתוך הסיכום של המשמר החברתי

שקיפות בחלקים הלא מסווגים של תקציב הביטחון

כיום, תקציב הביטחון אינו שקוף מטעמים ביטחוניים. בחוק יסוד: משק המדינה נאמר שפירוט תקציב הביטחון לא יונח על שולחן הכנסת אלא רק על שולחנה של ועדה מיוחדת של הכנסת, דיוניה חסויים. אולם בתקציב הביטחון קיימים גם חלקים שאינם מסווגים ואינם חשאיים ושאין הצדקה לאי שקיפותם. הצעת חוק-יסוד: משק המדינה (תיקון – שקיפות תקציב הביטחון) מבקשת לקבוע כי החלקים שאינם מסווגים בתקציב הביטחון יידונו במליאת הכנסת בפומבי, וזאת לאחר ששר הביטחון, יחד עם הוועדה המיוחדת, יחליטו מה הם החלקים הללו.

המשמר החברתי בעד הצעת חוק זו, מאחר שהיא תומכת בשקיפות ההליכים ציבוריים אל מול "היריב" הקלסי של חופש המידע – ביטחון המדינה. בה בעת היא הצעה ישימה המבקשת ללכת צעד צעד, ולהתחיל בחשיפת מידע שלכל הדעות אינו מחייב חיסיון. גם בתחום הזה קיים מידע רב-חשיבות, הנוגע לפנסיה, כלי רכב, רווחה, תנאי שירות ועוד. כיום לא הציבור ולא חברי הכנסת אינם יודעים כיצד הכספים הללו מתנהלים, אלא רק חברי הוועדה הסגורה לענייני תקציב הביטחון, מה שאינו מאפשר שיח ציבורי ופיקוח פרלמנטרי על תקציב הביטחון – היקפו ביחס לתקציבים אחרים כבריאות ורווחה, הצדקתו, הזיקה שלו לשליטה במשאבי קרקע ועוד. בפרט, העובדה שהתנאים הסוציאליים של אנשי מערכת הביטחון אינם גלויים מונעת דיון באי-השוויון הקיים בינם לבין עובדים אחרים במשק.

הצעת חוק זו נפלה כבר בקריאה טרומית, ב-21 למאי 2014.

………………………………………………………………………………………………………..

הפסקת העסקת עובדי הוראה כעובדי קבלן

עובד קבלן הוא אדם בעל ההכשרה המקצועית הדרושה לתפקיד שאותו הוא מבצע במקום עבודתו, אולם, העסקתו אינה ישירה מול המעסיק, אלא באמצעות חברת כוח אדם. כך יוצא שהוא אינו זכאי לתנאים הסוציאליים ולביטחון התעסוקתי לו זכאי עובד שמועסק בצורה ישירה, כמו למשל צבירת ותק וזכויות בעבודה לאורך זמן. לפי דברי ההסבר בהצעת החוק, מועסקים כיום למעלה מ-18,000 מורים כעובדי קבלן. הצעת חוק העסקת עובדי הוראה, התשע"ג–2013 קובעת כי תופסק העסקה באמצעות גופים מתווכים ומעבר להעסקה ישירה במוסדות החינוך, למעט מכסה של 1,000 מורים שיועסקו באמצעות גופים מתווכים. בנוסף, עיגון העסקתו של המורה על ידי הרשויות המקומיות, או משרד החינוך ויצירת מנגנוני פיקוח שיישמרו את מעמד המורה וימנעו את שחיקתו.

המשמר החברתי בעד הצעת החוק משום שהיא תשפר את תנאי העסקתם של מרבית המורים עובדי הקבלן ותשווה אותם לאלו של מורים העובדים בתנאי העסקה ישירה. היא תבטיח זכויות סוציאליות למורים אלו, שמירה על כבודם ואולי אף שיפור במעמד המורה בחברה בכלל. כמו כן היא תצמצם את אי השוויון בהשקעה בחינוך בין רשויות מקומיות, תקדם העסקה מאוגדת של מורים ואולי גם שינוי בהעסקה קבלנית ופוגענית בכלל המשק.

ההצעה עברה בקריאה טרומית ב-9 ביולי 2014. חשוב לציין כי ועדת השרים לענייני חקיקה הביעה תמיכה בהצעת החוק בקריאה טרומית בלבד וכאשר "המשך הליכי החקיקה יהא בהסכמת אוצר, חינוך ופנים ובתאום משפטים".

חוק קרן הגז

לנוכח גילוי מרבצים של משאבי טבע (גז וייתכן שגם נפט), נוצר צורך לנהל את ההכנסות ממכירת משאבים אלה. בשנים האחרונות מתקיים דיון ציבורי סוער לגבי אופן חלוקת ההכנסות ממשאבי טבע. ועדת ששינסקי הוקמה כדי לבחון מחדש הסכמים בין המדינה לבין הקבלנים המפיקים את משאבי הטבע. בנוסף, הועלה חשש שהכספים שתקבל המדינה ממכירת משאבי הטבע לא ינוצלו בצורה הטובה והיעילה ביותר. הצעת חוק קרן לאזרחי ישראל, התשע"ד–2014 קובעת שתוקם קרן השקעות אליה יופנו הכנסות המדינה מההיטלים על הפקת משאבי טבע.

בכל שנה יושקעו 3.5% מפירות ההשקעה של הקרן במטרות חברתיות כלכליות וחינוכיות. החוק קובע כי הממשלה תמליץ על אופן הקצאת הפירות, והמלצתה תובא לאישור ועדה מיוחדת שתקום בכנסת לפיקוח על הקרן. על הוועדה לאשר את הקצאת הכספים בצמוד לאישור התקציב השנתי עם תום שנת הכספים, ואם לא תצליח, הסמכות לעשות זאת תעבור לוועדת הכספים. כמו כן החוק מגדיר מצבים שבהם המדינה יכולה ללוות כספים מהקרן במקרה של אירוע חריג בקנה מידה לאומי.

המשמר החברתי בעד הצעת החוק. היא תאפשר שימוש בכספי המדינה מקידוחי הגז הטבעי למטרות חברתיות כחינוך, רווחה ובריאות, שעשויים להשפיע השפעה נרחבת על השקעות המדינה בתחומים אלו. כמו כן המועצה המוקמת אמורה לעבוד בשקיפות תוך שילוב נציגי ציבור, דבר ראוי בפני עצמו שעשוי לעזור בפיקוח הציבורי על פעולותיה. עם זאת, ההצעה לא מבהירה מהן המטרות אליהן יועבר הכסף ותחת אלו קריטריונים ומאפשרת לממשלה ללוות כספים מהקרן במקרי חירום ואף לקבל הקלות בהחזרת ההלוואה (מה שעשוי להפוך את הקרן ל"קופה קטנה" של הממשלה). כמו כן אפשרויות הפיקוח של הכנסת על הממשלה דלות ביותר ואין נציגות לציבור במועצה המייעצת ובוועדות ההשקעה.

לקריאת המאמר המלא

נערך על ידי דליה
תגיות: , , , , ,

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.