הקמפיין שיזמה רשות השידור נגד סגירת רשות השידור ופתיחתה מחדש חושף באופן אותנטי את רצון הציבור לקיים רשות שידור איכותית ודמוקרטית. זאת בניגוד להליכים הדורסניים המתנהלים ביוזמת שר התקשורת
מאת: דליה בלומנפלד
הצעת החוק החדשה של רשות השידור – לא פלורליזם, לא זכויות חברתיות
להלן עצומה המזהירה מפני הצעת חוק רשות השידור החדשה. בהצעה אין אף מילה על הרדיו ככלי חינוכי-תרבותי הקובע ומשמר את הרקמה העדינה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. אין בה אף מילה על פלורליזם, על זכויות חברתיות ועל זכויות הפרט. אין בה אף מילה על הרדיו. אתם מוזמנים לחתום על העצומה
בין הנימוקים שהועלו בעתירה היה השימוש שעושה רשות השידור במשאב ציבורי. רשות השידור צריכה לשרת את האינטרס הציבורי והקמפיין הזה אינו משרת את האינטרס הציבורי. הוא תעמולה נגד החלטות דמוקרטיות המתקבלות על ידי הכנסת והממשלה (מתוך דה מארקר)
השופטים שדנו בעתירה קבעו את תאריך הדיון בה ליום שלישי ה-22 ביולי, דחייה שאינה מתחשבת בדחיפות העתירה.
יכול להיות שהקמפיין נגוע באי חוקיות. אך להשתמש בשם הדמוקרטיה כדי להפסיק את הקמפיין זהו עיוות סיפור האירועים שהוביל לקמפיין זה.
התנהלות שר התקשורת גלעד ארדן בעניין רשות השידור רחוקה מהתנהלות דמוקרטית כרחוק מזרח ממערב.
למרות שהיה קיים הסכם רפורמה ונחוץ היה ליישמו, ארדן החליט לבטלו ויזם רפורמה אחרת באמצעות הקמת ועדת רם לנדס. ועדה זו קבעה שעל רשות השידור הנוכחית להיסגר, עובדיה יפוטרו ובמקומה תקום רשות שידור חדשה. הממשלה אימצה את המסקנות הדרקוניות הללו.
ועדת הכלכלה היא שאמורה הייתה לדון במסקנות הללו של ועדת לנדס ולהוציאן לפועל. השר ארדן לא אפשר זאת. נראה שחשש מהתנהלות עצמאית מדי של הוועדה, שהיא הרשות המחוקקת שתפקידה לפקח על הממשלה המבצעת. הוא יזם הקמת ועדה מיוחדת ובראשה הועמדה הח"כית קארין אלהרר הסרה למרות השר ללא עוררין.
יתר על כן, קצב התכנסות הוועדה התזזיתי מעיד שאצה הדרך לשר התקשורת לעגן בחקיקה את מסקנות ועדת לנדס, ולכפות אותן על הציבור נגד רצונו. ההתנהלות הדורסנית של השר ושל יו"ר הוועדה מעידים שדמוקרטיה אין כאן. ההתנהלות הדורסנית הזו מעידה שהרשות המבצעת משתמשת ברשות המחוקקת כדי לכפות את רצונה ולעגן אותה בחקיקה, בלי להתחשב בציבור. ההחלטות הן של הכנסת ושל הממשלה, המוסדות הנבחרים, אך דמוקרטיות הן לא. עצם העובדה שהם נבחרים, אין זה אומר שהציבור צריך לקבל מראש כל החלטה שלהם. עומדת לרשותו הזכות להביע דעה וגם דעה מנוגדת.
והציבור אכן מביע דעה מנוגדת באמצעות הקמפיין. הקמפיין חושף את עומק ההתנגדות למהלך הזה של ארדן. המסרים המובעים במסגרת הקמפיין ממחישים את החשיבות שמייחסים דובריהם להאזנה לרדיו ואת הקשר אל הנושאים שעל סדר יומה של המדינה. עם מסרים אלה מזדהים רבים מהאזרחים שהם בבחינת הרוב הדומם. הרדיו הוא החוט המקשר בין סדר היום האישי של המאזינים לבין הנושאים החשובים שעל סדר היום של המדינה.
אחד הנימוקים בעתירה שהוגשה נגד הקמפיין שהוא אינו משרת את האינטרס הציבורי. האם הרפורמה הבאה לביטוי בחקיקה המהירה של ארדן משרתת את האינטרס הציבורי, או אולי אינטרסים אחרים שאינם ציבוריים בדיוק? האם ארדן משרת את האינטרס הציבורי, או שבשם אינטרס זה הוא משרת אינטרסים אחרים?
הקמפיין שיזמה רשות השידור חושף באופן אותנטי את רצון הציבור ואת האינטרס לקיים באמצעותו את הדמוקרטיה. הוא משרת את האינטרס הציבורי. הציבור רוצה להאזין לרדיו איכותי, העוסק בענייני היום ללא פניות, המשרת את הציבור ולא את בעלי ההון. הוא רוצה שידור ציבורי ולא שידור מסחרי.הרדיו הוא ככר העיר הדמוקרטית, והנושאים שהוא מעלה נוגעים לענייניה של הדמוקרטיה. תהליך החקיקה הדורסני של ארדן עלול למנוע את קיום הדמוקרטיה באמצעות חיסול ככר העיר.
ואם אכן זה מה שיתרחש, אפשר יהיה לכתוב גרסה חדשה למחזהו של הנריק איבסן "אויב העם".
Tags: גלעד ארדן, הוועדה המיוחדת לדיון בהצעת חוק השידור הציבורי, התנועה למשילות ודמוקרטיה, עתירה לבגצ, קארין-אלהרר, רשות-השידור
הועדה שאלהרר עומדת בראשה לא היתה באה לעולם לולא אישרו אותה הבוסים של יש עתיד (יו"ר התנועה הכי דמוקרטית במזה"ת ויו"ר הסיעה כנ"ל, שלא לדבר על הנהלת הצללים שמאחורי הסיעה
http://www.blacklabor.org/?p=51759).
התנהלות יש עתיד גורמת לי לתהות יותר ויותר – מה קורה לאנשים טובים על פניו להסכים ולהתנהל בצורה שכזו.
מה זה אומר עלינו כחברה ועל העתיד שלנו כחברה.
המפלגה הזאת מפחידה אותי יותר מהכהניסטים.
אסור לתת לזה לעבור.
יש להניח שבחסות המבצע המתגלגל תנסה ראש הוועדה לזרז את הליכי החקיקה.
שתתבייש לה.
אי אפשר לעבור לסדר היום.
התנועה למשילות ודמוקרטיה > מי אנחנו, http://meshilut.org/?page_id=1817.html
כמה ציטוטים:
…
"המוסד עוקב, חוקר, מפרסם, מקדם חקיקה ורפורמות בממשק שבין הרשות הנבחרת, המבטאת את הכרעות הרוב ואת היותה של ישראל מדינה יהודית לבין הרשות השופטת המופקדת על זכיות הפרט, מניעת שחיתות ושלטון החוק.
בשנים האחרונות היטשטשו הגבולות בין המערכת המשפטית על שלוחותיה השונות לבין סמכות נבחרי הציבור."
…
"ריכוז גדול מדי של עוצמה וסמכויות בידי המערכת המשפטית פוגע בעקרון הפרדת הרשויות ועלול להביא לפגיעה בטוהר המידות ובמינהל התקין של מערכות המדינה."
…
"אנו פועלים לחיזוק המשילות ומנסים להשיב את מערכת המשפט למקומה הראוי תוך מתן כח לנבחרי הציבור לקיים מדיניות המשקפת את רצון בוחריהם, העם במדינת ישראל."
וד"ל…
דיון הבגצ נקבע ל-22 נדמה לי שאחרי תום משחקי המונדיאל. נראה שתאריך זה משקף את יחס השופטים לעתירה.
[…] החדשה של רשות השידור – לא פלורליזם, לא זכויות חברתיות רשות השידור – הבגצ והקמפיין נגד הסגירה נגד סגירת רשות השידור – אל תיקחו לי את הרדיו השידור […]