כרוניקה של חטיפה וביקורת על התנהלות הממשלה
האם טיפול המדינה באירוע החטיפה מקנה לאזרח תחושה של ביטחון שהמדינה תעשה הכל כדי להחזיר את החוטפים הביתה? הכרוניקה של האירוע מעלה ספקות בעניין
מאת: מנחם לוריא
הטרמפ הגורלי:
על פי בוגי יעלון, שר הביטחון, במהלך 2013 סוכלו 40 ניסיונות לחטיפת אזרחים ישראלים בשטחי יהודה ושומרון. בשנת 2014, סוכלו 14 ניסיונות כאלה,הניסיון ה 15,מבחינת מבצעיו,הצליח – ושלושה נערים נחטפו וגורלם אינו ידוע.
מאז שמדינת ישראל מיישבת את שטחי יהודה ושומרון באזרחיה, נושא התחבורה הציבורית ננטש כמעט לחלוטין. אמצעי התחבורה השכיח ביותר בתוך שטחי יהודה ושומרון, מהם ואליהם – הוא באמצעות טרמפים.
למרות "עליית המדרגה" בניסיונות לחטיפת אזרחים ישראלים לצרכי מיקוח, נראה ששר התחבורה, משרדו, או ממשלת ישראל לא עשו דבר וחצי דבר לתגבר את התחבורה הציבורית בשטחים, אליהם ומהם, במטרה לאבטח את חיי המשתמשים בדרך. גם לאחר יום חמישי האחרון, לאחר שנחטפו שלושה נערים מטרמפיאדה בלב השומרון, משרד התחבורה, השר הממונה ומדינת ישראל כלל לא נקפו אצבע. גם עכשיו מדינת ישראל לא עיבתה את מערך ההיסעים הציבוריים בשטחי יהודה ושומרון. גם עכשיו נמשכת השאננות ואמצעי התחבורה השכיח, ובלית ברירה, הוא הטרמפים. שאננות.
למרות ריבוי של ניסיונות לחטיפת ישראלים בשומרון ויהודה, מדינת ישראל לא עושה דבר על מנת להבטיח את התנועה באזור באמצעות תחבורה ציבורית סדירה ומוסדרת.
זהות החוטפים:
מרגיעים אותנו דוברי הממשלה, ושופרי המידע שלהם בכך, שגם לאחר חטיפת גלעד שליט חלפו כמה ימים עד שהחמאס לקח אחריות והודיע שהחטוף, שליט, נמצא ברשותו. ובאותה נשימה מאשימים את החמאס (וגם את הרשות הפלסטינאית) במעשה החטיפה ובאחריות לו ולתוצאותיו. מה שלא מזכירים לנו: את גלעד שליט לא חטפו אנשי חמאס עזה אלא פעילים באחד מהארגונים האסלאמיים שאינם סרים למרות חמאס עזה. רק לאחר שחמאס עזה ידע ולקח שליטה ואחריות,במטרה למנף את האירוע לצורך שחרור אסירים,רק אז החמאס הודיע מה שהודיע. מעולם לא הודה החמאס בחטיפת שליט אלא רק בהחזקתו ובהצעת המיקוח עם ישראל – שהניב שחרור של כ 1000- אסירים.
הסתרת מידע – תחת כסות הצנזורה:
רק כעבור למעלה מיממה מאז החטיפה התירה הצנזורה לאמצעי התקשורת לפרסם את תמונותיהם, שמותיהם ופרטיהם של שלושת החטופים. אבל המידע הזה כבר היה זמין ברשת האינטרנט ואף גרם לאזרח, אחראי יש לומר,להגיע למשטרה ולמסור עדות על הסעת שניים מהחטופים, ובכך להבהיר את תמונת החטיפה. מיד עם קרות האירוע, גורמים רבים ידעו את זהות החטופים: שוטרי משטרת ישראל,חיילים בצה"ל,עובדי שב"כ ולא מעט עיתונאים. גם מנגנוני הביטחון הפלשתינאים, וכמובן, החוטפים ידעו – אז על מה הסתרת המידע?
רק כעבור כ 36 שעות מקרות האירוע מדינת ישראל הודיעה באופן רשמי שלא מדובר בהיעדרות של שלושה נערים אלא בחטיפתם לצרכי מיקוח – לדידה על ידי חמאס.
מדינת ישראל מטילה את האחריות למעשה החטיפה על החמאס בכלל ועל חמאס חברון בפרט. נראה שהבסיס להטלת האחריות הזו הוא היעדרותם של שני פעילים מרכזיים בחמאס חברון מביתם – מאז יום חמישי האחרון, היעדרות שאפילו בני משפחתם מתקשים להסביר. מי הם אותם פעילים? שוב, גם כאן, על שמותיהם הוטלה צנזורה. גם כאן, בני משפחותיהם של הפעילים, חיילי צה"ל, מנגנוני הביטחון של הרשות ורשת האינטרנט – ידעו את זהותם המלאה של הפעילים הנעדרים. מה מועילה חסימת המידע הזה ולמי – גם אם הם לא נעדרים אלא עצורים על ידי צה"ל/שב"כ ויש עניין מהותי בהסתרת המידע הזה. זהותם ידועה לכל חוץ מלצרכני התקשורת בישראל. זו אינה אלא מניפולציה על דעת הקהל – ואין לה הסבר אחר.
מההתנהלות האופפת את אירוע החטיפה עולה תמונת מצב שלטונית מאוד מדאיגה:
עוד לפני שמדינת ישראל מודה ששלושה מנעריה נחטפו לצרכי מיקוח היא ממהרת להאשים את הרשות הפלשתינאית. זאת למרות שהרשות הפלשתינאית ניסתה לברר ולעזור במידע. ראש הממשלה ממהר להאשים את החמאס בכלל וחמאס חברון בפרט – למרות שניסיון העבר מראה אחרת. ההאשמה זו היא לצרכים פוליטיים ואין בה כדי לסייע לפתרון האירוע.
באמצעות הצנזורה מדינת ישראל מסתירה מאזרחיה מידע, ובחלל הזה מבצעת ספינים תקשורתיים על מנת לבסס, בארץ ובחו"ל, את עמדתה שאין לדון עם ממשלת אבו מאזן כיון שחבר לחבורת החמאס הטרוריסטים המרצחים – עמדה שחוץ ממשלת ישראל אף מדינה מערבית, ולא מערבית, אינה אוחזת בה.
אני רואה בכל ההתנהלות הזו ניצול ציני ופסול להשפיע על דעת הקהל באמצעות קישור החטיפה לאג'נדה הפוליטית של הממשל הנוכחי. וזאת בצד שרשרת מחדלים, פטפטת חסרת טעם ותוחלת,הפצת ספינים ומידע שגוי.
טיפול המדינה באירוע אינו גורם לי כאזרח לחוש שאם יקרה לי משהו, מדינת ישראל תעשה הכול להחזירני הביתה.
תגיות: חטיפת שלושת הצעירים, חמאס, טרור, משה יעלון, משטרת-ישראל, תחבורה-ציבורית
קישור קבוע
5 תגובות
Email This Post
22 ביוני, 2014 בשעה 11:24
נחטפו. לצרכי מיקוח?
ממשלת ישראל דבקה בעבר. כשאלה הם רק קברי האבות בחברון אולי ניחא, אבל כשהכרת העבר לבדה היא המשפיעה על ההחלטות אז אוי למחליטים ולנו שמשלמים.
עברו כבר ימים לא מעטים מיום החטיפה וה"מתמקחים" מהצד השני טרם השמיעו קול של דרישות המיקוח שלהם.
הקולנית היחידה כמעט היא ממשלת ישראל שכדרכה "מנצלת הזדמנויות" להזיק בכל תחום, לא רק החרמת דגלים אלא גם הסטת הביקורת מהחקיקה הנחפזת לביטול השידור הציבורי ולהאכלה בכפייה.
ואולי… ממשלתנו יודעת שלא מיקוח ולא נעליים, אבל נוח "לנצל הזדמנות" וזה הרבה יותר חמור.
ניהול מדינה אינו פיקוד על סיירת מטכ"ל, שם "ניצול הזדמנות" הוא ערך חיובי. ההכשרה למצוינות – שם ב"יחידה" – אינה הכשרה נאותה להנהגה לאומית.
22 ביוני, 2014 בשעה 15:22
שלושה מבחנים
1. מבחן החטופים:
– האם מישהו באמת יודע מי חטף?
– האם בגדה קל יותר להגיע לחוטפים מאשר בעזה? (כך טענו בבמקרה של גלעד שליט "בגדה זה לא יכול לקרות").
– האם הענישה הקולקטיבית מקדמת את הצלת החטופים?
– האם היא מזיקה?
– האם המבצע מחליש את התמיכה העממית הפלסטינית בחטיפה או דוקא מחזק אותה?
– האם המבצע מחזק את הנכונות לעזור במציאת החטופים או מחליש אותה?
2. מבחן "ריסוק" החמאס:
– כבר בימים הראשונים של מבצע ה"ריסוק" הזהיר אביב דרוקר (שהסתמך לדבריו על גורמים במערכת הבטחון) – החמאס נמצא בעת החטיפה בשיא חולשתו ולכן גם הסכים ל"אחדות" עם הרשות. מבצע ריסוק החמאס דוקא יעצים אותו ויחליש את הרשות.
– ובהתאם, האם מבצע הריסוק מחזק את הרשות או מחליש אותה, האם ישראל עושה "טובה" לאבו-מאזן או להיפך?
– האם ממשלת נתניהו מעוניינת בכלל לחזק את הרשות? לשם מה?
– האם יתכן שהמטרה העיקרית היא דווקא החלשת הרשות?
3. מבחן "שקט יורים":
– האם נכון לתת לממשלה את החופש להתנפל על כל האוכלוסיה הפלסטינית כשאת המחיר עלולים כולנו לשלם (ערעור היציבות, ערעור הרשות, והרחקת סיכויי החטופים להימצא)?
– האם אנחנו חייבים להאמין לכל מילה שיוצאת מהפה של נתניהו?
– האם התקשורת עושה את עבודתה ושואלת את השאלות הנכונות בזמן הנכון, או ששוב תעשה זאת בדיעבד כשיהיה מאוחר מדי?
22 ביוני, 2014 בשעה 19:54
האם באמת מחפשים את החטופים?
לשאלה שבכותרת תענו בעצמכם – הינה כמה נקודות למחשבה:
1.
עד לחטיפת גלעד שליט כל החטיפות בוצעו ישירות על ידי חברים בארגון החמאס והסתיימו ברציחת החטופים.
2.
ערב חטיפת שליט חמאס עזה חתם על הסכם ממשלה משותפת עם ממשלת הרשות (זו שולטת ביו"ש) עם אותו מחמוד עאבס.
3.
את חטיפת שליט ביצע "קבלן משנה" של החמאס. ארגון איסלמי שאינו סר למרות חמאס עזה.
4.
רק אחרי 3 ימים,ואחרי שחמאס עזה קיבל שליטה בגלעד שליט החטוף,פורסם דבר החזקתו ופורסמו התנאים להחזרתו.
5.
עמוד ענן: גם אז פירשנו הידענים ודיברו הפטפטנים על כך שמטרת המבצע היא החזרתו של שליט. העובדות אחרות: לא היה שמץ של מידע היכן שליט מוחזק,לא נאסף,במבצע,שום מידע שהצביע על מקום המצאותו.
6.
גלעד שליט שוחרר בעיסקת חלופי שבויים. ניצחון למטרות החמאס בהחזקתם אותו לאחר חטיפתו.
7.
הסיפור עכשיו לא שונה בהרבה. בגלל חשש של הרשות מהתחזקות חמאס חברון,הרשות פעלה,ביחד עם שב"כ וצה"ל להחלשתו. חמאס חברון חלש דיו כדי לפקפק ביכולת שלו להוציא פעולת חטיפה כזו אל הפועל.
8.
בהנחה ששוב קבלן משנה ביצע את העבודה: הרי שמיד צה"ל יצא במבצע נגד חמאס חברון,המוחלש, ובכך מוטט כל סכוי שקבלן המשנה יעביר את החטופים לידי החמאס. אם נרצה או לא נרצה שלושת החטופים חיים בידי החמאס הם סיטואציה עדיפה על המצב הקיים היום – איש אינו יודע מי חטף,היכן הם והאם החטופים בין החיים.
9.
עשרה ימים אחרי: התמונה די ברורה: מי חטף,היכן החטופים ומה עלה בגורלם איננו ידוע,לעומת זאת: צה"ל (ומנגנוני הבטחון של הרשות) מצליחים למוטט את התשתית האנושית,הרעיונית והפיננסית של חמאס חברון. אם,על הדרך,גם יקבלו מידע שיעזור להבין: מי חטף,איפה החטופים ו/או מה עלה בגורלם – יהיה זה מן המבורך.
10.
שלושת הנערים שנחטפו שייכים לזרם הימני דתי שמיוצג היטב במששלת נתניהו ושמדבר בגלוי על סיפוח לישראל של גושי ההתישבות ביו"ש ועל אותם ישובים שנמצאים על הקו הירוק,כשבתמורתם מציעים תיקוני גבולות עם הרשות. למען האמת רק אחד החטופים מתגורר בתוככי יו"ש השניים האחרים בישובים על הקו הירוק או בסמוך לו (מהצד המזרחי שלו).
11.
זאת אומרת: נתניהו,כמו כולנו,לא יודע מי חטף,לאיפה ומה גורל החטופים אבל יודע שיש לו קונצנזוס פוליטי,לנצל את ההזדמנות לחבוט בחמאס חברון/יו"ש גם כדי להצדיק את טענתו שאין לדבר עם הרשות שחברה לארגון מרצחים וגם כדי להצדיק את הקולות שסילוק חמאס מיו"ש יכשיר את הקרקע לסיפוח מרכזי ההתישבות ביו"ש גופה והישובים הלויניים לקו היררוק מעברו המזרחי.
12.
בשבת הקרובה יחול חג הרמאדן. המשך פעילות צבאים בכאלה היקפים,כולל היקף השת"פ עם מנגנוני הבטחון הפלסתינאים,תהפוך לבלתי אפשרית שכן הדבר יחשב כפגיעה ברגשי הדת ויסלים את המצב.
13.
צריך לשים טוב טוב לב למה שנאמר מטעם הרשות הפלסתינאית. כבר הרבה שנים כל ישראלי שנכנס לשטחי הרשות,אם כי טעה ואם הוא סתם טיפש,מנגנוני הרשות (הגלויים קרי משטרה והסמויים קרי כוחות הבטחון) שמים עליו את היד ומחזירים אותו לישראל תוך כדי מניעה,פיזית אם צריך,לפגיעה באדם. מבחינת הרשות לישראל יש שלושה אזרחים נעדרים באזור יו"ש. איש,למעט נתניהו,לא לוקח אחריות ואומר שהם נחטפו,איש לא מבקש משהו תמורתם ומקומם וגורלם אינו ידוע. כמנהגם הם מסיעים לישראל למצוא את הנעדרים מתוך הנחה שהם נמצאים בשטחי הרשות. הם אינם מחפשים חוטפים,אינם מחפשים למסור מידע לגבי המחיר לשחרור החטופים/נעדרים ואינם מחפשים מידע על מי חטף. כן מחפשים שלושה נעדרים ובהנחה שהם בין החיים.
מנחם.
22 ביוני, 2014 בשעה 22:11
אל יתהולל חוגר כמפתח - מישהו?
מנחם – לא בטוח בכלל מה שאתה אומר: "צה"ל (ומנגנוני הבטחון של הרשות) מצליחים למוטט את התשתית האנושית,הרעיונית והפיננסית של חמאס חברון".
זו עלולה להתגלות כטעות אופטית.
מבחינה רעיונית? הכיצד?
בגדה יש דווקא תמיכה סוחפת בחטיפה ותמיהה לגבי התנסחויות של אבו-מאזן. אפילו אנשיו שלו מודעים לצורך שלהם להתבטא בזהירות ולא לתמוך בגלוי בהצהרותיו.
האנושית? למה?
כי הכניסו עשרות פעילים מוכרים למעצר זמני?
כי החזירו לכלא משוחררים מעסקת שליט?
כי הפכו אותם על הדרך לגיבורי הסיפור?
הפיננסית? למה?
כי עכשיו תתרחב אולי התמיכה בחמאס ויגויסו יותר כספים שיגיעו לידיו בדרך לא דרך (כרגיל)?
באין ידיעה על זהות החוטפים,
מי האדיוט
שהחליט לתת דווקא לחמאס את ה"פרס"
על פעולה שלצערנו זוכה לתמיכה רחבה כל כך בגדה?
אי אפשר לצפות מהנהגה ישראלית לקצת יותר תחכום לשם שינוי?
היום שמעתי ברשת ב' (?) שהורי החטופים מעודדים את ממשלת ישראל במבצעה.
לא זוכור לי בדיוק הנוסח, אבל הוא לא מבשר טובות.
23 ביוני, 2014 בשעה 16:38
התיחסות לדבריו ל מגיב 4:
קודם כל תודה לך על התגובה. אני מבקש להבהיר:
לא כתבתי את המצוטט/נאמר כמי שזו דעתו אלא כמי שמצטט את השופר של הממשלה – קרי התקשורת.
אומר זאת בפה מלא: לא רק שאין זו דעתי או גישתי – האמירה שצה"ל ממוטט את תשתית החמאס ביו"ש לא רק שאיננה נכונה אלא גם: מניסיון העבר מוכיחה שאין לה כל אחיזה במציאות.
ניסיון העבר מוכיח שבכל פעם שמדינת ישראל ניסתה בכוח לשנות מאזני כוחות פוליטיים והלכי רוח בקרה שכניה (עזה,יו"ש ולבנון) הכישלון היה חרוץ ונחרץ ומה שהיתקבל היה ההיפך הגמור של הדברים.
אם מה שאמרתי במאמר ובתגובתי הקודמת לגבי האשמת החמאס לא היה ברור אז הינה ההבהרה:
לאור הנסיבות וניסיון העבר בעניין שליט העליהום על החמאס גרם מידית לחריצת דינם של שלושת החטופים בשני מישורים:
1. יקח הרבה זמן,אם בכלל,עד שמשהו יקח אחריות.
2. ישנה סכנה ממשית,מוחשית וסבירה שההחלטה הזו גרמה למותם של החטופים.
מה שכתבתי בסעיף מספר 2 אני עומד אחרי ונובע מניסיון אישי. אינני יכול להפר התחיבות חוקית שיש לי מול מדינת ישראל אבל אני יכול לומר שמה שפורסם לגבי חטיפתו ומותו של נחשון וקסמן (ז"ל) איננו משקף את האמת והמציאות כפי שאירעה וכפי שפורסמה בזמנו וממשיכים לפרסמה גם היום.אני ידוע שאני עצמי שמתנגד לכל צווי האיפול והחסיון מטיל בעצמי צו שכזה אבל,תסלחו לי,לא בא לי,ובטח לא בימים אלא,למצא עצמי מפר הוראות חוק שהתחייבתי אליהן ולשאת בדין עליהם – בטח שלא באווירת העליהום נוסח ענת קם.
מגיב 4 כתב:
"היום שמעתי ברשת ב' (?) שהורי החטופים מעודדים את ממשלת ישראל במבצעה.
לא זוכור לי בדיוק הנוסח, אבל הוא לא מבשר טובות."
כתבתי בתגובתי הקודמת ואומר זאת שוב: צה"ל בהוראת ראש הממשלה מנצל הזדמנות לשרת את האגנדה הפוליטית של ממשלת נתניהו הנוכחית. אם תתקבל ידיעה טוב לגבי גורל החטופים או יתגלו או כל דבר שכזה – זה רק הערך המוסף ולא המטרה הראשית.
מבחנתי,ומנסיוני,ואני מוכן להיסתכן: האמירה שחמאס יו"ש אחראי לחטיפה,ברמת הקונספט ועד לביצוע – היא שקר מפי פוליטיקאי. אין לזה שום אחיזה במציאות המאוד מורכבת שנוצרה.
כפי שנכתב בסייפא של המאמר שלי: אני כאזרח ישראלי שבעל כורחי נאלץ להיכנס לשטחי יו"ש בטוח בבטחון מלא ומוחלט: אם משהו יחטוף אותי ממשלת ישראל תפעל במרחב שבין לא לעשות דבר,כי אין אחריות ולא יודעים איפה אני וגם "טראומת נחשון וקסמן" לבין תצא לאיזה מסע צלב נגד איזה גוף פוליטי בשטחים על מנת לקדם את האגנדה הפוליטית שלה עצמה.
ורמז: האגנדה הפולטית של ממשלת נתניהו היא סיפוח לישראל של גושי ההתישבות ושל הישובים הסמוכים לקו הירוק מעברו המזרחי.
ושאלה שאני רוצה לזרוק לחלל הדיון הזה:
אתמול בחדשות של ערוץ 2 ראיתי ראיון עם בנימין נתניהו. הוא חזר ואמר שיש בידו ראיות לכך שחמאס ביצע את החטיפה ומחזיק בחטופים. את הראיות האלה העביר נתניהו,כך לפי דבריו בראיון,למדינות ידידותיות לישראל וכשתבוא העת – יפרסם אותם לידיעת אזרחי ישראל.
באמת?!?!?!?!?!?
תגידו: נתניהו הזה – איפה הוא חי?
מנחם