postpass act=ul view postpass עבודה שחורה » האם משרדי החינוך והאוצר יוזמים רפורמה להעברת כיתות ז'-ח' לבתי-ספר יסודיים?

חיפוש

חיפוש לפי מילות מפתח

פוליטיקאים, בואו לבדוק את הכוח הפוליטי של האתר שלנו

ארכיון

כוח לעובדים – ארגון עובדים דמוקרטי

מחאת האוהלים – האתר הרשמי

מגזין חברה

אירועים בשבוע הקרוב

אומרים לנו שיש מס אחר

האם משרדי החינוך והאוצר יוזמים רפורמה להעברת כיתות ז'-ח' לבתי-ספר יסודיים?

נושאים חדשות, חינוך ותרבות ב 23.12.13 1:30

ידיעה חדשותית חשובה המוסתרת בתוך אגרת עדכון של ארגון המורים מבשרת כי משרדי החינוך והאוצר עורכים דיונים על העברת כיתות ז' – ח' לבתי-הספר היסודיים. המשמעות היא שינוי מבנה מערכת החינוך בלי לקיים על כך דיון ציבורי

מאת: דליה בלומנפלד

מערכת החינוך בנויה מבתי-ספר יסודיים, ובתי-ספר על-יסודיים. בתי-ספר על-יסודיים רבים כוללים בתוכם חטיבות ביניים (כיתות ז'-ח'-ט') ומקיימים בכך רצף שש שנתי מכיתות ז' עד יב'. המורים במסגרות הללו משויכים לחינוך העל-יסודי.

באגרת עדכון שפרסם יו"ר ארגון המורים  בגיליון "קשר עין" לדצמבר 2013 מתברר שמשרדי החינוך והאוצר מקיימים דיונים על העברת כיתות ז' – ח' לבתי-ספר יסודיים. כיום מורי בתי-ספר אלה הם חלק מהחינוך העל-יסודי. כוונת הדיונים הללו היא להפוך את מורי ז' – ח' למורים בבתי-ספר יסודיים.

להלן דברי יו"ר ארגון המורים רן ארז בעניין זה:

"שר החינוך הודיע לנו שבחודשים האחרונים מתקיימים דיונים בין משרד החינוך ומשרד האוצר על העברת כיתות ז'- ח' לביה"ס היסודי. למותר  לציין שחוץ מההשקעה התקציבית האדירה, זו תהיה פגיעה במבנה השש-שנתי, שלא לדבר על העברת אלפי מורים מהחינוך העל-יסודי לחינוך היסודי, ככל שמהלך כזה יצא אל הפועל, מורים אלו שהם עובדי משרד החינוך ויועברו לחינוך היסודי, ייאלצו ללמד בכיתות א' – ח' במקום ז' – יב'."

עניין העברת מורי החטיבות לבתי-ספר יסודיים לא פורסם בשום מקום. לא נערך עליו דיון ציבורי באף במה שהיא. לא נשמע קולם של אנשי חינוך בעניין. במחשכים ובמסתרים נרקם הרעיון. רק ארגון המורים  קיבל את המידע במסגרת הבעיות התלויות ועומדות ונידונות עם משרד החינוך.

הנזק החינוכי נראה לעין כבר במבט ראשון. מורים אלה התמחו בהוראה דיסציפלינארית למקצועות מסוימים. העברתם לבתי-ספר יסודיים תבטל את הדיסציפלינאריות, והם יילמדו מספר תחומי לימוד, כפי שנהוג בבתי-ספר יסודיים. מומחיותם של מורים בתחומי-הידע תבוטל, עם העברתם לבתי-ספר יסודיים.

את הסיבות העומדות מאחורי יוזמה זו ניתן רק לשער. העברת מורי החטיבות לבתי-הספר היסודיים יכולה לפתור את בעיית הרפורמות המתנגשות בבתי-הספר השש-שנתיים. זה יכול להיות הפתרון של משרד החינוך כדי להימנע מהעברת ההחלטה על זהות הגוף המייצג את מורי חטיבת הביניים לבית-המשפט. לכאורה יכולה להיות בכך היעתרות לדרישת עובדי ההוראה הנאבקים להחלת רפורמה אחת בלבד בשש-שנתיים. אבל למעשה הפתרון הפוך. הנאבקים מבקשים להחיל את "עוז לתמורה" על בתי-הספר השש-שנתיים, ואילו הרעיון פה הוא להעביר את מורי העל-יסודיים בחטיבות לבתי-הספר היסודיים, ובכך להחיל עליהם את "אופק חדש".

מאחר שמשרד האוצר, שבראש מעייניו עומדת שורת הרווח, משתתף בדיונים למימוש רעיון זה, ניתן להניח שהמשרד רואה בכך התייעלות כספית. דרך לחסוך בעלויות החינוך. אולי עלויות צירוף מורים ל"אופק חדש" במסגרת בתי-יסודיים זולות יותר מעלויות "עוז לתמורה".

סביר להניח כי ארגון המורים לא יסכים לצמצום מספר החברים בארגונו ולא ייתן למזעור כוחו.

הבעיה היא שהדיונים בנושא זה מתנהלים במחשכים בין משרדי החינוך והאוצר, בלי להביא את המידע לידיעת הציבור, בלי לאפשר לאנשי חינוך לחוות דעתם בעניין ובלי לאפשר ויכוח ציבורי על כך. על פניו נראה כי לא טובת החינוך היא העומדת לעיני ההוגים את הרעיון הזה.

נערך על ידי מערכת עבודה שחורה
תגיות: , , , , , , ,

7 תגובות

  1. עמוס כץ :

    יש הרבה היגיון חינוכי בהצעה

    הדיון במחשכים במעורבות משרד האוצר – הוא בעייתי, ויש כאן משחק אינטרסים שצריך לחשוף ולהציף. עם זאת – יש יתרונות רבים לבתי ספר "עממיים" א-ח. כדי שילדים בגילאי 13-14 ימשיכו באותה מסגרת חברתית שהורגלו אליה, ולא יצטרכו "להוכיח את עצמם" מחדש בגיל 13. באותו עניין – בגילאים הללו עדיף שיהיו המבוגרים בבית הספר – עם אחריות מובנית לעזור לילדים הצעירים יותר בבית הספר – ולא הצעירים. שתלמידי ח' יצטרכו להתאמץ לקבל ציונים טובים לקראת התיכון זה דבר חיובי. שכיתות ט' יהיו כבר בבית הספר התיכון, במגמות של התיכון זה דבר מבורך. צריך שקיפות במהלך – אך למהלך יתרונות רבים.

  2. שושי פולטין :

    מסכימה עם כל מילה של עמוס כץ. הדיון אמנם הכרחי אבל גם השינוי הכרחי, אם בכלל אפשרי.
    האינטרס של רן ארז הוא לא פדגוגי, אלא עניין של שליטה – המעבר יהפוך את הארגון לרזה יותר.

  3. אלברטו :

    מהלך מבורך !

    עדיף שתלמידים בני 13 לא יסתובבו עם תלמידים בני 17 +

  4. א. קוריאל :

    מסכים עם עמוס ועם אלברטו.
    הקמת חטיבות הביניים הייתה מהלך כושל שאנחנו משלמים את מחירו מדי יום. צריך להחזיר את המבנה למה שהיה פעם: יסודי עד כתה ז', ותיכון מ-ט' עד י"ב.
    בהחלט מחויב דיון ציבורי, כי למהלך יש השלכות רבות: חינוכיות, ארגוניות, כספיות ועוד. העובדה שהמהלך נרקם בין משרד החינוך למשרד האוצר מעלה יותר מחשד שהמניע אינו חינוכי אלא כספי.
    כל הכבוד לדליה על העלאת הנושא.

  5. ziv :

    החטא הקדמון,פיצול היסודי לחטיבת ביניים לפנימספר עשורים.

    מעולם לא הבנתי את הקשר בין חטיבות הביניים לבין כיתות התיכון. (הכוונה ביחוד לכיתות ז,ח).
    שנה אחת ביקשו אותי ללמד שם והרגשתי כמו ביסודי. תלמידים/ילדים שובבים שהלימודים לא בראש מעייניהם ואין למורה שום שוט (בגרות) כנגדם. ציון בתעודה מעניין אותם (ובצדק) כקליפת השום.

    הלימודים בכיתות אלו הרבה יותר דומים במהותם/תוכנם/פדגוגית ללימודים בכיתות ה' ו- ו' ופחות ללימודים של כיתות התיכון כאשר מבחני הבגרות זו המטרה הכללית (מוצדק או לא, זאת עובדה).

    גם שמירת על זכויות המורים שונה מהותית בין המורים המלמדים בתיכון (בגרות) לבין המורים המלמדים ביסודי/חטיבות ביניים.

    איני רואה כל סיבה מדוע להמשיך בכוח דבר לא טבעי כמו חטיבות ביניים שכאשר הם מנותקים מהתיכון זה פשוט עוד שלב מעבר לילד.

    הסיבות שבגללם רן ארז מתנגד הם מובנות, אך זכותו לפתוח מחלקת יסודי ברגון כמו שבהסתדרות יש מחלקת תיכון (וכפי שאימץ את איגוד הגננות "הלא רשמי" תחת חסותו). הוא לא עושה זאת כי לטענתו למורי התיכון יש יחודיות. יחודיות זאת יותר דומה לכיתות היסוד מאשר לכיתות התיכון.

    ולגבי התלונה שזה נועד על מנת לפתור על בעיית הרפורמות בשש-שנתי, אז מה רע?
    התלוננו שזה רע לבית הספר – ומצאו פיתרון שהוא אפילו טוב, טוב מאוד.

    אגב, יש מקומות שהתחילו לאמץ זאת בלי קשר למשרד החינוך ולרפורמות.
    לדוגמה – זכרון יעקב.
    הקימו שם בית ספר תיכון ט-י"ב ואת היסודי הגדילו עד לכיתה ח.
    אף אחד לא מתלונן שם, כנראה שזה טוב לכולם (וזה נעשה בלי קשר לשש-שנתי).

    אז מה התלונה?

  6. דליה :

    ולאחר רשומה זו, הפרסום בדה-מרקר:

    רן ארז: משרדי החינוך והאוצר בחנו את ביטול חטיבות הביניים
    בלשכת שר החינוך מכחישים: "הטענה הזו מופרכת ומנותקת מהמציאות"
    • 20:24
    • 23.12.2013
    • מאת: ליאור דטל

    משרד החינוך בחן בחודשיים האחרונים תוכנית לביטול חטיבות הביניים ופיצול כיתות ז'-ט' בין בתי הספר היסודיים לתיכונים, אך בימים האחרונים הוחלט לגנוז את התוכנית בשל עלותה התקציבית הגבוהה וההתנגדות הצפויה של ארגוני המורים – כך טוען יו"ר ארגון המורים רן ארז באגרת ששלח למורים.
    http://www.themarker.com/news/education/1.2197883

  7. נאיף חמוד :

    על רן ארז לבחור

    רן ארז נתקל בבעיה של בתי הספר השש שנתיים . אי אפשר להחיל שתי רפורמות באותו בית ספר . מכאן הפתרון הוא בחירה באחת משתי החלופות הבאות :
    1. תיקון עוז לתמורה והתאמתה לאופק חדש – ( יש דרישה כזו מקרב הרבה מורים ) .
    2. החזרת כיתות ז'-ח' ליסודיים .
    המצב הנוכחי בלתי אפשרי .

השארת תגובה

חשוב: בקרת תגובות מופעלת ועלולה לעכב את תצוגת תגובתכם. אין סיבה לשלוח את התגובה שנית.

עקב תקלה טכנית האתר נופל וקם לסירוגין.

אנו ממליצים להעתיק תגובות (קונטרול+סי) לפני שליחתן, כדי למנוע מפח נפש אם האתר נופל בדיוק אחרי שהשקעתם בתגובה ארוכה.