שאלה של עובדת: מה לעשות עם הפרות חוק במקום העבודה

אחרי שלוש שנים כמלצרית חושפת NNN שורת הפרות חוק המתרחשות לכאורה במקום עבודתה, החשבת טיפים כשכר, רישומים לא נכונים בתלושי השכר ועוד.  השאלות הועברו לעו"ד ירון נאור, להלן תשובותיו וגם הנחיות באשר לפצויי פיטורין למתפטרת על רקע הדברים שנחשפו

[בוקסה=49424]שלום, שמי NNN גרה ב-KKK. עובדת מזה שלוש שנים ב-AAA.

אני יכולה לפרוש עכשיו שורה ארוכה של עברות על החוק שמתרחשות ב-AAA בו אני עובדת, אך לפני כן הייתי רוצה לשאול- מה אני יכולה לעשות עם זה? איך לגשת לתביעה? אל מי לפנות? איך אני יכולה להתחיל תהליך עכשיו אל מול המעסיק שלי? מה אני צריכה לעשות?

לכן אני פונה אליכם עם בקשה לייעוץ והכוונה.

תודה, NNN

הפנינו את השאלה לעו"ד ירון נאור ולהלן תשובתו:

ל-NNN

חוק פיצויי פיטורים מאפשר לעובד להתפטר בדין מפוטר עקב הרעת תנאים ממשית ומוחשית (סעיף 11א' לחוק)
הפסיקה הגדירה את התנאים בהם היא רואה הרעת תנאים ממשית ומוחשית.
בטרם תעשי כן עלייך לפנות למעסיק בכתב ולפרט בפניו מהן אותן הפרות חוק אשר בגינן את מבקשת להתפטר בדין מפוטרת ולאפשר למעסיק 30 ימים לתקנן
רק אם המעסיק לא יעשה כן תוכלי להתפטר בדין מפוטרת.
כאן יש לציין כי נדירים המקרים בהם מעסקים משלמים לעובד אשר התפטר בדין מפוטר פיצויי פיטורים שכן אם המעסיק עושה כן הוא מודה למעשה כי הרע את תנאי העסקתו של העובד ואני לא מכיר מעסיק שמוכן להודות בכך.
כך שהסבירות הגבוהה היא שתאלצי לתבוע.
כמובן אני מסייג את דברי באומרי כי  אינני יודע מהן אותן הפרות אשר את מדברת עליהן ואינני יודע האם הם עולים לכדאי הרעת תנאים ממשית ומוחשית אשר בגינה  את יכולה להתפטר.
תצטרכי לפרט אותם בטרם אוכל לייעץ בעניין זה.
.
NNN משיבה:

עו״ד ירון נאור שלום,
אז בכדי למנוע אי הבנות אכן אפרט את הפרת הזכויות שלנו כמלצרים בAAA.
תחילה, המשכורת שלנו היא על בסיס טיפים בלבד (למרות שקראתי בדה מרקר על כך שהשופטת אורנית אגסי קבעה בשבוע שעבר שזה חוקי);
איננו מקבלים תשלום פנסיה, הפסקות מסודרות, תשלום על חופשים.
התלוש שכר שלנו הוא פיקטיבי עם שעות שלא קרובות לשעות האמיתיות שאנחנו עובדים בהן.
הטיפים שאנו מקבלים כמשכורת לא עוברות דרך קופת המעסיק ולכן לא משולם עליהם מס הכנסה בצורה מסודרת.
ומבחינתי הקש ששבר את גב הגמל זה העובדה שהמעסיק מרשה לעצמו לקחת כסף מהטיפים שלנו בכל פעם שיש לו חוסרים בקופה או במקרה שקרתה טעות מלצר/אחמ״ש.

תודה רבה,
NNN

גם את הדברים האלה הפנינו את השאלה לעו"ד ירון נאור ולהלן תשובתו:

ל-NNN שלום רב
ראשית בעניין קביעתה של השופטת אגסי הרי שקביעה זו אינה חדשה והיא מתבססת על הלכות קודמות בעניין מעמדו של הטיפ כשכר- אך זאת הערת אגב.
באשר לשאר טענותייך וכפי שעולה מהם אכן מדובר בהרעת תנאים ממשית ומוחשית.
אך על מנת שתוכלי להתפטר בדין מפוטר על פי האמור בסעיף 11 א' לחוק פיצויי פיטורים אליך לשלוח למעסיקך מכתב בו את מפרטת את כל העוולות והפרות, כפי שציינת בפני, ולתת להם שלושים ימים לתקנם ולכתוב שאם לא יעשה כן הינך מתפטרת בדין מפוטרת.

כמובן שאם יש לך שאלות נוספות תוכלי לעשות כן באמצעות האתר

בכבוד רב
נאור ירון ,עו"ד

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

4 Responses to “שאלה של עובדת: מה לעשות עם הפרות חוק במקום העבודה”

  1. כל מה שנכתב חשוב ונכון אבל בסוף כאשר ישנה הפרה שיטתית של זכויות עובדים והעסקה פוגענית של כלל העובדים יש סבירות רבה שהמרימות והזעם מצטברים אצל כולם. במקום לעזוב בדין מתפטר ולחפש עבודה במקום אחר שבו גם יפגעו בכם – הגיוני לנקוט בדרך של התאגדות ולהכריח את המעסיק לכבד את זכויות העובדים ואת החוק. ×–×” יעיל, מכובד, ובעיקר בונה את העתיד של כלל העובדים לטווח ארוך

  2. מנחם לוריא הגיב:

    אני ער לזה שישנה,גם,פסיקה על כך שטיפ הוא שכר – אבל: כשאני בא לבית עסק ומקבל שירות מנציג שירות אני יוצא מההנחה,הסבירה וההגיונית,שבעל העסק משלם לנציג את שכרו. כמה שכר ובאילו תנאים ×–×” לא ×¢× ×™×™× ×™ בכלל.

    כשאני בא לבית מרזח,בית קפה או מסעדה אני מצפה לקבל שירות ממלצר אבל אינני מוכן בשום פנים ואופן – וזה ממש לא מסתדר עם היגיון – שאני אהיה ×–×” שמשלם את שכרו.

    אני לא משלם את שכרו של נהג האוטובוס,ולא את זה של הזבן בחנות כלי העבודה ובשום מקום.

    אני לא מבין לא את החוצפה של בעלי המסעדות/בתי הקפה/בתי המרזח על כך שהם מצפים ממני,כלקוח,גם להיות לקוח וגם מעסיק שמשלם את שכר העובדים.

    ובאותה נשימה מניין לוקחים בתי המשפט את הבסיס החוקי ואת סדרי המסחר התקין ובפסקי דין מכריחים אותי להיום גם הלקוח וגם המעסיק של המלצר.

    אשמח אם תוכל להתייחס לדברים – במיוחד לאור דבריו של כבוד השופט גרוניס שבבתי במשפט בישראל מסתובבות פצצות מתקתקות ולשנות סדרי מסחר בצו שיפוטי – לדידי ×–×” פצצה מתקתקת….

    תודה.

    מנחם

  3. עו"ד נאור ירון הגיב:

    הדרך לשנות את המציאות במדינה דמוקרטית היא ידוע וברורה ויש לכך את המוסדות המתאימים.
    בישראל זאת הכנסת שהיא בית המחוקקים, גם ביתה המשפט העליון חושב שעניין שכר המלצרים צריך להיות מטופל באמצעות חקיקה ראשית וזאת גם דעתי אני חושב שממדיה של הבעיה והשלכותיה החברתיות הן כלאו שרק המחוקק יכול לשנות את המציאות. כאן גם חשוב חלקם של התנועות והגופים החוץ פרלמנטרים אשר צריכים לדחוף את המחוקק לשינוי המציאות כפי שאתה מתאר אותה.

  4. מנחם לוריא הגיב:

    אכן מה שאמרת נכון ויפה ומן הסתם ידוע – ולא רק לי. אלה מה?

    אנחנו מדברים פה על מקרה פרטי שבו הפסיקה השיפוטית הפכה התנהלות חברתית בזויה (בעיני לפחות) להתנהלות חברתית מקובלת.

    זה שבתי המשפט פסקו,ולא אחת, שמותר להטיל על הסועד גם את שכר עבודתו של נותן השירות זה לא חוק של הכנסת אלא מנהג מן הרחוב (הבזוי ןהשפל) שבית המשפט הכניס לזרם המרכזי והפך אמת מידה מוסרית בזויה להתנהלות,כביכול,עיסקית הוגנת.

    שוב פעם: אנחנו מדברים על מקרה פרטי שבו בתי המשפט באמצעות הלכות משפטיות לקחו התנהלות אזרחית והפכו אותה לחוקית. לא הכנסת עשתה את ×–×” וספק אם תהכנסת תשנה את ×–×” – אבל הספק ×”×–×” הוא למאמר אחר ולא בטוק בק כאן.

    תראה,אני לא רוצה למשוך את הדיון פה למחוזות אחרים אבל: זה מקרה מובהק שבו פסיקה של בימ"ש,ולא חוק מדינה,משנים התנהלות ולמעשה הופכים התנהגות פסולה ופוגענית למותרת.

    זה לא מוגבל לעניין העסקת מלצרים. בבית הדין הארצי לעבודה קבעו אמות מידה חדשות למי ומתי מותר לשבות (בבית הדין לעבודה לא בכנסת) למשל בעניין הרופאים.

    מהפרקטיקה הפרטית של אתה בוודאי מכיר את תופעת "בית המשפט אמר את דברו" באמצעות פסקי דין שמשאירים לזוכה הרבה מקום לפרשנויות.

    והרשימה עוד ארוכה.

    בעצם,בתי המשפט לקחו את האקטיביזם השיפוטי מילאו אותו תכנים בעלי אוריאנטציה מעולם המחשבה הפוליטית ושולחים אותנו,המתדיינים ועורכי הדין שלנו,להסתדר לבד.

    ולא אסיים את דברי בלי הדבר הלא צודק שנקרא "עיסקת טיעון". פעם,כשאני הופעתי בבתי המשפט של ישראל,×–×” ×”×™×” דבר בזוי כמעט כדי לקחת מבית המשפט את סמכותו….

    מצטער על הרצדביזם בדברי אבל זה מאוד חורה לי ולא אני, ואף לא אחד מבני משפחתי לא עוסקים בענף ההסעדה למעט אותם מקרים,בחסות מערכת המשפט,שהפכנו למעסיקים בעל כורחינו.

    תודה על התגובה.

    מנחם.

Leave a Reply