הוט משחקת בשודדים וגנבים – רק בפרסומת או גם במציאות?
מדוע אישרה הוט פרסומת שמציגה אותה או קבלנים מטעמה כחבורת שודדים, ועוד במקביל למבצע בעייתי של פיטורי עובדים?
מאת: נטע חוצן
בית-הדין לעבודה קבע, למעשה, כי העובדים שחתמו על הסכמה לעבור לעבודה דרך חברת קבלן עשו זאת תחת לחץ ונתן להם 7 ימים לשקול את עמדתם
מאת רביב נאוֶהבית-המשפט: עובדי הוט שהסכימו למיקור-חוץ יכולים להתחרט
מישהו הפנה את תשומת ליבי לפרסומת של הוט שרצה עכשיו על המסכים (ראו גם תשובת הוט לנ"ל בהמשך). ברוב טובי החלטתי לקדם כאן את הפרסומת הענקית הזאת: זוג גנבים פורץ לדירה ונתקל בבעלי הבית. האשה למרבה התדהמה היא לא פחות מריקי כהן מחדרה. אחד השודדים ממש לא יודע את נפשו. הוא מכוון את הפנס לתוך עיניה של ריקי ומצטט ברגש את המשורר י. לפיד האהוב עליה – "היכן הכסף?". גב' כהן המפוחדת כמעט פורצת בבכי ומסבירה לשודד מה קשה מצבו של המעמד הבינוני שמוציא כסף רב על ערוצי הטלויזיה לכל המשפחה. השודד השני מתנדב להושיע ומציע לה מבצע של הוט, שעוד ישאיר לה כסף לעוזרת שתסדר את הבלגן בדירה.
יוצרי הפרסומת לא יכלו לקלוע טוב יותר למציאות אפילו אם לא התכוונו לכך. הפרסומת יצאה במקביל ממש לה-מבצע הגדול של הוט – פיטורים מסיביים של עובדים והעברתם לקבלן תוך כדי החתמת העובדים על טופס פיקטיבי של התפטרות מרצון. חה"כ עוה"ד אורלי לוי-אבוקסיס הגדירה זאת כך: "לחוזה ההעברה למיקור חוץ אין תוקף משפטי, יש פה מצג שווא וחוסר בתום לב".
סמיכות הזמנים יצרה למעשה מה שעשוי להיראות כשלושה מבצעים – לכאורה במחיר פרסומת אחת מייחצנת הוט את שני המבצעים הגדולים שלה המתוארים למעלה. ונשאלת השאלה: מדוע אישרה הוט פרסומת שמציגה אותה או קבלנים מטעמה כחבורת שודדים, ועוד במקביל למבצע הבעייתי של פיטורי העובדים? אולי תגידו – "למה לחפור, בסה"כ דאחקה". האמנם? האם אין דרך אחרת למשוך את הצופים ולשכנע אותם? האם גילתה חברת הוט סימני בושה וחרטה על כך שכפתה על עובדים מפוטרים לחתום על מסמך פיקטיבי של התפטרות מרצון? האם התנצלה על כך? האם משכה מרצונה את המסמכים האלה וביטלה אותם? למישהו יש תשובה? הנה מה שכתבה חברת הוט למנוי שהביע התנגדות לשלם לחברה שעושה "מבצעים" על העובדים שלה: "כפי שצוין בשיחתנו מיום 3.6.2013, איננו מוסרים מידע בנושא פנים ארגוני והליכים אשר מתרחשים בחברה" (מכתב מיום 5.6.2013). מתוך המכתב הזה ניתן להבין שלפי חברת הוט מצג שווא וחוסר בתום לב הוא לא מעניינם של המנויים. האמנם?
תשובת הוט למנוי הנ"ל מובילה לשאלה ברובד עמוק יותר – האם יתכן שהבחירה בפרסומת המסוימת נעשתה על יסוד הנחה (שאולי אף נבדקה ע"י המפרסמים ושולחיהם) ולפיה בריונות וצפצוף על החוק נתפסים בחברה הישראלית דווקא כמעלה (ההיפך מהפראיריות ששמה יצא לשמצה)? האם המסר הסמוי של הפרסומת הוא בהפוך על הפוך – השודדים האלה דווקא נחמדים ומתחשבים על תקשיבו למה שמספרים לכם עליהם?
ואולי באמת אין צורך "לחפור"? יתכן שחברת הוט רואה ברכה בפרסומת הזאת שמצליחה לפתות ולגנוב דעתם של מנויים מסונוורים מהאח הגדול (בכל המובנים), עד כדי כך שהם שוכחים שבינתיים הצוחק אחרון – הוא שלטון הזרוע וההון.
המסקנה המתבקשת היא שבמקביל לפעולת התאגדות העובדים ובמקביל למאבק נגד פעולותיה של הוט לסיכול ההתאגדות, חסרה פעולה ישירה עם הציבור. אפשר להבין אנשים שבורחים ממצוקות היום יום לאיזה פנטזיה טלויזיונית. אבל הציבור איננו טיפש בסופו של יום והחיים הם דיאלקטיים. יש גבול עד כמה ניתן לגנוב את דעתנו ועד כמה ניתן לפתות אותנו. רוב הציבור בכלל לא מודע ל"מצג השווא ולחוסר בתום לב" של חברת הוט. התקשורת הממוסדת לפותה ברובה הגדול בחיבוק של בעלי הון או ברצונו הטוב של פוליטיקאי תורן (ארדן נכון להיום). הרשת החברתית מבוזרת עד כדי כך שהמידע מגיע רק למי שמתעקש לחפש אותו. את הקשר הגורדי הזה חייבים לפרוץ. חייבים להגיע לציבור הרחב ולהתחבר איתו.
נ.ב.: יש להניח שחברת הוט היתה מודעת לתהליכים של התאגדות במקומות עבודה (ראה למשל פלאפון), והיה לה מן הסתם מידע מוקדם על נסיונות ההתאגדות של עובדיה (ראה נסיון הטכנאים שנכשל). לכן מבחינה אסטרטגית, בעודה מכינה את מהלכי מיקור החוץ לקבלנים של קבוצות עובדים גדולות, התחייב אסטרטגית אקט שיווקי אגרסיבי של מבצע למנויים. לפיכך זה יהיה סביר להניח שסמיכות הזמנים של מבצע הפיטורים והעלאת הפרסומת איננו מקרי.
תגיות: ארגוני-עובדים, הוט, טלוויזיה, יאיר-לפיד, נטע חוצן, עובדי-קבלן
קישור קבוע
3 תגובות
Email This Post
17 ביוני, 2013 בשעה 16:11
אחד המאמצים הבלתי נלאים של המעסיקים ושל הממשלה הנוכחית וקודמתה – נסיון ליצור טריז בין האינטרסים של הצרכנים לבין האינטרסים של העובדים.
למרות שזו הפרדה מלאכותית לגמרי – כי הצרכנים הם עובדים והעובדים הם צרכנים – נראה שהמעסיקים ובעלי ההון והממשלה די מצליחים לפחות בינתיים.
23 ביוני, 2013 בשעה 15:58
איפה לעזאזל בתי הדין לעבודה?
25 ביוני, 2013 בשעה 0:13
[…] ה"סחורה" בטרם יצליחו העובדים להקים וועד יציגhttp://www.blacklabor.org/?p=52423#comment-365537. הפיטורין הם חלק ממהלך ניתוק כל קשר משפטי בין החברה […]